Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi, vücudun saç dökülmeye dirençli olan alanlarından saç foliküllerinin alınarak, dökülen alana ekim yapılması için uygulanan cerrahi bir prosedürdür.

Saç ekimi, vücudun saç dökülmeye dirençli olan alanlarından saç foliküllerinin alınarak, dökülen alana ekim yapılması için uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Bu prosedürde saç folikülleri genellikle başın arkasından veya yanından alınsa da bu gölgelerde kalın kıllar bulunmadığında vücudun başka yerlerindeki kıllar da kullanılabilir. Vücutta kıl dökülmesine dirençli alanlar arasında, çene, sırt, kol, bacak genital bölge sayılabilirken, göğüs kıllarından saç ekimi işlemi gerçekleştirilebilir.

Hlc saç ekimi olarak da bilinen bu işlemin amacı, saçlı derinin sınırlı veya büyümeyen bölgelerine saç büyümesini geri kazandırmasıdır. Kellik sorununa ve saç dökülmesini engellemek için uygulanan birçok etkili tedaviler bulunmasına rağmen bu tedaviler ileride oluşabilecek saç dökülmelerinin durduramazlar. Bunun yanında kalıcı sonuçlar için, ilerideki dönemde tekrar saç nakilleri yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Saç Ekimi Yöntemleri

Saç dökülmesinde, sorunlu bölgeleri gizlemek için pek çok geçici çözüm bulunsa da en kalıcı çözüm genellikle saç ekimidir. Saç ekiminde kullanılan prosedürler saç foliküllerin yerleştirildiği köklere ve saç ekimi yöntemlerine bağlı olarak 2 ila 9 saat arası sürer ve her prosedür lokal anestezi altında yapılır. Uygulanan tekniklerin hepsi genellikle kellik sorunun çözülmesinde etkili olsa da bazı durumlarda farklı sonuçlar elde edilebilir. Günümüzde uygulanan farklı saç ekimi çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

FUT Yöntemi (Foliküler Ünite Transplantasyonu)  

FUT saç ekimi, saçın donör bölgeden cerrahi işlemle alınarak başın saçsız bölgelerine ekildiği bir prosedürdür. Bu cerrahi işlem foliküler üniteler adı verilen 1-4 arası tüy grupları kullanılarak yapılır. Kişinin baş derisi uyuşturulduktan sonra donör alandan bir kez ince bir doku şeridi olarak çıkarılır. Çıkarılan doku şeridi saç ekimi greft hesaplama yapılarak her biri 1-10 saç teli içeren (saç grefti) 500 ila 2.000 küçük parçalar halinde greftlere bölünür. Greftler hazırlama aşamasında, alıcı donör bölgeye minik delikler açılarak ayrılan saç greftleri forseps kullanılarak yerleştirilir. Son olarak donör alandaki kafa derisi dikilir ve dikiş çevresindeki kıllarla gizlenir. Bu teknikte donör bölgeden greftler kesit olarak alındığı ve dikiş ile kapatıldığı için iyileşme süresi daha uzun olur ve saç ekimi sonrası donör alanda gözle görülür yara izi bırakabilir.

FUE Yöntemi (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) 

FUE saç ekimi yönteminde, önce donör alan tıraş edilerek deride dairesel ve küçük cilt bölümlerinde kesi yapılır. Bu kesi de saç ekimi için foliküler ünite (1-4 tüy) içerecek şekilde yeterli foliküler ünite toplanana kadar tekrarlanır. Greft alımından önce, ince uçlu iğne kullanılarak saçsız bölgedeki deriye küçük delikler açılarak üniteler mikroskop altında tek tek forseps ile yerleştirilir.

FUE yönteminde donörün saç derisinden saçlar ince ve uzun olarak alındığından uzun saç ekimi yapılabilir. Hem FUE hem de FUT prosedürlerinde işlemler temelde aynıdır, ancak aradaki fark, donör alanın görünümü, elde edilen greftlerin miktarı ve kalitesidir. FUE tekniğinde saç folikülleri toplanarak gerekli alana tek tek ekildiği için dikiş gerektirmez ve bu yüzden donör bölgede iz kalma sorunu yaşanmaz. 

DHI Yöntemi (Direct Hair Implantation-Doğrudan Saç Ekimi)

Dhi saç ekimi, FUE tekniğinin bir modifikasyonudur. FUE tekniğinde, kafa derisindeki kanallar manuel olarak kesilerek ekilecek alana yerleştirilir. DHI saç ekiminde ise bu her iki işlem, ince uçlu alet yardımıyla donör alandan saç kökleri çıkarılır ve daha sonra bunlar kalem şeklindeki alete yüklenerek saçsız kısma yerleştirilir. Saç kökleri kafa derisinin bir kısmından alınarak saçsız alanlara yerleştirildiği için saç kökleri yeni saçların çıkmasını sağlar. DHI ve FUE saç ekimi işlemleri çoğunlukla 2-8 saat arası tamamlanırken, kesin süre dhi saç ekimi yaptıranların ne kadar saç kökü ektirdiği ile ilişkili olarak değişebilir. 

Perkutan Saç Ekimi

Dünyada nadir uygulanan perkutan saç ekimi tekniği, donör bölgede özel ince uçlu kesici aletlerle saç köklerinin kalınlığında yuvarlak delikler açılır. Aynı şekilde saç ekimi uygulanacak alanda saç kökü kalınlıklarında farklı açılarla ince delikler açılır ve saç folikülleri yerleştirilir. Bu saç telleri yarıkların içlerine dik açılarla tam oturacak şekilde yerleştirilerek daha doğal bir görünüm sağlanır.

Bu yöntemin avantajı; farklı boyutlarda dik açılarla yerleştirilen saç köklerinin yerleştirildiği alanda yer değiştirmesinin mümkün olmaması ve kökler saçlı bölgeden tutularak ekildiği için köklere zarar verme ihtimalinin düşük olmasıdır. Ayrıca bu teknik ile saç ekiminde iyileşme süresi oldukça hızlı olduğu için ekilen bölgede herhangi bir iz kalmaz. Bu yöntem ayrıntılı bir teknik olduğu için ekim işlemi 1 günde tamamlanamamaktadır ve seanslarda maksimum 1400 saç kökü ekilebilmektedir.

Lazerle Saç Ekimi

Lazerle saç ekimi, saç dökülmesi tedavisinde saç büyümesini teşvik etmek için cerrahi bir işlem veya ilaç kullanılmadan uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, düşük seviyeli lazer kullanılarak uygulanmaktadır ve saç dökülmesinin ilerlemesini tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Yapılan araştırmalarda saç kesmeden saç ekimi yapılan hastaların yaklaşık %90'ında saç dökülmesini durdurduğu, stabilize ettiği ve saçların yeniden büyümesini uyardığı bulunmuştur. Bu prosedürün en avantajlı yanı, diğer saç dökülmesi tedavileri ve prosedürleri ile birlikte kullanılabilmesi ve saç dökülmesinin tıbbi olarak yönetilmesinde herhangi bir kombinasyon tedavisi rejiminin ayrılmaz bir parçası haline gelmesidir.

Saç Platelet Rich Plasma (PRP) / Kök Hücre Saç Ekimi

Kök hücre saç ekimi, saç uzamasını uyarmak için kişinin kendi kanından veya yağ dokusundan kök hücrelerin alınarak saç derisine enjekte edildiği bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde kök hücre nakledildiği yerde hücre üretimi sağlayarak canlılık verir. Kök hücre tedavisi ile seyrek saça saç ekiminde, kişiden belirli ölçüde kan ve yağ dokusu alınır. Elde edilen kök hücreler; bazı ilaçlar, vitamin ve mineral ile birleştirilerek solüsyon hazırlanarak saç ekimi öncesi uygulanacak olan alana enjekte edilir. Enjeksiyondan sonra cilt şişer ve ekim işlemi için hazır hale gelirken, diğer taraftan kök hücreler işlev görmeye başlar.

Uygulanan kök hücrelerin görevi nakledildikleri yerde olan zayıf hücrelerin yenilenmesini ve çevresindeki sağlıklı hücreleri de çoğaltarak yeni hücre üretimini sağlamaktadır. Bu sayede yeni saçlar güçlü ve sağlıklı olarak çıkar. Cerrahi kesi gerektirmeyen ve tıraşsız saç ekimi yapılan bu işlem, tek başına bir tedavi olarak veya diğer saç onarıcı tedaviler birleştirilerek yapılabilir. Kök hücre saç ekimi; cerrahi işlem gerektiren bölgesel saç ekiminde de oldukça güvenilir bir çözüm olmaya devam etmektedir. Bu prosedürle saç ekimi yapılan tüm hastalarda kazıtmadan saç ekimi yapılabilirken greftlerin %90'ından fazlası kalmakta ve uzamaktadırlar.

Protez Saç Ekimi

Protez saç ekimi, %100 insan saçından elde edilen kaliteli saç protezlerinin, saç ekilecek bölgeye özel yapıştırıcılarla yerleştirilmesi ve şekillendirilmesine verilen addır. Protez saç, kişinin kafa büyüklüğü ve şekline, saç rengi ve saç teli tipine göre seçilerek solüsyonlarla veya bantlarla saç derisi yerleştirilir. Yerleştirildikten sonra ise istenilen şekilde kesimi yapılarak şekillendirme yapabilmek mümkündür. Bunun yanında cerrahi kesi gerektirmeyen kozmetik bir uygulama olmasıyla da avantajlıdır.

Bu yöntem genel olarak saç ekiminin gerçekleştirilemediği kişilerce tercih edilen bir yöntemdir. Çünkü saç yamaları hastanın saç yüzeyini, rengini ve saç kalınlığını tamamlayacak şekilde yapılandırılabilir. Uygulanan saç bandı ise küçük ve kafadaki açık bir yama üzerine oturtularak saç ekimi yapılır. 

Bio Saç Ekimi

Bio saç ekimi, kişinin vücudundaki kıl kökünde saç olmadığında veya folikül yetersizliğinde uygulanan bir tekniktir. Bu teknikle, kişinin biyolojik yapısına uygun kaliteli lif içeriğiyle üretilmiş yapay saçlar ekilir. İşlem esnasında saç ektirmek istenen alana ilk olarak anestezik krem sürülerek yapay saçlar, tek tek özel bir cihaz yardımıyla cildin altına düğümlenir. Bu sayede cilt, mümkün olan en kısa sürede saç liflerini tutarak kolayca çıkmasına engel olur. Ayrıca bu ekilen lifler, doğal saç gibi görünürken çekme veya tarama gibi işlemlerde zarar görmezler.

FDA ve CE onaylı saç ekiminde kullanılan yapay saçlar, cilt tarafından hızlıca kabul edildiğinden dolayı sağlığa bir zararı yoktur. Bununla birlikte farklı saç yapısı, renk ve uzunluklarda çeşitleri bulunduğu için kişinin doğal saç yapısına en uygun saç seçimini yapmak mümkündür.

Saç Ekimi Neden Yapılır?

Hem erkekler hem de kadınlar için saç incelmesi veya dökülmesi yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. Erkek saç ekimi prosedürü erkeklerde yaygın görülen saç dökülmesi problemi için doğal ve kalıcı sonuçlar sağlar. Bu cerrahi yöntem, erkeklerde görülen taç şeklindeki kelliği ve saç dökülmesinde Norwood ölçekleme (erkek tipi kellik seviyesini belirlemeye yarar) seviyesini iyileştirilebilir. Yaşanan bu kellik sorunlarında tepe bölgesi saç ekimi sayesinde istenilen sonuca sahip olmak mümkündür.

Saç ekiminin her ne kadar erkeklere has bir operasyon olduğu düşünülse de bu önceki yıllarda kalan yanlış bir algıdır. Gelişen teknolojilerle birlikte bu algı yıkılarak, kadınlarda artık saç ekimi yaptırmayı tercih eder hale gelmiştir. Bunun yanında kadın saç ekimi prosedürü aynı erkeklerde olduğu gibi yapılır ancak kadınlarda tıraş edilmesine gerek yoktur. Çünkü transfer edilecek saç folikülleri enseden alınır, dolayısıyla işlem sürecinde kişinin görüntüsünde bir değişim olmaz.

Saç dökülmesi ise her iki cinsi etkilese de erkeklerde daha fazla görülür. Erkeklerde bu sorun çoğunlukla ön saç çizgisinden başlar ve diğer çevre bölgelere yayılarak kademeli olarak ilerler ve sonuçta gözle görülür bir kellik oluşur. Kellikte; saç dökülmesine genetik olarak androjenik alopesi (erkeklerde kellik) neden olsa da farklı nedenlerle de saç dökülmesi görülebilir. Bu nedenler arasında şunlar yer alır:

Saç dökülmesine her ne kadar farklı nedenler sebep olsa da genellikle sahip olan kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Böyle bir durumda saç ekimi yaptırmak kişinin görünüşü iyileştirerek özgüveni artırabilir. Ancak saç ekimi ameliyatı yaptırmak için bazı kriterlere sahip olmak gerekir. Saç ekimi uygulanabilecek adaylar arasında genelde şu şekilde sıralanabilir:

  • Androjenik alopesi (erkeklerde kellik),
  • Saç seyrekliği yaşayan kadınlar,
  • Yanık veya kafa derisi yaralanmasından saç kaybı yaşayan herkes,
  • Saç ekilmesinde ihtiyaç duyulan donör saçı bulunan kişiler
  • 24 yaş üzeri olanlar,
  • Daha kalın saçlara sahip kişiler, 
  • Açık renkli ya da açık renge yakın cilt rengine sahip kişiler,
  • Ekim sonrası için gerçekçi beklentileri bulunan kişiler,
  • Alopesi Areata'nın  (saç kıran)

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Önceki yıllarda saç ekimi için kullanılan yöntem FUT tekniğiydi ve bu yöntemde saçlar ekim için ameliyatla çıkarılmaktaydı. Dolayısıyla yara izi daha fazla, iyileşme süresi daha uzun ve komplikasyon riski daha yüksekti. Oysa günümüzde, saç ekimi için kullanılan yöntemlerden biri olan FUE ve DHI teknikleri ile artık kesi yapılmadan saç ekimi yapmak mümkün hale geldi. Böylelikle kafa bölgesinde kesi yapılmadığı için FUT yönteminin neden olduğu ağrı görülmez. Mikro cerrahi bir işlem olan saç ekimi, lokal anestezi altında yapılırken bazı durumlarda genel anestezi yapılması tercih edilebilir. FUE saç ekimi aşamaları şu şekilde sıralanabilir;

Hazırlık Aşaması

Saç ekiminde başarılı sonuçlar elde etmek için öncelikle güvenilir ve saygın bir saç ekimi cerrahı seçmek çok önemlidir. Hastaya yapılacak ilk konsültasyonun ardından kafa derisi analiz edilir ve saç ekimi greft hesaplaması yapılır. Öncelikle işlem öncesi gerçek saç yoğunluğunu öğrenmek için folliskopi veya saç kökü görüntüleme testi yapılırken, yeni ekilen saç greftlerinin sonuçlarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi için bu prosedür çok önemlidir. Bunun yanında saç ekimi sürecinin başarılı yürütülmesinde hazırlık aşaması önemli rol oynamaktadır, bu yüzden bir ay öncesinden bazı hazırlıkların yapılması gerekir. Saç ekiminde bir ay öncesinden başlayan ve işlem gününe kadar devam eden hazırlık aşamaları şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlemden bir ay öncesi saç derisine günde 10 dakika masaj yapılmalıdır. Yapılan bu masaj kan akışı ve cilt tonunun iyileştirilmesine yardımcı olurken, ameliyat sonrası iyileşme sürecini de hızlandırır.
  • Genel sağlık durumunun kontrolü için kan, idrar ve EKG gibi görüntüleme testleri yapılır. Böylelikle işlem sırasında ve sonrasında olası risk ve komplikasyon ihtimalleri hesaplanır.
  • İşlemden bir ay öncesinde saç büyütme ilaçları reçete edilebilir ve kullanılması istenebilir. Bu ilacın verilme durumu başın neresinde saç olduğu ve saç ekiminin başın hangi bölgesinde gerçekleşeceği ile ilişkilidir. Ya da bazı durumlarda bu ilacın alınması başlandığı halde kesilmesi gerekebilir. Bu tamamen saç dökülmesinin ciddiyetine bağlıdır.
  • Saç ekimi işleminden iki hafta önce aspirin ve antiinflamatuar ilaçların alımı kesilir, çünkü işlem sırasında kanama riskini artırabilir ve iyileşmeyi zorlaştırabilir. Bunun yanında kan inceltici, tansiyon veya anti-depresan ilaçlar da kullanılıyorsa uzmana bildirilmelidir, çünkü ara verilmesi gerekebilir.
  • Alkol veya sigara kullanılıyorsa, en az 15 gün öncesinden bırakılmalıdır. Çünkü alkol kan damarlarını genişletmesi dolayısıyla kesi yerinde şişmeyi artırabilir. Sigara ise oksijen seviyelerini düşürdüğü için iyileşme sürecinde olumsuz etkiler yaratırken enfeksiyon riskini artırabilir. 
  • İşlem öncesi 15 gün öncesi iyileşmenin hızlandırılması için C vitaminlerine başlanmalıdır.
  • İşlemden en az iki hafta önce saç kestirilmemelidir, çünkü daha doğal bir görüntü edilmesi için saç ekimi kesikleri saç çizgisinde gizlenir.
  • İşlemden bir hafta öncesi şayet B ve E vitamini alınıyorsa bırakılmalıdır, çünkü yara bölgesindeki kanamayı artırabilir ve iyileşmeyi zorlaştırabilir.
  • İşlemden bir hafta öncesi enfeksiyonu önlemek için antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.
  • İşlemden bir gün önce kişi kişisel hijyeni yaparak, saçlarını belirlenen şampuan ile yıkamalıdır. Ancak saçları şekillendirmek için herhangi bir kozmetik ürün kullanılmamalıdır. Bunun yanında saçlar atkuyruğu yapılmamalı, klips veya toka kullanılmamalıdır.
  • Eğer genel anestezi altında yapılacaksa işlem öncesinde 8 saat önce, lokal anestezi altında yapılacaksa 2 saat öncesinde bir şey yenilip içilmemelidir.
  • Kanama sorunu, alerji ve hastalık geçmiş varsa uzman bilgilendirilmelidir.
  • İşlem günü önden düğmeli gömlek giyilmelidir, çünkü tişört tarzı kıyafetler değiştirirken işlem alanına zarar verebilir.
  • Tüm bu hazırlıklar tamamladıktan sonra donör ve ekim yapılacak bölge sterilize edilir ve ekim işlemine geçilir.

İşlem Aşaması

Saç ekimi, saçları seyrek olan veya bölgesel kellik yaşayan kişiler için saç büyümesini geri kazandırmasını amaçlar. Bu işlem erken yaş saç dökülmesinde her ne kadar etkili çözümler olsa da, bu durum herkes için farklıdır. Bazı kişiler 20'li yaşlarında kelleşmeye başlarken, bazıları çok daha sonra kelleşir. Saç ekimi işlemi ile saç çıkmayan foliküller ile saç çıkarabilen foliküller değiştirilerek kel olan alan onarılırken, ekilen bu foliküller kan damarlarından beslenerek saç çıkmaya başlar.

Yaygın olarak uygulanan FUE saç ekimi işlem aşamaları şu şekildedir.

  • Saç köklerinin alınacağı bölge ve ekim bölgesinin çevresi tıraş edilir.
  • Bir mikropunch aleti kullanarak, foliküller tek tek baş derisinden çıkarır. 
  • Foliküllerin yerleştirileceği alanda bir iğne veya başka bir küçük keskin aletle küçük kesiler yapılır.
  • Folikülleri bu kesi alanlara yerleştirir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra alan pansuman yapılır ve bandajlanır.
  • Eğer FUT tekniği ile ekim yapılacaksa başın arkasından ince bir saç şeridi (1-4 saç grefti) çıkarılırken, bunlar 1 ila 4 saç (saç grefti) şeklinde ayrılır ve ekim yapılacak alandaki kesi yapılan alanlara yerleştirilir. Saç foliküllerinin alındığı kesiler ise dikişle kapatılır. 

Saç ekim işleminde çok sayıda küçük yara izi olur ancak bunlar genelde pek fark edilmez. Bu işlem genellikle 6 saat veya daha uzun sürebilirken, ekim yapılacak alan çok genişse birkaç ay arayla 2 veya daha fazla seans ekim yapılması gerekebilir.

Saç Ekimi Yan Etkileri

Saç ekimi merkezlerinde kalifiye bir ekip tarafından yapılan saç ekimi işlemleri genellikle güvenli kabul edilir. Bunun yanında saç ekimi her ne kadar estetik amaçlı bir prosedür olsa da her tıbbi prosedür gibi bazı yan etkiler görülebilir.

Saç ekimi yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anesteziye ters reaksiyon 
  • Saç derisinde şişme ve gerginlik
  • Saç ekimi sonrası kızarıklık
  • Saçın ekildiği yerde kabuklanma
  • Yara ve işlem yerinde kanama
  • Saç ekimi sonrası ağrı
  • Göz çevresinde morarma
  • Baş dönmesi
  • Kalp atış hızının artması

Saç Ekimi Zararları ve Komplikasyonları

Saç ekiminin amacı kişinin rahatsız duyduğu kellik sorununun ortadan kaldırılmasıdır. Her ne kadar kişinin kendine güven kazanması amaçlı yapılan estetik bir işlem olsa da istenmeyen sonuçlar elde edilebilir. Saç ekimi zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Şiddetli ağrılar
  • Saç köklerinin iltihaplanması ya da enfeksiyonu (Folikülit)
  • Kafada kaşıntı
  • Saç köklerinin alındığı ya da ekildiği saç derinde akıntı ve kabuklanma
  • İşlem yapılan alanlarda his kaybı ve uyuşma 
  • Ekilen alandaki saçın geçici olarak dökülmesi ya da şok saç kaybı 
  • Doğal görünmeyen saç tutamları
  • Saç ekimi sonrası sivilce oluşması
  • Görünür yara izleri
  • Ödem
  • Donör bölgesinde saç ekimi sonrası dökülme ve seyrek görünüm
  • Sonuçtan memnun olmama

Saç Ekimi Kimlere Yapılmaz?

Saç ekimi ameliyatı hem erkeklerde hem de kadınlarda doğal görünüm sağlayan kalıcı bir çözüm sunar. Ancak, farklı nedenlerde dolayı herkes bu prosedür için uygun olmayabilir. Saç ekimi yapılamayacak durumlar arasında şunlar bulunmaktadır;

Doğuştan saçı olmayanlar: Saç ekim işleminde, saç kökleri saçlı derinin bir yerinden alınarak kel olan alana nakledileceği için köse olarak tabir edilen kişiler için bu işlem yapılamaz.

24 yaşın altındakiler: Çoğu uzman, saç ekimi yaş sınırının 24 olduğu konusunda hemfikirdir. Çünkü saç dökülmesi şikâyetleri genellikle 24 yaşından sonra başlamaktadır.

Ciddi sağlık sorunları olanlar: Saç ekimi ameliyatı şaşırtıcı sonuçlar verebilen nispeten basit bir işlem olsa da, kalp hastalığı, böbrek veya karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar böyle bir ameliyat için uygun olmayabilir. 

Anesteziye ters tepki verenler: Saç ekimi ameliyatını gerçekleştirmek için anestezi (lokal veya genel) gerekir. Bu nedenle anesteziye olumsuz tepki verenler veya anestezi almalarına izin vermeyen tıbbi durumları olanlar saç ekimi için uygun adaylar değillerdir.

Kanla bulaşan hastalığı olan kişiler: HIV ve Hepatit C gibi kanla bulaşan hastalıkları olanlar genellikle saç ekimi ameliyatı için uygun aday değillerdir.

Hemofili hastaları: Hemofili, kanın pıhtılaşma yeteneğini sınırlayan bir durumdur. Hemofili hastalarında olası bir ciddi komplikasyon yaşanmaması için saç ekiminin yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Bu kriterlerde olan ancak saç ekimi yaptırmak isteyen kişiler, bu prosedürün kendisine sağlayacağı faydalar yanında risklerini de uzmanla görüşerek farklı tekniklerle saç ekimi yapılması tercih edilebilirler.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme ve Bakım

Saç ekimi iyileşme süreci kişiden kişiye değişirken bu süre iki günden iki haftaya kadar sürebilir. İşlem sonrası ekim yapılan alan bir bandajla kapatılırken, alnın etrafına bir kafa bandı yerleştirilebilir. Hasta genelde aynı gün taburcu olur, ancak bazı durumlarda bir gece kontrol amaçlı saç ekim merkezinde kalınması gerekebilir. Saç ekimi sonuçlarının başarısı, işlem anı kadar, iyileşme döneminde uzmanın tavsiye ettiği konularda hassasiyet gösterilmesine ve saç ekimi sonrası bakıma da bağlıdır. Saç ekimi sonrası yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Öncelikle saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenlere harfiyen uyulmalıdır.
  • Saç ekimi sonrası en az 5 gece uyurken, baş 45 derece yüksekte tutulacak şekilde iki yastık üzerinde uyunmalıdır. 
  • Birkaç gün saç ekimi sonrası şişlik, kaşıntı ve ağrı hissedebilirken, saç ekimi sonrası kullanılan ilaçların düzenli kullanılması ile bu şikayetler azaltılabilir.
  • İşlemden ertesi gün yapılan bandaj çıkarılırken, gösterildiği şekilde bakımı yapılmalıdır.
  • Saç ekimi ilk yıkama ikinci veya üçüncü gün cerrahın gösterdiği şekilde, verdiği şampuan ve losyonlarla yapılmalıdır. Ve saç ekimi sonrası yıkamanın belirtilen sıklıkla yapılması gerekir.
  • Saç ekimi sigara içildiğinde daha geç iyileşebileceğinden dolayı en az en az iki hafta kullanılmamalıdır. 
  • Saç ekimi sonrası kaşıntı oluşabilirken, kaşınmamalı ve ovalanmamalıdır.
  • İlk ay ay boyunca direk güneş ışığına maruz kalınmalıdır, böyle bir mecburiyet varsa 30 dakika ile sınırlandırmalıdır.
  • Saç ekimi sonrası beslenme protein ağırlıklı olmalıdır. Beslenme sırasında bol miktarda tavuk, balık, yumurta, süt, peynir, fasulye, kuruyemiş ve tohum yiyerek temel amino asitler alınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir.  
  • Saç ekimi sonrası kafaya darbe almaktan kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrası ilk hafta sınırlı fiziksel aktiviteye izin verilirken, en az iki hafta boyunca yorucu aktivitelerden ve cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Çoğunlukla hastalar 2-3 gün sonra rutin aktivitelerine devam edebilirler.
  • Saç ekimi sonrası şapka 7-10 öncesinde takılmamalıdır, çünkü greftlere hasar verebilir.
  • Saç ekimi sonrası tıraş 6-8 hafta yapılmamalıdır, çünkü yeni saçlara zarar verebilir.
  • Saç ekimi kabuk temizleme işlemi genellikle 7-14 gün içinde tamamlanırken, kabuklar kendiliğinden düşmediğinde nazikçe yıkayarak çıkması sağlanmalıdır.
  • Saç ekimi sonrası spor ancak işlemden bir hafta sonra terlemeyecek, zorlamayacak şekilde yürüyüşler veya yoga şeklinde yapılabilir. Basketbol, voleybol, yüzme sporların yapılmasına ancak 4 hafta sonunda başlanabilir.
  • Yüzme havuzu, sauna, gibi alanları kullanmaktan en az 4 hafta kaçınılmalıdır.
  • Kuaföre gitmekten, işlem alanına şekillendirici gibi farklı kozmetik ürünler kullanmaktan en az 4 hafta kaçınılmalıdır.
  • Saç ekimi sonrası losyon kullanımının belirtilen aralıklarla ve belirtilen şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Eğer 10 gün sonrasında saç ekimi sonrası kabuklar dökülmüyorsa kesinlikle yolunmamalı ve koparılmamalıdır.
  • Bunun yanında şayet çözülmeyen dikişler varsa genellikle 10 ila 14 gün sonra alınabilir.

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinde saçın yıkanması ve saç ekimi kabuk dökmek için yapılan uygulamalar iyileşme sürecini hızlandırır. Bu yüzden bu süreçte saç ekimi sonrası kabuklanma düşmesi için verilen şampuan ve losyon kullanımının her gün düzenli olarak kullanılması önemlidir. Verilen şampuan ve losyonla günde en az bir 1-2 kez saçların yıkanması ve durulamadan önce yarım saate yakın saçta bekletilmesi kabukların düşmesinde etkili bir yaklaşımdır. Saç ekimi 10. gün yıkaması sonrası genellikle kabuklar düşeceğinden dolayı, losyon uyguladıktan sonra saç ekilen alana 10 dakika şeklinde hafif masaj yapılmaya başlanabilir.   Bununla birlikte saç ekimi sonrası kabuklar genellikle 10-15 gün sonrası tamamen düşmektedir.

Saç Ekimi Sonuçları

Saç ekimi sonrası elde edilen sonuçlarda yıkama ve bakım süreci çok etkilidir. Saç ekimi sonrası kabuk temizleme süreci tamamlandıktan sonra bile, saç ekimi sonrası bere takmak gibi erken yapılan zararlı hareketler yapılan tüm çalışmanın sonuçlarını olumsuz yönde etkileyeceği için ayrıca özen gösterilmelidir. Elde edilen sonuçlarının görülmesi dönemlerine göre şu şekilde sıralanabilir;

1. hafta: İlk hafta, hastalar kafa derisinde uyuşma, ağrı ve gerginlik gibi semptomların çoğunu yaşarlarken, saç alınan bölgede çok az kanama olabilir. Greft çevresinde kabuklanma oluşur ve genellikle yedinci günde düşer.

2-3 Hafta: Bu dönemde genellikle kabuklar düştükten sonra iyileşme tamamlanır. Ancak donör bölgede kaşıntı ve ağrı oluşabilir. Bunun yanında saç ekiminden 2 ila 3 hafta sonrasında genellikle ekilen saçlar dökülmektedir, fakat birkaç ay içinde tekrar yeni saçlar çıkmaya başlar. Ayrıca bu dönemde saç ekimi sonrası şok dökülme yaşanabilir.

1-2 Ay: Saç ekimi sonrası 1. Ay ekilen saçlar dökülür ve kökler dinlenme aşamasında olduğu için yeni saç büyümesi görülemez. Ancak bu durum çok kısa zaman sonra biter.

2-3 Aylık: Saç ekimi 90 gün sonunda artık kızarıklık yavaş yavaş kaybolur ve ince saçların uzadığı görülebilir.

4-6 Aylık: Saç ekimi 6 ay sonrası saç yoğunluğunda, kapsamında, kalınlığında, uzunluğunda ve saç çizgisi şekli görünümünde gözle görülür bir iyileşme görülür.

7-10 Ay: Saç ekimi 6 ay sonra artık işlemin sonuçları tam olarak görülmeye başlar. Bunun yanında saç büyümesinin %70 ila 90 olduğu bu dönemde görülebilir.

1 yıl: Saç ekimi sonrası tam sonuçların görülmesi genellikle 1 yılı bulabilir. Bu süreçten sonra artık ekilen saçlar doğal olarak yeniden uzar.

Saç ekimi ameliyatından sonra genelde çoğu kişi operasyondan 2 ila 5 gün sonra işe dönebilmekteyken,   saçları 6 ila 9 ay sonrasında %60 oranında uzar. Bunun yanında sık saç ekimi işleminde sonuçlar elbette daha fark edilir düzeydedir. Saç ekimi öncesi sonrası her ne kadar biraz meşakkatli olsa da elde edilen sonuçlardan sonra görülen değişimde kişi kendine olan güvenini tazeler. Dolayısıyla saç ekimi yaptıranlar genelde elde edilen sonuçlardan memnun kalır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Saç Ekimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Saç ekimi fiyatı ne kadar?

Saç ekimi fiyatları işlem yapılacak saç ekim merkezleri, hastane veya kliniklere göre değişmektedir. Bunun yanında saç ekimi yapan hastaneler ve uzmanın fiyat politikası yanında işlem yapılacak alanın genişliği, kullanılan teknik ve sıklığı da saç ekimi fiyatı üzerinde belirleyici faktörlerdir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sakaldan saç ekimi yapılır mı?

Sakalı, donör saç olarak kullanmak, şakaklara saç ekimi, alın saç çizgisi ve kaşlar gibi daha kritik alanlar için tercih edilmektedir. Sakaldan saç ekimi yaptıranlar da sakal daha kalın saç şaftlarına sahip olduğu için genellikle saçlı deri daha kalındır ve ekildiği saç alanı içinde daha fazla hacim yaratır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

En iyi saç ekimi sonuçları elde edilen teknik hangisidir?

Günümüzde saç ekimi için mevcut altın standart Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE saç ekimi) olarak lanse edilmektedir. Çünkü bu saç restorasyonunda gelişmiş bir cerrahi tekniktir. Geleneksel saç ekimine göre doğrusal bir iz bırakmaz ve dikiş gerektirmez.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası saçlar ne zaman çıkar?

Saç ekimi sonrası süreçte folikül ve greft hala inceliğini korurken, çoğu hastada saçlar ilk döküldükten yaklaşık 3-4 ay sonra yeni saçlar çıkar. Bunun yanında yeni saç çizgisi hemen görünür olur ancak tedaviden birkaç ay sonra saçlar tamamen çıkana kadar nihai sonuçlar görünmeyebilir. Bunun yanında doğal uzama ve görünümde en iyi sonuçların elde edilmesi bir yılı bulur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası şişlik nasıl geçer?

Saç ekimi sonrası alın veya göz kapaklarında şişlik veya ödem  görülebilir. Görülen bu şişlikler işlemden 2-6 gün sonra genellikle geçmektedir. Ancak bazı durumlarda geçmesi bir süre daha uzayabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası cinsel ilişki neden yasak?

Saç ekiminden sonraki ilk dönemde saçlı derideki kan akış hızının normal seviyede olması çok önemlidir. Çünkü burada meydana gelen herhangi bir değişiklik greftlerin yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında greftler iyi beslenemeyebilir ve bu greftlerin kaybı anlamına gelir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Seyrek saça saç ekimi yapılır mı?

Saç ekimi herkeste aynı sonuçları vermeyebilir. Genelde saçlarının tamamı dökülmüş, yaralanma nedeniyle saçlarını kaybetmiş, çok seyrek ve ince telli saçlara sahip kişilerde saç ekimi uygulansa bile sonuç vermeyebilir. Ancak her seyrek saçlı kişiye de saç ekimi yapılmaz diye bir genelleme yapılamaz, çünkü uzmanın değerlendirmesinden sonra kök hücre veya protez gibi farklı tekniklerle saç ekimi yapılması mümkün olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası ağrılar ne kadar sürer?

Ameliyattan 48 ila 72 saat sonra genelde rahatsızlık ve ağrı azalmaya başlamalıdır. Genellikle 2 gün sonunda ilk yıkama ve losyondan sonra ağrılar tamamen kaybolur. Eğer ağrılarda önemli bir artış yaşanıyorsa uzmana danışılması gerekebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası uyuşukluk ne zaman geçer?

Saç ekimi sonrası görülen uyuşma şikâyeti yaygındır ancak bu geçici bir durumdur. Genellikle bir hafta sonra bu şikâyetler tamamen kaybolmaktadır. Şikayetlerin devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi ne zaman yapılmalı?

Saç ekimi saç dökülmesinin yavaşladığı ya da durduğu dönemde yapılmalıdır. Bununla birlikte, az miktarda saç dökülmeleri yaşayanlar saç ekimi  yaptırarak birkaç yıl saç dökülmesini tersine çevirebilir ve görünümünü iyileştirebilirler. Ancak genelde saç dökülmesinin yavaşladığı ya da durduğu 30’lu yaşlarda uygulanması tavsiye edilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi kaç saat sürer?

Bir saç ekimi seansı dört saat veya daha fazla sürebilirken işlem yapılan alanın büyüklüğüne göre bu süre tam güne kadar uzayabilir. Eğer işlem çok uzun sürecekse birkaç seans bölünerek takip eden aylarda yapılabilir. Bu süre tamamen ekim yapılacak alanın büyüklüğüne, sıklığına ve yapılan tekniğe bağlıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi kaç günde iyileşir?

Saç ekimi yapılan çoğu kişi operasyondan 2 ila 5 gün sonra işe dönebilmektedir. Saç ekiminin yapıldığı 2 ila 3 hafta içinde, ekilmiş olan saç kökleri dökülürken takip eden birkaç ay zarfında yeniden uzamaya başlar. Çoğu kişi 6 ila 9 ay sonra yeni saç uzamasının % 60'ını oranında fark eder.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi kaç yaşında yapılır?

Saç ekimi konusunda yaş sınırının 24 olduğu konusunda çoğu uzman hemfikirdir. Çünkü saçların dökülmeye başladığı dönem genelde bu yaştan sonra başlar ve dolayısıyla bu dönemde sonra saç ekimi yapılması uygun olur.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası kızarıklık ve saç ekimi yaraları ne zaman geçer?

Saç ekimi yaptıran birçok hastada kızarıklıklar genelde 2 hafta sonra tamamen kaybolur. Saç ekimi yıkama sonrası kullanılan losyonlarda bu kızarıklıkların iyileştirilmesine yardımcı olurken, 10-14 içinde hızla iyileşir. Ancak, bazı geniş alan içeren saç ekimi durumlarında bu iyileşme süreci daha uzun olabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi sonrası prp tedavisi nedir?

PRP, kişinin kanından alınan vücut dokularının iyileşmesine yardımcı olabileceği düşünülen bir maddedir.   Bu madde saçların uzamasına da yardımcı olabileceği için saç ekimi sonrası prp tedavisinde kullanılır. Kafa derisine enjekte edilerek cildin erken iyileşmesi, köklerin daha sağlık ve hızlı şekilde büyümesi amaçlanır. Aynı zamanda dökülmelerin önüne geçilir. Yapılan bu tedavi 1 seans sonrası faydalarını göstermeye başlarken, etkili olması için genelde 4 seans tekrarlanması gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi ne zaman çıkar?

Saç ekimi sonrası altı ay sonunda ekilen saçlar %50-70 oranında çıkarken, tamamen gürleşmesi, kalınlaşması ve doğal formunu bulması 1 yılı bulur. Ancak sonuçların istenilen şekilde olabilmesi için saç ekimi sonrası şampuan, losyon ve masaj uygulamalarında titizlik gösterilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç ekimi acıtır mı?

Saç ekimi esnasında hasta lokal anestezi altında olduğu için bir acı hissedilmez. Ancak anestezinin etkisi geçtiğinde işlem yapılan alanda ağrı ve acı hissedilebilirken, genelde bu şikâyetler ağrı kesicilerle yönetilecek şiddettedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kadınlara saç ekimi yapılır mı?

Saç ekimi yapılmasında kadın veya erkek diye bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani kanama bozuklukları, HIV, doğuştan kellik gibi sorunları bulunmayan herkese saç ekimi yapılabilir. Kadınlarda saç ekimi androgenetik alopesi olarak bilinen erkek tipi saç dökülmesi nedeniyle alın çizgisinde gerileme veya tepe noktasında açılma olduğunda uygulanması tercih edilebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kadınlarda saç ekimi nasıl yapılır?

Kadınlarda saç ekimi alın çizgisinde gerileme veya tepede açıklık şikâyetleri görüldüğü zaman tercih edilebilir. Ancak çoğu kişi erkeklerde olduğu gibi saç ekimi sırasında saçların kazınacağını düşünür ve bu fikrinden vazgeçer. Oysa kadınlarda saç ekimi yapılırken çoğunlukla ensede bir alandan alım yapılarak bu işlem yapılır. Dolayısıyla saçların kazınmasına gerek kalmaz ve kişinin görüntüsünde istemediği bir değişiklik olmaz.

Stj. Dr. Özlem Filiker