Microblading Nedir?
Microblading, kaşın görünümünün düzeltilmesini, geliştirilmesini ve yeniden yapılandırılmasını sağlayan bir kalıcı makyaj uygulamasıdır.
Kaşlar gözün çerçeveleri olarak tanımlanır, dolayısıyla güzel bir bakış için güzel kaşlara sahip olmak çok önemlidir. Kaşları mükemmelleştirmenin yolları için pek çok alternatifler olsa da en doğal ve kalıcı görünüm microblading kaş tekniği ile elde edilebilir. Microblading kaş tekniği, dünyada en hızlı büyüyen kaş makyajı trendlerinden biridir.
Microblading, bir kaşın görünümünün düzeltmesine, geliştirilmesine veya tamamen yeniden yapılandırılmasına izin veren yarı kalıcı bir makyaj prosedürüdür. Bu prosedürde, özel bir el aleti kullanılarak boya pigmentlerinin cildin üst tabakasının altına manuel olarak yerleştirilmesi ile yapılmaktadır, yani bir makinenin kullanımını gerektirmeyen bir tekniktir. Ayrıca geleneksel kalıcı makyajdan daha doğal görünen, keskin ve belirgin kaş konturu sağlar.
Microblading'de kullanılan pigment, cildin epidermal tabakasının hemen altında birikir, bu aynı zamanda kendisini düzenli ve doğal olarak yenileyen tabakadır. Bu nedenle sonuçlar yarı kalıcı kabul edilir ve genellikle bir ila iki yıl kalır. Ayrıca kaş görünümü canlı ve taze tutmak için düzenli rötuşlar önerilir. Bunun yanında altta yatan patolojik faktörlerin olmadığı sağlıklı cilde uygulandığında genellikle yıllık bir rötuş yeterlidir.
Microblading Öncesi
Microblading işlemine karar vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Araştırma yapmak: Kaş kontüründe düşünülmesi gereken en önemli faktörlerden biri prosedürü gerçekleştirecek olan kıl tekniği ile kaş kontürü yapan yerleri tespit etmektir. Bu işlemi yapacak olan kişilerin gerekli eğitimleri almış bir lisanslı estetisyen olmaları gerekir. Microblading düzenlemeleri kişiden kişiye değişebileceğinden, prosedürü yaptırmayı düşünen herkesin yüksek kaliteli salonlarda, vasıflı ve lisanslı estetisyenlerden bu hizmeti almaya dikkat etmesi gerekir.
- Alerjik reaksiyon: Her ne kadar nadir bir durum olsa da işlem anında kullanılan organik pigmentlere karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bundan dolayı hangi tür pigment kullanıldığı ve alerjik reaksiyon riskini olup olmadığının estetisyene sorulması gerekir.
- Enfeksiyon: Microblading cildin alt tabakasına yapıldığı için, HIV ve bakteriyel cilt enfeksiyonları dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların bulaşması için ciddi bir risk vardır. Öncelikli riskler arasında sterilize edilmeyen aletler ve ekipmanların bulaştırabileceği enfeksiyonlar gelmektedir. Bu enfeksiyon bulaşma riskinden korunmak için işlem öncesi önce bütün ekipmanların sterilize edilmesi şarttır.
- Yarı kalıcı: Microblading kaş yaptıranlar, yanlış kaş yaptırırlarsa bu kolayca kapatılamamaktadır. Böyle bir durumda, olası komplikasyonların önlenmesi ve yapılan işlemin düzeltmesi için ilave işlemlere katlanılması gerekir.
Microblading kaş işlem öncesi yapılacak bazı hazırlık ve dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar konusunda titiz olmak, elde edilecek sonucun başarılı olmasında etkili iken, iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır. İşlem önce uyulması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- İşlemden 4 hafta önce botoks, dolgu, kimyasal peeling ve lazer tedavileri yapılmamalıdır.
- İşlemden 7 gün önce özellikle güneş yanığı olmak üzere yoğun güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
- Microblading işlemden 7 gün önce ağda, ip veya herhangi bir kaş alımı yapılmamalıdır. Bu aynı zamanda cildin iyileşme sürecini de etkileyebilir ve bundan kaçınılmalıdır.
- İşlemden 7 gün önce yaşlanma önleyici ve akne kremleri kullanılmamalıdır
- İşlemden 48 saat önce (tıbben gerekli değilse) analjezik ve antipiretik içeren ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar, steroidal antienflamatuvar ilaçlar, niasin, E Vitamin veya omega-3 alınmamalıdır
- İşlemden 24 saat önce alkol alınmamalı, ayrıca kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Randevu öncesi kaşlar renklendirilmemelidir.
- Kaşların işlemden sonra en az 7 gün su ile temas etmemesi gerektiğinden dolayı, Microblading işleminden önce saç ve kaş bölgesinin yıkanmasına hijyen için dikkat edilmelidir.
Microblading Nasıl Yapılır?
- Microblading kaş uygulaması için ilk olarak kaş bölgesi sterilize edilerek uyuşturulur. Alan uyuşuna kadar çizilecek kaş şekli belirlenir. Bu kaş şekli belirlenirken, kişinin rutin kullandığı makyajı, yaşam tarzı, kaşlarını her gün ya da sadece özel günlerde boyayıp boyamadığı, kalın, belirgin veya yumuşak, ya da daha ince kaş tercihi olup olmadığı göz önünde bulundurulur.
- Gerçek doğal görünümlü bir kaş oluşturmak için doğal kaş kıllarının yönü takip edilmelidir, ayrıca kişinin yüz simetrisi ve yaşı dikkate alınmalıdır.
- Daha sonra Microblading mürekkep pigmenti konusunda bir belirleme yapılmalıdır, çünkü bu kaş kıllarının doğal rengine ve cildin alt tonuna göre seçilmesi gereken önemli bir faktördür.
- En iyi kaş seçimi belirlendikten sonra, yeni kaşlar doğrudan yüze çizilir. Bu adımda kişiden gülümsemesi, gülmesi ve farklı yüz ifadeleri yapması istenir. Bunun amacı yüzün simetrisine uyan güzel bir kaş görünümü oluşturmaktır.
- Daha sonra kaşlar uyuşunca microblading tedavisine geçilir.
- Kaş bölgesine bağlı olarak 30-40 dakika arasında sürebilen işlemde, özel kalem kullanılarak çizime başlanır.
- İşlem tamamlandıktan sonra fazla mürekkep silinir ve iyileşmeye yardımcı olmak için bakım sonrası merhem sürülür.
- Genellikle dört ila altı hafta sonra kontrol için estetisyene gidilmesi gerekebilir.
Microblading Zararları
- Enfeksiyon, microblading'in birincil dezavantajlarından biridir. Steril olmayan ve düşük kaliteli ekipmanların kullanılması birçok cilt sorununa yol açabilir.
- Silinmesi oldukça ağrılıdır ve çizilmeye neden olabilir.
- Çoğu durumda alerjik deri reaksiyonları olasıdır, bunlar mikro-bıçak yan etkileridir.
- Kullanılan uyuşturucu krem ve mürekkep tüm cilt tipleri için uygun olmayabilir.
- Kaş kontürü yaptıranların ilk birkaç gün makyaj yapmamaları önemli olduğundan, son bakım çok karmaşıktır ve kaşları terletmekten de kaçınılmalıdır.
- Microblading uygulamasını yapan kişinin yeterli bilgi ve uzmanlığa sahip olması gereklidir aksi takdirde kalıcı yara izlerine yol açabilir ve prosedür iğnelerle cildi kesmeyi içerdiğinden olumsuz etkilere neden olabilir.
Microblading Yan Etkileri
Özellikle ekipmanların dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu ile ilgili olarak tüm sağlık standartlarına uyulduğunda kalıcı makyaj prosedürlerinde risk olasılığı düşüktür. Tıbbi komplikasyonlar, prosedür sonrası bakımla da ilgilidir. İşlem sırasında uzmanın, işlem sonrasında iste hastanın ilgili prosedüre uyum sağlaması sonucunda risklerin önüne geçilir.
Kozmetik dövme, farklı dövme işlemleri ile aynı riskleri taşımaktadır. Microblading işlemi sonrası görülebilecek yan etkiler kısa süreli ve hafif şiddetlidir ancak yan etkilerin şiddetinin artması durumunda kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir.
- Ateş
- Bölgede kızarıklık
- Şişme
- İşlem bölgesinde hassasiyet
- Yüksek vücut ısısı
- İşlem bölgesinden kalbe doğru kırmızı veya yeşil çizgi
- Kötü kokulu sarı akıntı
Kaş Kontürü Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaş kontürü sonrası bakımda ilk yedi gün boyunca kaşıntı ve pullanma görülebilir. Kabukları erken yolmak düzensiz sonuçlara veya yara izlerine neden olabileceği için kaçınılmalıdır. Kaş kontürü sonrası dikkat edilmesi gereken durumlara dikkat edildiği takdirde daha kısa sürede iyileşme görülmektedir. İşlem sonrası yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Pigmentin epidermise ekildiğinden emin olmak için microblading sonra 5 ila 7 gün boyunca şiddetli terlemeye neden olan her türlü su aktivitesi veya fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Ayrıca terleme olduğunda alan kurulanmalıdır.
- 2 gün boyunca spor gibi yorucu faaliyetlerden kaçınılmalıdır
- Microblading sonrası banyo yaparken sıcak sauna veya jakuzi kullanılmamalıdır
- İyileşme sırasında işlem yapılan alan üzerinde herhangi bir kozmetik ürün kullanılmamalıdır, ancak kabuklanma durduğunda makyaj yapılabilir.
- Renkte bir kaymaya ve erken solmaya neden olduğu bilinen UV/UVA Işınlarına veya kimyasallara maruz kalınmamalıdır.
- İşlemden sonra en az 4 hafta boyunca tedavi alanında herhangi bir lazer, kimyasal işlem ve peeling uygulanmamalıdır.
- Kaş kontürü sonrası kabuklanma 3-5 gün içinde meydana gelebilir. Kabuklar koparılmamalı, ovalanmamalı, silinmemeli ve tırnaklanmamalıdır. Kuru cildin doğal olarak düşmesine izin verilmelidir yoksa pigmentin bir kısmı silinebilir.
- Havada çok fazla toz bulunan garaj veya bodrum temizliği gibi ağır ev temizliği yapılmamalıdır.
- Yaraların yavaş iyileşmesine neden olabileceğinden aşırı alkolden uzak durulmalıdır.
- Üstü açık araba, tekne, bisiklet veya motosiklet gibi açık hava araçları kullanılmamalıdır.
- Kaş kontürü sonrası bakım için uygulanacak krem pamuklu çubukla uygulama yapılmalıdır ve durulama haricinde kaş bölgesine dokunulmamalıdır.
- Kaşlar yaklaşık 10 saniye antibakteriyel sabun ve su kullanarak parmak ucuyla nazikçe yıkanmalı, duruladıktan sonra nazikçe kurulanmalıdır.
- İşlemden sonra en az 10 gün yüz üstü yatılmamalıdır
Bununla birlikte bakım sonrası prosedürü takip etmemek pigment kaybına, renk değişikliğine veya enfeksiyona neden olabilir.
Kaş Kontürü Kaç Günde İyileşir?
Microblading sonrası tam iyileşme süreci, vücudun yenilenmesine ve yaşa bağlı olarak 4-6 hafta sürmektedir. İyileşme döngüsü sırasında kaşlar birkaç aşamadan geçer ve işlemden hemen sonra pigment çok doğal görünmez. Pigmentin rengi bir sonraki gün çok daha koyu olur. Doğal cilt yenilenmesi nedeniyle, iyileşme döneminden (soyulma) sonra kaşların orijinalinden daha açık görünebileceği unutulmamalıdır. Bu durum, microblading kaş yaptıranlara rengin çok hızlı solduğu izlenimini verebilir. Çoğu zaman uygun bakımla bile, bazı alanlarda kaşların düzensiz görünmesine neden olacak şekilde solmalar yaşanabilir, bu kesinlikle normaldir. Bundan dolayı genellikle 6 hafta sonra bir rötuşa ihtiyaç duyulur.
Cilt iyileşmeye başladığında pullanma görünür. Bu pullanma kuruyan cildin doğal olarak kaşlardan atılmasıdır ve gayet doğaldır. Microblading kaş işleminin son iyileşme günü ise kaşlar çok açık renkli görünür ve gerçek renk 4 ila 5 hafta içinde ortaya çıkar. Gerçek kaş rengi, ilk gün renginden %30 ila %50 daha açık olurken kaşların son görünümü, işlemden yaklaşık 30 gün sonra belli olur.
Microblading ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kaş kontürü sildirme nasıl yapılır?
Microblading işleminde renk pigmentlerinin doğrudan çıkarılması için etkili olan üç seçenek vardır: lazer çıkarma, mikro iğneleme ve kimyasal çözelti. Renklerin solma durumu kişi için çok fazla güçlük oluşturuyorsa veya beklenen sonuçları vermediyse, sildirme işlemi yapılabilir. Bununla birlikte, bu üç tedaviden ikisinin çok invaziv, ağrılı ve uzun bir iyileşme süreci içerdiğini bilmek çok önemlidir.
Kaş kontürü ne kadar kalır?
Kaş kontürünün etkileri 18 ila 30 ay arasında sürer. İşlemde uygulanan pigment belirgin şekilde solmaya başladığı zaman rötuş uygulaması yapılması gerekir. Rötuşlar, kişinin cilt tipine ve tercih ettiği görünüme bağlı olarak her altı ayda bir veya yılda bir gerekli olabilir.
Microblading acı verir mi?
Microblading kaş prosedürü 2 saat kadar sürebilmesine rağmen, sadece hafif bir baskı veya rahatsızlık hissedilebilir. Ve uyuşturma kreminin kullanılması nedeniyle tipik bir dövmeden daha az ağrı hissedildiği bilinmektedir. Elbette bu, kişisel acı ya da ağrı toleransa bağlıdır.
Hatalı Microblading düzeltilebilir mi?
Her ne kadar microblading kalıcı bir işlem olsa da şekil düzeltme yapılabilmektedir. Hatalı yapılan işlemde pigmentler silinerek yeniden yapılabilmektedir. Ayrıca kaşlar kırmızı, mor veya mavi bir tona dönüşmüşse, renk düzeltme de bir seçenektir.
Kaç seans Microblading'e ihtiyaç duyulur?
Genellikle en az 8 hafta arayla 2-3 tedaviye ihtiyaç vardır. Yağlı cilde sahip olanlar veya doğal kaş kılları olmayanlar için üçüncü bir seans istenebilir. Çoğu uygulamada, renk ilk haftadan sonra önemli ölçüde daha açık görünür.