Kulak Tüpü Nedir?
Genellikle küçük ve silindir biçimli ola kulak tüpleri, orta kulağa hava geçişini sağlamaktadırlar
Kulak tüpleri genellikle küçük, silindir biçimli ve ortasında lümen adı verilen bir kanalı olan; kulak zarı üzerine alanında uzmanlaşmış bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı tarafından bir delik açılması sureti ile yerleştirilen tüplerdir. Bu kulak tüpleri, orta kulağa hava geçişine izin vermekle görevlidirler. Plastik, teflon ve metal gibi farklı farklı yapılmış olanları mevcuttur. Ventilasyon tüpü olarak da bilinirler.
Kulak Tüpü Takılmasının Gerekli Olduğu Durumlar
Kulak tüpü;
- Akut orta kulak iltihaplarının tekrarlanmalarında,
- Kulak zarı çökmelerinde,
- Orta kulakta bulunan sıvıların kendi kendine ya da medikal tedavi yöntemi ile iyileşmemesi durumunda,
- Özellikle östaki borusunun ya da kulak zarının yarık damak hastalığı ya da down sendromu gibi durumlara bağlı olarak olması gerektiği gibi doğru bir şekilde gelişmediği durumlarda,
- Baro travma adı verilen ve dalma ya da uçuş esnasında oluşan durumlarda takılmalıdır.
Kulak Tüpü Takılması
Kulak tüpü ameliyatı alanında uzman bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları doktorunun mikroskop aracılığı ile çalışarak dış kulak yolundan girip kulak zarı üzerinde çizik şeklinde bir kesik atması ile başlar. Yapılan bu işlem, tıp literatüründe parasentez ismi ile bilinmektedir. Kulak zarı üzerinde çizilen bölgeden giriş yapılarak orta kulakta biriken sıvı dışarıya çekilmek sureti ile tahliye edilir. Medikal materyaller kullanılarak kulak tüpü; bir kısmı dış kulakta diğer kısmı ise orta kulakta olacak bir şekilde konuşlandırılır. Dışarıdan bakıldığında, kulak tüpü takılan kişinin kulağında gözle görülür herhangi bir şey yoktur.
Genellikle bebek veya çocuk hastalarda, bu duruma eşlik eden ve büyük ölçüde rol oynayan geniz etinin de alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem yapılırken çocuk yaştaki hastalarda genel anestezi ile uyuşturma tercih edilir, yetişkin yaştaki hastalarda lokal anestezi (sınırlı uyuşturma) ile bölgesel olarak uyuşturma yöntemi tercih edilmektedir.
Kulak tüpü operasyonu anestezi işlemi gerçekleştirildikten sonra yaklaşık olarak yarım saat kadar sürmektedir. Operasyondan sonra takip amacı ile 4 saate kadar müşahede altında tutulmanız gerekebilir. Sonrasında taburcu olup normal yaşantınıza dönmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
Kulak Tüpü Takılması İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kulak tüpü takılması işlemi gerçekleştirildikten sonra, kulağın sudan mutlaka korunması sağlanmalıdır. Bunun için en güzel ve güvenli yol, banyo esnasında her yıkanmaya özel tek kullanımlık vazelinli pamukların kullanılmasıdır.
Bu önlem alındıktan sonra buna rağmen bir şekilde kulakta iltihaplanma görülür ve akıntı yapmaya başlar ise ivedilikle zaman kaybetmeden uzman bir doktora gidilmelidir. Böyle durumlarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır ve bazı damlalar aracılığı ile iltihap kontrol altına alınarak tedavi edilmektedir.
Kulak Tüpü Takılması Operasyonu Sonrası İyileşme Süreci
Kulak tüpü operasyonundan hemen sonra aynı gün içerisinde yetişkin bireyler normal yaşantılarına dönebilirken, çocukların 24 saat süre geçtikten sonra normal yaşantılarına dönmeleri önerilmektedir.
Genellikle operasyondan sonraki 7.gün ve 14.gün uzman hekim kontrolü gerekli görülür. Bu kontrol esnasında kulağa takılan tüplerin düzgün bir şekilde yerleşip yerleşmediğinin kontrolü uzman hekim tarafından sağlanır.
Kulak tüpü operasyonu öncesi bilinen bir işitme kaybı olması durumunda, kontrol amaçlı olarak odyogram adı verilen işitme testinin yapılması istenebilir. Genel kontroller bireyin durumuna göre 3 veya 6 aylık periyotlar halinde gerçekleştirilmektedir.
Kulak Tüpü Takılmasının Faydaları
Kulak tüpü;
- Takıldığı kişinin orta kulağında biriken sıvıdan dolayı yaşamakta olduğu duyma kaybını önemli bir ölçüde azaltır ve hatta ortadan kaldırır,
- Orta kulak iltihabına yakalanma ihtimalini oldukça büyük bir ölçüde aza indirger,
- Orta kulak iltihabından mustarip olan kişide görülen konuşma bozuklukları, denge kayıpları, uyku bozuklukları ve davranış bozukluklarını da iyileştirerek daha sağlıklı bir birey olunmasına yardımcı olur.
Kulak Tüpü Takılmasının Yan Etkileri ve Riskleri
Kulağa tüp takılması durumunda sıklıkla;
- Verilen anesteziden uyanma esnasında huzursuz ve uykusuz olunması,
- Kısa süreli olarak dış kulak yolundan kan veya sıvı gelmesi,
- Hafif bir ağrı hissinin varlığı ve basınç algısı oluşabilir.
Nadir bir şekilde;
- Orta kulakta irritasyon, iltihaplanma ve akıntı,
- Kulak zarının delik kalması durumu söz konusu olabilir.
Çok nadir bir şekilde ise;
- İç kulakta meydana gelen hasarlara bağlı olarak kalıcı işitme kaybı,
- Şiddetli kanama,
- Baş dönmesi görülebilir.
Kulak Tüpü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kulak tüpü düşerken ağrı yapar mı?
Normal şartlar altında kulak tüpü düşerken herhangi bir ağrı duyulması söz konusu değildir. Ancak yaşanan bir komplikasyona bağlı olarak kulak tüpünün düşmesi esnasında ağrı yaşanması da görülebilir fakat oldukça düşük bir ihtimaldir.
Kulak tüpü ameliyatı ne kadar sürer?
Kulak tüpü ameliyatı oldukça kısa süren bir ameliyattır. Genellikle anestezi ile uyuşturmayı takiben 20 dakika ila 40 dakika arasında sürdüğü bilinmektedir. İstisnai bazı durumlarda ise ameliyatın süresinin uzaması muhtemeldir. Geniz etinin alınması da aynı operasyon esnasında gerçekleşecek ise sürede biraz uzama olacaktır.
Kulağa tüp takılması zararlı mıdır?
Kulağa tüp takılmasının herhangi bir zararı yoktur. Hekim tarafından kulağa tüp takılmasının gerekli olduğu durumlarda işleminin gerçekleştirilmesi, hastalıktan mustarip olan bireyin aynı zamanda yaşam kalitesinin de artmasına destek olacaktır.
Kulak tüpü nasıl düşer?
Kulak tüpleri genellikle 6 ila 9 ay süre ile kulak içerisinde kalırlar. Birçok kulak tüpü tipi kendi kendine atan, tahliye olan bir özelliğe sahiptir. Eğer ki uygulanan kulak tüpü kendi kendine atan bir tür değil ise; alanında uzman bir hekim tarafından uygun görülen anestezi koşulları altında minik bir operasyon ile alınır.
Kulak tüpü takılması sonrası işitme kaybı yaşanır mı?
Kulak tüpü takılması sonrasında, başarılı bir operasyon süreci geçirilmiş ise ve herhangi bir komplikasyon oluşmamış ise işitme kaybı yaşanması söz konusu değildir. Ancak kulak tüpü takılmasına rağmen, daha önceden bilinmekte olan işitme kaybı durumu devam ediyor ise kulak tüpünün doğru bir şekilde yerleşip yerleşmediğinin mutlaka kontrol edilmesi sağlanmalıdır.
Kulak tüpü – ventilasyon tüpü ne kadar süre ile kulakta kalır ve ne zaman düşer?
Kulak tüpünün kulakta ne kadar süre ile kalacağı tamamen ve doğrudan bir şekilde takılan tüpün cinsi ile alakalıdır. İlk defa kulağına tüp takılacak olan bir hastada genellikle süresi kısa olan tüpler seçilmektedir. Bu tüpler ortalama olarak 6 ay ila 9 ay kadar bir süre ile kalırlar ve vücut tarafından kendiliğinden atılırlar. Yapılan kontrol muayenesinde genellikle kulak tüpünün dış kulak yoluna atıldığı görülür ve uzman hekim tarafından tüp tahliye edilir. Çocuk bir hastada eğer tüp kendi kendine atılmaz ise ve 1 yıldan fazla süredir yerinde duruyor ise, hafif bir anestezi gazı koklatılarak hekim tarafından çıkartılması sağlanabilir. Kulak tüpünün yenilenmesi ya da tekrar takılması gereken durumlarda ise T-tüp adı verilen ve daha uzun süreli kullanıma uygun halde tüpler kullanılabilir. Bu tüplerin normal şartlar altında vücut tarafından atılması gerçekleşmez. Bu sebeple genellikle 1 yıldan fazla olarak uzman hekimin önerdiği ve belirlediği süre boyunca kulakta kaldıktan sonra minik bir operasyon ile çıkartılır.
Kulak tüpü takılı iken denize girilmesinde bir sakınca var mıdır?
Bazı hastalarda östaki fonksiyonu beklenenden daha uzun bir süre içerisinde düzelme gösterebilir ve bu sebeple de kulak tüpünün uzunca bir süre kulakta takılı bir şekilde kalmasının gerekliliği ortaya çıkabilir. Genellikle bu durumlarda kullanılmak üzere üretilen özel kulak tüpleri tercih edilir. Bu uzunca süreç içerisinde; suyun temiz olduğu bölgelerde, dalış yapmamak koşulu ile denize girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Kulak tüpü takıldıktan sonra kulağa su kaçar ise ne olur?
Bazı hastalarda östaki fonksiyonu beklenenden daha uzun bir süre içerisinde düzelme gösterebilir ve bu sebeple de kulak tüpünün uzunca bir süre kulakta takılı bir şekilde kalmasının gerekliliği ortaya çıkabilir. Genellikle bu durumlarda kullanılmak üzere üretilen özel kulak tüpleri tercih edilir. Bu uzunca süreç içerisinde; suyun temiz olduğu bölgelerde, dalış yapmamak koşulu ile denize girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Kulak tüpü ne zaman takılmalıdır?
Çocuk yaştaki bireylerde kulak iltihabı durumunda 3 ay ve daha fazla süre ile devam söz konusu ise, denge kaybı görülüyor ise, akıntı mevcut ise, işitme kaybına sebebiyet veriyor ise ve ateşlenmelere neden oluyor ise kulak tüpünün takılmasının gerekliliği ortaya çıkabilir. Yetişkin yaştaki bireylerde ise üst solunum yolu enfeksiyonu – ÜSYE olarak bilinen akut enfeksiyonlar sonucu kulak tüpü gerekliliği söz konusu olabilir.
Kalıcı kulak tüpü var mıdır?
Evet, kalıcı kulak tüpü vardır. Tıp literatüründeki adı ile kronik seröz otitis media olan; orta kulakta sıvı birikmesi yani kulak zarı arkasında sıvı birikimi tanısı konmuş olan bireylerde tercih edilen bir tedavi yöntemidir.