Mikrodiskektomi Ameliyatı
Özel mikroskoplardan yararlanarak bel fıtığının tedavisi için kullanılan Mikrodiskektomi ameliyatı cerrahi bir operasyondur
Mikrodiskektomi Nedir?
Mikrodiskektomi ameliyatı, bel fıtığı tedavisi için özel mikroskoplardan yardım alınarak yapılan cerrahi bir operasyondur. Omurga kemiklerinin arasında darbe emen, koruyucu yastıkçıklar (disk) vardır. Bu diskler çeşitli nedenlere bağlı olarak kayabilir ve bunun sonucunda sinirlere baskı oluşturur. Buna bağlı olarak gelişen ağrı ve his kaybının giderilmesi için cerrahi tedavi gerekmektedir.
Mikrodiskektomi Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?
Her hastalıkta ilaç ile tedavi yapmak mümkün değildir. Bazı durumlarda fizik ya da cerrahi tedavi gibi yöntemler kullanılması gerekir. Kullanılacak tedavi yöntemi doktorun sunduğu seçenekler dahilinde, hastanın alacağı karara bağlıdır.
Mikrodiskektomi ameliyatı şu durumlarda uygulanır;
- Bel fıtığı.
- Boyun fıtığı.
Eğer ileri seviyede bir fıtık değilse önce fizik tedavi denenebilir. Ancak ameliyat daha kesin bir çözüm sunar.
Mikrodiskektomi Ameliyatı Öncesi
Ameliyat öncesi dönemde yapılacak hazırlıklar, operasyonun başarılı geçme ihtimalini büyük ölçüde artırır. Bu süreçte hastaların ve ameliyat ekibinin yapması gereken bazı işlemler vardır.
Bu işlemler şu şekilde sıralanabilir;
- Muayene için gelen hasta için anamnez (hasta öyküsü) formu doldurulur. Bu forma hastanın boyu, kilosu, yaşı, düzenli kullandığı ilaçların listesi, kronik hastalıkları, uyku düzeni, herhangi bir madde kullanıp kullanmadığı, daha önce ameliyat olup olmadığı ve herhangi bir maddeye karşı alerjisinin olup olmadığı gibi detaylı bilgiler yazılır.
- Hastalar, anamnez (hasta öyküsü) formu doldurulurken, tamamen dürüst olmalılardır. Çünkü verecekleri cevaplar hayati önem taşır.
- Gerekli radyolojik, kan ve idrar tetkikleri yapılır.
- Daha sonra hasta anestezi uzmanı tarafından muayene edilir. Bunun sebebi hastanın anestezi almak için uygun olup olmadığıdır. Kararın verilme aşamasında, yapılan tetkiklerin sonuçları da göz önünde bulundurulur.
- Ameliyat kararı kesinleştikten sonra hastaya; ameliyatta yapılacaklar, riskler ve yan etkiler gibi bilgilerin yazılı olduğu bir rıza formu verilir. Hasta, formu okur ve aklındaki soruları sorar. Eğer ameliyat olmak istiyorsa rıza formunu imzalar.
- Ameliyata 7 gün kala kan sulandırıcı ilaç içilmemesi gerekmektedir. Ancak gerekli ilaç düzenlemesi uzman doktor tarafından yapılmalı ve onun tavsiyelerine uyulmalıdır.
- Ameliyattan önce alkol ve sigara içilmesi tavsiye edilmemektedir.
- Ameliyata 12 saat kala hiçbir içecek ya da gıda tüketilmemelidir. Eğer doktor hap içilmesini söylemişse, sadece ilacı yutacak kadar az bir su ile içilmelidir. Ameliyat sırasında midede ne kadar çok içerik olursa, akciğere sıvı kaçma ihtimali de o kadar yüksek olur. Bu çok ciddi bir komplikasyondur.
- Ameliyatta kullanılacak cihazların doğru ölçüm yapabilmesi için hastanın tırnağında oje benzeri hiçbir madde olmamalıdır.
Mikrodiskektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mikrodiskektomi ameliyatı (mikroskop yardımı ile yapılan fıtık ameliyatı), epidural anestezi (omurgaya enjekte edilen bir ilaç ile belden aşağısının bir süreliğine uyuşturulması) ya da genel anestezi ile yapılabilir. Kullanılacak yöntem ameliyatın uygulanacağı bölgeye ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Ancak her iki yöntemde de hasta, ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmez.
Mikrodiskektomi ameliyatında yapılan işlemler şunlardır;
- Karar verilen anestezi yöntemi uygulanır.
- Anestezi teknisyeni, hastanın hayati bulgularını takip ve kontrol edebilmek için gerekli cihazların bağlantısını yapar.
- Hastaya yüzüstü pozisyon verilir ve ameliyat bölgesine yaklaşık 1,5 cm’lik bir kesi açılarak operasyona başlanır.
- Ameliyat sırasında kullanılan özel mikroskop sayesinde görüntü 40 kata kadar daha büyütülmüş olur. Böylece hata yapma riski azalmaktadır.
- Bölgede bulunan fıtıklaşmış alan, sinirlerden uzaklaştırılır.
- Gerekli durumlarda kemiklerin arasına protez takılabilir.
- Ameliyat bölgesi estetik bir biçimde dikilir.
- Hasta uyandırılır ve cerrahi servise yatışı yapılır.
- Eğer ameliyat sırasında belden uyuşturma yöntemi kullanılmışsa hasta zaten uyanık olacağı için, hayati bulgularının iyi olduğundan emin olunur ve daha sonrasında cerrahi servise yatışı sağlanır.
Mikrodiskektomi Ameliyatının Yan Etkileri (Komplikasyonları) ve Riskleri Nelerdir?
Omurga üzerine yapılan cerrahi işlemler son derece riskli olabilmektedir. Çünkü vücudumuzdaki sinir ağı, omurganın içinde bulunmaktadır. Ancak gelişen tıp teknolojileri sayesinde bu yan etkiler çok sık görülmezler.
Mikrodiskektomi ameliyatı sırasında ya da sonrasında meydana gelebilecek yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
- Ağrı: Mikrodiskektomi ameliyatı sonrası ağrı yaşanması muhtemeldir. Ancak bu ağrılar zaman içerisinde yok olur.
- Yara İzi Kalması: Ameliyat, minik bir kesiden yapılacağı için ameliyat sonrasında ince bir çizgi halinde iz kalabilir.
- Enfeksiyon: Ameliyat sırasında sterilizasyona (hijyene) dikkat edilmediğinde ya da sonrasında yara bölgesi iyi korunmazsa çeşitli enfeksiyonlar oluşabilir. Bu enfeksiyonlar çoğu zaman ilaçlar ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
- Kalp Krizi ve Ritim Bozukluğu: Anesteziye bağlı olarak kalp atım sayısında anormallik olabilir ya da hasta kalp krizi geçirebilir. Ancak bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.
- Kan Pıhtısı Oluşması (Emboli): Ameliyat anında ya da daha sonrasında damarın içinde oluşan kan pıhtıları, yerlerinden koparak dolaşıma katılabilirler. Böyle bir durumda hayati tehlike oluşabilir.
- Felç: Mikrodiskektomi ameliyatı sırasında omuriliğe (omurganın içinde bulunan sinir ağı) çok yakın bir bölgede çalışılır. Omurilikte oluşacak yaralanmalar felce sebep olur. Fakat bu nadiren görülen bir yan etkidir.
- Yoğun Kanama: Ameliyat öncesinde hastaların kan pıhtılaşma süreleri ölçülür. Eğer pıhtılaşma süresi normalden daha uzunsa gerekli tedbirler alınır ve risk en aza indirilir. Ayrıca mikrodiskektomi ameliyatı çok küçük bir alanda yapıldığı için yoğun kanama olması ihtimali oldukça azdır.
- Hastalığın Tekrar Etmesi: Fıtık ameliyatı sonrasında yanlış davranışların devam ettirilmesi, tekrar fıtık oluşmasına sebep olabilir.
- Tedavinin İşe Yaramaması: Operasyondan sonra hastaların hala uyuşma ve ağrı hissetmeleri ihtimali vardır.
- Omurların Tekrar Birleştirilememesi: Hasarlı bölüm çıkarıldıktan sonra üst ve altta kalan kemikler birbirlerine yapışmazlarsa, duruş bozukluğu ve ağrıya yol açabilir.
- Sinir ve Sinir Kökü Hasarı: Operasyon bölgesinde bulunan sinirlerin hasar görme riski vardır. Ancak kullanılan mikroskop sayesinde bu risk en aza indirgenir.
Ameliyatta oluşabilecek yan etkiler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu komplikasyonların en aza indirgenebilmesi için, ameliyat öncesinde doktor tavsiyelerine uyulmalı ve hasta öyküsü alınırken dürüst olunmalıdır.
Mikrodiskektomi Ameliyatının Hangi Kişilere Yapılmaması Gerekir?
Cerrahi tedavi yöntemleri, günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır. Ancak bazı hastaların anestezi almaları çok riskli kabul edilir ve ameliyat tavsiye edilmez. Risk oluşturabilecek faktörler şunlardır;
- Ağır derecede akciğer, kalp vb. hastalıkların varlığı.
- İleri yaş.
Hastanın anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağına dair kararı anestezi uzmanları vermektedir. Ameliyat öncesinde yapılacak muayene, belirleyici olur.
Mikrodiskektomi Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası dönemde yapılacaklar, tedavinin başarısını direkt olarak etkiler. Yanlış uygulamalar ve ihmaller hastalığın tekrar etmesine ya da ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Mikrodiskektomi ameliyatından sonra süreç aşağıdaki gibi işlemektedir;
- Anesteziye bağlı olarak kusma, mide bulantısı, ağrı ve baş dönmesi yaşanabilir.
- Hastalar operasyondan birkaç saat sonra hemşirelerin yardımı ile yürütülür ve bir sorun yaşanmazsa iki gün içerisinde taburcu edilir.
- Ameliyattan sonraki 1 ay boyunca ağır nesneler kaldırılmamalı, araç kullanılmamalı ve uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır. Ayrıca eğilmek ve yukarı uzanmak gibi hareketler de sakıncalıdır.
- Fitness ve koşu gibi sporlar olumsuz etki yaratabileceği için, tam olarak iyileşene kadar evde kısa yürüyüşler yapmak yeterlidir.
- Kontrollerin aksatılmaması ve doktor tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.
Yara iyileşmesini geciktirebileceği için sigara ve alkol tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Mikrodiskektomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Mikrodiskektomi Ameliyatı Ücreti Nedir?
Cerrahi tedaviler bazen oldukça maliyetli olabilmektedir. Operasyonun ücreti; hastanın sigortası olup olmaması ve işlemin yapılacağı hastanenin kamu ya da özel kuruluş olması gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ameliyat planı oluşturulduktan sonra ilgili kurumun muhasebe yetkilisi fiyat hakkında bilgilendirme yapmaktadır.
Mikrodiskektomi Ameliyatı Yapan Hastaneler Hangileridir?
Mikrodiskektomi ameliyatı sırasında özel olarak üretilmiş bir mikroskop kullanılmaktadır. Bu cihaz tüm hastanelerde bulunmayabilir. Fıtık ameliyatı için gerekli olan mikroskobun bulunduğu tüm özel ya da devlet hastaneleri, mikrodiskektomi operasyonu yapmaktadır.