Porselen Diş Nedir?

Daha uzun ömürlü ve estetik bir diş estetiği isteyen kişiler için porselen diş tedavisi oldukça popüler bir operasyon çeşididir.

Porselen Diş kişilerin estetik kaygılarının ortadan kaldırılması veya ağız fonksiyonlarının tam anlamıyla yerine getirilebilmesi adına tercih edilen operasyon çeşididir. Popüler diş hekimliği uygulamaları arasında yer almaktadır. Kullanılan materyalin estetik değeri yüksek olması nedeniyle yüksek memnuniyet oranları sağlamaktadır. Diş kaplama tedavisinde sonradan sorun yaşamamak, porselen diş bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken kurallara uyduğunuz zaman uzun ömürlü kullanım sağlayabilmek adına uygulama esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi önemlidir. Porselen diş yapımı konusunda sorun yaşamamak adına tecrübeli hekimler tercih edilmelidir.

Porselen diş yaptırma konusunda talebin fazla olması uygulamanın avantajları ile alakalıdır. Ekonomik çözümler üretiliyor olması, kullanılan malzemeler sayesinde dişin doğal rengine uygun renklerde sonuç elde ediliyor olması ve herkesin diş, ağız yapısına uygun uygulanabilirliği tercih edilebilirliğini artırmaktadır. En iyi porselen diş ağzınızda kendinizi adeta doğal dişleriniz ile hayatınıza devam ediyor hissetmenize yardımcı olan uygulama ve malzemelerle sağlanabilir. Porselen diş yapıştırma çeşitleri olsa da kullanılan ana madde porselendir. Ortodonti teknolojisinin artmasıyla birlikte ortaya çıkan uygulama çeşitliliği kişilere pek çok alternatif sunmaktadır. Bunlardan birisi porselen diş teli uygulamasıdır. Estetik kaygısı olanlar ve yetişkinler tarafından şeffaf olanları tercih edilmektedir. Geç kalınan ortodonti tedavilerinde kurtarıcı olduğu bilinmektedir.

Bazı durumlar porselen diş kaplama yöntemi uygulanması mümkün değildir.

  • Yapılan muayenede aşırı diş çürüğü tespit edilmesi durumunda
  • Kişide ciddi diş eti rahatsızlıklarının olması halinde
  • Enfeksiyonun kanal tedavisi gerektirecek boyuta ulaşmış olması durumunda  porselen diş kaplama yaptırılamayabilir. 

Porselen Diş Çeşitleri

Porselen diş takılması farklı çeşitlerde ele alınabilir. Örneğin konuyu uygulama esnasında kullanılan materyal açısından sınıflandıracak olursak; sadece porselen, metal destekli porselen diş ve seramik olarak alt kategorilere ayırabiliriz. Ana madde yine porselendir. Fakat kaplamanın desteklenmesi amacıyla seramik veya metal kullanımı mümkündür. Kişinin doğal diş renklerine uyum sağlamak amaçlanacağı için doğal diş rengi dikkate alınarak kullanılacak kaplama destekleyici madde seçimi yapılabilir.

Metal destekli porselen diş kaplama çeşitleri gibi kaplama destekleyici madde seçimi haricinde kaplama yapılacak dişin konumuna göre de kategorilere ayırmak mümkündür. Bu açıdan porselen diş kaplama çeşitleri ele alındığında dişlerin önlü ve arkalı tamamını kapsayarak gerçekleştirilen full porselen diş kaplama en kapsamlı diş kaplama süreci olarak gösterilebilir.

Bölgesel bir kaplama yöntemi olarak bahsedebileceğimiz ön diş porselen diş kaplama ise daha çok estetik kaygılarla yaptırılmaktadır. Bunun haricinde spesifik olarak zarar gören, yüze darbe alımı veya kaza sonrası ortaya çıkan sorunların çözümü için ise tek diş porselen kaplama uygulaması yapılır. Cam porselen diş seçenekleri ise kristal yapı ve doğal diş minesi içerdiğinden doğal dişlerle son derece uyumlu bir görüntü elde edilmesini sağlamaktadır.

Porselen Diş Nasıl Yapılır?

Porselen diş yapımı aşamaları diş hekiminin muayenesi ile başlamaktadır. Muayene sonrasında kullanılacak teknik büyük olasılıkla hasta beklentileri de dikkate alınarak diş hekimi tarafından belirlenecektir. Sıra dişlerin temizliğinin yapılması aşamasına gelecektir. Temizliğin detaylı bir şekilde yapılması önemlidir. Bu aşama plak tabakası alınması olarak da değerlendirilebilir. Dişlerin üzerinden alınan plak tabakası hangi tür porselen kaplaması yapılacağına göre değişiyor olsa da genellikle 0,5 - 0,7 milimetre aralığındadır. Örneğin uygulamada lamina porselen diş tekniği kullanılacaksa törpüleme işleminin minimum seviyelerde tutulması yeterlidir. Bahsi geçen uygulama laminate porselen diş adıyla da anılmaktadır.

Törpüleme işleminin ardından ikinci aşamaya geçilebilir. Bu aşamada bazen geleneksel yöntemler bazen de CEREC teknolojisi kullanılarak kaplama yapılacak dişlerin görüntüsü elde edilir. Kalıp veya CEREC kullanılarak elde edilen görüntüler ise ölçülere uygun olarak porselen diş imalatı yapılması için kullanılır.

Dişlerin üretilmesi ve takılması için geçecek sürede dış tabakası alınan dişlerin zarar görmemesi adına diş hekimi tarafından geçici porselen diş kullanılacaktır. Kalıcı porselen dişlerin gelmesi sonrasında üçüncü aşamaya geçilebilir.

Üçüncü aşamada gelen kaplamalar yerine yerleştirilecektir. Bunun için özel bir porselen kaplama yapıştırıcısı kullanılır. Tek tek dişlere yerleştirilerek yapıştırılan kaplamalarda gerek olması durumunda törpüleme ve yeniden şekillendirme yapılabilir. Böylece porselen diş yapımı tamamlanmış olacaktır. Porselen diş çeşitleri metal porselen diş gibi kullanılan ana malzemeye göre değişse de genel olarak aşamaları bu şekildedir.

Porselen Diş Zararları

Diş operasyonlarında amaç kişinin estetik kaygılarının ortadan kaldırılması, dişlerde var olan sorunların giderilmesi ve ağız fonksiyonlarının tam anlamıyla kullanılıyor olmasının sağlanmasıdır. Her uygulama kullanılan malzeme kalitesine, hekimin başarısına göre değişen oranlarla bunları karşılamaya yaklaşmalıdır. Porselen diş zararları dediğimizde daha çok bu beklentilerin karşılanmaması durumları ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle zararları arasında;

  • Hastanın operasyon sonrasında uygulama öncesi beklentilerinin karşılanmamış olması
  • Porselen kaplamanın ömrünü dolduruyor olması nedeniyle porselen diş kırılması durumu yaşanması
  • Kaplama için kullanılan yapıştırıcı malzemenin özellikle ağızdaki tükürük salgısı nedeniyle işlevini yitirmesi ve kaplamalarda oynamalar meydana gelmesi (Bu konuda porselen diş tamiri mümkündür.)
  • Kaplamalarda çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan oynamalarda besin artıklarının birikmesi ve kötü bir koku oluşması 
  • Kaliteli olmayan malzeme kullanımına bağlı olarak yapay malzemenin zaman içerisinde renk değişimi yaşaması ve doğal dişlerden renginin fark ediliyor olması gibi durumlar yer almaktadır.

Porselen kaplama diş ömrü 5 - 15 yıl aralığında değişiyor olsa da her birinin bu süreç sonunda kesinlikle işlevini yitireceği, kullanılamaz olacağı düşünülmemelidir. Örneğin kaplama dişlerin hepsine müdahale edilmesi yerine sadece kırılan porselen diş tamiri tercih edilerek genel manada ağız sağlığı ve estetik görüntü isteği karşılanabilir. Kırık porselen diş tamiri için erken zamanda ihtiyaç duyulması kuvvet uygulanması nedeniyle kişinin yemek yeme alışkanlıkları ile de alakalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Porselen Diş ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Porselen diş nasıl takılır?

Kaplama işlemine dişlerde derinlemesine bir temizlik yapılarak başlanır. Sonrasında dişlerde herhangi bir sorun olmaması durumunda genellikle anesteziye gerek kalmadan 0,5 - 0,7 milimetre plak tabakası silinir. Sonrasında dişlerden kalıp alınarak veya teknolojiden faydalanılarak elde edilen görüntülerle dişlerin görüntüleri elde edilir. Elde edilen görüntülere göre porselen diş üretimine başlanır. Son olarak kaplama dişlerin gelmesiyle birlikte diş kaplama işlemi sonlandırılır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş nedir?

Dişlerin çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybına uğradığı durumlar vardır. Madde kaybına uğrayan dişlerin korunması için diş şeklindeki materyaller aracılığı ile kaplanması uygulaması porselen kullanılarak yapılıyorsa porselen diş ortaya çıkmaktadır. Estetik kaygıları nedeniyle de kişiler tarafından tercih edilmesi mümkündür. En basit haliyle diş kaplama yöntemi olarak tanımlanabilir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş mi zirkonyum mu?

Her iki uygulamada çeşitli nedenlerle zarar gören dişler veya estetik kaygılar nedeniyle yapılmaktadır. Bu nedenle seçim yaparken hangisinin uzun ömürlü olduğuna bakılması gerekmektedir. Genel olarak porselen diş takma fiyatları zirkonyum uygulamalarına nazaran daha ekonomiktir. Zirkonyum porselen diş fiyatları pahalı olsa da uzun kullanım ömrü sunmaktadır. Zirkonyum diş ile porselen diş arasındaki fark kullanılan malzemeler nedeniyle direkt kullanım ömrünü etkilemektedir. Zirkonyum ve porselen diş farkı maliyetleri etkilediği için hasta ve hekim tarafından istişare edilerek seçim yapılmalıdır.

Dr. Berna Babacan

SSK porselen diş karşılıyor mu?

Geçmişte estetik kaygılar ile yaptırılan diş operasyonları SGK tarafından karşılanmıyordu. Fakat günümüzde pek çok farklı porselen diş modelleri devlet hastaneleri tarafından uygulanabilmektedir. Herhangi bir ücret ödemesi yapılmadan porselen diş yaptırmak mümkündür. SSK porselen diş fiyatları sağlık güvenceniz olması durumunda ücretsizdir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş yaptıranlar memnun mu?

Porselen diş yaptıranlar ekonomik çözümler ve kullanım ömrü nedeniyle genel olarak memnundur. Fakat işlem esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve diş hekiminin tecrübesi hastanın uygulama sonrasındaki yaşam kalitesini direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle maddi kaygılar ön plana çıkarılarak komple porselen diş fiyatları kıyaslaması yapmak yerine önceliğiniz sonuçtan memnun olacağınız bir operasyon geçirmek olmalıdır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş temizliği nasıl yapılır?

Porselen diş öncesi sonrası bakım aynıdır. Doğal dişlerin temizliği nasıl yapılıyorsa kaplamalar için de aynı uygulamalar yapılabilir. Ağız sağlığı için diş ipi kullanımı ve fırçalama çok önemlidir. Diş hekiminiz tarafından dişlerinizin belirli aralıklarla temizleniyor olması, kaplamalar için varsa yaptığı ürün önerilerinin dikkate alınması uzun süre sorun yaşamıyor olmanızı sağlayacaktır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş nasıl beyazlatılır?

Porselen diş renkleri beyazlatılması ancak kompozit dolgulardaki bağlantıların yeteri kadar ince olması durumunda mümkündür. Bu sayede az bir miktar beyazlama gözlenebilir. Dişleri beyazlatmak için tercih edilen jeller ise sadece doğal dişlerde etki gösterecektir. Kaplama dişlerin renklerinden memnun kalmadığınız durumlarda kaplamaların değişimi tercih edilebilir. Kaplama dişlerdeki renk değişimi özellikle kaliteli olmayan ürünlerin kullanımı sonrasında zaman içerisinde gerçekleşmektedir. Değişimi fark edebilmek için bu uygulama öncesinde doğal dişlerin beyazlatılması tavsiye edilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş kokusu nasıl giderilir?

Porselen diş yapıştırıcısı zaman içerisinde ağızdaki tükürük nedeniyle işlevini yitirdiğinde kaplamalarda oynama meydana gelir. Bu bölgeye biriken besin artıklarının kötü kokuya neden olmasının önüne geçebilmek adına diş hekimine müracaat edilmelidir. Diş hekimi tarafından dişlerin içinde biriken artıklar temizlenecek ve kaplamaların tam anlamıyla yapıştırılması sağlanacaktır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş yapımı ne kadar sürer?

Porselen diş kaplama tek bir dişe kaplama işlem yapılacaksa 3 - 5 gün sürmektedir. Dişe köprü yapılacak olması durumunda süreç 7 - 10 gün aralığında değişecektir. Elbette acil durumlarda hastanın talebiyle bu sürecin daha da kısaltılması mümkündür.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş kaç günde yapılır?

Porselen diş takımı olarak kaplama yapılacaksa tek dişe işlem yapılmasına nazaran uzun sürecektir. Fakat genellikle işlemler hastanın durumuna göre hızlandırılabiliyor olsa da 3 seansta bitirilmektedir. Her seans arasında diş kaplamalarının daha iyi yerleşebilmesi adına 2 – 3 gün ara verilmelidir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş sararır mı?

Porselen diş beyazlatma mümkün olmadığı gibi kaplama dişlerde renk değişimi gözlenmesi de beklenen bir durum değildir. Porselen dişlerde sararma ancak uygulama esnasında kaliteli ürünlerin kullanılmamış olduğu durumlarda karşılaşılmaktadır. Gerçek ve kaliteli porselen kaplamaların yüzeyleri cilalı ve kaygan olmaları nedeniyle renk değişimleri ıslak pamukla dahi çıkarılabilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş koku yapar mı?

Porselen kaplamaların kesilen dişlere yapıştırılması için yapıştırıcı kullanılmaktadır. Bazı yapıştırıcıların zaman içerisinde ağızdaki tükürük nedeniyle işlevlerini kaybetmeleri kaplamaların oynamasına neden olmaktadır. Bu da kaplama içerisinde besin artıklarının birikmesine ve kötü kokuya neden olacaktır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş ne kadar dayanır?

Kaplama dişlerin bakımlarına dikkat edilerek uygun şartlarda kullanılması durumunda ömürleri ortalama 5 - 15 yıl aralığında değişmektedir. Kaplamaların dişlere uygulanması esnasında yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Tükürük ve ağız içindeki ısı dengesi nedeniyle yapıştırıcıların işlevini yitirmesi mümkündür. Yapıştırma işlemlerinin bu nedenle tekrarlanması gerekebilir. Porselen diş kaplama yaptıranlar kullanım ömrünün uzun olabilmesi adına uygulamada kaliteli malzeme kullanılıyor olduğundan emin olmalıdırlar.  

Dr. Berna Babacan

Porselen diş mi implant mı?

Porselen ve implant dişler arasında uygulamada kullanılan malzemeler, uygulama tekniği arasında ciddi anlamda farklılıklar vardır. Her ikisinin avantajları ve dezavantajları değerlendirilmeye alınarak karar verilmelidir. Elbette işlem sonrasında beklentiler ve doğal dişlerin durumu da karar verilmesi noktasında en büyük kriterdir. İki tekniğin bir arada kullanıldığı durumlar da mümkündür.  Bu durum implant üstü porselen diş uygulaması adıyla anılmaktadır. Doğal diş yerine daha önceden yapılan implant üstüne porselen kaplama yapılmaktadır. İmplant porselen diş tekniği yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş kaç yaşında yapılır?

Çocuklarda ve ergenlik döneminde kişinin kemik değişimi devam etmektedir. Bu nedenle porselen diş için çocukluk ve ergenlik döneminin mümkünse atlanması beklenmelidir. Özel durumlar olsa da porselen diş hekimler tarafından erkeklerde 20, kadınlarda 18 yaş ve üzeri için tavsiye edilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş kaplama ne kadar sürer?

Dişlerin derinlemesine temizliğinin ardından bazı teknikler kullanılarak çekilen diş görüntüleri için kaplama siparişleri verilmesi gerekiyor. Sipariş verilen diş sayısına göre değişse de bazen teslim süreleri 1 haftayı geçebilmektedir. Fakat özel durumlarda elbette sürecin talep edilerek kısaltılması mümkün olmaktadır.

Dr. Berna Babacan

Porselen diş iyi midir?

Uygulama sonrasında ortaya çıkan görüntü, uygulama maliyeti ve kullanım ömrü gibi kıyaslamalar yapılarak bu değerlendirme yapılabilir. Porselen diş ömrü farklı teknikler ile kıyaslandığı zaman bir miktar düşük olsa da maliyet açısından avantajları nedeniyle tercih edilmektedir. Porselen diş yaptıranlar sağladıkları avantajlar nedeniyle hekim seçimini doğru yapmış olmaları durumunda ortaya çıkan sonucun iyi olduğunu düşünürler.

Dr. Berna Babacan