Platin Ameliyatı Nedir?

Bel, diz, boyun, bacak, omurga, kalça, ayak bileği gibi eklem yerlerinde meydana gelen ağrıların tedavisi için kişiye özel uygulanan metal kaynaştırma işlemine platin ameliyatı adı verilmektedir.

Omurga ve eklem yerlerinde anormal olarak görülen ağrılar ve hareketlilik hareketli röntgen filmleriyle tespit edilir. Tespit edilen bu hareketlilik hastanın eklem noktalarında oluşan ağrıların sebebidir. Bu çerçevede ağrılı olan omurga kemikleri ile diğer eklem noktalarına vidalar ve benzeri medikal tıbbi kullanıma uygun özel üretilmiş olan metallerle kaynaştırma işlemi yapılır. Bu sayede kemiklerin birbirine kaynatılarak eski konforuna dönmesi sağlanır. Halk arasında platin ameliyatı olarak bilinen bu yöntem bel, diz, boyun, bacak, omurga, kalça, ayak bileği gibi noktalar için uygulanmaktadır.

Omurgaların birbirine kaynaması amacıyla platin ameliyatlarında hastaya çoğu zaman kemik bankalarından veya hastanın kendi vücudunun farklı bir bölgesinden alınan kemikler yerleştirilir. Oldukça zor ve titiz bir ameliyat olan platin ameliyatı deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gerekir. Ameliyatın başarısız olduğu durumlarda geriye dönüş oldukça zordur. Bu sebeple tekrar yapılan ameliyatlarda istenilen sonucun alınması çok da mümkün olmamaktadır.

Platin ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar hastanın hangi bölgesine platin takıldığına göre değişmektedir. Bacak, bel, omurga, diz, ayak gibi noktalar için ameliyat sonrası iyileşme süresi ve süreci doktorlar tarafından ayrıntılı bir şekilde hastaya anlatılmaktadır. Yine platin ameliyatı iyileşme süreci de uygulanan ameliyata göre farklılık gösterir.

Platin Ameliyatı Çeşitleri

Platin ameliyatları vücudun ihtiyaç duyulan hemen hemen her eklem noktasında ve yıpranan dokuların tedavisi işleminde kullanılmaktadır. Bu çerçevede en yaygın olarak yapılan platin ameliyatları şu şekildedir:

Diz Platin Ameliyatı

Diz platin ameliyatı, diz kapağı bölgesinde kıkırdak dokunun ileri derecede bozulması ile meydana gelen kireçlenmeler sebebiyle yapılmaktadır. Diz platin ameliyatında bozulan kıkırdak doku uygun bir şekilde çıkartılarak yerine protez veya platin denilen yapay eklemler yerleştirilir. Bu protezler titanyum ve kobalt elementinden oluşarak insan sağlığı açısından herhangi bir risk taşımazlar. Bu çerçevede dize takılan platinin ömrü yaklaşık olarak 20 yıl olmaktadır. Bununla birlikte diz platin ameliyatı sonrası ağrılar özel ağrı pompaları kullanılarak en aza indirilmektedir.

Diz kapağı platin ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Diz bölgesine uygulanan platin ameliyatı sonrasında bir müddet ağrı hissedilir. Ancak bu ağrılar ağrı kesicilerle giderilmektedir.
  • Ameliyattan birkaç saat sonra hasta ayakta durabilir ve koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla yürümeye başlayabilir.
  • Diz bölgesini güçlendirmek için doktorların vereceği egzersiz programına oldukça dikkat etmek gerekir.
  • Diz kapağını düşmelerden veya farklı yerlere çarpmalardan korumak gerekir.

Bacak Platin Ameliyatı

Bacak bölgesi için de çeşitli rahatsızlıklar ve yürüme zorluğuna kadar giden kemik rahatsızlıkları sebebiyle platin takılmaktadır. Bacak kırılmaları, kemiklerden kaynaklanan farklı rahatsızlıklar platin ameliyatıyla tedavi edilmektedir. Bu çerçevede yapılan bacak platin ameliyatı 1-2 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonrasında ertesi gün yürüme egzersizleri yapılır ve hasta rahat bir şekilde yürüyecek duruma geldiğinde hastaneden taburcu edilir.

Bacak platin ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Bacak platin ameliyatı bel gölgesinden platin takılacak bacağın uyuşturulması ile yapılan bir işlemdir. Bu yüzden ameliyat sonrasında ağrı oluşabilir. 
  • Ameliyat sonrasında hem ağrıları azaltmak hem de doktor kontrolü açısından reçete edilen ilaçların kullanılması önemlidir.
  • Ameliyattan sonra istirahat eden hasta, ertesi gün ayağa kaldırılır ve yürüme egzersizlerine başlanır.
  • Bacak platin ameliyatından sonra doktorunuzun önerileri doğrultusunda harekete başlanmaktadır. İlk bir hafta içinde iki koltuk değneği ile, ikinci hafta tek koltuk değneği ile yürümeye başlanır. Ameliyat sonrasında üç hafta içerisinde de iyileşme süreci tamamlanmaktadır.
  • Yine ameliyat sonrasında doktorun uygun gördüğü vakitlerde kontrole gidilmesi gerekir.

Omurga Platin Ameliyatı

Omurga platin ameliyatı omurga bölgesinde oluşan aksaklıklarda ve kemikler arasının açılması gibi durumlarda tutucu tedavi yani vidalama şeklinde uygulanmaktadır. Omurga platini omurga kemiklerinin birbirini taşıyamaz hale gelmeleri sonucunda kemiklerin birbirine vidalanarak desteklenmesi işlemidir. Bu sayede destek ve denge sıkıntısı yaşayan omurga platin ameliyatıyla eski yapısını tekrar kazanmaktadır.

Omurga ameliyatının yanında omurilik platin ameliyatı da aynı şekilde yapılmaktadır. Ancak omurilik platini omurga ameliyatına göre kapsamlı ve zor olmaktadır.

Bel Platin Ameliyatı

Bel sağlığı problemlerinde bölgeye takılacak olan platin oldukça önemlidir. Kalitesi ve vücutla uyum sağlaması bütün vücudu etkileyecek bir risk taşır. Bu yüzden bel platini ameliyatları diğer platin ameliyatlarına göre daha zorlu ve daha önemlidir. Bununla birlikte bele uygulanacak platin tedavisi omurga kırıklarında, omurga kaymalarında ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda uygulanmaktadır. Yine hasta omurga eğriliği ve skolyoz yaşıyorsa yine bele platin takılması gerekebilir. Yine bel kayması platin ameliyatı da bu problemi yaşayan hastalar için yapılmaktadır.

Bele platin ameliyatı sonrası iyileşme süreci ameliyat sonrası doktor tavsiyeleri dikkatle uygulanırsa ağır işte çalışanlar hariç bir hafta kadar sürmektedir. Bu çerçevede;

  • Bel platin ameliyatı sonrası hasta ilk altı saatten sonra yürümeye başlar. 
  • Ameliyat yapıldıktan sonra aynı gün hasta taburcu edilir.
  • Masa başı hafif işlerde çalışanlar bir hafta sonra iş hayatına dönebilmektedir.
  • Daha ağır işlerde çalışanlar ise 10 gün sonra rahatlıkla iş hayatına dönebilirler.
  • Ameliyat sonrasında hastadan günde sadece bir kez merdiven inip çıkmasına izin verilir.
  • Ev içerisinde rahatlıkla yürüyüş egzersizleri yapılabilir.
  • İyileşme süreci devam ederken gün içerisinde en fazla iki saat oturmaya dikkat edilmelidir. Diğer vakitlerde yatar pozisyonda olmak gerekir.
  • 5 kilodan daha fazla olan ağırlıkları kaldırmamak gerekir.
  • Ameliyat sonrası üçüncü haftadan sonra günde en az 1,5 km yürümek tavsiye edilir. 
  • Yine üçüncü haftadan sonra bel bölgesinde ağrı hissedilmiyorsa cinsel birliktelik kurulabilir.

Kalça Platin Ameliyatı

Kalça platini genellikle orta yaştan sonra yapılan bir ameliyat olarak bilinmektedir. Bu bağlamda kemik gelişimi tamamlanmış veya devam eden hemen herkes için uygulanabilmektedir. Özellikle kalça çıkığı problemi yaşayan hastalarla birlikte kalça kırıklıkları, kireçlenme, romatizmal hastalıklar, kalça tümörleri sebebiyle uygulanan kalça platini ameliyatı kalçada oluşan ağrılar, kısalık ve topallama gibi problemlerin giderilmesinde uygulanan tedavi yöntemidir.

Kalça platin ameliyatı sonrası hastanın ev yaşamında ve tekrar yürümeye başlamasında bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Bu çerçevede;

  • Ameliyat sonrasında hastaya eve girip çıkarken merdivenlerden nasıl inip çıkacağı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
  • Hastanın ameliyat sonrasındaki ilk günlerde mutlaka oturup kalkarken koltuk değneklerinden destek alması istenir. Koltuk değneği yoksa bile oturduğu koltuk veya sandalyelerin kollarından destek alarak oturup kalkması uygun görülür.
  • Duş alırken kayma riskine çok dikkat edilmeli imkân varsa tabure kullanılmalıdır. Ayakta duş almak gerekiyorsa mutlaka bir yerden destek almak gerekir. Ayrıca duş almaya ameliyattan iki hafta sonra başlanır.
  • Kalça platin ameliyatı sonrasında iki veya üç hafta içerisinde hasta koltuk değneklerini de bırakarak normal olarak yürümeye başlar.
  • Kalça platini sonrasında yürüme iki üç hafta içinde başlarken koşma eylemi 4. aydan sonra başlamaktadır.
  • Kalça platini taktıranlar için uyuma pozisyonu da önem kazanmaktadır. Ameliyat sonrasında hastalara genellikle sırt üstü yatmaları önerilmektedir. 
  • Kalça platin ameliyatı sonrasında tuvalet ihtiyacı için alafranga tuvaletler kullanılır. Doktorlar alaturka tuvaletlerin kullanımına izin vermezler. 

Ayak Platin Ameliyatı

Ayak platin ameliyatı ayak bölgesinde oluşan kırıklar için uygulanmaktadır. Bununla birlikte ayak bileği platin ameliyatı olarak da uygulanan yöntem kırıkların birbirine kaynamasının mümkün olmadığı zorlu kırıklar için en uygun yöntem olarak bilinir. Bu sayede kırılan kemiklerin daha kolay kaynamasını sağlamaktadır. Ayak platin ameliyatı öncesinde kırık olan bölgenin filmine bakan doktorlar uygun gördükleri noktalara cerrahi müdahaleyle platinleri yerleştirirler. Platin yerleştirme işleminden sonra ayak alçıya alınarak bir ay süreyle iyileşme süreci başlar. Bu çerçevede ayak platin ameliyatı sonrasında;

  • Hastanın ilk bir ay sonunda koltuk değnekleri yardımıyla hafif bir şekilde yürümesi hedeflenir.
  • Ameliyattan altı ay sonra ise hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan rahatlıkla yürümesi beklenir.
  • Bacağın alçılı olduğu durumlarda alçının kırılmamasına darbe almamasına dikkat etmek gerekir.
  • Ameliyat sonrasında doktor tarafından verilen egzersizler eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
  • Platin takılan ayağa fazla baskı uygulanmamalı ayağı yormamaya dikkat edilmelidir.

Kaval Kemiği Kırığı Platin Ameliyatı

Tibia kemiği de denen kaval kemiği oldukça sert darbelere maruz kalması sebebiyle kırılabilmektedir. Trafik kazaları, spor müsabakaları, kayak, düşme vb. sebeplerle sıklıkla görülebilen kaval kemiği kırığı platin takılarak tedavi edilmektedir. Kırığın farklı noktalardan çoklu bir şekilde olması platin tedavisini zorunlu kılmaktadır. Bu sayede birkaç yerden kırılan kemik vidalar sayesinde sabitleştirilip kaynaması daha kolay hale getirilir. Bu çerçevede kaval kemiği sonrasında ise hasta şunlara dikkat etmelidir:

  • Ameliyat sonrasında doktor izin vermediği sürece hasta ayağının üzerine basmamalıdır.
  • Doktor tarafından verilen egzersizler eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.
  • Ameliyattan 15 gün sonra hasta dikişleri aldırmak için kontrole gelmelidir. Ayrıca doktor tarafından kendisine reçete edilen ilaçları da eksiksiz bir şekilde kullanması gerekir. 
  • Kemik bölgesinin alçıya alınması durumunda alçının temizliğine ve darbelerden korunmasına dikkat etmek gerekir.

Kol Kırığı Platin Ameliyatı

Kol kırığı yaş gruplarına bağlı olarak farklı sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde doğumsal sebepler, çocuklarda düşmeler, gençlerde sportif sebepler, orta yaşlarda iş kazaları ve daha ileriki yaşlarda da benzeri sebeplerle kol kırığı görülebilmektedir.

Bu çerçevede kol kırıklarının tamamı platin takılarak ameliyat edilmez. Bazı kırıklar sadece alçıya alınarak kemiklerin kaynaması beklenir. Ancak cerrahi müdahale gereken kırıklarda ise hangi tür kırık olduğu tespit edilerek platin ameliyatı gerekebilir. Bu sayede çok farklı noktalardan kırılan kol kemiklerinin daha çabuk iyileşmesi ve kemiklerin daha hızlı kaynaması sağlanır.

Köprücük Kemiği Platin Ameliyatı

Köprücük kemikleri vücutta en sık darbe gören ve buna bağlı olarak da kırık oluşan kemiklerdir. Özellikle çocukluk çağında en sık görülen kırıklıklar olarak bilinir. Darbe, düşme, trafik kazası vb. sebeplerden oluşan köprücük kemiği kırıkları çoğunlukla kendiliğinden kaynayarak iyileşmektedir. Bu çerçevede doktorlar bandajla sarma ve omzu sabitleme tedavisi uygularlar.

Ancak alınan darbenin büyüklüğüne göre köprücük kemikleri kendiliğinden kaynamaya bilir. Bu yüzden tedavi için cerrahi müdahale gerekir. Yapılan cerrahi müdahale sonucunda da köprücük kemiğine takılan platin sayesinde kemiklerin kaynaması ve iyileşmesi hızlanır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
20
3
Makeleyi Paylaşın

Platin Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Platin ameliyatı kaç saat sürer?

Platin ameliyatları birçok farklı uzuv için farklı farklı yapılmaktadır. Bu yüzden ameliyatların fiyatları hakkında net bir bilgi verilemez. Ameliyatın yapıldığı noktaya göre ve kırığın durumuna göre süresi değişebilen platin ameliyatları genelde üç dört saat aralığında sürmektedir.

Dr. Hande Erölmez