Nöral Terapi Nedir?

Bütün vücuda uyarıcı ve bir takım düzenleyici etkilerde bulunulması olayına nöral terapi denilmektedir.

Vücudun sinir noktalarına etki edilmesi anlamına gelen nöral terapi bütün vücudun sinir ağına uyarıcı ve düzenleyici etkilerde bulunulmasıdır. Vücudun hemen her bölgesinde etkili olan otonom sinir sisteminin çalışmasını düzenlemektedir. Sinirlerin hasarlı ve bozuk olduğu noktalar bu yöntemle nötr hale getirilerek herhangi bir olumsuzluk oluşturmasına engel olunur.

Kişilerin sinir sistemlerini etkileyen hastalıkların temelinde sinir sisteminde oluşan hasarlar yer alır. Bir ömür boyunca hem mikrobik hastalıklar, ameliyatlar hem de kazalar ve fiziksel travmalar sinirlerde ciddi yıpranmalara yol açar. Kısaca vücutta hastalıkların meydana gelmesi o bölgedeki sinirlerin iletişimin kopması anlamını taşır. Bu sebeple nöroterapi uygulamasıyla sinirler arasındaki bu iletişim problemi giderilmeye çalışılır. Böylece de daha kalıcı problemlerin meydana gelmesi önlenmeye çalışılır.

Nöral terapi belirli bölgelere enjeksiyon şeklinde uygulanır. Hastalığın görüldüğü noktalardaki sinirlerden ziyade vücudun hemen her noktasında yer alan otonom sinir sistemini etkiler. Bu sayede sinirlerin harekete geçmesi sağlanır. Enjekte edilen iğneler oldukça küçük iğnelerdir. Ancak nöral terapi iğne tedavisi olarak kabul edilmez. Sinirleri uyarıcı iğneler sinirlerin kendisine değil cilde yapılır. Nöral terapi sırasında kullanılan ilaçlar da prokain ve lidokain içeren anestezikler maddelerdir. Bu şekilde uygulanan iğnelerin nöral terapi etki süresi ise en az 15 – 20 dakika olarak belirlenir.

Nöral Terapi Yan Etkileri

Nöral terapi tedavisinin iğne ile yapılması ve sinirleri ilgilendiren bir konu olması sebebiyle genellikle hastalarda sinirlere zarar vereceği ve farklı yan etkilerinin görüleceği endişesi olur. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan nöral terapi batıda neredeyse yarım asırdır uygulanıyor. Bu sebeple nöral terapinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Nöral terapi uygulanan hastalarda herhangi bir yan etki görülmezken nöral terapi sonrası ağrı olması da gözlenmez. Bununla birlikte iğne stresinden yaşanan hafif ağrılar normal görülür. Bu çerçevede birçok hastalık için günümüzde nöral terapi tedavisi uygulanabilir. Bu hastalıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu hastalıklar arasında en çok küme tipi baş ağrısı tedavisi nöral terapi uygulaması oldukça yaygın. Yine nöral ile terapi bel fıtığı tedavisi de olmak mümkün. Yapılan bu tedaviler herhangi bir şekilde yan etkiye sebebiyet vermeyip sadece çalışmayan sinirlerin harekete geçirilmesi ve kendini yenilemesi amaçlı tedavi uygulanıyor.

Ayrıca herhangi ciddi bir yan etkiye rastlanmıyor ve dolayısıyla nöral terapi zararları hakkında da kesin bulgular mevcut değildir. Nöral terapi migren uygulaması da ülkemizde en yaygın yapılan terapi çeşitlerinden biri olarak ön planda bulunur.

Nöral Terapi Merkezleri

Günümüzde ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın bir şekilde tercih edilen nöral terapi tedavi uygulaması kamu hastanelerinde ve özel sağlık kurumlarında yapılabiliyor. Hastalığın dalına göre ilgili doktor bölgeye enjekte uygulayarak terapi işlemini kolaylıkla tamamlıyor. Bu çerçevede nöral terapi yapan devlet hastaneleri bu tedaviyi sigorta kapsamında karşılarken özel hastaneler ise ciddi bir ücret karşılığında tedaviyi tamamlıyor.

Kendi kliniğinde terapi uygulayan nöral terapi doktorları da mevcut. Genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından uygulanan nöral terapi günümüzde hemen her hastanede kolaylıkla uygulanabiliyor. Bu çerçevede vücut üzerinde her türlü ağrı hisseden hatta bu durum fibromiyalji nöral terapi uygulamasına kadar giden kişiler rahatlıkla terapi yaptırabilirler. Fibromiyalji kas ve doku ağrılarının kronik hale gelmesi ve oldukça uzun sürmesi anlamını taşır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Nöral Terapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Nöroterapi nedir?

Nöroterapi sinirler sebebiyle oluşan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak ve beyinden başlayarak bütün vücutta bulunan sinirleri uyarmak için yapılan bir tedavi yöntemidir. Küçük iğnelerin cilde enjekte edilmesiyle yapılır ve yaklaşık 15 20 dk. Etkisi sürer. Bununla birlikte birçok ağrılı hastalık bu yöntem sayesinde sinirlerin uyarılmasıyla tedavi edilebilir.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi nasıl yapılır?

Nöroterapi çoğu zaman diğer iğne tedavileriyle karıştırılır. Ancak diğer iğne tedavilerinde direkt dokuya enjekte sağlanırken nöroterapi uygulamasında cilde enjekte sağlanır. Bu sayede sinirlerin harekete geçirilmesi amaçlanır. Olumlu uyarı alan sinirler de harekete geçerek kendilerini yenilemeye başlarlar. Bu şekilde tedavi süreci başlatılmış olur.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi kaç seans yapılır?

Nöroterapi uygulamalarının seans sayısı kişiden kişiye değişebilir. Bu çerçevede bir kişiye en az üç en fazla ise on seans uygulanır. Her bir seans yaklaşık 20 dk. Sürer. İlk başlarda seanslar sık yapılırken sonlara doğru daha seyrek seanslar uygulanır.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi nasıl uygulanır?

Nöroterapi vücut genelinde bulunan ve ölü sinirler olarak adlandırılan ameliyat izleri, kronik kas ağrıları ve eklem ağrısı gibi noktalara uygulanır. Sinirlerin bu noktalarda tekrar harekete geçmesi için uygulanan nöroterapi küçük iğnelerle cilt üzerinde belirtilen bölgeye enjekte yöntemiyle uygulanır.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi nedir? Faydaları nelerdir?

Nöral terapi beynin fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışmasını sağlamak ve vücuttaki ölü hücreleri harekete geçirmek için uygulanan bir yöntemdir. Başlı başına bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmez. Ancak birçok hastalık için tercih edilen yöntemle olumlu sonuçlar almak mümkün olabilir. Bu şekilde günümüzde yaygın bir şekilde uygulanan nöral terapi faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Nöral terapi uygulanan bölgelerde uzun süreli rahatlama ve iyileşme sağlanabilir.
  • Bununla birlikte nöral terapi baş ağrılarına iyi gelir.
  • Bölgesel kas ve iskelet sistemi üzerindeki ağrılarda iyileşme sağlanır.
  • Vücudun bel, boyun, sırt ağrısı ve fıtık gibi sıkıntı yaşayanlar için rahatlama sağlar.
  • Omurga ve eklem kireçlenmelerinde olumlu etki yapan nöral terapi spor yaralanmalarında da olumlu etki sağlar.
Dr. Murat Doğru

Nöral terapi ne zaman etkisini gösterir?

Nöral terapi uygulamaları uygulandıktan en geç 15 20 dk. içinde etki görülür. Küçük iğnelerin enjekte edilmesi şeklinde yapılan nöral terapi yarım saat içerisinde etkisini gösterse de kalıcı ve uzun süreli etkiler daha fazla zaman alabilir.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi hangi hastalıklarda kullanılır?

Nöral terapi baş ağrıları, migren, kas ve eklem ağrıları, omurga kireçlenmeleri, yüz felci, ameliyat izleri vb. hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Bunun yanında vücut üzerinde ölü hücrelerin bulunduğu noktalar tespit edilerek hemen her noktaya enjekte yapılabilir.

Dr. Murat Doğru

Nöral terapi Nedir nasıl uygulanır?

Nöral terapi vücut üzerinde beyin fonksiyonlarının daha aktif olmasını sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Vücut üzerinde ameliyat izleri, yara izleri kas ve eklem ağrıları ve buna benzer rahatsızlıkların olduğu bölgeye uygulanır. Küçük iğnelerin cilde enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.

Dr. Murat Doğru