Lamine Diş Nedir?

Dişlerin belirli işlemlerden geçerek inceltilmesi ve yeni bir görünüm kazandırılması durumuna lamine diş denir.

Latince’de yaprak anlamında gelen Lamine, dişlerin inceltilmesi suretiyle yeni bir görünüm kazanılması işlemidir. İnceltme işlemi 0.3 – 0.7 mm aralığında olduğu için sağlam dişlerin kaybı minimal düzeyde tutulur. Bu yöntem hem estetik hem de sağlık nedeniyle tercih edilmektedir.

Lamine diş tedavisi uygulanan bölge inceltildikten sonra oraya porselen gibi çeşitli materyaller yapıştırılır. Böylelikle hem dişler eski kalınlığına kavuşturulurken hem de bembeyaz bir görüntü elde edilir. Özellikle gülümsemesini saklayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Lamine diş uygulaması yaptırmak isteyen kişilerde doktorlar özellikle şu nedenlere bakarlar:

  • Beyazlatma tedavisine cevap vermeyen ve ileri düzeyde sararma görülen dişler,
  • Estetik açıdan düzgün gözükmeyen, bozuk, çirkin ve uyumsuz görülen dişler,
  • Ayrık diş tedavisinde kullanılan yöntemlerin yetersiz kaldığı anlar,
  • Dişlerin zaman içerisinde kırılmasından doğan bozukluklar,
  • Dolgu yapılan dişlerde renk ve yapısal bozuklukların oluştuğu durumlarda,

Lamine diş tedavisi kullanılır. Dişin yapısal olarak dengelenmesi ve azda olsa sağlam diş dokusu kaybedildiği için genellikle son çare olarak kullanılır ve oldukça etkili bir yöntemdir.

Bazı durumlarda ise lamine diş tedavisi ne kadar gerekli olsa da uygulanmaz. Bunlar:

  • Uyku esnasında dişlerini sıkan kişilerde kaplama düşeceğinden dolayı uygulama yapılmaz.
  • Çene bozukluğu gibi yapısal rahatsızlıkları veya deformasyonları olan kişilere,
  • Tırnak, kalem gibi sert cisimleri ağzına sürekli götüren ve hatta bunları ısıran kişilere,
  • Diş eti çekilmesi rahatsızlığından muzdarip olan kişilere,
  • Dişleri aşırı zayıf, ince ve diş etlerinde iltihap görülen kişilere,

Lamine tedavi uygulanmaz.

Lamine Diş Yapımı

Lamine diş yapımı süreci aslında biraz acı veren bir yöntemdir. Sonuç olarak diş bir miktar törpülenmektedir. Bu nedenle hastaya lokal anestezi uygulanır ve acı hissetmemesi sağlanır. Yaprak lamine diş yaptıranlar öncelikli olarak doktor tarafından kaç tane dişe işlem uygulanacağını belirlerler.

Lamine diş yapım süreci son derece kolay bir süreçtir ve ortalama 1 haftada tedavi tamamlanır. Bu süreç içerisinde dişlerin miktarı, genel durumu gibi nedenlerle 2 veya 3 seans içerisinde tedavi sonlanır.

Yaprak lamine diş tedavisinde törpüleme işlemi sonrasında dişlerine bir porselen yapıştırılması beklenir. Bu bekleyiş içerisinde yapıştırıcı seviyesi en yüksek olan yöntemler kullanılarak dişler hassas bir şekilde yapıştırılır. Hastanın bu porselenleri düşürmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Lamine diş örnekleri farklı uygulamalara sahne olsa da teknik olarak bahsedilen şeyler farklı dişlere uygulanabilir. Azı dişleri dâhil her dişe uygulama yapılabilir ancak burada dişin gerçekten buna ihtiyacı olup olmadığına bakılır. Az bir miktar dahi olsa doktorlar sağlam bir diş dokusu kaybı yaşatmak istemezler.

Lamine Diş Kaplama Avantajları

Lamine diş kaplama, diş yüzeyinde 0.3 mm gibi gözle fark edilemeyecek kadar ince olan bir törpüleme işlemine sahne olur. Ancak bu durum sağlam dişe zarar vermeyeceği gibi birçok avantajları da bulunur.

  • Tedavisi süreci ortalama 1 hafta gibi bir süreç olduğu için oldukça kısadır. 
  • Renk değişimi, aşınma gibi istenmeyen durumlar görülmez.
  • Günlük olarak ağız bakımı yapan kişiler, bu diş kaplama için ekstra bir efor sarf etmez.
  • Lamine diş kaplama yaptıranlar, laminenin ışığı geçirdiğini fark ederler. Bu durumda da diş kaplama gibi görünmekten ziyade son derece natürel bir görünüme kavuşur.
  • Bir tane dişe uygulanacağı gibi birden fazla dişe de uygulanabilir.
  • Dişler son derece güzel ve estetik, pürüzsüz bir yapıya kavuşur.
  • Kırılma gibi durumlar genellikle yaşanmaz.
  • Yapıştırma maddesinin güçlü olmasından kaynaklı germe, çekme, basınç gibi zorlamalar sonucunda kolay kolay çıkmaz ve kırılmaz. Ancak aşırı zorlamalara da karşı koyamaz.
  • Fındık, ceviz vb. yiyecekler dişte kırılmaya çalışılmazsa eğer lamine kolay kolay zarar görmez. 

Lamine Diş Zararları

Lamine diş zararları az denecek seviyede bulunur. İnsanların gülmesine, konuşmasına ve hatta görünüşüne verdiği olumlu yanlar düşünüldüğünde bu birkaç küçük madde kimsenin gözüne batmaz.

  • Tedavi yapacak doktor iyi seçilmelidir. Yapıştırma konusu son derece önemli olduğu için dikkatli yapışmayan lamineler, en ufak bir durumda düşebilir.
  • Tedavi sonrasında kişilerde sıcak veya soğuk yiyecek, içeceklere karşı bir hassasiyet görülebilir.
  • Çok sert yiyeceklerde kırılma ihtimali ile karşılaşılmaktadır.

Diş zararları bakımından bu 3 madde en dikkat çekici olanlarıdır. Ancak uygulama işleminde gösterilecek olan hassasiyet sonrasında bu dezavantajlara pek rastlanılmamaktadır. Özellikle düşme ve kırılma gibi hadiselerin geneli hastanın dişlerine gereken önemi vermediğinden kaynaklanır.

Lamine Diş Öncesi Sonrası

Lamine diş tedavisinden önce veya sonra yapılması, dikkat edilmesi gereken bazı küçük ayrıntılar bulunur. Öncesinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Lamine diş kaplama dişlere yeni bir görünüm sağlar. Ancak bunun için dişlerin beyazlatma gibi diğer estetik tedavi yöntemlerine cevap vermemesi gerekir. Öncesinde tüm bu tedavi yöntemleri gözden geçirilmelidir.
  • Hastaya lokal anestezi yapılacağı için öncesinde kullandığı hapları doktor ile paylaşması ve seanslardan birkaç gün öncesinde hangilerini kullanmaması gerektiğini bilmesi gerekir.
  • Tedavi öncesinde diş filmi çekilerek hangi dişlere bu operasyonun yapılıp yapılmayacağı net bir şekilde kararlaştırılır.

Tedavi öncesinde yapılan bu işlemlerin akabinde hasta artık uygulamaya hazır hale gelmiştir. 1 hafta sürecek olan ve toplamda 2 veya 3 seans olacak olan tedavi süreci şu şekilde ilerler.

  1. Lokal anestezi verilerek ağızda uyuşma olması sağlanır.
  2. Uyuşma görüldükten sonra dişlerde törpüleme işlemi başlatılır.
  3. Törpüleme işleminden sonra dişlerin gerçek ölçüsü ortaya çıkar ve doktor tarafından bu ölçüler alınır.
  4. Ölçü alınmasından sonra artık sıra kaplama işlemine gelir. Ancak porselenlerin alınan ölçüler doğrultusunda yapılması ortalama 3 gün sürmektedir. Bu süreç zarfında dişlerde hassasiyet vb. durumların görülmesi son derece normaldir.
  5. Hazır olan kaplamaların akabinde doktor ve hasta yeniden randevulaşır. Kaplamaların öncelikli olarak diş ile uyumlu olup olmamasına bakılır. Sonrasında ise dişlere yapıştırılmaya başlanır. Bu süreç ortalama 2 saat boyunca sürer.

Bu işlemlerden sonra hastanın tedavisi sonlanır. Şikayet, rahatsızlık vb. durumlar görülmediği müddetçe lamine diş ömrü kalıcı bir tedavi yöntemidir. Hasta eğer porselen takıldıktan sonra yediklerine, içtiklerine dikkat edip sert cisimleri dişleri ile kırmaya çalışmazsa ömrü boyunca bunları kullanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Lamine Diş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lamine diş fiyatı nedir?

Lamine diş, özelde veya devlette yaptırılabilen bir uygulamadır. Devlet hastanesinde lamine diş fiyatları ile özelde elbette ciddi farklılıklar bulunur. Ancak bu durumda tercih edilecek olan husus doktordur. Yakın bir tanıdık tavsiyesi üzerine veya internetten gidilecek olan doktor mutlaka araştırılmalıdır. Lamine diş fiyatı ayrıca şunlara bağlıdır:

  • Kaplama yapılacak diş sayısı
  • Dişte kırık olup olmadığı
  • Ayrık dişe uygulama yapılıp yapılmayacağı

Gibi noktalarda lamine diş ücretini etkileyen faktörler arasındadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Lamine diş nedir?

Lamine diş ayrık, kırık veya sararmış olan dişlere yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında esas olan nokta dişlere törpüleme uygulanacağı hususudur. Törpü işlemi lokal bir anestezi kullanılarak yapılır.

Lamine diş tedavisinde törpü porselen yapılacak olan dişlerin ölçüsü törpüleme işlemi akabinde alınır. Sonrasında porselen dişler hazırlanır. Bu süreç içerisinde geçen birkaç gün içerisinde hastanın dişlerine çok dikkat etmesi, henüz yeni törpüden çıkan dişlerin hassas olabileceğini unutmaması elzemdir.

Int. Dr. Sinem Köse

Lamine diş nasıl yapılır?

Lamine diş, hastanın hangi dişleri yaptıracağını belirlemesi ile başlar ve kaplama maddesi takılana kadar sürer. Ortalama 1 hafta içerisinde 2 seans ile tamamlanan bu işlemler çerçevesinde diş kaplaması başarılı bir şekilde tamamlanır. Kaplama özetle şu aşamalar ile tamamlanır.

  1. Kaplama yapılacak dişler belirlenir.
  2. Törpüleme işlemi yapılır.
  3. Dişlerin ölçüsü alınır.
  4. Kaplama yapılır.

Kaplama esnasında kullanılan yapıştırıcılar son derece önemlidir. Bu yapıştırıcı maddeler ile hassas bir şekilde yapıştırılan porselen insan ömrü boyunca kalıcılığını korur.

Int. Dr. Sinem Köse

Lamine diş kaplama devlet hastanesinde yapılır mı?

Devlete bağlı olarak hizmet veren diş hastanelerinde bu kaplama yapılmaktadır. Lamine diş kaplaması, SGK tarafından da karşılandığı için ücret konusunda da hastaların çok endişeye kapılmaması gerekir. Ancak devlet hastaneleri dışında yapılan bu işlemlerde hastanın önceden fiyat konusunu konuşması ve sonrasında gerekirse işleme başlaması önem arz eder.

Lamine diş kaplama gibi estetik olarak operasyon gerektiren durumlar 2015 yılından itibaren SGK tarafından karşılanmaya başlanmıştır. Bu tarihte Zirkonyum, implant vb. rahatsızlıkların tamamı SGK güvencesi ile yapılabilmektedir.  

Int. Dr. Sinem Köse