Meme Protezi
Meme protezi, göğüs büyütmek amacıyla kullanılmakta ve göğüslerde istenilen görüntüye kalıcı bir şekilde sahip olunmasını sağlamaktadır.
Meme Protezi Nedir?
Meme protezi, göğüs büyütmek amacıyla kullanılmakta ve göğüslerde istenilen görüntüye kalıcı bir şekilde sahip olunmasını sağlamaktadır. Meme protezi, cerrahi müdahale ile vücuda yerleştirilmektedir. Göğüs büyütme ameliyatlarında kullanılan meme protezinin vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Protez ile yapılan meme büyütme operasyonları ile aksi bir durum olmadıkça en az 20 yıl elde edilen görüntü korunmaktadır.
Meme protezi, genellikle estetik kaygılar nedeniyle yapılsa da meme kanseri tedavisinden sonra da sıklıkla kullanılmaktadır. Kanserli memenin alınması yani mastektomi yöntemi ile tedavi gören çoğu hasta, meme protezi yaptırarak hayatına devam etmektedir.
Meme Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Meme protezlerinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Şekil ve yapı bakımından değişiklikleri olan protezlerden hangisinin kullanılacağı, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Meme protezi yaptırmak isteyen kişilerin vücut özellikleri, tercihleri ve tıbbi nedenlere göre hangi türden protezin kullanılacağına karar verilmektedir. Tüm protez türlerinin, doğru uygulandıkları takdirde hastalar açısından maksimum fayda elde edilmesi sağlamaktadır.
Protez memeler şekil, içerik ve yapı bakımından üç farklı sınıfa ayrılmaktadır;
Şekil Yönünden Protezler
Meme protezi yaptırmak isteyen hastalar için iki farklı alternatif bulunmaktadır. Bunlar anatomik protez ve yuvarlak protez şeklindedir. İki protezi birbirinden ayıran en önemli farkı şekilleridir. Anatomik protezler damla şeklindeyken, yuvarlak protezler daha dairesel bir görüntüye sahiptir. Bir diğer adı damla protez de olan anatomik protezlerin, dikey çapı, yatay çapından kısa olmaktadır. Ayrıca protezin farklı bölgelerindeki yükseklikler değişiklik göstermektedir. Bu nedenle meme protezi ile daha doğal bir görünüm elde edilmek isteniyor ise anatomik protezler tercih edilmektedir. Yuvarlak protezler şekilleri gereği doğallıktan uzak bir görüntüye neden olmaktadır. Ancak daha dolgun ve yuvarlak göğüslere sahip olmak isteyen kişiler yuvarlak protezleri tercih etmektedir.
İçerik Yönünden Protezler
Protez meme, iki farklı malzeme kullanılarak üretilmektedir. Bu malzemelerden ilki silikondur. Silikon protezler, FDA onaylıdır ve sağlığa bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Meme protezi için kullanılan bir diğer malzeme ise fizyolojik serumdur. Fizyolojik serum içeriğine sahip olan protezler, genellikle silikon protez istemeyen hastalar tarafından tercih edilmektedir. İçerisinde özel tuzlu bir sıvı bulunan bu protezlerde de az da olsa silikon bulunmaktadır. Fizyolojik serumu kaplayan yapı silikondan üretilmektedir. Bu protez türünün tercih edilmesi de gayet güvenlidir ancak silikon protezlerin şekil ve yapılarını daha uzun süre korudukları bilinmektedir.
Yüzey Yapısı Yönünden Protezler
Meme protezi yüzey yapısı, ameliyat sonrasında protezin bölgeye tutunması sürecini doğrudan etkilemektedir. Protezlerin yüzey yapısı, operasyonun ardından bölgeyle bütünleşmeleri sürecini önemli oranda etkilemektedir. Bu süreç, protezlerin yüzey yapısına göre uzayabilmekte ya da kısalabilmektedir. Çünkü bazı protezlerin yüzey yapıları, vücuda daha kolay uyum sağlamaktadır. Yüzey yapısı yönünden protezler, pürüzlü yüzey ve düz yüzey olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmaktadır.
Pürüzlü yüzeye sahip olan protezler, en çok tercih edilen meme protezleri arasında yer almaktadır. Sahip oldukları pürüzlü yüzey sayesinde, diğer protez türüne oranla cilde daha kolay uyum sağlamaktadır. Bu durum ameliyat sonrasındaki iyileşme süresini hızlandırmaktadır. Düz yüzeye sahip protezler de göğüs büyütme ameliyatlarında kullanılan protez türleri arasında yer almaktadır.
Meme Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme protezi ameliyatı, göğüs büyütme operasyonu sırasında kullanılmaktadır. Meme protezi ameliyatı sırasında 3 farklı teknikten yararlanılmaktadır. Hasta için en uygun tekniğe uzman hekim tarafından karar verilmektedir. Meme protezi ameliyatında kullanılan teknikler şu şekildedir;
Meme Altı Yöntemi
Meme altı yönteminin, meme protezi ameliyatında tercih edilmesi için göğüsün pol dokusunun yeterli olması gerekmektedir. Pol dokusunun yetersiz olduğu durumlarda ise göğüsler silikon ile desteklenmektedir. İşlem sırasında silikon, kas altına yerleştirilmektedir.
Meme Başı Yöntemi
Meme başı yönteminde, göğüs hacmine göre meme protezi yerleştirilmektedir. Meme başından kesi açılarak uygulanan bu yöntemde, meme protezleri göğüs kasının veya dokusunun altına yerleştirilmektedir.
Koltuk Altı Yöntemi
Meme protezi malzemelerinin koltuk altından kesi açılarak yerleştirildiği yöntem, koltuk altı yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Koltuk altı yöntemi ile yapılan meme protezi ameliyatının uygun olup olmadığına uzman hekim karar vermektedir.
Meme Protezi Komplikasyonları
Meme protezi, göğse cerrahi müdahaleyle yerleştirilmektedir. Bu nedenle ameliyat birtakım riskleri barındırmaktadır. Meme protezi ile göğüs estetiği yapıldıktan sonra ortaya çıkabilen komplikasyonlar şu şekildedir;
- Kanama ve kızarıklık
- Ameliyat bölgesinde iz kalması
- Ödem
- Ameliyat bölgesinde hissizlik
- Enfeksiyon
- Göğüslerde sarkma
Meme Protezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Meme protezi ile göğüs estetiği oldukça kolay bir uygulamadır ancak operasyon sonrasında istenilen sonuçların elde edilebilmesi ve komplikasyon riskinin en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
- Protez meme taktıran hastalar, operasyondan sonra ağır işler yapmamalıdır.
- Ameliyattan sonra 3 gün duş alınması önerilmemektedir.
- Meme protezinin yerleştirildiği dokuya kolay uyum sağlayabilmesi için bir süre sporcu sütyeni takılması gerekmektedir. Ameliyattan sonra en az iki hafta süreyle, sporcu sütyeni giyilmesi tavsiye edilmektedir.
- Operasyondan sonra hastalar, ameliyat bölgesine zarar gelmeyecek şekilde yatmalıdır.
Meme Protezi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Protez meme fiyatları ne kadar?
Protez meme fiyatları, operasyonun yapılacağı sağlık kuruluşuna göre değişmektedir. Ayrıca meme protezi çeşitleri içerisinden hangisinin tercih edileceği de ödenecek miktarı etkilemektedir. Bu nedenle, meme protezi yaptırmak isteyen kişilerin, operasyondan önce ameliyatın nasıl yapılacağına ilişkin bilgi almaları ve fiyatların değerlendirilmesi gereklidir.
Meme protezi ömrü ne kadar?
Meme protezi, kalıcı bir uygulamadır. Protezin şekli ve yapısında, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması durumunda bozulma meydana gelmemektedir. Meme protezi ile göğüs estetiğini tercih eden hastalar, en az 20 yıl boyunca istedikleri görüntüye sahip olabilmektedir.
Meme protezi meme kanserine yol açar mı?
Meme protezi için kullanılan malzemeler FDA onaylıdır. Meme protezinde kullanılan silikonun sağlığa zararlı olduğuna yönelik herhangi bir bilgi yoktur. Kısacası meme protezi kansere neden olmamaktadır.
Meme protezi tek memede kullanılabilir mi?
Evet, meme protezi uygulaması tek meme için de uygulanabilmektedir. Özellikle meme kanseri sonrasında bir göğsün kaybedilmesi gibi durumlarda, meme protezi tek tarafa uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra doğuştan gelen gelişimsel problemler yüzünden, bir göğsün diğerinden aşırı miktarda küçük kalması gibi durumlarda da meme protezi tek göğüste kullanılabilmektedir.
Meme protezi dışarıdan belli olur mu?
Meme protezi ile doğal bir görünüm elde etmek isteyen kişiler amaçlarına ulaşabilmektedir. Estetik cerrahideki ilerleme, meme protezi ile tamamen doğal bir göğüs elde edilmesine olanak tanımıştır. Eğer kişiler aşırı büyük ve gerçeğe aykırı bir görüntü talep etmiyorsa, meme protezinin dışarıdan anlaşılması mümkün değildir. Ancak uzman hekimin muayenesinde meme protezi olduğu anlaşılmaktadır.
Meme protezi taktırmak için yaş sınırı var mı?
Göğüs gelişiminin tamamlanması meme protezi ameliyatı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle 18 yaşından küçük hastaların meme protezi yaptırmaları önerilmemektedir. Basit bir cerrahi müdahale ile yerleştirilen meme protezi, göğüslerin gelişimi tamamlandıktan sonra uygulanmaktadır.
Meme protezi sonrasında anneler bebeklerini emzirebilir mi?
Meme protezi, göğüsteki kas ve dokuların altında yerleştirilmektedir. Bu nedenle operasyon esnasında, herhangi bir komplikasyon gelişmezse süt kanallarının zarar görmesi durumu söz konusu değildir. Bu sayede anneler meme protezi ameliyatı sonrasında bebeklerini emzirebilir.