Meraljia Parestetika

Meraljia parestetika, lateral femoral deri sinirinin sıkışması sonucu hissizlik, karıncalanma ve yanma görülmesi durumu olup, tedavisinde; ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Meraljia Parestetika Nedir?

Meraljia parestetika, kalçanın dışından duyu alan lateral femoral deri sinirinin, (lateral femoral: yan uyluk bölgesine işaret eden bir anatomik tabirdir.) çeşitli sebeplerle sıkışması sonucu sinirin duyu aldığı bölgede hissizlik, karıncalanma ve yanma görülmesi durumudur. Parestezi, hissizlik ve karıncalanma durumuna işaret ederken meralji bu durumun kalçada görüldüğü anlamına gelmektedir. Kalça bölgesinden duyu alan sinirin sıkışması, kilo alma ve dar kıyafetler giyme gibi sebeplere bağlı gelişebilmektedir.

Meraljia parestetikada karşılaşılan belirtiler duruma özgü olmadığı için kişinin rahatsızlıklarının meraljia parestetikaya bağlı olduğunun anlaşılması zaman alabilmektedir. Meraljia parestetikanın Türkçe kelime anlamı kalçada kötü his/ kalça ağrısıdır. Teşhis edildiği zaman tedavisi %100’e yakın oranlarda başarılı olmaktadır. Bu sebeple kalça ağrıları ciddiye alınmalı ve iki aydan uzun süreyle devam eden kalça ağrılarında doktora başvurulmalıdır.

Meraljia Parestetika Belirtileri

Lateral femoral deri sinirinin sıkışması sonucu kişide çeşitli şikayetler ortaya çıkabilmektedir:

  • Kalçanın dış yanında karıncalanma, hissizlik
  • Kalçanın yüzeyinde yanma
  • Yanma ve karıncalanma şikayetlerinin tek taraflı olması: Lateral femoral deri siniri vücutta çift olarak bulunmaktadır. Sinirlerden birinin sıkışması diğerini etkilemez, çoğunlukla sinirlerden yalnızca birinde sıkışma görülür. Bu durumda belirtiler de yalnızca sıkışan sinirin bulunduğu tarafta olacaktır.
  • Şikayetlerin yürüme ve ayakta kalmanın ardından yoğunlaşması: Sinir sıkışması vücut pozisyonuna bağlıdır. Kişi rahat olduğunda sinirin sıkışmasını engelleyecek pozisyonlar alabilirken ayakta durması veya belli bir şekilde hareket etmesi gerektiğinde sinir sıkışmasını engelleyecek şekilde pozisyon alamayacaktır.

Meraljia Parestetika Nedenleri

Meralji parestetika, lateral femoral deri sinirinin sıkışması sonucu oluşmaktadır.

Lateral femoral deri sinirinin sıkışması pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilmektedir:

  • Dar kıyafetler giyinmek: Korse, kemer ve tayt gibi kıyafetlerin sık kullanılması ve rahatsız edici darlıkta tercih edilmesi
  • Kilo alımı, obezite
  • Bele kemerle asılan çantaların kullanımı: İş araç gereçlerinin kemere asılması ve kemerin ağırlaştırılması.
  • Gebelik
  • Yaralanma ve geçirilmiş ameliyat sonrasında bölgede oluşan yara dokusu: Yaralanma sonrasında oluşan doku bölgenin doğal dokusundan farklıdır. Bu dokunun esneme yeteneği bölgenin doğal dokusuna göre daha sınırlıdır. Bu dokunun esneyememesi bölgedeki sinirin sıkışmasına sebep olmaktadır.
  • Motorlu araç kazalarında emniyet kemerine bağlı oluşan yaralanmalar
  • Şeker hastalığına bağlı oluşan sinir hasarı

Otuz ila altmış yaş arası kişiler meralji parestetika açısından daha yüksek risk taşımaktadır.

Meraljia Parestetika Teşhisi

Meraljia parestetika teşhisi, kişinin şikayetlerine ve fizik muayene bulgularına göre konabilmektedir. Kas kuvveti ve refleks muayeneleri teşhisin kesinleştirmesi için kullanılabilmektedir. Kas kuvveti testinde kişinin kol ve bacak kasları değerlendirilmektedir. Refleks muayeneleri ise kişinin kol ve bacak reflekslerinin kontrol edilmesini sağlamaktadır. Meraljia parestetika durumunda karşılaşılan şikayetler pek çok sinir hastalığında karşılaşılan yakınmalar olduğu için kişinin sinir sistemi sağlığının değerlendirilmesi önemlidir.

Belirtilerin meraljia parestetika dışında bir sebepten kaynaklanmadığından emin olmak için yapılabilecek ileri tetkikler bulunmaktadır:

  • Görüntüleme Teknikleri: Direk grafi ve manyetik rezonans görüntüleme teknikleri meraljia parestetika teşhisinin koyulması için yeterli değildir ancak ağrıya sebep olabilecek diğer hastalıkların dışlanması için kullanılmaktadır. Kalça bölgesinde gelişen tümörler bölgede ağrıya sebep olabilmektedir. Tümör ihtimalinden şüphelenildiği durumlarda, ağrıya yönelik tedavi uygulanmadan önce görüntüleme teknikleri kullanılarak tümör tanısının dışlanması gerekmektedir.
  • Elektromiyografi (EMG): Elektromiyografi, kasın içine yerleştirilen iğne aracılığıyla kasa gelen sinir liflerinin elektriksel etkinliğinin ölçülmesidir. Meraljia parestetika, elektromiyografi sonuçlarında değişikliğe sebep olmamaktadır. Yakınmaları meraljia parestetika ile uyumlu olan kişilerde elektromiyografi değerlendirmesi sonucunda sinirsel uyarıların azaldığı görülüyorsa yakınmaların sebebinin sinirlerin zayıflaması ile seyreden başka bir hastalık olduğu düşünülmektedir.
  • Sinir İletimi Çalışması: Elektromiyografi sırasında uygulanmaktadır. Elektromiyografi işlemi sırasında kasa gelen sinirin uyarıları kayda alınmaktadır. Sinir iletim çalışmasında kasa yalnızca alıcı değil verici de yerleştirilir. Vericiden gönderilen sinyaller sonrasında kasta oluşan sinirsel cevap kaydedilir. Sinirsel cevabın yeterli ve kişiye gönderilen uyarılarla uyumlu olması kişide meraljia parestetika olabileceğini düşündürmektedir. Test sonuçlarında sinirsel iletimde bozulmalar görülmesi durumunda kişinin farklı bir sinirsel hastalığı olduğu düşünülür.
  • Sinir Blokajı: Ağrısı olan kişinin ağrıyan tarafındaki lateral femoral deri siniri, anesteziklerle bloke edilir. Bu sinirin etkinliğinin durması ile kesilen ağrıların meraljia parestetikadan kaynaklandığı düşünülür. Sinirin etkinliği azalmasına rağmen azalmayan ağrılarla karşılaşılması durumunda ise farklı sebepler araştırılmaktadır.

Meraljia Parestetika Tedavisi

Meraljia parestetika tedavisi, lateral femoral deri sinirinin üzerindeki baskının hafifletilmesine odaklanmaktadır. Tedaviye başlanan kişilerin çoğunda şikayetler birkaç ay içerisinde önemli ölçüde azalmaktadır.

Takip Tedavileri (Konservatif Tedavi)

Konservatif yöntemler, girişimsel tıbbi uygulamalar olmadan hayat tarzının değiştirilmesiyle şikayetlerin azaltılmasına yönelik girişimlerdir. 

Meraljia parestetika durumunda kullanılabilecek takip tedavileri şunlardır:

  • Gevşek kıyafetlerin tercih edilmesi
  • Fazla kiloların verilmesi
  • İhtiyaç durumlarında; reçetesiz kullanılabilen, hafif ağrı kesicilerin prospektüslerine uygun olarak kullanılması. (asetil salisilik asit, ibuprofen ve benzeri)

İlaç Tedavileri

Ağrının, takip tedavilerine rağmen iki aydan uzun sürmesi veya çok şiddetli olması durumunda ilaç tedavileri denenebilmektedir. Kullanılabilen ilaçlar steroidler, bazı antidepresanlar ve nöbet önleyicilerdir. Steroidler, iltihaplanmaların önüne geçer ve kısa süre etki gösterirler. Antidepresanlar ve nöbet önleyiciler ise sinirlerin iletim özelliklerini değiştirerek etki göstermektedir.

Fonoforez: Fonoforez, deri üzerine (topikal) uygulanan bazı ilaçların daha iyi emilmesini sağladığı düşünülen, ilaç sürülen deri üzerine ultrason (USG) uygulanmasıdır. Ultrason dalgalarının ilacın emilimini ve etkinliğini artırdığı düşünülmekle beraber işleme giren kişilere sağlanan yararın plasebo etkisinden fazlası olduğunu gösteren kanıt bulunmamaktadır. Sıklıkla anti enflamatuarlar (iltihap önleyiciler) ve bölgesel anesteziklerle kullanılmaktadırlar. Genel olarak ciddi yan etkileri bulunmamakla beraber, ultrason cihazının bir bölgede fazla tutulması kişide rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Tedavi sırasında hissedilen rahatsızlıklar doktora bildirilmelidir.

Fonoforez, kişinin kendi uygulayabileceği bir tedavi değildir. Fonoforez uygulamaları uzman eşliğinde uygun cihazla yapılmalıdır. Bu sebeple bu tedaviyi almak için kişinin kliniklere ve hastanelere ulaşması gerekir. Meraljia parestetika hastası olanların deri üzerine uygulanan ilaçlarının daha etkili olması için fonoforez uygulaması önerilebilir.

Cerrahi Tedaviler

Meraljia parestetikanın tedavisinde cerrahi ancak ciddi düzeydeki ve uzun süren ağrılarda düşünülmektedir. Kişinin vücudunda meydana gelen bazı bozulmalar bölgedeki sinirlerin sıkışmasına ve ağrı hissedilmesine sebep olabilmektedir. Ancak böyle bir durumun tespit edilmesi üzerine, sinirin çevresindeki bozulan bölgeye müdahale edilmesi ve sinirin rahatlatılması ağrı sorununun çözülmesini sağlamaktadır.

Elektroterapi

Meraljia parestetika durumunda karşılaşılan rahatsızlıklar, cilt yüzeyinden elektriksel uyarı (TENS) tekniği ile tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemle cilt yüzeyinden gönderilen elektriksel uyarılar, ağrı hissinin azalmasını sağlayabilir.

Meraljia Parestetika Tedavi Edilmezse

Meraljia parestetika, kişide ciddi ağrılara sebep olabilecek ve hayat kalitesini düşürebilecek bir durumdur. Bazı durumlarda ağrılar kendiliğinden geçebilecek olmakla beraber bazı sebepler kendiliğinden kaybolmayabilir. Meraljia parestetikanın tedavi edilmemesi sinir basısının ilerlemesi sonucunda duyu kayıplarına ve felce sebep olabilir. Meraljia parestetika, tedavi edildiği durumlarda tam olarak düzelme sağlanma ihtimali %100’e yakın bir hastalıktır.

Meraljia Parestetikaya Ne İyi Gelir?

Meraljia parestetika sorunu yaşayan kişiler kilo verdikleri zaman ağrılarının ve diğer şikayetlerinin azaldığını fark edebilirler. Bel çantası kullanan kişilerin bel çantası kullanmayı bırakması ve bellerine yükledikleri ağırlıkların azalması ağrıların geçmesini sağlayabilir. Kemer kullanımına dikkat edilmesi ve kemerlerin çok sıkılmaması gerekir. Korse kullanan kişiler korse kullanmayı bıraktıklarında ağrılar sıklıkla kaybolmaktadır. Kıyafetler bol olmalı, bele fazla ağırlık yüklenmemeli ve fazla kilolar verilmelidir.

Fizik tedavi uygulamaları, esneme hareketleri ve özel egzersizler meraljia parestetika durumunda yaşanan şikayetlerin geçmesini sağlayabilmektedir.

Meraljia Parestetikaya Ne İyi Gelmez?

Kişinin kilo alması, ağır bel çantaları kullanması ve dar kıyafetler giymesi meraljia parestetikaya sebep olabilmektedir. Dar üniforma giymesi gereken kişilerin meraljia parestetika durumu yaşadıklarında iş yerlerine durumu bildirmeleri gerekir. Dar kıyafetlerin sürekli olarak giyilmesi ağrıların artmasına sebep olacaktır. Korse kullanımı, kemerlerin fazla sıkıştırılması, ağır bel çantaları meraljia parestetikaya sebep olan ve ağrıları artıran diğer etkenlerdir.

Meraljia Parestetika İlaçları

Meraljia parestetika hastaları, ağrı hissettiklerinde ibuprofen ve asetil salisilik asit gibi ağrı kesicileri kullanarak ağrıdan kurtulabilmektedir. Ancak bu ilaçlar meraljia parestetika durumunun tedavi edilmesini sağlamak için değil, yalnızca hissedilen rahatsızlığın giderilmesi için işe yaramaktadır.

Antienflamatuar

İltihap önleyici ilaçların kullanımı iltihaba bağlı oluşan meraljia parestetikanın tedavisini sağlayabilir. Antienflamatuar olarak kortikosteroid enjeksiyonları kullanılabileceği gibi antienflamatuar ilaçlar cilt üzerinden de uygulanabilir.

Antidepresan

Bazı antidepresanlar, ağrı hissinin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak antidepresan kullanımı güçlü yan etkilere sahip olabilmektedir. Meraljia parestetika tedavisi için reçetelenen antidepresanlar kesinlikle tavsiye edilen dozun üstünde kullanılmamalıdır.

Nöbet Önleyici

Nöbet önleyici ilaçların sinirler üzerine etkileri, ağrı hissinin azalmasını sağlayabilir. Gabapentin, fenitoin ve pregabalin, meraljia parestetikada kullanılabilen nöbet önleyici ilaçlardır. Bu ilaçlar, ciddi yan etkilere sebep olabildikleri için dikkatli kullanılmalıdır.

Meraljia Parestetika Ameliyatı

Meraljia parestetika, genellikle ameliyat gerektirmeyen bir durumdur. Sıklıkla, düşme veya kalça protezi sonrasında meraljia parestetika gelişenlerde ameliyat uygulanmaktadır. Ameliyatın başarı oranı %85’lerdedir. Meraljia parestetika ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Meraljia parestetika ameliyatında lateral femoral deri siniri üzerinde gerçekleştirilebilecek üç farklı cerrahi teknik bulunmaktadır. Lateral femoral deri sinirinin işlevlerinin kimyasal olarak durdurulması nöroliz tekniğidir. Kimyasallarla çalışması engellenen lateral femoral deri sinirinin yol açtığı ağrı kaybolmaktadır. Lateral femoral deri sinirinin bağlantılarının fiziksel olarak kesilmesi ve ileti akışının engellenmesi nörektomi tekniğidir. Bacaktaki kasların zarlarının yırtılması ve kasların sinirden çok küçük miktarlarda uzağa çekilmesi transpozisyon (yer değiştirme) tekniğidir. Ayrıca, sinir üzerine işlem uygulanmadan sinirin çevresindeki baskının azaltılması için dekompresyon (bası azaltma) cerrahisi uygulanabilir.

Meraljia Parestetika için Hangi Doktora Gidilir?

Meraljia parestetika, sinir sıkışması durumudur. Sinir sıkışmaları ile Nöroloji kliniği ilgilenmektedir. Özellikle iki aydan uzun süreyle kalçada yanma, batma, ağrı, hissizlik, uyuşukluk deneyimlenmesi, rahatsızlıkların yürüme ve ayakta kalma ile artması ve tek taraflı olması durumunda nöroloji kliniklerine başvurulmalıdır.

Doktor görüşmesine gidilmeden önce hissedilen ağrı hakkında notlar alınabilir. Ağrının hissedildiği zamanların yazılması ağrının sıklığının daha net bilinmesini sağlayabilir. Kullanılan ilaçların eksiksiz şekilde bildirilmesi, ilaçlara bağlı görülebilecek rahatsızlıkların yanlış yorumlanmasını önler. Kronik hastalıkların ve geçirilmiş ameliyatların bildirilmesi, meraljia parestetikanın sebebinin anlaşılması ve tedavisinin planlanmasında daha doğru kararlar alınmasını sağlar. Ayrıca bu durumun ne kadar sürmesinin beklendiği, tedavi sürecinin nasıl geçeceği gibi kişinin aklına takılan soruların görüşme esnasında doktora yöneltilmesi kişinin sürece hazırlıklı olmasını sağlar.

Makaleyi faydalı buldun mu?
23
0
Makeleyi Paylaşın

Meraljia Parestetika ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bir kişide meraljia parestetika olduğu nasıl anlaşılmaktadır?

Kalça ağrısından muzdarip kişilerde kas kuvveti ve refleks muayeneleri, sinirsel iletim çalışmaları ve görüntülemeler sonrasında herhangi bir sebebin bulunamaması üzerine özellikle tek taraflı ağrılarda meraljia parestetikadan şüphelenilmektedir. Lateral femoral deri sinirinin bloke edilmesi üzerine ağrıların azalması tanıyı kesinleştirir.

Int. Dr. Nehir Ünal

Meraljia parestetika tanısı alan bir kişinin tedavisi ne kadar sürmektedir?

Meraljia parestetikanın tedavisi, ağrının sebebine göre değişmektedir. Kilo verme sürecinin uzunluğu, gebelikte ağrının ortaya çıktığı dönem, egzersizlerin düzenli yapılması gibi pek çok etken meraljia parestetika tedavisinin süresini etkilemektedir. Çoğu durumda rahatsızlıklar dört ila altı hafta içerisinde düzelmektedir.

Int. Dr. Nehir Ünal
0