LEEP Nedir?
Rahim ağzı ameliyatında tercih edilen bir teknik olan LEEP, rahimde ortaya çıkan kötü huylu tümörlerin çeşitli yollarla temizlenmesinde kullanılır
Modern bir uygulama olan Leep (Loop Electrosurgical Excision Procedure), rahim ağzı ameliyatında tercih edilen bir tekniktir. Rahimde ortaya çıkan kötü huylu tümör ve çeşitli lezyonların hızlı ve pratik bir yöntemle temizlenmesi sağlanır.
Rahmin alınması gerektiği durumlarda elektrik enerjisi ile çalışan bir tıbbi tel kullanılarak rahim kolayca alınır. Elektro cerrahi yöntemler arasında sıkça tercih edilen bu teknik, hastanın ağrı ya da acı hissetmeden ameliyat edilmesini sağlar.
Rahim ağzında kanser gibi tehlikeli hastalıklara dönüşme riski bulunan öncül lezyonların bölgedeki diğer dokulara zarar vermeden alınmasını sağlayan Leep, rahmin alınmasından sonra bölgenin patolojik olarak da incelenmesini ve tedavi edilmesine imkan tanır.
LEEP Ameliyatının Avantajları
Günümüz teknolojisinden faydalanılarak yapılan leep ameliyatı jinekolojik alandaki en yeni tekniklerden biridir. Leep ameliyatı avantajları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Yakma ve dondurma gibi eski tekniklere göre çok daha avantajlı olan bu uygulama sonrasında hastanın iyileşme süreci oldukça kısadır. Hastane tedavisine gerek kalmadan hemen taburcu olan hasta istenilen bakımları yapması şartıyla günlük yaşamına devam edebilir.
- Tümörlü rahmin alınması süreci oldukça kısadır.
- Uygulaması pratik olan bu teknik, tanı ve tedavinin aynı zamanda yapılmasını sağlar.
- Minimum hasar ile rahim alınır.
- Ameliyat sonrasında kalan dokuların iyileşme süreci oldukça hızlıdır.
- Rahmin gözlenmesi, çıkan dokunun patolojik olarak incelenmesine imkan tanıması hastalığın teşhisini kolaylaştırmaktadır.
- Ayrıca tümörlü hücrelerin yeniden nüksetmesi ihtimalini ortadan kaldırır.
- Hastada uygulama sonrasında herhangi bir ağrı, acı, akıntı olması ihtimali oldukça düşüktür.
- Doktorlar açısından leep tekniğinin avantajları ise uygulamasının ve öğrenilmesinin kolay olması ve riskinin bulunmamasıdır.
LEEP Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Tanı ve tedavinin eş zamanlı olarak uygulanmasını sağlayan Leep ameliyatı rahimde kanserli hücre tespit edilen hastalara uygulanmaktadır.
- Tanı için öncelikle pap smear testi yapılır.
- Hastanın durumuna göre lokal ya da genel anestezi yapılarak hasta uyutulur.
- Hastalıklı rahmin sorun yaşanmadan alınabilmesi için hasta jinekolojik pozisyonda yatırılır.
- Rahmin ekranda net bir şekilde görünebilmesi için spekulum adı verilen bir alet rahme yerleştirilerek aynı zamanda uygulanacak işlemin daha kolay yapılabilmesi sağlanır.
- Elektrokoter cihazı kullanılarak önce doku kesilir, kanamayı durdurmak için dokunun lazerle yanması sağlanır.
- Kanserli hücre rahimden çıkarılır.
LEEP Sonrası Komplikasyonları
Leep ameliyatı sonrası, hafif düzeyde yan etkiler ve şikayetler görülür. Bunlar:
- Şiddetli ağrı,
- Kahverengi akıntı,
- Vajinal kanama,
- Kötü koku,
- Yüksek ateş olarak sıralanmaktadır.
Operasyon esnasında gerekli temizlik önlemlerinin alınması ve ameliyat sonrasında hastanın gerekli bakımları yapması ile enfeksiyon riski minimal düzeye indirilir. Leep ameliyatı sonrası, birkaç günlük dinlenmenin ardından hasta günlük yaşantısına hemen dönebilir. Operasyon bölgesindeki iyileşme ortalama 2 ay sonrasında gerçekleşir. Komplikasyonlardan biri veya birkaçı şiddetli şekilde yaşanıyor ise derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
LEEP Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Vajinanın her zaman temiz ve hijyenik kalması sağlanmalıdır.
- Vajinal tampon kullanılmamalı
- Vajinal duş yapılmamalı
- Sık sık ped değiştirilerek kötü koku oluşumu önlenmeli
- Ani hareketler yapılmamalı
- Hasta duş alırken öne eğilmemeli
- Ağır egzersizlerden kaçınılmalı sadece hafif kısa mesafeli yürüyüşler yapılmalıdır.
- Leep sonrası cinsel ilişkiye 2 ay boyunca ara verilmelidir. Tam iyileşme sağlanmadan cinsel ilişkiye girilmesi, iyileşme sürecini aksatarak kanamaya yol açacaktır.
- Kanamanın artmaması için aşırı zorlayıcı hareketlerin yapılmaması gerekir.
- Enfeksiyon riskine karşı deniz ve havuz suyu ile temastan kaçınılmalıdır.
LEEP Sonrası Gebelik
Çoğu hastalar Leep sonrasında gebelik olmayacağından korktukları için yaptırmaktan kaçınır. Oysa tümörlü hücre tüm rahmi sarmamışsa rahim tam olarak alınmadan sorunlu bölge temizlenebilir. Bu ameliyat sonrasında kişi hamile kalabilir. Hamileliğin olmaması için ameliyat esnasında ciddi bir sorun yaşanması ya da rahmin tamamen alınması gereklidir.
Hastaların ameliyat esnasında veya sonrasında yaşayacakları durumlar hakkındaki sorularını uzman hekime iletmeleri gereklidir. Uzman hekim, ameliyat sürecini, sonrasında yaşanacakları ve olası zararları hastaya aktararak bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda zararları hücreler rahmin tamamını kaplamış değil ise leep sonrası gebelik mümkündür.
LEEP ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ameliyat sonrası cinsel ilişki riskli mi?
Leep ameliyatından sonra vajinanın daha fazla zarar görmemesi ve enfeksiyon kapmaması amacıyla en az 1 ay boyunca hastanın cinsel ilişkiden uzak durması tavsiye edilir. Cinsel ilişki sırasında işlem bölgesinin kanaması, iyileşme sürecini yavaşlatacaktır. Tam iyileşme görüldükten sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
LEEP sonrası kanama ne kadar sürer?
Leep sonrası kanama problemi oldukça az görülür. İlk 1-2 gün kahverengi akıntı gelebilir. Ancak akıntı ya da kanamanın 1 haftadan daha uzun sürmemesi gereklidir. Uzun süren ve adet kanamasından daha fazla miktarda gelen kanama durumlarında mutlaka doktora danışılmalıdır.
LEEP neden yapılır?
Tanı koyma ve doğru tedavinin yapılması amacıyla leep tekniği uygulanır. Pap smaer testi yapılan hastada anormal bir durum bulunduysa hastalığın daha detaylı incelemesinin yapılması gerekir. Hastada kanserli hücrenin olup olmadığını tespit etmek ve en uygun tedavi yöntemini belirlemek için leep tedavisine ihtiyaç duyulur.
LEEP konizasyon tekniğinin riski var mı?
Hastanın durumuna ve tümörlü dokunun büyüklüğüne göre risk durumu değişmektedir. Alınan dokunun büyüklüğü fazla olması riski artırır. Yüzeysel yapılan uygulamaların hiçbir olumsuz etkisi yokken derinden alınan dokular düşük, erken doğum ve kısırlık gibi durumların yaşanmasına yol açabilir. Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığının korunması ve herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için leep konizasyon tekniği hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahip uzman doktorlar tarafından bu işlemin yapılması oldukça önemlidir.
Ameliyat sonrası görülen şikayetler nelerdir?
Çoğu hastada ameliyat sonrasında ciddi şikayetler görülmemektedir. Adet döneminde yaşanılan gibi kasık ağrıları, aşırı kanama, enfeksiyon, bağırsak yaralanması ve mesane spazmı gibi şikayetler yaşanabilir. Ancak aşırı kanama ya da vajina akıntının olması, 38 dereceyi geçen yüksek ateş, akıntının kötü kokması ve karın ağrısı gibi durumlar oldukça ciddi olduğu için hemen doktora gidilerek duruma müdahale edilmesi gereklidir.
Kontrol süreci ne kadar devam eder?
Leep ameliyatı sonrasında ilk günlerde haftada bir kez doktor kontrolüne gidilmesi iyileşme sürecinin kontrolü için oldukça önemlidir. Kanserli lezyonların tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek amacıyla bu hastalar her 3 ayda bir doktor kontrolüne gitmelidir. Lezyonların tekrarladığı görülür ise ikinci bir operasyon gerekebilir.
Leep konizasyon ücreti nedir?
Hızlı, kolay ve güvenilir bir uygulama olan Leep konizasyon ücreti hastanın risk durumuna ve tedavi sürecine bağlı olarak değişmektedir. Ön kontrolleri, uygulama esnasında yapılan işlemlerin çokluğu ve tedavi aşamasındaki ilaç kullanımı gibi faktörler ücretlerin değişkenlik göstermesinde etkilidir. Leep konizasyon ücreti hakkında net bilgilere ulaşmak tercih edilen sağlık merkezinden randevu alınmalıdır.
Tam iyileşme süreci ne kadar sürer?
Leep konizasyon uygulaması sonrasında hasta anestezinin etkisi biter bitmez taburcu olur. Verilen ilaçlar yardımı ile tedavi süreci başlar. Ortalama 4-6 hafta arasında tam bir iyileşme gerçekleşir. Bu süreçte doktor kontrollerinin takip edilmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
LEEP uygulaması sonrasında kanserli hücre tekrarlar mı?
Leep uygulaması ile hastanın rahim ve rahim ağzındaki kanserli hücrenin tamamı alınarak bölgenin temizlenmesi amaçlanır. Leep sonrası tekrarlama ihtimali oldukça düşüktür. Ancak nadir de olsa tümörlü hücreler çoğalabilir ve yeniden ameliyat yapılması istenebilir.
LEEP ameliyatı ne kadar sürer?
Alınacak dokunun büyüklüğü ve hastanın durumuna göre leep ameliyatı yaklaşık 10-20 dakika sürmektedir. Leep ameliyatı öncesindeki hazırlık süreci bu süreye dahil değildir. Ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacak ek işlemler leep ameliyatı süresini değiştiren diğer faktörler arasındadır.
LEEP ameliyatı için en uygun zaman nedir?
Leep ameliyatı adet döneminde ve adet öncesi dönemde aşırı kanamaya yol açabileceğinden dolayı yapılması uygun görülmez. Adet dönemi bittikten 4-5 gün sonra ameliyat yapılmasına bir sakınca yoktur. Tanı sonucunda ameliyat olması gereken her kadın, adet döneminden 4-5 gün sonra bu uygulamadan yararlanmalıdır.
LEEP ameliyatı hamilelere yapılır mı?
Anne ve bebek açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayan Leep ameliyatı hamileliğin ilk haftalarında yapılması tercih edilir. Rahmin ilerisine gidilmeden rahim ağzına uygulanabilir. Yüzeysel bir şekilde uygulanan leep konizasyon işlemi esnasında kanama daha fazla olabileceğinden koterize yöntemi yani yakma tekniği ile kanama durdurulması tercih edilir.