Rahim Filmi Nedir?

Teknolojik gelişmeler sayesinde ağrısız, acısız ve konforlu bir şekilde çekilebilen rahim filmi, kadınların rahimlerinin içerisinde yer alan anomalilerinn teşhisi için yapılır.

Kadınların rahimlerinin içerisinde yer alan anomalilerin teşhisi için rahim filmi çekilmektedir. Rahim filmi tıp literatüründe histerosalpingografi şeklinde adlandırılmaktadır ve kısaltması HSG olarak yazılmaktadır. Rahim filmi, teknolojik gelişmeler sayesinde ağrısız, acısız ve konforlu bir şekilde çekilmektedir.  

Rahim filmi ile rahim içi ve fallop tüplerinin durumu kontrol edilerek, herhangi bir hastalık varsa teşhisi konulmaktadır. Rahim filminde özel bir ilaç, kateterler ve röntgen görüntüleme tekniklerinden faydalanılmaktadır. Bu yöntem, fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığını en iyi gösteren ve teşhisi kolaylaştıran uygulamadır. Çünkü bu tip teşhislerin konulmasında MR ve ultrasonografi doğru sonuçlara ulaşılmasına olanak tanımamaktadır.  

Gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar rahim filmi yöntemine C kollu röntgen cihazlarının da eklenmesini sağlamıştır. Bu sayede selektif salpingografi adı verilen teknik rahim filmi işleminde de uygulanmaya başlanmış ve görüntüleme kapasitesi artış göstermiştir.  

Rahim Filmi Neden İstenir? 

Bir diğer adı HSG olan rahim filmi, genellikle hamile kalmak isteyen kadınların, olumsuz durumlarla karşılaşmaları halinde istenmektedir. Bebek isteyen ancak uzun süre gebe kalamayan kadınlar için uzman hekim tarafından rahim filmi istenmektedir.   

Rahim Filmi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Rahim filmi ya da diğer adıyla HSG pek çok farklı nedenle çekilmektedir. Rahim filmi çekiminde başlıca neden ise kısırlık sorununu araştırılması ve teşhisi konulmasıdır. Rahim filmine şu durumlar ihtiyaç duyulmaktadır; 

  • Aşılama tedavisinden önce 
  • Tüp bebek tedavisinden önce
  • Kısırlık nedenlerinin araştırılmasında 
  • Adet düzensizliği nedenlerinin araştırılması
  • Doğumsal rahim anomalilerinde tanı konulması 
  • Kürtaj sonrası kontrol 
  • Histeroskopi ameliyatı sonrası kontrol 
  • Laparoskopi ameliyatı sonrası kontrol 

Rahim filminin çekilmesine jinekoloji uzmanları karar vermektedir. Jinekolojik muayene sırasında uzman hekim, hastanın şikayetleri ve gözlemlediği hastalıkların kesin teşhisini koyabilmek için rahim filmi çekilmesini isteyebilmektedir. 

Tüp bebekte rahim filmi gerekli mi: Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce, uzman hekim HSG yani rahim filmi çekilmesini isteyebilmektedir. Rahim filmi çekiminin tüp bebek tedavisinde başarıyı artırdığı bilinmektedir. Bunun nedeni ise embriyonun tutunmasını ve gelişimine engel olacak her türlü anomali, rahim filmi ile görüntülenmektedir. Bu olumsuzlukların tedavi edilmesinin ardından yapılacak embriyo transferinin başarı oranı daha yüksektir.  

Aşılama öncesi rahim filmi gerekli mi: Aşılama yönteminin başarı ile sonuçlanması için rahim tüplerinin tıkalı olmaması gerekir. Sperm hücrelerinin doğru zamanda rahmin içine gönderilmesi ile yapılan uygulamada, rahimde bulunan tüplerin birisinin bile tıkalı olması yöntemin başarısız olmasına yol açmaktadır. Çünkü aşılama döneminde tıkalı taraftaki tüpten yumurtlama olursa aşılamanın sonuç vermesi neredeyse imkansızdır. Aşılama öncesi rahim filmi çekilerek tüplerde herhangi bir olumsuzluğa neden olacak durumun olup olmadığı araştırılır. Varsa tedavi sürecinden sonra aşılama yapılmaktadır. 

Kısırlık tedavisi öncesinde rahim filmi gerekli mi: Uzman hekim, kısırlığa neden olan faktörlerin tespit edilmesi için rahim filmi istemektedir. Çünkü arkasından tüm tedavi buna göre şekillenecektir. Örnek vermek gerekirse tüpleri tıkalı olan bir kadının, öncelikli olarak tüplerinin açılması gerekmektedir. Tüpler açılmadan çatlatma iğnesi, aşılama veya tüp bebek yöntemlerinin başarı oranları çok düşüktür. Bu nedenle tedaviye doğru yerden başlamak ve zaman kaybetmemek için kısırlık tedavilerinde rahim filmi çekilmektedir.  

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi şu işlemler takip edilerek çekilmektedir; 

  • Hasta röntgen odasına alınır. Röntgen masasının üzerine sırt üstü yatar.
  • Hastadan bacaklarını iki yana doğru açması istenir. 
  • İşlem sırasında odada bir radyolog yani röntgen uzmanı ve jinekolog bulunur. 
  • Uzman hekim hastanın jinekolojik muayenesi için spekulum aletini yerleştirir.
  • Rahim ağzı temizlenir. 
  • Rahim ağzına tüp şeklinde kanül adı verilen bir alet yerleştirilir.
  • Kanülün içerisinden ilaç verilir. Bu ilaç sayesinde görüntü daha parlak olmaktadır. 
  • Hastanın tüpleri açıksa sıvı karın bölgesine kadar ulaşır. Bu esnada çok hafif bir ağrı hissedilebilir. 
  • İlaç verildikten sonra röntgen filmi çekilir. 
  • İşlem tamamlandıktan sonra rahme yerleştirilen aletler çıkarılır. 
  • Bu aletler çıkarıldıktan sonra hastaya karın filmi çekilir.  

Bu işlemler bittikten sonra hasta kalkabilir. İşlem ortalama olarak 5 ile 10 dakika arasında tamamlanmaktadır. 

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir? 

Rahim filminin, adet kanamasından sonraki ilk birkaç gün içerisinde çekilmesi uygun görülmektedir. Yani adetin 6. ile 10. günleri arasında rahim filmi çekilmesi uygundur. Bu hesaplama yapılırken adetin başladığı gün 1. gün olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise olası bir gebelik durumunda fetüse zarar verme ihtimalini ortadan kaldırmaktır.  

Adet kanamasının bitiminden sonraki ilk günlerde gebelik oluşma ihtimali düşük olduğu için, bu dönemin tercih edilmesi daha güvenilirdir. Rahim filmi, adet kanamasını bitiminden 10 ile 15 gün sonra ise çekilmemektedir. Öte yandan hiç adet görmeyen ve kesinlikle hamile olmadığına emin olan kadınlarda rahim filmi istenildiği zaman çekilmektedir. Bu konuda hekimler tarafından herhangi bir sakınca görülmemektedir. 

Rahim Filmi Çekilmeden Önce Yapılması Gerekenler 

Rahim filmi çektirmeden önce herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Rahim filmi çekilmeden önce dikkat edilmesi gereken konular ise şu şekildedir; 

  • Rahim filmi ya da HSG çektirmeden önce hastaların açlık ya da tokluk durumu incelemeyi etkilememektedir. 
  • Rahim filmi çekilmeden doktorun önermediği ağrı kesici, spazm giderici veya sakinleştirici gibi ilaçların kullanılması önerilmemektedir. Bu ilaçların kullanılmasına gerek yoktur. 
  • Jinekolog, rahim filminden önce antibiyotiğe başlanmasını önerdiyse tavsiyelerine uyulması gerekmektedir. Aksi durumlarda antibiyotik kullanımına gerek yoktur. 
  • Rahim filmini çektirilecek hastanede bulunmuyorsa, hastaların yanında hijyenik ped ve yedek çamaşır getirmeleri önerilmektedir. Bu konu hakkında randevu öncesinde hekime danışılarak bilgi alınabilmektedir. 
  • Randevudan önce mutlaka banyo yapılması hijyen açısından önemlidir.
  • Rahim filmi çekilirken kişilerin yanında bir refakatçi olması gerekmemektedir. 

Rahim Filmi Çekilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her tıbbi müdahalede olduğu gibi rahim filmi çekilirken de birtakım komplikasyonların ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Bu komplikasyon ve risk faktörlerinin en aza indirilmesi için, rahim filmi çekilirken şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir; 

  • Rahim filmi alanında uzman bir radyolog tarafından, steril bir ortamda çekilmelidir.
  • Uygulamadan önce jinekoloğun önerileri eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. 
  • Rahim filmi çekilirken verilen ilacın içeriğine karşı alerjik bir reaksiyon oluşmaması için uzman hekim işlemden önce bilgilendirilmelidir.
  • Rahim filmi çekildikten sonra ortaya çıkan kanama, ağrı ve kötü kokulu akıntı gibi olağanüstü durumlarda uzman hekime bilgi verilmelidir.  

Rahim Filmi Sonrası Yapılması Gerekenler 

  • Rahim filmi çekiminden sonra hafif kanama ve damla şeklinde lekelenme olması normal kabul edilmektedir. Ancak bu etkiler birkaç gün devam ederse hastaların mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir. 
  • Hastaların birkaç gün cinsel ilişkiye girmesi önerilmez. Ağrı olma ihtimalinden dolayı özellikle ilk gün dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak her hasta kendi öznel durumu içerisinde değerlendirilmektedir. Bazı hekim görüşleri rahim filminden sonra cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca olmadığı yönündedir. 
  • Rahim filminden sonra hastada hafif ya da orta şiddetli karın ve kasık ağrısı olması normal kabul edilmektedir. İlk günün ardından ağrının geçmesi beklenmektedir. 
  • Rahim filmi çekildikten sonra ortaya çıkan her olağanüstü durumda uzman hekime bilgi verilmesi önerilmektedir. 
  • Rahim filmi çekildikten sonra, hekim tarafından bir ilaca başlanmadıysa adet döngüsünde bir değişiklik görülmez. Eğer böyle bir durum varsa gebelikten şüphelenilmesi gerekmektedir. 
  • İşlem sırasında verilen ilaç, HSG çekildikten sonra dışarıya taşabilmektedir. Bu nedenle hastaların yanlarında hijyenik ped ve yedek çamaşır getirmeleri önerilmektedir. 
  • Rahim filmi çekildikten sonra koku, akıntı ya da kaşıntı ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerekmektedir. 
  • Hasta rahim filmi çekildikten sonra ateşlenirse bu enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle doktora bilgi verilmesi önerilmektedir. 
  • Hamile kalmak isteyen kadınların, rahim filmi çekiminden sonra korunmaları gerekmez. Rahim filmi çekildikten sonra hamilelik olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Uygulama esnasında verilen ilacın bebek üzerinde olumsuz bir yan etkisi bulunmamaktadır. 
  • Rahim filmi çekildikten sonra ağrı, mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi, bayılma ve kusma gibi olumsuz etkiler ortaya çıktıysa yine doktora danışılması gerekmektedir.  

Rahim Filmi Sonrası Hamilelik Olasılığı 

Yapılan araştırmalar kesin sonuçlara ulaşmasa da düzenli olarak rahim filmi çektiren kadınların hamile kalma oranlarında bir artış olduğunu bildirmektedir. Uzmanlar, rahim filmi çektirenlerin 4 ay içerisinde hamile kalma oranlarında artış olduğunu söylemektedir. Yani rahim filmi sonrası hamile kalanlar mevcuttur. 

 Rahim filmi hamileliği kolaylaştırır mı?

Rahim filmi çekiminin hamilelik ihtimalini artırmasının en önemli nedeni, sperm hücresi ile yumurta hücresinin buluştuğu rahim tüplerindeki küçük yapışıklıklar, sümük yapılı tıkaçlar ve pıhtılar işlem sırasında açılabilmektedir. Bu durum da yumurta ile spermin sağlıklı bir şekilde fallop tüpünde buluşma ihtimalini artırmaktadır.   

Ayrıca fallop tüplerinin iç yüzeyleri hareketli ve tüylü bir yapıdadır. Bu tüyler, sistemli hareketleri ile yumurtanın rahim içine doğru taşınmasını sağlamaktadır. Rahim filmi çekimi esnasında tüpler bir bakıma yıkanmaktadır. Böylelikle bahsedilen fonksiyonun yerine getirilmesi daha da kolay olmaktadır. Bazı uzmanlar ise rahim filmi çekimi esnasında içeri verilen ve iyot içeren sıvının rahim ağzı kanalına olumlu yönde etkileri olduğunu söylemektedir. Uzmanlar bu sayede sperm hücrelerinin daha kolay fallop tüplerine ulaştığını aktarmaktadır. 

Öte yandan yine bu sıvının kimyasal etkisi sayesinde, rahim iç yüzünü döşeyen endometrium tabakasının uyarıldığını ve embriyonun buraya tutunmasının daha da kolaylaştığını öne süren hekimler de bulunmaktadır. Kısacası hekimlerin genel görüşü, rahim filmi sonrası hamile kalma olasılığında artış söz konusu olduğu yönündedir.  

Rahim Filmi Komplikasyonları ve Riskleri 

Rahim filmi çekildikten sonra birtakım komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar şu şekildedir;

  • Kanama 
  • Enfeksiyon
  • Rahim duvarının tahrip olması 
  • Fallop tüplerinde ortaya çıkabilecek sorunlar
  • Anesteziye bağlı problemler
  • İşlem sırasında verilen ilaca karşı alerji oluşumu 

Yukarıda yer alan komplikasyon risklerinin en aza indirilmesi için mutlaka hekimin söylediklerine uyulması gerekmektedir. Rahim filmi ile görüntüleme yönteminde enfeksiyon riski oldukça azdır. Ancak var olan enfeksiyon yayılabilir. Ayrıca işlem sırasında kullanılan sıvı iyot barındırmaktadır. İyoda karşı alerjisi olan kişilerin durumu hekimlerine bildirmesi gerekmektedir.  

Öte yandan gelişen teknoloji ile uygulanan rahim filmi oldukça güvenilirdir. İşlem sırasında yumuşak aletler kullanıldığı için rahmin delinmesi ya da zarar görmesi gibi bir risk bulunmamaktadır. Ayrıca işlem sırasında kullanılan radyasyon miktarı oldukça düşük olduğu için belirgin bir zarar vermediği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Günümüzde kullanılan bazı aletler sayesinde, radyasyon miktarı hastaya göre ayarlanmakta, cihazın hafızasında tutulmakta ve talep edildiğinde kişilere rapor olarak sunulabilmektedir. 

Rahim Filmi Kimlere Çekilmez?

  • Rahim filmi çekilirken, özel bir kateter yardımıyla vajinadan girilerek rahme müdahale edildiği için hamile kadınlara kesinlikle uygulanmamaktadır. Aynı zamanda hamilelik şüphesi bulunan kadınların da rahim filmi çektirmeleri tehlikeli ve yasaktır. Eğer bir şüphe söz konusuysa, işlemden önce hastanın hamile olup olmadığının kesinleştirilmesi istenmektedir. 
  • Adet döneminde kanama devam ederken rahim filmi çekilememektedir. Rahim filmi için en uygun tarih, adet kanamasının bitiminden sonraki birkaç gün olarak belirlenmiştir. 
  • Rahim filmi sırasında aletlerle vajinadan giriş yapıldığı için bakire kadınlara işlem uygulanamayabilir. Böylesi durumlarda ultrason tekniğinden yararlanılarak kontrol sağlanması tercih edilmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Rahim Filmi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Rahim filmi adetin kaçıncı günü çekilir?

Rahim filmi adet bitiminden birkaç gün sonra çekilmektedir. Başka bir tabirle adet başlangıcından sonra 6 ile 10. günler arasında rahim filmi çekilmesi en doğru kabul edilen zaman dilimidir. Böylelikle herhangi bir gebelik ihtimali olmadan gönül rahatlığıyla rahim filmi çekimi yapılmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi ücreti ne kadar?

Rahim filmi, devlet hastanelerinde çekilebildiği gibi özel hastaneler ve kliniklerde de çekilebilmektedir. Kurumların fiyatlandırma politikaları farklı olduğundan, net bir ücret belirtmek doğru değildir. Rahim filmine ek olarak öncesinde ve sonrasında yapılacak ek işlemler de ücreti etkilemektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi çekildikten sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Rahim filmi çekildikten sonra aynı gün cinsel ilişkiye girilmesi önerilmemektedir. Bunun yanı sıra bazı hekimler işlemden sonra birkaç gün boyunca cinsel aktiviteyi onaylamamaktadır. Öte yandan bazı hekimler ise rahim filmi çektirdikten sonra cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca bulmamaktadır. Her hasta kendi özelinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle kişilerin durumu doğrudan hekime danışmaları önerilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi nerede çekilir?

HSG ya da başka bir tabirle rahim filmi devlet hastanelerinde çekilmektedir. Ayrıca özel hastanelerde de rahim filmi ile inceleme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra tıbbi görüntüleme ve tanı merkezleri de rahim filmi çekilen sağlık kurumları arasında yer almaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Devlet hastanesinde rahim filmi çekiliyor mu?

Evet, devlet hastanelerinde rahim filmi çekilmektedir. Özel hastanelere oranla devlet hastanelerinde ödenen ücretler daha düşük olduğu bilinmektedir. Kişi rahim filmini kendi talep edebileceği gibi hekim tarafından da istem yapılabilmektedir. Devlet hastanesinde rahim filmi çektirmek için ilgili birimden randevu almanız gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi adetliyken çekilir mi?

Hayır, rahim filmi adetliyken çekilmez. Adet kanamasının devam ettiği durumlarda rahim filmi çekilmemektedir. Kanamanın devam etmesi görüntüleme imkanını ortadan kaldırırken, sağlıklı sonuçlara ulaşılmasına da engel olmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi kaç dakika sürer?

Rahim filmi çok kısa ve kolay bir uygulamadır. Günümüzde İlerleyen teknolojik gelişmeler ve tıbbi yöntemlerin gelişmesi sayesinde kadınlar çok kısa bir zaman zarfında rahim filmi çektirebilmektedir. İşlem ortalama 5 ile 10 dakika arasında sürmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi sonucu ne zaman çıkar?

Rahim filminde işlem kadın doğum uzmanı tarafından uygulansa da çekim radyolog tarafından yapılmaktadır. 10 ile 15 dakika arasında rahim filmi sonucu çıkmaktadır. Ardından radyolog gerekli değerlendirmeleri yaparak filmi uzman hekime iletmektedir. Hekime rahim filmi ulaştıktan sonra gerekli değerlendirmeleri yapmakta ve teşhis koymaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi tüpleri açar mı?

Rahim filmi bir tedavi değil, tanı yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, işlem sırasında kullanılan ilacın ve basınç etkisinin tüplerdeki yapışıklıkları açtığını göstermektedir. Tüplerde bulunan tıkaçlar, yapışıklıklar rahim filmi sonrasında açılabilmektedir. Bu da hamilelik ihtimalini artırmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi aç karna mı çekilir?

Rahim filmi çekilen hastanın açlık ya da tokluk durumu işlem üzerinde etkili değildir. Yani hasta isterse işleme aç gelebilir. Bunun yanı sıra işlemden önce yemek yenmiş olmasında da bir sakınca bulunmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Hamileyken rahim filmi çekilir mi?

Kadınlarda hamilelik durumu söz konusuysa rahim filmi kesinlikle çekilmez. Hatta hamilelik ihtimalinin olduğu durumlar da kişiye önce gebelik testi yapılmaktadır. Bu sayede hamile olup olmadığına göre rahim filmi çekilmektedir. İşlem sırasında rahime belirli aletlerle müdahale edilmesinin bebek üzerinde olumsuz etkileri olacağı bilinmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi yumurtalara zarar verir mi?

Rahim filmi çekilirken yumurtalara zarar verilmemektedir. İşlem güvenli bir şekilde yumuşak ve alana özgü aletlerle uygulanmaktadır. Bu sayede rahim ve yumurtalar herhangi bir zarar uğramamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi öncesi cinsel ilişki yasak mı?

Rahim filmi çektirmeden önce hastaların cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak yine de kişilerin randevu aldıktan sonra durumu hekimlerine danışmaları yararlarına olacaktır. Bu gibi durumlarda hekimin hastaya özel görüşlerini bildirmesi en doğru sonucu vermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rahim filmi tedavi yöntemi midir?

Rahim filmi, bir tanı yöntemidir. Hastaların tedavi edilmesi amacıyla uygulanmamaktadır. Uygulanan işlem esnasında verilen ilaç sayesinde tıkalı ve yapışık olan fallop tüplerinin basıncın da etkisiyle açılması söz konusu olabilir. Bu da gebelik ihtimalini artırmaktadır. Uzmanların yaptıkları araştırmalar, rahim filmi uygulamasını düzenli olarak yaptıran kadınların kendiliğinde hamile kalma oranlarında artış olduğunu söylemektedir.

Int. Dr. Sinem Köse