Ooferektomi Nedir?
Ooferektomi işlemi, genellikle yumurtalık kanseri veya endometriozis gibi durumları önlemek için yumurtalıkların cerrahi müdahale ile alınması işlemidir.
Ooferektomi, yumurtalıklardan birinin ya da ikisinin alınması için uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Yumurtalıklar, rahmin her iki yanında bulunan badem şeklindeki organlardır ve içinde hem yumurtaları barındırır hem de adet döngüsünü kontrol eden hormonlar üretir. Bu işlem genellikle yumurtalık kanseri veya endometriozis (çikolata kisti) gibi belirli durumları önlemek veya tedavi etmek için yapılır.
Ooferektomi Türleri
Yumurtalıkların çıkarılması işlemi olan ooferektomi, tek başına yapılabilirken rahim ve yumurtalıkların alınması şeklinde iki işlem bir arada yapılabilir. Ooferektomi ameliyatı yapmanın farklı türleri vardır. Kullanılan türler ve hangi türün tercih edileceği kişinin sağlık duruma bağlı olarak değişir. Ooferektomi türleri şunları içerir:
Unilateral (tek taraflı) Ooferektomi
Tek taraflı ooferektomi, yumurtalıkların sadece birinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu prosedür, yumurtalık kistleri, iyi huylu tümörler ve apseler cerrahi olmayan tedavilere cevap vermediği zaman uygulanır. Bunun yanında dış gebelik tedavilerinden sonuç alınamadıysa veya kişide yumurtalık kanseri varsa bu durumlarda da uygulanabilir. Doğurganlık çağındaki kadınlar için yumurtalık fonksiyonunu korumak önemli olduğu için, mümkün olduğunca bu tarz sorunlarda tek taraflı ooferektomi yapılması tercih edilmektedir.
Bunun yanında eğer, yumurtalıkların ürettiği hormonların miktarında görülen azalmanın kanserin büyümesini yavaşlatabileceği belirlenirse, bazen meme kanseri hastaları için de salpingo-ooferektomi önerilebilir. Ayrıca, bu prosedür mevcut yumurtalık kanserinin tedavisine ek olarak, bir kadında göğüs veya yumurtalık kanseri riskini azaltmak için de sağlıklı bir yumurtalığın çıkarılması için önleyici tedavi olarak uygulanabilir.
Bilateral (çift taraflı) Ooferektomi
Bilateral ooferektomi, hem rahimden yumurtalıklara uzanan tüpleri hem de iki yumurtalığı çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Kişide yumurtalık kisti veya gelecekte yumurtalık kanseri olma ihtimalinin yüksek olması gibi farklı nedenlerle bu işlemin yapılması önerilebilir. Bu ameliyatın yapılmasının ardından kişinin adet döngüsü sonlanır ve dolayısıyla gece terlemeleri, sıcak basmaları ve vajinal kuruluk dahil normal menopoz semptomları yaşanmaya başlanır. Bunun yanında zaten menopozda olan ve bu ooferektomi ameliyatını geçiren kişi bu semptomlardan bazılarını fark etmeyebilir.
Salpingo Ooferektomi
Salpingo Ooferektomi, yumurtalıkların ve fallop tüplerinin alınması için yapılan ameliyattır. Tek taraftan fallop tüpü ve yumurtalığın çıkarılmasına tek taraflı salpingo-ooferektomi ismi verilirken, her ikisi de alındığında bilateral salpingo-ooferektomi ismi verilmektedir. Bu işlem, yumurtalık kanseri dahil olmak üzere farklı sağlık koşullarının tedavisinde uygulanır.
Salpenjektomi
Salpenjektomi, bir veya her iki taraftaki fallop tüpünün çıkartılması için yapılan bir ameliyattır. Fallop tüpleri, yumurtalıklardan çıkan yumurtaların rahme ulaşmasını sağlayan bir bölümdür. Kısmi salpenjektomi, fallop tüpünün sadece bir kısmının çıkarılmasıdır ve bu prosedür esnasında ayrıca salpingostomi gibi başka bir işlemle, fallop tüpünde bir açıklık elde edilmektedir.
Profilaktik (Önleyici) Ooferektomi
Bu işlem aynı zamanda elektif ooferektomi olarak da bilinir ve BRCA1/2 genlerinin mutasyonu olan kadınlarda kanser riskini azaltmak için yapılır. Yumurtalıkların alınmasına yönelik bu koruyucu cerrahi, yumurtalık kanseri ve meme kanseri riski yüksek olan kişilerin risklerini azaltmak için uygulanması tercih edilebilir.
Ooferektomi Hangi Durumlarda Yapılır?
Yumurtalıkların hormon üretiminde önemli bir rolü vardır. Bu nedenle ooferektomi işlemi; belirli bazı kalıtsal durumlar, hastalık riskleri, jinekolojik bozukluklar veya hastalıkları tedavi etmek için gerekli olduğunda gerçekleştirilmelidir. Gerekli görüldüğü durumlar şu şekilde sıralanabilir;
Kalıtım (kalıtsal) Hastalıklar
Bazı anormal genlere (BRCA1 ve BRCA2 olarak bilinir) sahip kadınların, 70 yaşından önce yumurtalık kanseri geliştirme riski daha yüksektir. Kişinin annesi veya kız kardeşinde yumurtalık kanseri varsa veya anormal BRCA geni olduğu biliniyorsa kanser riskini kaldırmak için yumurtalıklarını aldırabilir. Bu ameliyatı yaptırdıktan sonra yumurtlama olmayacağından hamile kalınmaz ve dolayısıyla yumurtalık kanseri riski neredeyse sıfıra düşer. Ayrıca göğüs kanseri riski de daha düşük olur.
Meme Kanserleri
Yumurtalıkların ürettiği hormonlar meme kanseri riskini artırır. Ooferektomi, BRCA1 veya BRCA2 anormal genlerine sahip kadınlarda meme veya yumurtalık kanseri riskini azaltabilir. Ayrıca bu prosedür, yumurtalıkların ürettiği hormonları ortadan kaldırdığı için bazen meme kanserini tedavi etmek için de önerilebilmektedir.
Şüpheli Hastalıklar
Premenopozal (menopozdan 2-6 yıl öncesi) dönemde olan bir kadının üreme organlarında şayet bir hastalık şüphesi varsa, rahim alınması işlemi sırasında bir veya iki yumurtalığının alınması önerilebilir.
Jinekolojik Durumlar
Ooferektomi gerektirebilecek bazı jinekolojik durumlar vardır, bu durumlar şu şekildedir:
- Yumurtalık kanseri
- Endometriozis (çikolata kisti)
- Kanserli olmayan yumurtalık tümörleri, kistleri veya apse
- Yumurtalık torsiyonu (bükülmüş yumurtalık)
- Yumurtalık ve meme kanseri öyküsü veya genetik yatkınlık
Bazı Sağlık Koşullarının Tedavisinde
Ooferektomi işlemi aşağıdaki hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir:
- Pelvik inflamatuar hastalık (üst üreme organları hastalıkları)
- Geçici pelvik ağrısı
- Kronik pelvik ağrısı
- Ektopik gebelik (dış gebelik)
- İyi huylu tümörler
- Büyük yumurtalık kistleri
- Tubo-yumurtalık apsesi.
Ooferektomi ameliyatları yapılırken farklı teknikler kullanılabilir ve kullanılan teknik durumuna bağlı olarak değişir. Bu teknikler şu şekildedir;
- Açık karın ameliyatı: Yumurtalıkların alınması için karın bölgesine büyük bir kesi yapılarak işlem yapılır.
- Laparoskopik prosedür: Küçük kesilerden birine kameralı ışıklı bir tüp olan laparoskop yerleştirilerek yapılır.
- Robotik Cerrahi: Küçük kesilerden sokulan robotik bir kol kullanılarak işlem yapılır.
Eğer kişi bu sağlık durumlarına sahipse ama doğurganlığını korumak istiyorsa, rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatı öncesi, seçilecek ooferektomi türü hakkında iyi bilgilenmeli ve tercihini iyice gözden geçirmelidir. Çoğu durumda normal olarak çalışacak olan iki yumurtalıktan biri alınarak biri kalabilir ve bu durumda doğal gebelik mümkündür.
Ooferektomi Nasıl Yapılır?
Ooferektomi ameliyatı kişinin sağlık koşuluna, seçimine ve belirlenen tekniğe göre 1 ila 4 saat arasında süren bir operasyondur. Genellikle işlem sonrası bir gün hastanede yatılması gerekir. Geleneksel ameliyat olarak bilinen açık ameliyat tekniği ile uygulandığında hastanede yatma süresi birkaç gün uzayabilir. Genellikle genel anestezi altında yapılan ameliyatın öncesinde yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır, bu hazırlıklar şu şekildedir;
Öncesinde
- Ooferektomi işlemi öncesi yapılması gereken fiziksel testler, idrar testleri, kan testler yanında bilgisayarlı tomografi (CT) ve ultrason gibi görüntüme testlerinin tamamlanması gerekir.
- Psikolojik olarak hasta operasyona ve sonrasına hazırlanır.
- Kan sulandırıcı gibi ilaç ve takviyelere ara verilir.
- Ailede kanama bozukluğu veya alerji öyküsü bulunup bulunmadığı belirlenir.
- İşlem öncesi en az 6 saat yeme içme kesilir.
- Sigara ve alkol alımı kesilir.
- Takı ve diş implantı benzeri metal aksesuarlar çıkartılır.
- Damar yolu açılır.
- Sonda takılır.
- Kesi yapılacak alan sterilize edilir.
- Solunum destek cihazı bağlanır.
- Duruma göre lavman yapılır.
- Ateş, nabız, gibi yaşamsal belirteçler kontrol edildikten sonra hasta genel anestezi verilerek operasyon odasına alınır.
Sırasında
Abdominal ooferektomi yani açık ooferektomi işleminde yumurtalıkların çıkarılması için karnın alt kısmından 12-18 cm arası bir kesi yapılır. Bu kesi dikey veya yatay (bikini bölgesi kesiği) olabilirken genellikle kolay görünmediği için yatay kesi tercih edilir. Bunun yanında diğer ooferektomi işlem adımları şu şekilde sıralanabilir;
- Genel anestezi altında olan hasta sırt üstü ameliyat koltuğuna yatırılır.
- Koluna tansiyon manşonu ve göğsüne elektrokardiyografi (EKG) elektrotları yerleştirilir.
- Yumurtalıklara erişmek üzere karın alt bölgesinden kesi yapılır.
- Kendini çevreleyen dokulardan yumurtalık ayrılır ve alınır.
- Rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatı ikisi bir arada yapılacak ise her iki işlemde tamamlanır.
- Pıhtı atma riskine karşı kompres çorabı giydirilir.
- İşlem kesi alanı dikiş ve zımba ile kapatıldıktan sonra pansuman yapılarak işlem sonlandırılır.
Ooferektomi Yan Etkileri
Ooferektomi ameliyatı sonrası bazı yan etkiler görülmesi normaldir. Çünkü her cerrahi prosedür sonrası vücudun verdiği yanıtlar bazı kişilerde daha belirgin olabilir. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;
- Anestezi ilacına ters reaksiyon
- Kesi alanında kanama
- Karın ağrısı
- Kötü ruh hali ve depresyon
- Ateş
- Kesi bölgesinde şişlik, akıntı ve kızarıklık
- Ağrı ve acı
- İdrar yapma zorluğu
- Bulantı ve kusma
- Nefes darlığı
Ooferektomi Riskleri
Ooferektomi genellikle hastalıkları tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olmak için yapılsa da kişiyi başka sorunlar için risk altına sokabilir. Yumurtalıklar döllenme için yumurta üretirken ayrıca östrojen ve progesteron gibi üreme hormonları üretir. Çıkarılması, kadının çocuk sahibi olamayacağı ve ayrıca hormonal dengesizlik riski olduğu anlamına gelir. Ooferektomi riskleri birkaç ana kategoride ele alınabilirken, risk kategorileri şu şekilde sıralanabilir;
Cerrahi Riskler;
- Aşırı kanama
- Enfeksiyon
- Kan pıhtısı atma
- Yara dokusu
- Sinir hasarı
- Tümör rüptürü (zayıf bölge)
- İdrar yolu veya diğer organların yaralanması
- Zayıflamış karın kaslarına bağlı fıtık
Cinsellik Üzerindeki Riskler
Rahim ve yumurtalıkların alınması sonrası cinsellik büyük ölçüde bozulabilir. Her iki prosedürü de geçiren kadınların, daha az cerrahi işlem kullanan operasyonlar geçiren kadınlara göre daha fazla cinsel uyarılma zorluğu, vajinal kuruluk ve libido kaybı şikayetleri yaşadığı belirlenmiştir.
Kardiyovasküler Riskler
Ooforektomi geçiren kadınlarda kalp krizi, göğüs ağrısı (anjina) veya felç gibi kardiyovasküler hastalık geliştirme riski daha yüksektir.
Uzun Dönem Riskleri
Ooferektomi ameliyatı anestezi sonrası kalp ya da solunum problemleri nadir de olsa yaşayabilir ve bu işlem menopozun hormonal etkilerinden kaynaklı olarak daha önemli etkiler gösterebilirken bunlar uzun vadede görülür. Belirtilen riskler arasında; parkinson, bilişsel bozukluk, bunama, osteoporoz ve kemik kırıkları, psikolojik olarak çöküntü, cinsel işlevde azalma ve erken ölüm yer alır. Bunun yanında her zaman bu etkilerin azaltılmasında hormon replasman tedavisi işe yaramayabilir.
Ooferektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme ve Bakım
Ooferektomi ameliyatı sonrası ilk birkaç gün içinde kişiye başkasının yardımcı olması gerekebilirken, en az bir hafta iş hayatına dönemeyebilir. Yumurtalıkların alınması işlemi sonrası iyileşme, işlemin türü de dahil olmak üzere birkaç farklı faktöre bağlı olarak değişmektedir. Laparoskopik cerrahide hastanede sadece 1 gün kalınması gerekirken, bu süre açık ameliyatta uzayabilir. İyileşme önerileri kişiye bağlı olarak değişebilir ancak bazı genel dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Ameliyat öncesi ve iyileşme sırasında dinlenilmelidir.
- Derin nefes alma egzersizleri yapılmalıdır.
- Ağır kaldırmaktan, merdiven çıkmaktan, ağır egzersizler yapmaktan kaçınılmalıdır.
- İşlem sonrası en az 6 hafta cinsel aktiviteden kaçınılmalıdır.
- İyileşme sırasında kanama olacağından dolayı ped kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir.
- Tamamen iyileşene kadar tampon kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Ameliyat sonrası beslenme diyetinde kabızlık önleyici değişiklikler yapılmalıdır ve gerektiğinde kabızlık için ilaç alınmalıdır.
- İlk 48 saat banyo yapmaktan kaçınılmalı sonrasında ılık duş alınmalı ve kesinlikle kesi yeri kurulanmalıdır.
- Ameliyat yerini sıkacak sentetik ve sıkı giysiler giymekten kaçınılmalıdır.
- Enfeksiyon kapmamak için kesi alanının bakım ve hijyenine dikkat etmeli ve pansuman yapılmalıdır.
- Kesi yeri tamamen iyileşene kadar yüzme havuzu, sauna, buhar banyosu gibi alanları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Belirtilen sürelerde rutin kontrollere gidilmelidir.
- Cerrahi menopoz belirtileri takip edilmeli ve gerektiğinde hormon replasman tedavisi alınmalıdır.
Rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatı gibi her ikisinin bir arada yapıldığı bir işlem geçirildi ise tamamen iyileşme genelde 6 haftayı bulabilmektedir. Bununla birlikte ilk hafta sonunda yavaş yavaş normal rutine dönmeye başlanabilir. Ooferektomi işlemi sonrası kardiyovasküler hastalık ve osteoporoz riski artacağından dolayı çok gerekli olmadığı müddetçe bu işlemin yaptırılmaması tavsiye edilmektedir.
Ooferektomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ooferektomi ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir?
Rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatı sonrası cinsellik için genel olarak, işlemden 6 hafta sonrasının beklenmesi tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası görülebilecek bazı vajinal kurulukta artış veya cinsel dürtüde (libido) azalma gibi değişiklikler zaman içinde hafiflemektedir. Yumurtalıkları alınan kişide bu etkilerin görülmesi sık görülen bir durumdur.
Rahim ve yumurtalıkların alınması sonrası kanama olur mu?
Histerektomi (rahmin ameliyatla alınması) ve oeferoktemi (yumurtalıkların alınması) işlemleri sonrası birkaç gün boyunca kanlı vajinal akıntı olması normaldir. Dikişler alındıktan sonra doku iyileşirken, ilk birkaç hafta içinde hijyenik ped kullanılması gerekir. Ayrıca görülen bu kanama zamanla azalmak yerine artıyorsa uzmana müracaat edilmesi gerekir.
Rahim ve yumurtalıkların alınması hormonları etkiler mi?
Yumurtalıklar menopoza girene kadar östrojen hormonun çoğunu üretir. Yumurtalıkların alındığı ooferektomi ve histerektomi sonrası östrojen seviyeleri düşer. Bunun yanında hormon replasmanı bu hormonun bir kısmını karşılamak için yardımcı olabilir.
Ooferektomiden sonra menopoz semptomları ne kadar sürer?
Ooferektomi ameliyatından sonra menopoz belirtileri, yaklaşık 2 hafta sonraya kadar sürebilirken bu süre 4-6 haftaya kadar uzayabilir. Genellikle kişinin tam olarak iyileşmesinin ardından (6 hafta) bu belirtiler geçebileceği gibi bazen çok uzun da sürebilir. Hatta bazı vakalarda kişinin menopozunu tetikleyerek öne bile çekebilir.
Ooferektomi ameliyatı ne kadar sürer?
Ooferektomi ameliyatının ne kadar süreceği seçilen ameliyat türüne, tekniğine ve kişinin durumuna göre değişmektedir. Mesela laparoskopik cerrahi ile lokal anestezi altında yapıldığında bu operasyon 1-2 saat civarı sürerken, genel cerrahi ve genel anestezi ile yapıldığında 1-4 saat arası sürmektedir. Ayrıca yapılan işlemin ne kadar karmaşık olduğuna ve komplikasyonlar gelişme duruma göre bu süre çok daha uzayabilir.
Ooferektomi sonrası menopoza girilir mi?
Ooferektomi ameliyatı esnasında yumurtalıklar alınacağından dolayı cerrahi menopoz yaşanabilir. Çünkü yumurtalıklar, kadın östrojen hormonunun ana kaynağıdır ve alınmaları kişinin yaşı genç olsa bile menopozu tetiklemektedir. Bu işlem sonrasında kadınlarda menopoz etkisi görülebilir.
Ooferektomi ameliyatı sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Ooferektomi sonrası tamamen iyileşme 4 ila 6 hafta sürebilir. Bu süre geçirilen operasyonun başarısına, işlemin içeriğine, kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna göre değişebilmektedir. Bir de bu süre iyileşme döneminde dikkat edilmesi gerekenlere ne kadar dikkat edildiğine bağlıdır.
Ooferektomi ömrü kısaltır mı?
Yapılan araştırmalara göre ooferektomi ameliyatı ile yaşam beklentisinin azalması arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu ilişki; kadınlar arasında birincil ölüm nedeni olan koroner kalp sağlığının ooferektomi olan kadınlarda daha yüksek sayılarda olmasından dolayıdır.
Ooferektomiden sonra ağrı ne kadar sürer?
Yumurtalıklardan birini veya her ikisini almak için yapılan ooferektomi ameliyatından sonra, kişi günden güne kendini daha iyi hissedecektir. Bir veya iki hafta ağrı kesicilerle yönetilecek tarzda ağrıları olabilirken, bu normaldir. Bunun yanında ameliyattan sonra kolayca yorulabilir veya normalden daha az enerjiye sahip olabilirken, bu durum ameliyattan sonra birkaç hafta sürebilir. Ayrıca karın şişliği ve sertliği de fark edilebilir.
Ooferektomi kanser riskini azaltır mı?
Ooferektomi ameliyatı henüz menopoza girmemiş olanlar için, kanser riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda BRCA1 ve BRCA2 olarak bilinen anormal kanser genlerine sahip olanların, bu operasyon sonrası yumurtalık kanser riski % 96 ve meme kanseri risk % 53 oranında düşmektedir.