Saç Mezoterapisi Nedir?
Saçın gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan maddelerin saça enjekte edilmesi işlemine saç mezoterapisi denir.
Saç Mezoterapisi, saçın gelişimi ve büyümesi için ihtiyacı olan maddelerin saça enjekte edilmesi işlemidir. Saç Mezoterapisi yaptıranlar arasında bayanlar ön sıradadır. Yaşa bağlı olarak saçlarda görülen azalma, dökülme vb. durumlar bu yöntem ile azaltılır.
Saçlı deriye enjekte edilen maddeler, saçın kalıcı ve canlı olmasını sağlar. Saç dökülmelerini durdurduğu gibi kalınlaşmayı ve daha sık görünümlü saçlara da kavuşulur. Saç Mezoterapisinde enjekte edilen maddeler şunlardır:
- Vitamin
- Mineral (kalsiyum, bakır, manganez, çinko, demir, iyot, selenyum, potasyum)
- Aminoasit
Bu 3 madde saçın korunması ve zamana bağlı olarak deformasyona uğramaması için gereklidir.
Kadınlarda Saç Mezoterapisi
Saçlar vücuttaki değişimlerden en çok etkilenen yerdir. Stres, vitamin eksikliği, uyku düzeni bozukluğu gibi durumların hepsi saçta dökülmeye ve incelmeye neden olur. İşte bu durumda saçın tedavisi sadece şampuan veya bitki özlü kremlerle mümkün olmayabilir. Bu durumda bilinen en etkili saç bakım yöntemi olan Saç Mezoterapisi kullanılmalıdır.
Bayanlarda Saç Mezoterapisi tedavisi erkeklere göre daha sık bir şekilde yapılmaktadır. Bayanların vücutlarının daha hassas ve bakımlarına daha bir özen gösterdikleri düşünüldüğünde bu durum aslında normaldir.
Saç Mezoterapisi ve PRP
İnsanlarda günde ortalama 80 tel saç dökülmesi meydana gelir. Dökülen saçların yerini alması ise çoğu zaman bunun yarısı kadardır. Ancak bu rakam arttırılabileceği gibi daha da azaltılabilmektedir. Kellik sorununun önüne geçmek adına bazen Saç Mezoterapisi bazen ise PRP tedavisi yapılır.
PRP saç mezoterapisi biraz daha farklı olarak yapılır. Burada saçlı deriye enjekte edilen iğnenin içerisinde kişinin vücudun farklı bir kısmından alınan kanın içerisindeki plazma vardır. Bu plazma trombosit açısından oldukça zengin olduğu için deriye daha iyi uyum sağlar. Bunun haricinde diğer avantajları şunlardır:
- Saç Mezoterapisi PRP işleminde uygulanan yöntemde saça deriye enjekte edilen plazma, diğer faaliyet göstermeyen hücreleri uyandırır.
- PRP tedavisi saç diplerini güçlendirir, saçı kalınlaştırır.
- Saçın daha sıkı görünmesini ve saç sayısının artmasını sağlar.
- Dökülen saç miktarının kısa sürede içerisinde azalmasını sağlar.
- Mezoterapi ile birlikte uygulanabilir.
- Ölmüş saç köklerini yeniden canlandırarak onlarında saç üretmesini sağlar.
Saç Mezoterapisi Öncesi Sonrası
İnsan vücudunda bulunan dihidrotestosteron hormonu kişinin saç dökülmesine neden olan ilk faktörlerden bir tanesi olarak gösterilmektedir. Saç Mezoterapisi sonuçları sonrasında saçların güçlendiği görülür ve bu hormonun etkileri giderilir.
Tedaviye başlamadan önce hastanın yapması gerekenler şunlardır:
- Tedavi öncesinde saç bakım ilaçları kullanılıyorsa bu ilaçlar en az 1 hafta öncesinden bırakılmalıdır.
- Bitkisel tedavi yönlerinin yan etkileri bilinmediği için en az 2 hafta öncesinden itibaren kullanımı durdurulmalıdır.
- Hasta ağrı kesici, antibiyotik vb. ilaçları kullanıyorsa eğer bunu doktora bildirmeli ve onun talimatlarına göre hareket etmelidir.
Tedavi süreci ortalama olarak 30 dakika sürer. Bu süreç tek bir seferlik olmadığı için ortalama 5 – 6 seans boyunca aynı şekilde devam eder. Tedavi sonrasında ise hastanın dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
- Hasta ilk 2 gün saçlarını yıkamamalıdır.
- Tek bir seans yerine diğer seanslara da aksatmadan katılmalıdır.
- Kullanacağı ilaçları doktora bildirmeli ve onun talimatlarına uygun bir şekilde kullanıma başlamalıdır.
- Herhangi ağrı, acı durumunda bunu doktorla paylaşmalı, kendi başına bir çare düşünmemelidir.
Saç Mezoterapisi Yan Etkileri ve Faydaları
Saç Mezoterapisi, en az 4 seans devam eden bir gelişmeler bütünüdür. Bu esnada tedavi sonlandıktan sonra hastanın saçlarındaki değişimler belirginleşmeye başlar. Belirginlik süreci sonrasında artık saçlara dikkatli bir şekilde bakılmalı ve eskisinden daha bir özen gösterilmelidir. Tekrar eski haline dönme ihtimalinin olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Saç Mezoterapisi faydaları bakıldığında şunlar ön plana çıkar:
- Saça enjekte edilen iğne içerisinde vitamin, mineral ve aminoasit bulunur.
- İğne seansları sonrasında saçta kalınlaşma, sıkılaşma gibi belirtiler görülür.
- Zaman tasarrufu sağlanır. Diğer saç bakım yöntemleri saç ile her gün uğraşmayı gerektirirken bu uygulama ortalama 30 dakika sürdüğünden dolayı kişi vakitten kazanır.
- Saçlarda bir restorasyon süreci başlar.
- Tabanca ile yapıldığından dolayı ağrı hissi az olurken her yere eşit dağılım gösterir.
- Kılcal damarlar tarafından beslenmeyen saç köklerini doğru bir şekilde besler.
- Bu tedavi içerisinde kullanılan ilaçların hepsi FDA onaylıdır.
- Kökten beslenen saçlar kısa süreli değil, uzun süreli bir etkiye sahiptir.
Saç Mezoterapisi avantajlarının yanında yan etkileri de görülebilmektedir. Bu yan etkiler ise hastadan hastaya değişse de genellikle şu başlıklar altında toplanabilir.
- Şişkinlik: Bazı hastalarda uygulama bölgesinde yer yer şişlikler görülebilir. Bu ilaca karşı gösterilen bir tepki olsa da kısa süre içerisinde geçer. Daha uzun süren durumlarda doktor ile görüşülmesi gerekir.
- Ağrı: Saç Mezoterapisi tabanca ile yapılan bir uygulamadır. Tabanca, her yere aynı oranda iğnenin girmesini ve ilacın aynı miktarda dağılmasını sağlar. Ancak kimi zamanlarda iğne el ile enjekte edilebilir. İşte bu noktada saç derisinde bulunan hücrelerde ağrı oluşumu gözlenebilir. Çözümü için ağrı kesiciler kullanılsa da doktora danışılmasında fayda vardır.
- Batma Hissi: Uygulama bölgesinde görülen bu batma hisleri son derece doğal olarak cereyan eden bir durumdur. İğnenin girdiği yerlere vücut tepki koyarak batma hissini oluşturabilir.
Saç Mezoterapisi yan etkileri ve faydaları için hastalardan duyulanlar bu şekildedir. Yan etkisi olarak önemsenmeyecek olan bu şeyler, özellikle uygulamanın faydası göz önüne alındığında göz ardı edilebilmektedir.
Saç Mezoterapisi Yapan Hastaneler
Saç Mezoterapisi, isteğe bağlı bir uygulama olduğundan dolayı devlet hastanelerinin büyük çoğunluğu bu tedavi yöntemini yapmaz. Ancak Sağlıkta Uygulama Tebliği gereğince Saç Mezoterapisi devlet hastanesi bünyesinde özellikle kozmetoloji bölümü bulunan hastanelerde yapılabilmektedir.
Saç Mezoterapisi yapan hastaneler arasında genellikle özel klinikleri görmek mümkündür. Bu doğrultuda devlet hastanesinde Saç Mezoterapisi olmak yerine özel kliniklerin daha çok tercih edildiği söylenebilir. Hem fiyatlarda aralarındaki rekabetten dolayı oldukça makul düzeylere inmiştir.
Saç Mezoterapisi yapan devlet hastaneleri sayısı günümüzde giderek artmaktadır. Özel poliklinikler haricinde hastaların bir kısmı devlet hastanelerinde olarak hem daha güvenli hemde daha uygun fiyatlar eşliğinde bu ihtiyaçlarını gidermek istemektedirler.
Saç Mezoterapisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Saç mezoterapisi nedir?
Saç Mezoterapisi, insanların saçlarını daha da güçlendirmek adına yapılır. Günde ortalama 80 – 100 tel saç döken kişiler, zaman içerisinde saçlarının giderek azaldığını ve seyrekleştiğini görürler. Hatta hacminde azalma, incelme gibi durumlar ile de karşılaşırlar. Saç Mezoterapisi ile birlikte bu tür problemlerin tamamı giderilebilmektedir. Yan etkisi sayısı oldukça az olan bu yöntem saç kökleri için yararlı mineral, vitamin ve aminoasitleri deriye enjekte eder.
Saç mezoterapisi saç çıkarır mı?
Saç Mezoterapisi, ölmüş olan saç köklerini uyandırır. Uyanan ve işlevselliğini yeniden kazanmaya başlayan köklerden ise zaman içerisinde saçlar çıkmaya başlar. Genel olarak kel kişilere uygulanmasa da halen saçları olan, saçlarında meydana gelen azalmayı fark eden kişilerde bu tedavi uygulanabilir. Birkaç seansın akabinde saçlardaki değişim herkes tarafından fark edilir düzeye gelir.
Saç mezoterapisi nasıl yapılır?
Saç Mezoterapisi saçlı deri köküne iğne ile birtakım mineral ve vitamin enjekte edilmesi yardımıyla uygulanır. Bu uygulama esnasında daha hassas olabilmek için tabanca kullanılır. Eskiden el ayarlaması ile yapılan bu tedavide doktor ne kadar profesyonel olursa olsun bazı noktalara daha fazla ilaç vermekte ve bazı noktalarda saç kökü içerisine daha fazla girebilmekte idi. Ancak günümüzde teknolojinin de etkisi ile bu durum ortadan kalkmıştır.
Saç mezoterapisi işe yarıyor mu?
Saç Mezoterapisi, günümüzde ölmüş, dökülen, zayıf saçlara son derece iyi gelen bir tedavi yöntemidir. Hem zamandan kazanmak hemde sağlıklı ve dinç saçlara yeniden kavuşmak mümkündür. Mezoterapi yöntemi sonucunda kısa süre içerisinde saçlar eski halini alırken aynı zamanda uzun süreli bir bakım yapılmış olunur. Bu tedavi ardından saçların dikkatli ve özenli bakımı, dinç saçların nasıl korunması ve bakılması gerektiği doktor ile görüşülmelidir.
Saç mezoterapisi etkisini ne zaman gösterir?
Saç Mezoterapisi tedavisi tek seans uygulanan bir tedavi değildir. En az 4 seans uygulama yapılarak saç köklerinin beslenmesi sağlanır. Bu 4 seans içerisinde iken saçlardaki değişim fark edilir. Ancak seanslardan sonra da saçlardaki kalınlaşma, sıkılaşma ve şık görünüm giderek daha iyi bir hal alır.
Saç mezoterapisi nerede yapılır?
Saç Mezoterapisi, ülkemizde genellikle özel kliniklerde yapılmaktadır. Ancak devlet hastanelerinin kozmetoloji bölümlerinde de yapılmaktadır. Bu tedavi, klinik veya hastanelerin özel bölümlerinde oldukça steril ortamlarda ve hasta uyanık iken yapılır. Her bir seans yaklaşık olarak 30 dakika sürmekte ve ortalama 4 – 6 tane seansa gidilmektedir.
Saç mezoterapisi mi? PRP mi?
Saç Mezoterapisi, saçlara dışarıdan verilen ve derinin ihtiyacı olan maddelerden oluşur. PRP ise kişinin kendi kanından oluşturulan plazmanın deriye enjekte edilmesidir. Genel olarak bakıldığında PRP daha etkili ve insan ile daha uyumludur. Ancak ikisinin birlikte alınması hem tedavi sürecini rahatlatacak hemde saçlara olan etkiyi gözle görülür bir seviyeye getirecektir. Bu nedenle kombine olarak bu 2 tedavinin uygulanması daha iyi sonuçların alınmasını sağlar.