Pudental Sinir Sıkışması
Pudental sinir sıkışması pudental sinirin insan vücudunda izlediği güzergahta sıkışması halinde birçok semptoma neden olan bir hastalıktır. Sinir blokajı yöntemiyle ağrının azaltılması amaçlanır.
Pudental Sinir Sıkışması (Alcock Kanalı Sendromu) Nedir?
Pudental sinir sıkışması alcok kanalı sendromu ya da pudental nöropati isimleri ile de adlandırılan pudental sinirin insan vücudunda izlediği güzergahta sıkışması halinde gözlemlenilen en başta ağrı olmak üzere birçok semptoma neden olan bir hastalıktır.
Pudental sinir sıkışması bazı hastalarda ortaya çıkan uzun süreli pelvik ağrı gibi hastalıkların az gözlemlenen ve tanı konması güç olan önemli bir nedenidir. Bu sıkışma sıklıkla vücudun anatomisi içinde yerleşim gösteren bazı bağ ve ligament yapıları arasından geçerken gözlenmektedir. Pudental sinir sıkışması pudental kanal adı ile de anılan alcock kanalı içinden geçmekte olduğu durumda sıkışabilmekte ve bu durum alcock kanal sendromu olarak adlandırılır.
Pudental sinir sıkışması hekimlerin çok sık rastlamadığı bir durum olması yanında uzun süren teşhis yöntemleri ile de tanı konmakta güçlük çekilebileceği için sıklığı konusunda net olarak bilgiler elde edilememiştir.
Pudental sinir genital bölgeden sorumlu bulunmaktadır. Hastalarda pudental sinir sıkışması gözlenmesi durumunda sıklıkla genital bölgede gözlenen ve oturma ile sıklığı artan ya da ortaya çıkan ağrı gözlenmesi, partnerlerle cinsel fonksiyonlarda sorunlar yaşanması, idrar ve kaka kaçırma durumu gibi sorunlarla hekimlerin karşısına gelmektedirler.
Eğer detaylı tetkik ve görüntüleme yöntemleri uygulanıp hastanın üstüne gidilmez ise bu durum sıklıkla prostat iltihabı ya da idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar ile karışabilmektedir. Bunun sonucunda verilen antibiyotik tedavileri hastalarda olumlu hiçbir etkide bulunmayacaktır ve kişilerde ortaya çıkan fiziki ağrılar sürdüğünden hastalar sosyal hayattan ve toplumdan soyutlanmaya kadar gidebilecek durumlar ortaya çıkararak hastaların hayat kalitesini düşürecektir.
Pudental Sinir Sıkışması Eşlik Eden Belirtiler (Semptomlar) Nelerdir?
Pudental sinir sıkışması gözlenmesi durumunda hastalarda sinirin uğradığı basıya ve şıkışma durumuna bağlı olarak sinir yapısında meydana gelebilecek durumlara bağlı hastalarda şikayet gözlenmektedir.
Pudental sinir sıkışması gözlenmesi durumunda hastalarda görülen temel semptom ağrıdır. Hekimler bu ağrıyı nöropatik ağrı olarak adlandırmaktadır. Sıkışma sonrasında ortaya çıkan ağrı pudental sinir tarafından innerve edilen (uyarılan) kısımlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu kısımlar erkekte genital bölgesindeki penis ve testis torbası; kadında ise klitoris, vulva ve vajinaya karşılık gelmektedir. Ayrıca hastalarda makat bölgesi olarak adlandırılan kısım ve çevresinde ya da idrar kanalı çevresinde ortaya çıkabilmektedir.
Pudental sinir sıkışması durumunda karşılaşılacak semptomlar şu şekilde sıralanabilir;
- Genital bölge, makat ve idrar kanalı etrafında ortaya çıkan yanma benzeri ağrı varlığı. Ortaya çıkan bu ağrılar bazı hastalar tarafından elektrik batması ya da bıçak saplanır tarzda ağrı şeklinde ifade edilebilmekle birlikte ani olarak ortaya çıkabileceği gibi sıklaşma da gösterebilmektedir.
- Pudental sinir sıkışmasında rastlanan tipik bulgu ağrının oturur pozisyonda artış göstermesi ve ortaya çıkan ağrının yatar pozisyon alındığında şiddetinin hafiflemesi. Ayrıca bir diğer önemli bulgu ağrının gündüzleri erken saatlerde az saat artıp gün ilerledikçe gittikçe artan şekilli olması
- Hastalara teşhis amaçlı yapılabilen rektal ya da vajinal muayenede aşırı şiddetli ağrı hissedilmesi bir diğer önemli bulgu olarak hekimlerin karşısına çıkmaktadır.
- Hastalarda karşılaşılan bir diğer önemli bulgu ise orgazm gerçekleştikten sonra ağrı ortaya çıkması, kişilerde orgazm esnasında his azalabilmekle birlikte ortaya çıkan bu ağrı ile orgazm olmakta zorlanma ve kişilerin bu ağrıdan dolayı cinsel ilişkiye girmekten çekinmesi.
- Özellikle kadınlarda giyilen dar kıyafetler sonucunda ağrının şiddetinde artış gözlenmesi.
- Boşaltım yollarından olan idrar kanallarında ortaya çıkan yanma şeklinde ağrı.
- Pudental sinir sıkışması olan hastalarda gözlemlenebilecek bir diğer bulgu mesanenin devamlı bir şekilde dolu hissedilmesi ve idrar torbasının boş bir şekilde bulunmasına rağmen ortaya çıkan sürekli işeme isteği.
- Hastalarda acil işeme hissi oluşması ve sık sık idrara çıkma
- Pudental sinir sıkışması olan hastalarda gözlemlenebilecek bir diğer bulgu barsak peristaltizmi (hareketleri) nde artış sonucu gözlemlenen ishal sonucu ya da kabızlık halinde ağrıların alevlenme göstermesi
Pudental Sinir Sıkışması Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?
Pudental sinir sıkışması, pudental sinirin insan vücudunda izlediği güzergahta sıkışması halinde ortaya çıkmaktadır. Pudental sinir sıkışmasına neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir ;
- Doğum esnasında meydana gelen travmalara ya da kişilerin doğumlarının zor geçmesine bağlı olarak pudental sinir sıkışması meydana gelebilmektedir.
- Halk arasında leğen kemiği olarak bilinen kemik içi ve çevresindeki organların ameliyatı esnasında oluşan hasarlara bağlı olarak pudental sinir sıkışması meydana gelebilmektedir.
- Bisiklet sporuyla ilgilenen sporcularda uzun süre devam eden ve sürekli tekrarlayan basıya bağlı olarak pudental sinir hasarı ortaya çıkmaktadır.
- Halter gibi bir başka atletik spor dalına genç yaşta başlayan sporcularda ilerleyen dönemde tekrarlayan durumlar neticesinde pudental sini sıkışması ortaya çıkabilmektedir.
- Şeker hastalığına bağlı periferik nörapati gözlenmesi durumunda, vaskülitik hastalıklarda da pudental sinir sıkışması ortaya çıkabilmektedir.
Tüm bunlara ek olarak pudental sinir sıkışması otoimmün ya da inflamatuar hastalıklara bağlı olarak, tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı olarak, pelvis bölgesini etkileyen travmalar sonucunda, gebeliklerin ağır geçirilmesi halinde ve uzun süreli sürekli oturmak sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Pudental Sinir Sıkışması Teşhisi
Pudental sinir sıkışmasında bu durumu ortaya koyacak spesifik bir test bulunmamaktadır. Pudental sinir sıkışması tanı aşamaları öncelikle hastanın şikayetleri ile hekime başvurması sonucu alınan anamnez ile başlamaktadır.
Hekim hastanın hikayesini detaylı bir şekilde sorguladıktan sonra fizik muayene aşamasına geçerek nöropelveolojik muayene yapmakta ve skin Rolling testi (cilt yuvarlama testi) uygulayabilmektedir.
Hekim fizik muayene aşamasını bitirdikten sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) ve elektromanyetik görüntüleme (EMG) ya da PNMLT elektrofizyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurabilmektedir.
Pudental Sinir Sıkışması Tedavisi
Pudental sinir sıkışması hekim tarafından tespit edilip tanı konulduktan sonra uygulanabilecek birkaç tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Bu yöntemlerden biri olan pudental sinir blokajı yönteminde ince ve uzun bir iğnenin yardımı ile sinir çevresine lokal anestezik kullanılarak sinirin bası altında kalması sonucu meydana gelen ağrının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Lokal anestezik uygulanması sonrasında hastada gözlenen ağrının kaybolması pudental sinirde meydana gelen bir basıyı göstermektedir.
Pudental sinir blokajı yönteminin etki etmemesi durumunda laparaskopik cerrahi ya da robotik cerrahi seçenekleri de bulunmaktadır.
Pudental Sinir Sıkışması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?
Pudental sinir sıkışmasında en sık karşılaşılan semptom ağrıdır. Genital bölgede ortaya çıkan yanma benzeri ağrı varlığı hastaları oldukça rahatsız edebilmekte ve hastalarda orgazm gerçekleştikten sonra ağrı ortaya çıkması gibi problemlerde de karşılaşabilmektedir.
Bunun sonucunda kişilerin bu ağrıdan dolayı cinsel ilişkiye girmekten çekinmesi ve kişilerde orgazm esnasında his azalabilmesi gibi durumlar ortaya çıkmakta ve kişiler fizyolojik olarak ağrı çekmenin ve huzursuz olmanın yanında psikolojik olarak sağlıkları tehlikeye girmektedir. Bu sebeple hastalarda semptomlar ortaya çıktığında mutlaka bir hekime başvuruda bulunarak pudental sinir sıkışması tedavisi almalıdır.
Pudental Sinir Sıkışması Ameliyatı
Pudental sinir sıkışması gözlenmesi halinde hastalarda pudental sinir blokajı dışında laparaskopik cerrahi ya da robotik cerrahi seçenekleri de bulunmaktadır.
Hastaların tercih etmesi sonucunda uygulanabilecek laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemlerinin her iki tipinde de hastalarda küçük delikler açılarak minimal invziz denilen az cerrahi zarar veren yöntemlerdir.
Hastalarda uygulanan bu cerrahi yönteminde büyük ameliyat kesilerine ihtiyaç duyulmamakla birlikte karın içine cerrahi ameliyatları geçirebilmek adına küçük çaplı delikler açılır. Açılan bu küçük çaplı deliklerden vücut içine konulan cerrahi alet ve edevatlar ile cerrahi işlem uygulanmaktadır.
Uygulanacak Laparoskopik ya da robatik cerrahinin açık cerrahiye olan üstünlükleri şu şekilde sıralanabilir ;
- Kan kaybı daha az olacaktır.
- Yapılan işlemlerde kesi alanı minimal olacağından dolayı ameliyat sonrası ağrıları açık cerrahiye oranla daha düşük seviyede olmakta ve daha hızlı iyileşebilmektedir. Bunu dışında hastalara kozmetik açıdan da zorluklar yaşatmamaktadır.
- Ağrının az olması sonucunda hastaların gereksinim duyduğu ağrı kesici ihtiyacı düşmektedir ve sonucunda az ağrı kesici kullanılacağı için ağrı kesicinin sistemik zararlı etkileri azaltılmaktadır.
Pudental Sinir Sıkışmasında Hangi Doktora Gidilir?
Pudental sinir sıkışması gözlenmesi halinde gidilmesi gereken ve hastalığı teşhis eden, tanı koyan ve tedavisini yapan asıl bölüm Nöroloji bölümü ya da Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümüdür. Ayrıca hastalıkla ilgilenen bir diğer Kadın Doğum ve Hastalıkları Bölümü ve Üroloji bölümüdür.
Pudental sinir sıkışması gözlenmesi durumunda hastalarda sinirin uğradığı basıya ve şıkışma durumuna bağlı olarak sinir yapısında meydana gelebilecek durumlara bağlı hastalarda şikayetler gözlenmektedir. Hastalar;
- Genital bölgede ortaya çıkan yanma benzeri ağrı varlığı,
- Makat ve idrar kanalı etrafında ortaya çıkan yanma benzeri ağrı varlığı,
- Elektrik batması tarzda ağrı, bıçak saplanır tarzda ağrı gözlenmesi ve ağrının oturur pozisyonda artış göstermesi, ortaya çıkan ağrının yatar pozisyon alındığında şiddetinin hafiflemesi,
- Orgazm gerçekleştikten sonra ağrı ortaya çıkması, kişilerin bu ağrıdan dolayı cinsel ilişkiye girmekten çekinmesi, kişilerde orgazm esnasında his azalabilmesi,
- Giyilen dar kıyafetler sonucunda ağrının şiddetinde artış gözlenmesi,
- Boşaltım yollarından olan idrar kanallarında ortaya çıkan yanma şeklinde ağrı, mesanenin devamlı bir şekilde dolu hissedilmesi, sürekli işeme isteği, acil işeme hissi oluşması, sık sık idrara çıkma,
- Barsak peristaltizmi (hareketleri) nde artış sonucu gözlemlenen ishal sonucu ağrıların alevlenme göstermesi, kabızlık halinde ağrıların alevlenme göstermesi gibi durumlar varlığında mutlaka bir hekime başvurmalıdır.