Kulak Uğultusu

Kulak uğultusu bazı insanlarda ortaya çıkabilen ve kulakta basınç oluşumu şeklinde bir his ortaya çıkaran yaygın olmayan bir durumdur. Kulak uğultusu şikayeti ile hekimler çok nadir durumlarda karşı karşıya kalmaktadır.

Kulak Uğultusu Nedir?

Kulak uğultusu bazı insanlarda ortaya çıkabilen ve kulakta basınç oluşumu şeklinde bir his ortaya çıkaran yaygın olmayan bir durumdur. Kulak uğultusu şikayeti ile hekimler çok nadir durumlarda karşı karşıya kalmaktadır. Sık gözlenmeyen bir durum olmasına rağmen eğer kişide kulak uğultusu gözlenmiş ise bu durum aşırı rahatsız edici bir durumdur ve hastalar bu durumdan oldukça şikayetçidir. Kulak uğultusu çoğunlukla bazı hastaların semptomu olarak gözlenmektedir. Ayrıca kulak içinde meydana gelen kirler ve yüksek sesli ortamlarda bulunma sonucu da kulakta uğultu oluşumuna neden olabilir.

Kulak uğultusuna ve kulaktan ses gelmesi şeklinde olan kulak çınlamasına tıpta tinnitus adı verilmektedir. Tinnitus da kişide gerçekte sesli bir uyaran olmamasına rağmen hasta kulaklarında uğultu duyması ve kulak çınlaması durumlarından şikayetçi olur. Ayrıca hastalar en çok sağ ve sol kulaktan ses gelmesi, sağ ve sol kulak uğultusu, sümkürürken kulaktan ses gelmesi, esnerken kulaktan ses gelmesi, çene hareketiyle kulaktan ses gelmesi, nefes alırken kulaktan ses gelmesi, yemek yerken kulaktan ses gelmesi, konuşurken kulaktan ses gelmesi, yutkundukça kulaktan ses gelmesi gibi şikayetlerle de hekimlere başvuruda bulunabilir. Bu durumlarda kulak uğultusunun tonu, uğultunun özelliği ve karakteri farklı şekillerde kendini gösterebilir. Çoğunlukla uğultu ve çınlama şeklinde hissedilen durum bazı durumlarda rüzgar ya da ıslık sesi gibi, hışırtı sesi, nabız sesi ve hatta çan çalmasına da benzemektedir.

Kulak uğultusu şikayetiyle gelen kişilerde hekim sıklıkla bu durumu hastalıktan ziyade altta yatan bir hastalığın semptomu olarak ele alır ve değerlendirmeye başlar. Bu durum işitme sisteminde sık karşılaşılan sorunların arasında başlarda gelmektedir. Kişilerde gözlemlenen kulak uğultusu bazı durumlarda hastaların ruhsal ve zihinsel sağlığını da etkilemekte ve hayat kalitesini bozacak kadar ağır seyredebilmektedir. Fakat sıklıkla birkaç dakika içinde geçebilen bir durumdur. Kulak uğultusu şikayetleri ile gelen hastalarda hekimler uyanık olmalı ve bu durumu psikiyatrinin ilgilendiği halüsinasyon ve benzeri durumlarla karıştırmamalıdır. Kulak uğultusu sıklıkla yalnızca kişinin kendisi tarafından hissedilirken bazı durumlarda donanımlı hastanelerde özel tetkik ve muayene uygulayabilen hekimler tarafından duyulabilir.

Kulak Uğultusuna Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Kulak uğultusuna hastalarda sık eden bazı belirtiler bulunmaktadır. Kulak uğultusuna en sık eşlik eden semptom kulaklarda gözlenen çınlama halidir.

Kulak uğultusuna eşlik eden çınlama çan çalınması gibi olabilmekle birlikte ıslık sesi gibi uğultu, aşırı yüksek tonlu, yılan tıslaması gibi ya da zonklama şeklinde kişilerde görülebilmektedir. Kulak zonklaması kişileri çok rahatsız edebilmektedir.

Kulakta uğultu yaşayanlar nadiren de olsa müzikal şeklinde tonlarda da bu çınlama durumunu algılayabilmektedir. Kulak uğultusuna ek olarak görülen çınlamalar hastaların bazen ruhsal ve psikolojik durumunu da olumsuz etkileyerek durumu iyice sinir bozucu hale getirir ve kişilerin sağlığını psikolojik olarak da daha da yıpratır.

Kulak uğultusu ve buna ek olarak karşılaşılan kulak çınlaması hisleri bir süre devam ettikten sonra ani bir şekilde kesilebileceği gibi bu durum sık sık ya da nadiren tekrarlama şeklinde de kişilerde görülebilir. Bazı durumlarda ise uğultu kesilmemekte aksine uğultu şiddeti artarak devam etmekte ve daha da rahatsız edici bir seviyeye ulaşmakladır.

Kulak uğultusu belirtileri bazı kişilerde gece ve sessiz ortamlarda yutkunurken kulaktan ses gelmesi şeklinde olabilmektedir ya da bazı insanlarda da ortaya çıkıp gözlenebildiği gibi günlük hayatı etkileyebilecek şekilde rahatsızlık verebilir.

İnsanların kulak uğultusu ile yutkununca kulaktan ses gelmesi şeklinde karşı karşıya kalması herhangi bir hastalığa eşlik etmeyeceği gibi bazı durumlar da ise günlük hayatı etkileyecek problemlere sebebiyet verebilir.

Özellikle kulak uğultusu ve kulak çınlaması birlikte görüldüğü durumlarda kulak burun boğaz alanında işitme ile ilgili bir problem yapabilecek hastalıkların var olması nedeniyle bu sorunun üzerine gidilmelidir.

Kulak Uğultusu Neden Olur?

Kulak uğultusu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. İşitme kaybına neden olabilecek birçok sebep kulakta uğultu ve çınlama yapabilmektedir. Kulak uğultusu ve çınlamasına temelde işitme kaybına neden olabilecek durumlar yanında kulakta işitme kaybı durumuna neden olmayacak sistematik durumlar sebebiyle de rastlanabilmektedir. Kulak çınlaması ve kulak uğultusu birbiri ile ilişkili durumlardır ve bu semptomlara neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Mikrositer (kan hücrelerinin küçük olması) anemi ya da makrositer (kan hücrelerinin büyük olması) anemiler, B 12 vitamin eksikliği ve demir eksikliği gibi kan eksikliklerine bağlı gelişen durumlar kulaklarda uğultu ve kulak çınlamasına neden olabilmektedir.
  • Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet gibi sistemik hastalıklar da kulak çınlaması ve kulak uğultusuna neden olabilmektedir.
  • Kulağa ait bazı hastalık durumlarında da kulak uğultusu ve çınlaması görülebileceği gibi vücutta meydana gelen birçok hastalık kulaklarda çınlama ve kulak uğultusu şeklinde semptomlar verebilir.
  • Asker, pilot ya da dalgıç gibi mesleği sebebi ile çeşitli gürültülere maruz kalan ya da basınç değişikliği gibi durumlar ile karşı karşıya meslek gruplarında da çeşitli durumlar sonucunda kulak uğultusu ve kulak çınlaması bu meslekleri yapan kişilerin karşısına çıkmaktadır.
  • Kulaklarda bakteriyal ya da viral kaynaklı meydana gelen enfeksiyon ve kulak iltihaplarında da kulak uğultusu ile kişiler karşı karşıya kalabilmektedir.
  • Ders çalışırken ya da kitap okurken kullanılan ses engelleyici kulak tıkaçları da kulak uğultusunun nedenleri arasında sayılabilir.
  • Kulaklarla aşırı uğraşılması, kulakların içine bir şeyler sokulması ya da kulak çöpü ile kulakların temizlenmesi esnasında özensiz hareket edilmesi gibi durumlarda kulak zarında delinme meydana gelmesi sonucunda kulak çınlaması ve kulak uğultusu ile hastalar hekime başvuruda bulunabilmektedir.
  • Yüksek tansiyonlu insanlarda birçok semptom ortaya çıkabildiği gibi kulaklarda çınlama ve kulak uğultusu şikayetleri de baş gösterebilmektedir. Kulak uğultusu tansiyon varlığında rastlanabilecek durumlardan biridir.
  • Beyin bölgesinde bulunan tümörler vücutta kendilerini farklı semptomlar ile gösterebilmektedir. Baş ağrısı, kulak uğultusu ve kulak çınlaması bu nedenler arasında sayılabilir. Eğer tümör beyinde basınç oluşturacak şekilde büyümüş ise kendini kulak çınlaması ve kulak uğultusu şeklinde gösterebilmektedir.
  • Her insan günlük hayatın getirdiği işler, aile içindeki sorunlar ve benzeri birçok nedene bağlı olarak aşırı stres altındadır. Kişilerde görülen stresin çok uç noktalara ulaşması kulaklarda uğultu ve kulak çınlaması şeklinde kendini gösterebilmektedir.
  • Bazı durumlarda kemiklerde sertleşmeler gözlenebilir. Kulak yapı olarak 3 kısımdan oluşmaktadır ve orta kulak kısmında da kemikler bulunmaktadır. Kişilerde gözlenebilecek orta kulaktaki kemiklerde sertleşmelerin gözlenmesi durumunda kişilerde işitme kaybı gibi durumlar gelişmekte ve kişilerin duyması engellenmektedir. Bu durumda kulaklarda çınlama ve uğultu meydana getirebilmektedir. Orta kulak kemiklerinin sertleşmesi ve anormal şekilde büyümesinin sebebi genetik kaynaklı sebepler olabilmektedir.
  • Tiroit bezi vücut için önemli işlevleri de bulunan tiroit hormonu üretimini sağlamaktadır. İnsanlarda günlük hayatta çok sık tiroit bezi ve tiroit hormonu kaynaklı hastalık durumları ortaya çıkabilmektedir ve bu durum kişilerin hayat kalitesini kötü yönde etkilemektedir. Kişilerde gözlenen bu gibi hormon değişiklikleri kulak uğultusuna neden olabilmektedir.
  • Genetik kaynaklı olabileceği gibi alerjik durumlar, travmalar ya da viral enfeksiyonlar sebebiyle de gözlene bilen bir hastalık olan meniere hastalığı kulakta bulunan sıvının yoğunlaşmasını arttıran bir hastalıktır. Yoğunlaşıp fazla yer kaplayan ve iç kulakta baskı yaratmaya kadar çeşitli durumlar gösteren bu hastalık baş dönmesi, basınç ve işitme kaybı yanında kulak uğultusu da yapabilmektedir. Ortaya çıkan bu belirtiler bazı durumlarda ara ara şiddetlenerek kişilerde rahatsızlığa neden olabilir.
  • Kalp ve damar hastalıkları da bazı durumlarda kulak uğultusuna neden olabilmektedir.
  • Kulak kiri denilen ve kulakları bakterilere, havadaki tozlara, polenlere karşı koruyan balmumu şeklinde görülen ve kulakları koruyan salgının fazla miktarda üretilip birikmesi ve dışarıya atılamaması sonucunda kulakta kaşıntı ve kuruma gibi durumlar gözlenir. Bunun sonucunda sürekli üretilen bu salgı belli bir noktadan sonra birikmeye başlamakta ve kulak pamuğu ile temizlenmeye çalışılırken eski kirin de iyice içeriye itilmesiyle kulakta tıkanmalar gözlenebilmektedir. Bu durum nadir de olsa kulak uğultusuna neden olabilir.

Kulak Uğultusu Teşhisi

Teşhis için öncelikle kulak uğultusuna sahip kişi şikayetleri ile kulak burun boğaz uzmanı hekime başvuruda bulunmalıdır. Hekim öncelikle hastanın şikayetlerini dinlemekte ve anamnez alarak işe başlamaktadır. 

Ardından yapılan fizik muayene ve odyometrik muayene ile kulaklarda işitme kaybının olup olmadığı, kulak tıkanıklığının var olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Eğer yüksek frekanslı bir işitme kaybı tespit etmesi halinde bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi yöntemlere de başvurabilir.Hekim laboratuvar tetkikleri sonucunda hastalığın tanısını koymaktadır. 

Kulak Uğultusu Tedavisi

Kulak uğultusu ve çınlamasına neden olan durumu bulmak tedavide en önemli basamaktır ve bu iş baya meşakkatlidir.  Ancak sebebi bulunduğu durumlarda nedene yönelik tedavi verilebilir. Eğer hastanın kulak uğultusunun sebebi sinirlere bası yapan bir tümöre bağlı ise bu tümör alınabilir ya da radyoterapi uygulanabilir.

Kulak uğultusuna neden olan durum eğer dış kulak yolunda kir birikimine bağlı ise kulağın temizlenmesi ile bu durum ortadan kalkabilmektedir. Orta kulak yolundaki sebeplere bağlı durumlarda medikal tedavi uygulanabilir.

Eğer kulak uğultusunun sebebi bulunamıyor ise hastaların genel muayenesi yapılır ve sistemik bir sebeple gözlenmesi durumunda sistemik hastalık ne ise ona göre tedavi verilebilir. Eğer sebep anemi ise demir takviyesi ve B 12 takviyesi yapılabilir. Tansiyon ve kolesterole bağlı gelişmesi durumunda bu değerler düşürülmeye çalışılır.

Kulak Uğultusu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kulak uğultusuna neden olabilen birçok durum bulunmaktadır. Bu durumlardan bazıları zararsız gibi görünse de bazıları çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Eğer kişiler kulak uğultusunu önemseyip bir hekime başvuruda bulunmaz ise ve bu durum enfeksiyon ya da beyin tümörü kaynaklı görülüyorsa hasta için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Eğer bu nedenler tedavi edilmezse işitmenin tamamen kaybı, tümör büyüklüğüne ve huyuna göre de ölüm dahil ciddi problemler ortaya çıkabilir. Kulak uğultusu vücudun kişiye verdiği alarm da olabilir geçici bir durumda. Sık sık karşılaşılması durumunda hekime başvurulmalıdır.

Kulak Uğultusuna Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Kulak uğultusunun altında birçok neden yatabilmektedir. Eğer bir hastalık sebebi ile ya da tümör sebebiyle oluşmuşsa bunun mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Aksi halde hastanın durumu daha da ağırlaşabilmektedir. Bunun dışında kulak pamuğu ve kulak tıkacı gibi eşyalardan uzak durmak kulak kirinin kulak içinde birikimini ve enfeksiyon gelişimin önleyebileceği için iyi gelebilmektedir.

Kulak uğultusu gerçekleşmesi durumunda halk arasında popüler olarak bilinen kulak uğultusuna zeytinyağı ya da kulak uğultusuna soğan suyu iyi gelir tarzı yaklaşımlar tıpla bağdaşmamaktadır ve kişilerin kulaklarına zarar vererek tam işitme kaybı gibi durumlara neden olabileceğinden hastaların bu yöntemlere başvurması hastalara iyi gelmez.

Kulak Uğultusu İlerleyen Dönemde Kötüleşir Mi ? Kulak Uğultusu Geçer Mi ?

Kulak uğultusu sebebine bağlı olarak ilerleyen süreçte sıklık ve şiddet yönünde artabileceği gibi azala da bilir. Kişilerde gözlemlenen kulak uğultusu bazı durumlarda hastaların ruhsal ve zihinsel sağlığını da etkilemekte ve hayat kalitesini bozacak kadar ağır seyredebilmektedir. Fakat sıklıkla birkaç dakika içinde geçebilen bir durumdur.

Kulak Uğultusunda İlaç Tedavisi

Kulak uğultusu ciddi durumlar sebebiyle orta çıkmamış ise ve aynı zamanda sorunlar sürekli tekrarlıyor ise altta yatan sistematik bir hastalık olabilir. Bu hastalıklar anemi gibi kansızlık hastalığı, şeker hastalığı ve kolestrol yükselmesi olarak hekimlerin karşısına çıkmaktadır. Hekimler bu hastalıkları kontrol altına almak için demir preparatları, antidiyabetik ilaçlar ve statin gurubu kolestrol düşürücü ilaçlar kullanabilir.

Kulak Uğultusunda Hangi Doktora Gidilmeli?

Kulak uğultusu ile esas olarak ilgilenen, hastalığa tanı koyan ve tedavi eden esas bölüm Kulak Burun Boğaz bölümüdür.Yukarıdaki belirtiler eğer mevcutsa hasta kulak burun boğaz uzmanı hekime şikayetleri ile başvurur. Uzman hekim hastanın şikayetlerini dikkatlice dinler. Hekim şikayetler üzerine fizik muayeneyi yapar ve gerekli tetkikleri ister. Sonuç olarak da hastalığın tanısını koyar.

Kişilerde kulaklarda gözlenen çınlama hali, çan çalınması, ıslık sesi gibi uğultu, aşırı yüksek tonlu çınlama ve kulaklarda zonklama gibi semptomların varlığında kişiler mutlaka kulak burun boğaz uzmanı bir hekime görünmesinde yarar vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kulak Uğultusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kulak uğultusunu ne geçirir ?

Kulak uğultusu sebebine bağlı olarak ilerleyen süreçte sıklık ve şiddet yönünde artabileceği gibi azaladabilir. Geçmeyen kulak uğultusunda bir hekime başvuruda bulunması halinde neden yönelik uygulayacağı medikal tedavi ya da kulak kirini temizlemesi kulak uğultusunu geçirecektir.

 

Dr. Latif Mustafa Uyguner