Numaralı Lens Nedir?
Görme bozukluğu ve bazı göz hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan lens, uzak veya yakını göremeyenler için ise numaralı olarak kullanılır.
Lens, gözlere yerleştirilen ve görme bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni nesil gözlüklerdir. Saydam veya renkli halde bulunan lensler, gözde bulunan kornea veya sklera tabakasının üzerine konulur. Sadece görme bozukluğu değil aynı zamanda bazı göz hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılabilir.
Kullanım türüne göre bakıldığında sert, yumuşak, renkli veya saydam olarak çeşitleri bulunur. Numaralı lens ise uzak veya yakını göremeyen kişiler tarafından kullanılır ve görme keskinliğini arttırır. Lensler;
Gibi kornea eğriliğinden doğan görememe kusurlarını giderir. Normal gözlük kullanımına göre avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Ancak takıldığında eğer ki renkli değilse başka bir kişi tarafından fark edilmesi oldukça zordur. Günümüzde sporcular, sanatçılar arasından pek çok kişinin lens taktığı bilinmektedir.
Numaralı Lens Kullanımı
Lens kullanımı oldukça zorlu ve titizlik gerektiren bir iştir. Lensin gözlere takıldığı ve gözlerinde çok hassas organlarımızdan bir tanesi olduğu düşünüldüğünde işin özü daha bir aydınlanmaktadır. Bu bakımdan numaralı lens almak için gerekenler şunlardır:
- Görüş oranlarının değerlendirilmesi
- Gözün yakın veya uzağa karşı görme keskinliğinin belirlenmesi
- Gözün kaç derece bozuk olduğunun tespiti
- Gözde bulunan gözyaşı oranının yeterlilik tespiti
- Korneanın kırıcılık haritası denilen genel haritasının çıkartılması
- Bu testlerden sonra hangi numara lensin kullanılacağının belirlenmesi
Yukarıdaki aşamalardan sonra numaralı lens kullanımı başlamaktadır. Numaralı lens kullananlar ile dereceli lens kullanımı gerçekleştiren kişilerin şu maddelere dikkat etmesi gerekir.
- Temizlik: Lensler göze yerleştirilmeden önce kesinlikle ellerin yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Lens kullanan kişilerde karşılaşılan en önemli problem göze mikrop girmesi sonucunda oluşan iltihaplanmadır.
- Parfümeri Ürünlerine Dikkat: Lensler takılmadan önce ele kolonya, parfüm, deodorant gibi kimyasal madde içeren ürünlerin sürülmesi, sıkılması son derece tehlikelidir. Göz ile bu ürünler buluştuğunda ortaya ciddi sağlık sorunları çıkabilmektedir.
- Göz Kuruluğuna Dikkat: Göz kuruluğu, dereceli lens veya normal lens fark etmeksizin en fazla görülen göz problemidir. Lensler gözün ve özelliklede korneanın hava ile temasını keser. Hava ile temas edemeyen ve yeterli oksijen alamayan gözlerde kuruluk meydana gelir. Bu nedenle lenslerin uzun ömürlü olanları yerine günlük tak çıkar türleri tercih edilmesinde fayda vardır.
Numaralı Lens Renkleri
Lensler farklı renklerde üretilebilir. Hatta bazı kişilerin derecesiz lens kullanmalarının nedeni de gözlerinin renklerini farklı renkli lensler ile değiştirmekten öte bir şey değildir. Renkli numaralı lens tercihlerinde kişiler şu renkler bekler.
- Gri
- Yeşil
- Mavi
- Kahverengi
- Bal rengi
Gibi pek çok renk vardır. Üretim firmasına ve yerine göre renk çeşitliliği artabilmektedir. Özellikle numaralı olarak üretilen bu renklerde kimi zaman insanlar en ufak bir göz kusurunda hemen lense yönelmek istemektedir. Lenslerin zorunlu olmadığı müddetçe takılması doğru değildir.
Lens Kullanmanın Avantajı ve Dezavantajı
Lens kullanmanın zararları olduğu kadar yararları da vardır. Avantajları:
- Gözlük kullanımı ne kadar kolay bir obje olursa olsun bazı durumlarda oldukça sinir bozucu olabilmektedir. Bir futbolcu maç esnasında lens kullanabilirken gözlük takamaz mesela. İnsanların işlerini dahi yapabilmesini sağlayan lensin en büyük avantajı gözde olduğunun zaman içerisinde unutulması ve vücut ile bütün bir obje gibi algılanmasıdır.
- Kullanımı ve alışması oldukça kolay bir objedir.
- Göz sağlığına ciddi bir tehlike addetmemesi
- Göz kayması gibi hastalıklarda tedavi amaçlı kullanımının bulunması
- Ucuz, kolay ulaşılabilir olması
- Sanatçılar ve bazı kişiler tarafından kozmetik amaçlı kullanılması
- Gözdeki birçok bozukluk için üretilebilir olması
- Spor ile uğraşan futbolcu, basketbolcu, su sporcuyu (yüzücü), tenisçi gibi farklı kişiler tarafından da kullanılabilir olması
- Günlük hayatı oldukça kolaylaştırması
- Lensler, görüş açısını gözlüğe göre daha da genişten alabilir. Göze tam yapışan lensler, görmeyi daha kolaylaştırabilir.
Lens kullanmanın avantajları bunlardır. Numaralı lens zararları ise şu şekildedir:
- Lens kullanımının oldukça zorlu olmasıdır. Alışma süresi boyunca gözde kızarıklık, yanma ve batma hissi görülebilir.
- Takıp çıkarma sürelerinin başlarda oldukça uzun olması
- Lens bakımı ve kullanımının oldukça titiz bir süreç istemesi
- El ve yüz hijyen kurallarına tam bir uyum gösterilmesinin gerektiği
- Göz alerjisi gibi rahatsızlıkları olan kişilerde bu hastalığın şiddetinin arttırılması
- Göz kuruluğu hastalığına sebebiyet vermesi
- Aylık veya haftalık olarak kullanım esnasında kişilerin yanında sürekli olarak lens kabı taşıması
Dereceli lens kullanmanın zararları bunlardır. Ancak avantajlarının yanında zararlarından bahsetmek oldukça kısa kalmaktadır. Ayrıca ilk birkaç günün ardından lense alışıldığında hayat daha bir güzelleşecek, özellikle gözlük kullanımının ardından lens kullanılmaya başlandığında görmedeki genişlik insanın içini açacaktır.
Numaralı Lens ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Numaralı lens nasıl alınır?
Numaralı lens almak için öncelikli olarak bir göz doktorundan randevu alınması gerekir. Doktor tarafından yapılan muayenede gözlük yerine lens takılmak istendiği muhakkak belirtilmelidir. Doktorun hastaya vereceği numaralar ile birlikte hastanın bir optik merkezine gitmesi gerekir.
Hasta, lens almak için optiğe gitmeden önce nasıl bir seçim yapacağına karar vermelidir. Renkli, aylık, haftalık veya günlük lensler üzerinden hangisinin tercih edileceği önceden belirlenmeli ve orada bir heves sonucunda seçim yapılmamalıdır.
Numaralı lens nasıl kullanılır?
Lens kullanımı oldukça imtina isteyen bir iştir. Lens kullanmak için;
- Kişinin el ve yüz temizliğine dikkat etmesi gerekir.
- Özellikle lens takma ve çıkarma işlemleri öncesinde ellerinin temiz olduğundan emin olmalıdır.
- Lens ile kesinlikle uyunmamalı ve akşamları çıkartılmalıdır.
- Lensin solüsyon kutusu sürekli temiz tutulmalı ve içerisindeki sıvı en fazla gün aşırı değiştirilmelidir.
- Lensin kullanım süresi dolmuş ise o lens artık kullanılmamalıdır.
Bunun dışında lens kullanımı esnasında en ufak bir acı, yanma ve batma hissi oluştuğunda telaş etmeden önce lens gözden çıkartılmalı ve solüsyon kutusunda bir müddet bekletilmelidir. Bunun akabinde tekrar göze takılmaya çalışılmalı ve yanma, batma hissinin geçtiği görülmelidir.
Numaralı lens nasıl takılır?
Numaralı lensin göze takılması için belirli kriterler vardır. Lens takımı esnasında şu aşamalar titiz, özenli bir şekilde takip edilmelidir.
- Eller ve yüz bölgesi tamamen temizlenmelidir. Lense dokunmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk nokta temizliktir.
- Lensin kontrol edilmesi ve olası bir çizik, kesik gibi durumlar varsa lensin göze takılmaması gerekir.
- Lensler çift yönlü değildir. Bu nedenle göze takılan tarafın doğru olduğundan emin olunmalıdır.
- Tüm bunların akabinde lensin takılması için öncelikli olarak işaret parmağına alınması gerekir. Akabinde orta parmak gözün kırpmaması için göz kapağı altını tutarken diğer taraftan lens göze yaklaştırılır. Bu durum lensin göze yerleşimine kadar devam eder.
Lens göze yerleştirildikten sonra göz kapakları bir iki sefer kırpılarak lensin tam oturup oturmadığı kontrol edilir. Ufak tefek kayık olma durumları ise bu kırpışlar sonucunda kendiliğinden düzenlenir.
Numaralı lens göze zarar verir mi?
Numaralı lens veya normal lensler göze zarar verebilir. Lensler, bazı kriterlere özen gösterilmezse gözde rahatsızlıklara neden olur. Bu rahatsızlıkların içerisinde;
- Göz kuruluğu
- Gözde yanma, batma hissi
- Göze mikrop girişine neden olması ve bu durum sonucunda rahatsızlıkların yaşanması
Özet ile yukarıdaki kusurlar gözde ortaya çıkabilir. Ancak kullanımının kolaylığı ve diğer avantajları göz önüne alındığında kullanımı daha cazip gelmektedir. Öyle ki şu anda milyonlarca insan lens kullanmaktadır.