Osteitis Pubis

Osteitis pubis, çatı kemiğinin eklemleştiği yerde gelişen bir hasar olup, konservatif tedavi ile tedavi edilmektedir.

Osteitis Pubis Nedir?

Son zamanlarda ünlü futbolcuların korkusu olarak bilinen Osteitis pubis; sağ ve sol leğen kemiklerinin ön kısmında birleşme yeri olan pubis kemiklerinin (çatı kemiği) eklemleştiği yer olan simfizis pubis ekleminde gelişen fiziksel hasarıdır.

Bu bölgede hem uyluk iç yan kasları hem de karın kasları pubis kemiğine yapışmasından ötürü kişilerde üst ve alt karın ile kronik kasık ağrısı çok sık yaşanmaktadır.

Özellikle ani ve çok tekrarlanan hareketlerinin olduğu futbol, basketbol ve tenis oynayan kişilerde kronik kasık ağrısı şeklinde sıklıkla görülür. Osteitis pubis, profesyonel spor oyuncularının kariyer planlarını bir anda olumsuz anlamda değiştirecek güçte bir hastalıktır.

Özellikle maç başı para kazanan futbolcular için çok sıkıntılı sonuçlar oluşturmaktadır. Bu kişiler ağrıları olmasına rağmen oyun oynama hırsları nedeniyle osteitis pubis bu kişilerde ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Osteitis Pubis Belirtileri Nelerdir?

Osteitis pubis, hastalarda geniş bir süreye yayılan ve aşamalı olarak gelişen bir kasık ağrısı yaşatmaktadır. Ağrı, kasıklarda tek veya iki taraflı hissedilmektedir. Hastalar ağrıyı tarif ederken, yanıcı, keskin ve delici şeklinde olduğunu söylemektedirler.

Özellikle uzun süredir osteitis pubisi olan kişilerde bazen alt karın bölgesine, perine (anüsün üst bölgesi) ve skrotal (testislere yakın kısım) bölgeye doğru yayılan bir ağrı hissedilmektedir.

İki bacak birbirine yaklaştırıldığında ya da bir bacağı sabit tutup diğerini dışa doğru açarken kişilerde bu açıya bağlı olarak ağrı oluşur. Ağrı, genellikle kişiler koşarken, topa vururken, mekik çekerken ve ani tek ayağı üstünde yön değiştirirken şiddetlenmektedir.

Hafif şiddetli osteitis pubis vakalarında, hastalar spor faaliyeti sonrasında dinlenirken kasıkta ağrı ve kaslarda gerginlik veya sertlik yaşarlar. Kişiler tekrar antrenmana ya da spor faaliyetlerine geri döndüğünde ısınmaya bağlı olarak ağrıyı hissetmezler. Fakat bu kişiler daha erken bir şekilde yorgunluk hissederler.

Osteitis pubis ilerledikçe, hastalar spor ya da aktivite sırasında da artan ve performansı etkileyen ağrı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Şiddetli vakalarda hasta spor aktivitesine devam edemeyebilir.

Kişiler kasık bölgesindeki ağrı ve sertlik nedeniyle ördek yürüyüşünü andıran bir şekilde yürürler. İlerlemiş bu dönemde kişiler hapşırırken, mekik çekerken ya da öksürürken dahi karın kaslarınızda ağrı hissederler. Bu kişilerin hem sosyal hayatını hem de cinsel hayatını etkilemektedir.

Osteitis Pubis Nedenleri Nelerdir?

Osteitis pubis sporcuları ve fiziksel olarak çok aktif olan insanları etkilemektedir. Futbolcular, uzun mesafe koşucuları, hokey ve basketbol oyuncuları bu fiziksel yaralanmaya karşı özellikle savunmasızdırlar.

Aynı egzersizleri ya da hareketleri uzun süre tekrarlamak simfizis pubis ekleminde (kalça kemiklerinin birleştiği bölge) hasar oluşturmaktadır. Ayrıca koşmak, zıplamak, mekik çekmek, tekme atmak ve paten sürmek bu eklem üzerindeki baskı ve gerilimi artırmaktadır.

Kişilerde doğuştan gelen kalça kemiklerinin anatomik bozuklukları osteitis pubis oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle pubis kemiği (çatı kemiği) ve bu kemiğin birleştiği eklemde bir dengesizlik varsa kişiler koşarken ya da tekme atarken kalça (pelvis) bölgesinde bu hareketlerin yükü eşit dağılamaz ve yaralanmalar oluşur. Özellikle sporcular, bu dengesizlik nedeniyle kasık sakatlanması, sporcu fıtığı ve bel ağrısını sık yaşamaktadırlar.

Kalçanın içe ve dışa doğru dönmesinde ve yürüme anında kalçayı yere basan ayak tarafına çekerek ağırlık merkezini dengeleyen uyluk ve kalçanın arka tarafındaki kaslarda dengesizlik veya zayıflık varsa kişilerde osteitis pubis gelişme riski vardır.

Kişiler zorlayıcı mekik hareketlerini uzun süre tekrarlayarak yaptıklarında karın kaslarındaki aşırı gerilmeyi takiben osteitis pubis ortaya çıkabilmektedir. Kasık ağrısı (adduktor tendinit) sonrası iyi bir şekilde rehabilitasyon egzersizleri yapmadan egzersizlere devam eden kişilerde osteitis pubis görülmektedir.

Osteitis Pubis Teşhisi

Muayene, kişilerin hastalık öyküsünü (anamnez) alarak başlamaktadır. Doktor sorduğu sorular ile hastanın yaptığı egzersizler ya da sporların içeriği hakkında bilgi sahibi olur.

Daha sonra fiziksel muayene sırasında kasık ve uyluk bölgesini el ile muayene (palpasyon) ederek bu bölgedeki ağrı ve hassasiyetin yerini belirlemeye çalışır. İlerlemiş osteitis pubis hastalarında fiziksel muayene sırasında ağrı ve hassasiyet testis ve anüs çevresinde de hissedilmektedir.

Özellikle kalça kemiklerinin birleştiği bölgede yani pubis kemiklerinin (çatı kemiği) eklemleştiği (birleştiği) yer olan simfizis pubis ekleminde şiddetli bir ağrı ve hassasiyet alınmaktadır. Daha sonra doktor, bu bölgedeki hasarı ve anatomik bozuklukları tespit etmek için hastadan ileri görüntüleme teknikleri isteyebilir.

  • Röntgen ve bilgisayarlı tomografi: Bu iki görüntüleme yönteminde pubis (çatı kemiği) ve simfizis pubis eklemindeki aşınmaya bağlı değişimi, eklemdeki anatomik bozuklukları ve röntgen üzerinde kemiklerdeki beyazlaşma fazlalığı (skleroz) net bir şekilde görülmektedir. Genellikle röntgen ile görüntülenen değişiklikler hastalarda aniden ortaya çıkan belirtilerden (kasık ağrısı) yaklaşık 4 hafta sonra oluşmaktadır.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Halk dilinde “EMAR” olarak bilinen bu görüntüleme yönteminde, hastaya şikayet ya da belirti vermeyen kemik iliği ödemi görüntülenebilir. Yumuşak doku ve eklem çevresindeki ödem ise özellikle hastalığın erken döneminde görülmektedir.

Hastalığın daha ileriki dönemlerinde eklemlerdeki skleroz (sertlik) ve kemik çıkıntıları ile kemik kenarlarındaki yapısal bozukluklar kronik dönem ile karakterizedir.

Osteitis Pubis Tedavisi

Osteitis pubis tedavisinde konservatif yani ameliyatsız tedavi uygulanmaktadır. Genellikle konservatif tedavi 10 ila 12 hafta süresince hastalara uygulanmaktadır. Eğer bu süre içerisinde bir iyileşme sağlanamazsa cerrahi tedavi gündeme getirilir.

Osteitis pubis genellikle tekrarlı ve yorucu egzersiz veya spor faaliyetlerinden sonra geliştiği için hastalığın tedavisinde dinlenmek çok önemlidir. Çünkü ağrıya neden olan veya inflamasyonu artıran spor faaliyetleri ne kadar çok yapılırsa eklemin iyileşme süresi dramatik bir şekilde uzar.

Dinlenmeye ek olarak, tedavi genellikle belirtilerin hafifletilmesi üzerine kuruludur. Ağrıyı hafifletmek için bir buz torbasını veya ince bir beze sarılmış buzları kasık bölgesi üzerine her 4 saate bir 20 dakika süreyle uygulanabilir.

Hastalardaki şiddetli ağrıları rahatlatmak için doktorlar steroid olmayan antienflamatuar ilaçları hastalara reçete edebilir. Özellikle bu ilaçlar kişilerin mide mukozasında tahrişi artırabilir. Bu nedenle reçete edildiği miktarda ve doğru zamanda kullanılmalıdır.

Bazı vakaların çok şiddetli ağrılarında kortizon enjeksiyonu kasıklara yapılarak buradaki inflamasyon ve ağrılar azaltılabilir.

Ortez gibi destekleyici cihaz kullanımı sadece kişilerin yürüyüşünü geliştirmek için değil aynı zamanda simfizis pubis eklemi üzerindeki baskıyı önlemek için doktorlar tarafından uygun görülürse hastalara verilmektedir.

Fizik tedavi hastaların iyileşme süresini hızlandırmakta etkili bir yöntemdir. Özellikle pubis kemiğine (çatı kemiğine) yapışan kasların aşırı gerginliğini azaltarak pubis kemiğini rahatlatmaktadır.

Ayrıca kalça bölgesindeki diğer kasları kuvvetlendirmek için fizik tedavi iyi bir seçenektir. Fizik tedavisinin bir artısı da gelecekte nüks olasılığı olan kişilerdeki riski azaltmaktadır.

Osteitis pubis egzersizlerinde kor (core) bölgesinde bulunan özellikle karın, uyluk ve kalça kaslarının stabilizasyonu sağlamak ve kuvvetlendirmek için kor egzersizleri yapılmaktadır. Karın kaslarının çalışması ile pelvisin (kalça) bütünlüğü ve dengesi artmaktadır.

Osteitis pubis egzersizleri ile adduktor kaslarının (iç bacak) çalışması, bu kasların esnekliğini ve gücünü artırmaya yardımcı olarak pubis kemiği (çatı kemiği) ve ekleminin direnci artmaktadır.

Osteitis pubis egzersizleri uzman bir fizyoterapist tarafından her hastaya uygun şekilde planlanarak verilmektedir. Çünkü, her egzersiz herkese uygun olmayabilir ve yapıldıktan sonra daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Osteitis Pubis Tedavi Edilmezse

Tedavi edilmeyen ya da önemsenmeyen osteitis pubis hastalığında kişiler özellikle profesyonel sporcular kronik kasık ağrısı ile hem maddi olarak hem de sosyal anlamda sorunlar yaşamaktadırlar.

Özellikle tedavi süresinin bazı durumlarda 2 yıla kadar uzadığı düşünüldüğünde erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğu görülmektedir.

Tedavi edilmeyen osteitis pubis kronik ağrı yapmasının yanında adduktor kaslarında (iç bacak) ve bu kaslara ait tendonlarda yaralanma ve yırtılma yapmaktadır. Daha uzun dönemde kişilerin yürüyüş şekli ve vücut bütünlüğü bozulmaktadır.

Osteitis Pubis Ne İyi Gelir?

  • Karın ve kalça kaslarının devamlı germe ve güçlendirme egzersizleri ile esnekliğini korunmak
  • Uzun egzersiz yapmadan önce ısınmak
  • Pubis kemiği (çatı kemiği) ve simfizis pubis eklemini uzun süreli zorlayacak, stres ve travmaya maruz bırakacak egzersiz ya da iş gücünü azaltmak
  • Fiziksel aktivite yoğunluğunu daima yavaş bir şekilde haftada %10’u geçmeyecek şekilde arttırmak
  • Ayak anatomisine ve sağlığına uygun ayakkabı tercihinde bulunmak
  • Düz ve engebesiz zeminlerde spor ya da gerekli egzersizleri yapmak
  • Kasık ya da uyluk içi bölgesinde ağrı ya da gerginlik hissedildiğinde egzersizi sonlandırmak
  • Kalça içindeki kemik yapısında ya da kalça kemiklerine yapışan kaslarda bir dengesizlik var ise kişilerin ortez (kalça destekleyici cihaz) kullanması

Osteitis Pubis Ne İyi Gelmez?

  • Sigara içmek (eklem sağlığı ve eklemin iyileşme süresi üzerinde olumsuz etkisi vardır)
  • Engebeli ve spora uygun olmayan zeminlerde egzersiz yapmak
  • Karın ve kalça kaslarını aşırı kullanarak bu kasların yapıştığı pubis (çatı kemiği) kemiği üzerinde stres ve baskı oluşturmak
  • Duruş bozukluğu, düz taban ve basış bozuklukları olan kişilerin zorlu spor faaliyetlerinde bulunması
  • Ayak anatomisine uygun olmayan ayakkabı tercihi
  • Spor öncesi yeterli kadar ısınmamak
  • Kasık ya da leğen kemiklerinin birleşme yerinde (çatı kemiğinde) egzersiz boyunca ağrı olmasına rağmen egzersizlere ya da hareketlere devam etmek
  • Bacak içi kaslarındaki hasar ya da yaralanmanın tam iyileşmesini beklemeden spora başlamak

Osteitis Pubis İlaçları

Analjezik ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) ile hastaların var olan ağrı atakları kontrol altına alınmaya çalışılır. Burada ibuprofen, indometazin ve diklofenak en sık kullanılan ilaçlardır.

Analjezikler, hastalara özelikle steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (NSAİİ) etkili bir şekilde ağrı azaltıcı etkisi olmadığı zamanlarda reçete edilmektedir.

Sakinleştirici ve sedatif etkileri ile sinir sistemi üzerinde etkileri vardır. Ayrıca NSAİİ ve aspirin gibi ilaçlara hipersensitivite (alerji) reaksiyonu oluşan kişilerde bu ilaçlar iyi bir alternatiftir. Burada hastalara asetaminofen benzeri ilaçlar reçete edilir.

Osteitis Pubis Ameliyatı

Cerrahi müdahale osteitis pubis hastalarına çok nadir uygulanmaktadır. Oran olarak konservatif (cerrahi olmadan) tedavide başarı oranı %90 ile 95 oranındadır. Belirtileri en az 6 aylık konservatif tedaviye rağmen devam ediyorsa ya da hastanın tavrı ve isteksizliği cerrahi seçenekleri gündemi getirmektedir.

Simfizis pubis artrodezi, kasık bölgesinden açılan genişliği 5 mm olan iki ya da üç delik içerisinden endoskopik bir kamera sistemi ile girilir ve pubis kemiği ve eklemi görüntülenerek kemik ve eklem hasarları tedavi edilmektedir.

Bu bölgedeki kemik ya da kıkırdak parçaları ile ölü dokular temizlenir. Çatı kemiğindeki pozisyon bozuklukları düzeltilmeye çalışılır. Bu ameliyatta başarı oranı yüksek ve komplikasyon oranı düşüktür.

Diğer bir cerrahi seçenek olan simfizis pubisin kama rezeksiyonu ise daha ciddi bir operasyon ve bu operasyon sonrası komplikasyon gelişme oranı yüksek olduğu için çok nadir olarak tercih edilmektedir.

Bu operasyonda genellikle pubis kemiği eklemindeki geniş ayrılmanın kapatılması üzerine yoğunlaşılır. Kanama riski olan açık bir cerrahi olması sebebiyle nadir uygulanmaktadır.

Gebelikte Osteitis Pubis

Gebelikte hormonların (relaksin) etkisi ile pubis yani çatı kemiğinde genişleme ve ayrılma oluşur. Normalde pubis kemikleri arasındaki eklem mesafesi gebe olmayan kadınlarda 5 milimetre civarındadır.

Hamilelik süresince bu eklem mesafesinin 10 milimetreye kadar genişlemesi normal sayılır. Bebeğin doğumunu kolaylaştırmak için bu açı gereklidir. Bu genişleme sebebiyle kadınlar gebelik boyunca kasık bölgesinde ağrı hissedebilirler.

Bazı hamile kadınlarda bu eklem mesafesi 10 milimetre üstüne çıkarsa osteitis pubis gelişme riski artar. Çünkü bu genişleme ile pelvis (kalça) bütünlüğü bozulur ve kalça kemiklerini destekleyen bağ ve kaslarda zayıflama başlar.

Genellikle istirahat ve egzersizler ile 6 ya da 8 hafta içinde iyileşme yakalanmaktadır. Doktorlar, gerekli durumlarda hamile kadınlara ağrı kesici ilaçları reçete etmektedirler.

Çocuklarda Osteitis Pubis

Osteitis pubis, çocukları çok nadir etkilemektedir. Çünkü osteitis pubis uzun bir zaman döneminde ağır ve yıpratıcı egzersiz ile oluşmaktadır.

Çok nadir görülen çocuk vakalarda spor yaralanmaları nedeniyle osteitis pubis meydana gelmektedir.

Özellikle futbol oynayan ve uzun mesafe koşan okul çağındaki çocuklarda oluşma riski fazladır.

Eğer çocukların kasık bölgesinde ağrısı varsa fazla bekletilmeden çocuk doktoru ile görüşülmelidir.

Daha sonra ayırıcı tanı için uzman bir ortopedi ve travmatoloji doktorundan destek alınmalıdır.

Osteitis Pubis için Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle yorucu spor faaliyetleri ile uğraşan kişilerde, kasık ve iç uyluk bölgesinde spor sonrası ya da sırasında ağrı oluşuyorsa osteitis pubis hastalığı sorgulanmalıdır.

Bu kişiler Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden randevu alarak ortopedi ve travmatoloji uzmanı bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Özellikle dinlenme ile geçmeyen kasık ağrısı ve kasık veya kalça bölgesinde gelişen uyuşma varlığında en yakın sürede doktora gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
10
0
Makeleyi Paylaşın