Kulak Temizleme

Kulak temizleme, uzman hekimler tarafından kliniklerde gerçekleştirilen, kulakta ağrı, işitme veya akıntı rahatsızlıklarında uygulanan tedavi yöntemidir.

Kulak Temizleme Nedir?

Kulak temizleme, uzman hekimler tarafından kliniklerde gerçekleştirilen, kulakta ağrı, işitme veya akıntı rahatsızlıklarında uygulanan tedavi yöntemidir. Evde uygulanan kulak temizleme yöntemlerinde, kulak içerisinde bulunan, halk dilinde kulak kiri olarak bilinen “buşon”, içeri doğru yani kulak zarına doğru itilir.Bu da kulakta rahatsızlık ya da hasar oluşturabilmektedir.

Buşon, kulak içerisine dışarıdan gelebilecek bakteri, toz ve kir benzeri, insan vücudunda olumsuz etki yaratabilecek durumları engellemektedir. Evde yapılan kulak temizleme işlemlerinde buşon, vakti gelmeden kulak dışına çıkarılabilir veya orta kulak bölgesine kadar itilebilmektedir. Bu durumda kulak, dışarıdan gelebilecek olumsuz etkenlere karşı korumasız hale gelecektir.

Kulak Kiri (Buşon) Neden Oluşur?

Kulak kiri, tıbbi adı ile buşon, kulağı dışarıdan gelebilecek toz ve partiküllere karşı korumaya yardımcı olmaktadır. Kulak içerisinde serumen adı verilen salgı sürekli üretilerek, kulak zarını olası zararlardan korumaktadır. Dışarıdan gelen partiküllerin serumen ile birleşmesi sonucunda ise buşon oluşmaktadır.

Kulak içerisinde görevi tamamlanan buşon, kulak kepçesine iletilerek dışarı atılır. Yarı katı halde bulunan buşon, kulak kepçesine kadar dışarı itildiğinden, halk arasında kulak kiri olarak bilinmektedir.

Kulak kiri (buşon) oluşmasının nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Uzun süre tozlu ve kirli ortamda bulunmak,
  • Banyo yapılması ya da denize girilmesi,
  • Sürekli işitme cihazı kullanılması,
  • Uzun süre kulaklık ya da kulak tıkacı kullanılması,
  • Kulağın yabancı cisimler ile sürekli temizlenmeye çalışılması durumunda kulak kiri oluşabilmektedir.

Hangi Durumlarda Kulak Temizleme İşlemi Yapılmalıdır?

Buşonun farklı sebepler ile kulak içinde birikmesinden dolayı vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda olası kulak temizleme aleti zararları oluşmaması için kulak burun boğaz uzman doktoru ile iletişim kurulması gereklidir.

Kulak kirinin ortaya çıkardığı belirtiler şu şekilde listelenebilir:

Kulak Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kulak kiri, kesinlikle kulak çöpü, kulak temizleme cihazı gibi eşyalar kullanılarak temizlenmemelidir. Kulak uğultusu, çınlama, ağrı gibi durumların yaşanması durumunda, kulak temizleme yapan hastaneler tercih edilmelidir. Hastanede bulunan KBB uzman doktoru gerekli görülen tedaviyi, hastaya uygulayacaktır.

Kulak temizleme işlemlerinde uzman hekimlerin uyguladıkları yöntemler şu şekilde olmaktadır:

  • Lavaj: Lavaj, kulak temizleme yöntemleri arasında en sık tercih edilen işlemdir. Doktor, rahatsızlık bulunan kulağa özel solüsyon sıkar ve kulak içinde bulunan tüm yabancı maddelerin ve buşonun yumuşak bir hale gelmesini sağlar. Uygulama sırasında temizleme işlemi yapılacak kulak, zemine bakacak şekilde pozisyon alınmalıdır. Kulak temizleme, gliserin ve birkaç maddenin oluşturduğu özel solüsyonun sıkılması ile başlamaktadır. Sürekli kulak içine sıkılan solüsyon, berrak görünüme ulaşana kadar işleme devam edilir. Hekim, uygulamayı tamamladıktan sonra hasta, günlük yaşamına hemen dönebilir.
  • Aspirasyon: Vakumla kulak temizleme işlemi olarak da bilinen uygulamada sertleşmiş buşon kulak dışına atılır. İşlem sırasında biriken buşonun dışarı çıkarılması için kulak temizleme aspiratörü adı verilen, kulak temizleme aleti kullanılmaktadır. Uygulanacak tedavi öncesinde, kulağa özel solüsyon uygulanarak buşonun yumuşak bir hale gelmesi sağlanmaktadır.
  • Küret: Bu kısımda uzman doktor, daha önce özel solüsyonla yumuşatılan buşonu, küret aleti kullanarak kulak dışına çıkarmaktadır.

Kulak temizliğinin evde, kulak çubuğu ya da kulak temizleme mumu gibi gereçlerle yapılması önerilmemektedir. Yapılacak bu tür işlemler, kulak bölgesinin dış kısmında bulunan buşonun kulak zarına doğru itilmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle evde yapılan kulak temizleme işlemleri, kulağa zarar verebilir.

Evde temizlik araçlarından olan kulak çöpü, kulağın dış kıvrımlarının temizlenmesi amacıyla üretilmiştir. Bu kısım steril pamuk ya da yumuşak bez ile de temizlenebilir. Temizlik için kullanılan bu araçlar kulak içerisine sokulmamalıdır.

Kulakta hissedilen tıkanma ya da duyma kaybı gibi sorunlarda kesinlikle evde işlem yapılmamaktadır. Bu gibi durumlarda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra uzman hekim tarafından uygun tıbbi araçlar kullanılarak rahatsızlık giderilecektir.

Evde Kulak Temizleme Zararları Nelerdir?

Evde kulak temizleme işlemi, uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmeyen bir işlemdir. Uygulama sırasında oluşabilecek herhangi bir sorun ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle kulak temizleme işlemi sadece uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Evde kulak temizleme sonucunda ortaya çıkabilecek durumlar şu şekilde listelenebilir:

  • Kulak çöpü ile yapılan temizleme işleminde buşon, orta kulağa kadar itilerek işitme kaybı veya ağrıya sebep olabilir.
  • Pamuk veya yumuşak bezin kulak içine sokulması halinde, kulağı dış partiküllerden koruyan serumen sıvısı silinebilmektedir.
  • Serumen sıvısının silinmesi sonucunda, kulak dışarıdan gelebilecek zararlara açık bir hale gelecektir. Bu durumda ortaya kulak rahatsızlıkları çıkabilmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Kulak Temizleme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vakumla kulak temizleme zararları bulunuyor mu?

Kulak temizleme işlemi, kulak zarı görülerek yapılmaktadır. Vakumlu kulak temizleme işlemi uzman doktor tarafından gerçekleştirilmediğinde, ciddi zararlar ortaya çıkarabilmektedir. Vakumla yapılan işlemlerde, kulakta bulunan buşonun erken dışarı atılması, kulak rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Vakum şiddetinin ayarlanamaması, orta kulakta ciddi sorunlar yaratabilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kulak temizleme fiyatları ne kadar?

Kulak temizleme fiyatları, işlem yapılacak kliniğe göre değişiklik göstermektedir. Yapılacak işlem türüne göre de fiyatta farklılık olabilmektedir. Rutin gerçekleştirilen kulak temizleme işlemi ile yaşanan rahatsızlık veya farklı bir durumum fiyatı aynı olmamaktadır. Yapılan muayenenin ardından belirlenen fiyat hastaya iletilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Sağlık ocağı kulak temizleme işlemi yapar mı?

Kulak temizleme işlemi devlet hastaneleri ve özel hastanelerde gerçekleştirilebilmektedir. Aynı zaman Sağlık Ocağı Aile Hekimleri de kulak temizleme işlemi yapmaktadır. Uygulamadan önce randevu alınarak, sağlık ocağında işlem yapılabilmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kulak temizleme işlemi acıtır mı?

Kulak temizleme işlemi sırasında ve sonrasında ağrı oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur. Genel olarak yapılan işlemden sonra hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Yapılan uygulamadan sonra kulakta ağrı hisseden hastaların, tekrar hastaneye giderek uzman hekim tarafından muayene olması gerekmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kulak temizleme mumu nerede satılır?

Kulak temizleme mumu, medikal ve eczanelerde satılmaktadır. Kulak mumu ile kulak temizleme işleminin uzman doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Klinikte gerçekleştirilecek işlem sonucunda, kulakta oluşan rahatsızlık giderilecektir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kulak temizleme işlemi ne kadar sürer?

Kulak temizleme işlemi çok fazla zaman alan bir uygulama değildir. Oluşan buşon ya da sorunun boyutuna göre küçük farklılıklar gösterebilmektedir. Standart kulak temizleme işlemi ortalama 15 – 25 dakika arası sürmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kulak yıkama zararlı mı?

Evde kulak çöpü veya diğer kulak temizleme cihazları ile yapılan işlemler oldukça zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Uzman kulak burun boğaz doktoru kontrolünde gerçekleştirilen uygulamalarda ise herhangi bir zarar bulunmamaktadır. Kulak içinde biriken toz ve partiküllerin oluşturduğu buşon, kolaylıkla, uzman tarafından alınabilmektedir. Bu sayede kulak temizliği işlemi de sonuçlanmış olacaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük