Sağ Kaburga Altında Ağrı
Sağ kaburga altında ağrı; darbe ya da zedelenmelere bağlı kas zorlanmalarından, karaciğer ya da akciğer tümörleri gibi karakterlerde ortaya çıkan ağrılardır. Tedavisi altta yatan sebebe bağlı olarak değişmektedir.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Nedir?
Kaburgalar; göğüs bölgesindeki organları koruyan, nefes alıp vermeyi sağlayan sağ ve solda 12’ şer adet yassı şekilde kemik olup hayati organların korunması açısından önemlidir.
Sağ kaburga altında ağrı; darbe ya da zedelenmelere bağlı kas zorlanmalarından, karaciğer ya da akciğer tümörleri gibi hayati sebeplere kadar farklı nedenler sebebi ile farklı şekil ve karakterlerde ortaya çıkan ağrılardır.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Belirtileri Neler?
Sağ kaburga altında ağrı; altta yatan nedene göre farklı karakterlerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.
- Batıcı tarzda sağ kaburga ağrısı
- Sıkıştırıcı tarzda sağ kaburga ağrısı
- Ani başlayan sağ kaburga ağrısı
- Nefes alıp verirken artan kaburga ağrısı
- Gece artış gösteren sağ kaburga ağrısı
Her biri altta yatan hastalığa ve duruma yönlendirecek bir belirti olarak değerlendirilebilir.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Sağ kaburga altında; sağ akciğer, safra kesesi, karaciğer, sağ böbrek ve kalın bağırsağın bir kısmı bulunup sağ kaburga altında meydana gelen ağrılar genellikle bu organlar ile alakalı hastalıklara bağlı ortaya çıkar.
- Darbe almak: Farkında olmadan alınan bir darbe, vücudun üst kısmını hızlıca sola çevirme gibi sağ kaburga bölgesindeki kasların gerilmesine neden olan durumlar sağ kaburga ağrısına neden olabilir. Bu hastalarda genelde sağ kaburga altında ağrı ve şişlik birlikteliği görülür.
- Yürüyüş / Koşu: Çok su içmiş olmak ya da midenin çok dolu olması sonucunda kişilerde yürürken ya da koşarken sağ kaburga altında ağrı görülebilir. Ayrıca nefes alıp vermenin düzensiz olması ya da susuz kalma da koşarken ya da yürürken sağ kaburga altında ağrı görülebilir.
- Hamilelik: Hamilelik döneminde hormonların etkisi ile göğüslerde büyüme, kas ve bağlarda gevşeme ortaya çıkabilir. Ayrıca hamileliğin ilerlemesi ile bebeğin dolayısı ile rahmin büyümesi sonucu göğüs bölgesine yapılan basınç artar. Tüm bu değişimlere bağlı olarak sağ kaburga altında ağrı şikayeti ortaya çıkabilir.
- Kaburga çatlağı / kaburga kırığı: Şiddetli darbeler ve kazalar sonucu kaburgalarda çatlak ya da kırık meydana gelebilir. Sağ kaburgada meydana gelen çatlak ve kırıklar sağ kaburga ağrısına sebep olabilir.
- Gaz sıkışması / Kabızlık: Fazla yemek yeme sonucu ortaya çıkan hazımsızlığı geçirmek için mide asit üretimini attırır. Fazla yemek sonucu ortaya çıkan fazla asit ve gaz sonucu sağ kaburga altında ağrı ortaya çıkabilir. Kabızlık ya da tuvalete uzun süre çıkmamak da sağ kaburga altında ağrıya sebep olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları gibi bağırsakları tutan çeşitli hastalıklar da sağ kaburga bölgesinde ağrılara sebep olur.
- Sağ akciğer ile ilgili sorunlar: Nefes alıp vermede sorunlar ve derin nefes alırken sağ kaburga altında ağrının artması ile kendini gösteren sağ akciğer hastalıkları da sağ kaburga altında ağrı sebepleri arasındadır.
- Akciğer zarının iltihaplanması olan plörezi
- Virüsler, bakteriler ve mantarların akciğerlere yerleşmesi sonucu ortaya çıkan zatürre
- Akciğerin içindeki havanın çeşitli sebepler ile sönmesi tablosu olan pnömotoraks
- Verem
- Akciğer kanseri
- Safra kesesi taşı: Safra kesesi taşları belli bir büyüklüğe ulaşana kadar ya da idrar yollarında tıkanmaya neden olana kadar pek belirtiye neden olmamakla birlikte sağ kaburga altında görülen ağrıların bir sebebi olabilir. Bu durumda genelde idrar yaparken zorlanmanın eşlik ettiği sağ kaburga altında ağrı görülür.
- Böbrek taşı: Sağ böbrekte meydana gelen taşlar şiddetli ağrılara sebep olabilir. Sağ kaburga altında meydana gelen ağrılar da böbrek taşı belirtisi olabilir.
- Kostokondrit: Kaburgaların göğüs kemikleri ile birleştiği bölgedeki kıkırdak yapıların iltihaplanması sonucu sağ kaburga ağrısına sebep olur
- Osteoporoz (kemik erimesi): Daha çok ileri yaşlı kadın hastalarda görülen kemik erimesi de sağ kaburgada ağrıya sebep olabilir. Menopoz sonrası kadınlık hormonlarından olan östrojen seviyelerinde azalmaya bağlı olarak kemiklerde erime meydana gelebilir ve vücuttaki kemiklerde ağrılar meydana gelir.
- Karaciğeri tutan hastalıklar: Sağ kaburga altında ağrıya sebep olan hastalıklardan bazıları da karaciğer ile ilişkili olabilir.
- Viral hepatitler (Virüsler kaynaklı ortaya çıkar karaciğer iltihaplanması)
- Aşırı alkol tüketimine bağlı olarak gelişen karaciğer hastalıkları
- Parazit ya da mantarlardan kaynaklanan karaciğer iltihapları
- Siroz
- Karaciğer yağlanması
- Hepatik (karaciğer ile alakalı) damarların tıkanması
- Karaciğer kistleri
- Karaciğer kanseri
- Pankreas iltihabı (Pankreatit): Safra kesesi taşları, aşırı alkol tüketimi gibi nedenlere bağlı olarak pankreas enzimlerinin pankreasa zarar vermesi sonucu pankreasın iltihaplanması sonucu sağ kaburga altında ağrı şikayeti ortaya çıkabilir.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Teşhisi
Sağ kaburga altında ağrı şikayeti ile doktora başvuran hastanın ağrıya sebep olan hastalığın tespiti için detaylı bir hasta öyküsü alınarak; sağ kaburga altındaki ağrının ne kadar zamandır mevcut olduğu, hastanın travma ya da kaza geçirip geçirmediği, sağ kaburga altındaki ağrının azaltıp artmasına neden olan hareketlerin olup olmadığı, bilinen eski hastalık öyküsü olup olmadığı sorgulanır. Sonraki aşamada fizik muayene yapılarak kaburga bölgesinde şişlik, morluk gibi ek belirtilerin olup olmadığı araştırılır. Çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ve tanısal yöntemler kullanılarak sağ kaburga altında ağrının sebebi bulunmaya çalışılır.
- Röntgen: Travma ve kazalara bağlı kırıklar ve zedelenmeler sonucu sağ kaburgada ağrı meydana gelebilir. Kırık sebebi ile ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının tespiti için en uygun radyolojik görüntüleme yöntemi ön – arka direkt röntgen grafi olup, bu yöntem kaburga çatlaklarını görüntülemede yetersiz kalmaktadır.
- Akciğer direkt röntgen grafi (Toraks röntgeni): Akciğer hastalıklarına bağlı sağ kaburga altında ağrı şüphesinde akciğer direkt röntgen grafi çekilerek akciğerlerin araştırılması sağlanabilir.
- Bilgisayarlı Tomografi (BT): Direkt röntgen grafi ile görüntülenemeyen kırıkların ve çatlakların tespit edilmesi için oldukça faydalıdır. Ek olarak damarlarda tıkanma, sindirim sisteminde meydana gelen taşlar ve pankreas iltihabi kaynaklı sağ kaburga altında ağrının araştırılmasında da tercih edilebilir.
- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Sağ Kaburga çevresindeki yumuşak dokuların zedelenmesi ya da bu bölgedeki organların hastalıkları sebebi ile ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının araştırılması için önemli bir yöntemdir.
- Torasentez: Akciğer iltihabı olarak bilinen plörezi şüphesinde akciğerden sıvı alınır. Alınan sıvının rengi incelenerek tanı konulabileceği gibi sıvının incelenmesi ile bakteri tespiti de yapılabilir.
- Kemik yoğunluğu testi: Kemik erimesi gibi kemik miktarında azalmaya neden olan hastalıklara bağlı sağ kaburga ağrısının araştırılmasında kullanılır.
- Ultrasonografi (USG): Ses dalgaları kullanılarak yapılan görüntüleme yönteminde gaz sıkışması, safra kesesi ve böbrek tasları sebebi ile ortaya çıkan sağ kaburga altında ağrının araştırılmasında faydalıdır.
- Endoskopik ultrasonografi (EUS): Genel anestezi altında uygulanan yöntem ile yemek borusu, safra kesesi ve pankreasın aynı anda görüntülenebilmesi sağlanabilir. Safra kesesi taşlarının tespitinde, tümör tespiti ve evrelenmesinde faydalıdır.
- İdrar Testi: Böbrekte taş oluşumuna bağlı sağ kaburga ağrısının araştırılmasında değerlidir.
- Biyopsi: Akciğer tümörleri, karaciğer tümörleri kaynaklı sağ kaburga ağrısı şikayeti tespitinde kullanılır. Tümör oluşumundan şüphe edilen organdan alınan dokunun incelenmesi ile yapılır.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Tedavisi
Sağ kaburga altında ağrının tedavisi altta yatan hastalığa yönelik yapılmalıdır.
- Darbe sonucu kas zedelenmesi, kaburga çatlağı ya da kaburga kırığı nedeni ile sağ kaburga ağrısının tedavisi: Kas zedelenmesi, kaburga çatlağı ya da kaburga kırığında analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar oral (ağızdan) ya da krem olarak reçete edilebilir. Ayrıca şişlik ya da morarmayın eşlik ettiği durumlarda bölgeye soğuk buz uygulaması yapılabilir.
- Safra kesesi taşlarına bağlı ortaya çıkan sağ kaburga altında ağrının tedavisi: Safra kesesi taşına bağlı sağ kaburga altında ağrı tespit edilmesi durumunda tek kesin tedavi safra kesesinin alınması olan kolesistektomi ameliyatıdır.
- Hepatit olarak bilinen karaciğerin enfeksiyonuna bağlı sağ kaburga altında ağrı tedavisi: Kısa süreli gelişen karaciğer iltihaplanması görülen hastalarda tedavi için ilaç gerek kalmaz sadece destek tedavisi uygulanması yeterli olabilir. Ancak durumun uzun sürmesi halinde antiviral, antiparaziter ya da antifungal ilaçlar ile ilaç tedavisi uygulanır.
- Kabızlık nedeni ya da gaz sıkışması nedeni ile sağ kaburga altında ortaya çıkan ağrının tedavisi: Gaz sıkışması sonucunda sağ kaburga ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda ilgili bölgeye sıcak uygulama yapılması hastalarda rahatlama sağlayabilir. Kabızlık şikayeti olan hastaların tedavisinde öncelikli olarak beslenme düzeninde ve yaşam tarzında değişiklik yapılması faydalı bir yaklaşım olabilir. Kabızlık şikayeti şiddetli devam eden hastalarda magnezyum tuzları, sodyum fosfat ya da laktuloz grubu ilaçlar reçete edilebilir. Ayrıca kısa sürede tedavi için fitil ve lavman uygulaması tercih edilebilir.
- Akciğer zarının iltihaplanmasına / Plöreziye bağlı ortaya çıkan sağ kaburga altında ağrının tedavisi: Plöreziye neden olan etken tespit edilerek buna yönelik çeşitli planlamalar yapılabilir. Bakterilerden dolayı ortaya çıkan iltihaplanma sonucu sağ kaburga altı ağrısının tedavisinde antibiyotik ilaçlar ve ağrı şikayetlerini kontrol altına almak için non steroid anti inflamatuar ilaçlar (steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar) reçete edilebilir. İlaç tedavilerine ek olarak direkt girişimsel tedavi yöntemleri uygulanarak akciğerin zarları arasında biriken sıvı boşaltılabilir.
- Pnömotoraksa bağlı ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının tedavisi: Akciğerdeki havanın söndüğü hastalarda tedavi planlaması hastanın ne durumda olduğu ve göğüs boşluğundaki serbest havanın ne kadar olduğuna göre yapılır. Hafif seviye hastalarda oksijen destek tedavisi ile hasta takibi yapılırken, biriken hava miktarı daha fazla olan hastalarda havanın çeşitli girişimsel yöntemler ile çıkartılması sağlanabilir. Göğüs boşluğunda biriken fazla havanın boşaltılmasını takiben plöridez adı verilen yöntem ile akciğerin iki zar katmanının tekrar birbirine yapışmasını sağlayacak ilaçlar enjekte edilir.
- Zatürreye (Akciğer enfeksiyonuna) bağlı sağ kaburga altında ortaya çıkan ağrı tedavisi: Zatürre ya da akciğerde enfeksiyon sebebi ile sağ kaburga bölgesinde ağrı şikayeti olan hastalara bol bol dinlenmesi ve sıvı tüketimini arttırması önerilmektedir. Bu hastalarda akciğerde enfeksiyona neden olan mikroba yönelik antibiyotik ilaçlar ya da antiviral ilaçlar kullanılır. Ayrıca ağrısı şiddetli olan hastalara analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesiciler, yüksek ateş ile seyreden enfeksiyonu olan hastalara ise ateş düşürücüler reçete edilebilir.
- Akciğer / Karaciğer tümörlerine bağlı ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının tedavisi: Tümörlerde tedavi planlaması tümörün durumuna, yayılım yapıp yapmadığına ve hasta durumuna göre belirlenir. Öncelikli amaç tümörün çıkartılması olup bu amaçla lobektomi yöntemi tercih edilebilir. Ayrıca akciğer kanserlerinde pnömonektomi adı verilen ve tümörün bulunduğu akciğerin tamamen alındığı bir yöntem de uygulanabilir. İhtiyacı olan hastalara ışın tedavisi olarak da bilinen radyoterapi ya da kemoterapi uygulaması yapılabilir.
- Kemik erimesi nedeni ile ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının tedavisi: Kemik erimesine bağlı gelişen sağ kaburga ağrısının tedavisinde; selektif östrojen reseptör modulatorleri (SERM) kemikler üzerinde östrojen hormonu adı verilen kadınsal hormonun yarattığı etkiyi yaratarak kemik yoğunluğunu korumaya yardım ettiği için, bifosfonadlar kemiğin parçalanmasını yavaşlatmaya yardımcı olduğu için, paratiroid hormonu hem kemik yoğunluğunu koruduğu hem de kalsiyum dengesini sağladığı için tercih edilir. Ayrıca ek olarak kalsiyum ve D vitamini takviyesi verilmesi faydalı olacaktır.
- Pankreatit nedeni ile sağ kaburga altında ortaya çıkan ağrı tedavisi: Pankreasın iltihaplanması olan pankreatitte şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Ağrıların kontrol altına alınması için analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İntravenöz (damar içi enjeksiyon ile) sıvı takviyesi yapılabilir. Pankreatitin ilk şiddetli belirtileri kontrol altına alındıktan sonra pankreasta iltihaplanmaya sebep olan duruma yönelik girişimsel tedavi yöntemleri arasında tercih yapılır. Endoskopik retrograd kolanjiopankretografi (ERCP), safra kesesi ameliyatı ve pankreas ameliyatı yöntemlerinden nedene yönelik uygun olan seçilerek tedavi sağlanır.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Tedavi Edilmezse
Sağ kaburga altında ağrının altında bir çok sebep yatabilir. Basit bir kas zedelenmesinden, akciğer ya da karaciğer kanseri gibi hayati hastalıkların habercisi olabilen sağ kaburga altında ağrı durumunda altta yatan nedenin araştırılarak tedavi edilmemesi ciddi sonuçlara neden olabilir.
Akciğer hastalıkları sonucunda sağ kaburga altında ağrı şikayeti olan hastaların tedavisiz kalması hastalarda nefes almada zorlanmaya ve uzun vadede ciddi sorunlara, kanserlere bağlı sağ kaburga altında ağrının tedavisiz kalması ise tüm vücuda yayılarak hastalarda ölüme neden olabilir.
Sağ Kaburga Altında Ağrı Ameliyatı
Sağ kaburga altında ağrının altında yatan sebebin safra kesesi taşları olduğu tespit edilmesi durumunda safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Günümüzde bu ameliyat için çeşitli yöntemler mevcuttur:
- Açık kolesistektomi (klasik açık safra kesesi ameliyatı): Genel anestezi uygulanan hastanın karnının sağ üst bölgesinden yaklaşık 20 cm' lik kesi açılarak safra kesesi bu kesiden tamamen çıkarılır ve ardından açılan kesi yeri dikilerek kapatılır. Günümüzde ağrının fazla olması ve iyileşme sürecinin yavaş olması sebebi ile çok tercih edilmeyen açık kolesistektomi önceden karın içi organlarla ilgili birden fazla ameliyat geçirmiş ya da ameliyatı takiben karın içinde yapışıklık gelişme riski yüksek olan hastalarda uygulanabilir.
- Laparoskopik kolesistektomi (kapalı safra kesesi ameliyatı): Safra kesesi hastalıklarını cerrahi tedavisinde altın standart olarak görülen laparoskopik kolesistektomi; hastanın göbeğinden açılan küçük bir delik aracılığı ile karbondioksit gazı gönderilerek karın içinin şişirilmesi işlemi ile başlar. Karın içi hacminin artması sağlandıktan sonra bu delikten kamera gönderilerek karın içinin görüntülenmesi sağlanırken, bu deliğe ek olarak açılan kesilerden ameliyat aletleri gönderilerek karın içi açılmadan safra kesesinin çıkartılması sağlanır.
- Robotik kolesistektomi (robotik safra kesesi ameliyatı): Kapalı ameliyat yöntemlerinde en yeni yöntemler içinde olan robotik safra kesesi ameliyatında laparoskopik safra kesesi ameliyatından farklı olarak tüm ameliyat tek bir kesi bölgesinden yapılabilir. Hastanın karın bölgesinde açılan tek bir kesiden karın içine ulaşılarak cerrahın konsol başında bilgisayar yardımı ile cerrahi aletleri yönetmesi ile safra kesesi çıkartılır.
Akciğerlerde fazla sıvı birikmesine neden olan akciğer hastalıkları kaynaklı sağ kaburga altında ağrı tedavisinde biriken sıvının boşaltılması için bazı özel girişimsel tedavi yöntemleri uygulanabilir.
- Drenaj: Kaburgalar arasından gönderilen ince bir hortum yardımı ile akciğerdeki sıvının boşaltıldığı drenaj yöntemi akciğerlerdeki sıvının boşaltılması için uygulanabilecek en az girişim gerektiren yöntemdir.
- Plödorez: Biriken fazla sıvı drenaj ile boşaltılmasını takiben hastanın göğüs boşluğuna iğne ile gönderilen özel ilaçlı bir sıvı ya da hastanın kendi kanı sayesinde akciğer zarının katmanları birbirine yapışır ve bu şekilde akciğer içinde yeniden fazla hava ya da sıvı birikmesi önlenir.
- Plörektomi / Dekortikasyon: Akciğerdeki sıvının üretiminden sorumlu olan ve göğüs duvarına yapışık olan ve görevli olan akciğer zarı katmanının çıkartıldığı yöntem plörektomi olarak adlandırılır.
Sağ Kaburga Altında Ağrı İlaçları
Sağ kaburga altında ağrı şikâyeti olan hastalarda analjezik ilaçlar (ağrı kesici ilaçlar) ve non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar reçete edilerek ağrı kontrolü sağlanabilir. Sağ kaburga ağrısına sebep olan hastalığa yönelik ilaçlar tercih edilir.
- Hepatit olarak bilinen karaciğer iltihaplanması tedavisinde antiviral ilaçlar, otoımmun hepatit olarak bilinen vücudun kendi savunma hücrelerinin karaciğere zarar verdiği karaciğer iltihaplanması tedavisinde ise kortikosteroid ilaçlar reçete edilir .
- İleri evrede yakalanan ya da başka organlara yayılım yapmış akciğer ve karaciğer kanseri tedavisinde kemoterapi ilaçları ile tedaviye devam edilir.
- Kabızlık şikayeti bulunan hastalara magnezyum tuzları, sodyum fosfat ya da laktuloz grubu ilaçlar reçete edilerek rahatlama sağlanabilir.
- Akciğer iltihabı ya da zatürre teşhisi konulan hastalara bakterileri yok etmek amacı ile antibiyotik ilaçlar, yüksek ateş şikayeti olan hastalara ateş düşürücü ilaçlar reçete edilebilir.
- Özellikle İleri yaşta kadın hastalarda ortaya çıkan kemik erimesine bağlı sağ kaburga ağrısı tedavisinde Kemik yoğunluğunu korumak amacı ile selektif östrojen reseptör modulatörleri (SERM), bifosfonadlar, paratiroid hormonu, kalsiyum ve D vitamini reçete edilebilir.
Hamilelikte Sağ Kaburga Altında Ağrı
Hamileliğin özellikle son trimestr adı verilen son 3 aylık döneminde bebeğin çok büyümesi ve dolayısıyla rahmin hacminin artması anne adayının kaburga bölgesinde basınç artışına neden olabilir. Ayrıca hamilelikte oksijen ihtiyacının arttığı için nefes alışveriş hızı ve derinliğinde artma ile ilişkili olarak göğüs kafesi hacminin genişlemesi sonucunda da kaburgalarda gerilme arttığı için kaburgalarda ağrı şikayeti ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak kaslar zayıflar. Tüm bu fiziksel ve hormonal değişikliklere bağlı olarak sırtta sağ kaburga altında ağrı şikayetleri ortaya çıkabilir.
Hamilelikte ortaya çıkan sağ kaburga ağrısı şikayeti genelde telaş yapmaya sebep olmaz, büyüyen bebeğin ve rahmin göğüs bölgesine yaptığı basınç ya da gaz sıkışması sebebi ile ortaya çıkmış olma ihtimali çok yüksektir.
Hamilelikte ortaya çıkan sağ kaburga altında ağrı şikayetinde genelde hastaya herhangi bir müdahale yapmaya gerek yoktur. Davranışlarda değişikliğe gidilmesi ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir; oturur pozisyonda dinlenmek rahmin göğüs bölgesine yaptığı basıncı arttırmak suretiyle sağ kaburgadaki ağrıların artmasına neden olur bu yüzden yatış pozisyonunda dinlenmek daha doğru bir seçenektir. Yürürken ya da Ayakta dururken doğru duruş pozisyonlarını korumak sağ kaburga ağrısının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Hamilelik sebebi ile ortaya çıkan sağ kaburga altında ağrı şikayeti genelde doğumu takip eden 2 – 3 ay içerisinde kendiliğinden düzelir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Sağ Kaburga Altında Ağrı
Bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıkan sağ kaburga ağrısı şikayetleri genelde kendini huzursuzluk, durduk yerde ağlama şeklinde kendini gösterir. Bu yaş döneminde bağışıklık sistemi tam gelişmediği için akciğer ile ilişki hastalıklar sağ kaburga altında ağrıya sebep olabilir. Zatürre, akciğer zarı iltihabı gibi hastalıklara bağlı ortaya çıkan sağ kaburga ağrısı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Ayrıca bu yaş döneminde kas iskelet sistemi de gelişme aşamasında olduğu için darbeler, zedelenmelere bağlı ortaya çıkan sağ kaburga ağrısı şikayetleri de görülebilir.
Sağ tarafta görülen kaburga ağrısı durumunda kaburga iltihabı akla gelmelidir. Savunma sistemi düşük olduğu için bebekler ve çocuklarda iltihabın kontrol altına alınması daha zor olabilir.
Çocukluk çağına özgü bir hastalık olarak bilinen kayan kaburga sendromu durumunda da sağ kaburga ağrısı ortaya çıkabilir.
Ergenlik döneminde özellikle kız çocuklarında psikolojik durumlara bağlı kaburga ağrısı şikayetleri yaygın görülebilir. aş ağrısı, karın ağrısı ve hızlı nefes alıp vermenin eşlik ettiği kaburga ağrılarında psikolojik durumlar göz önüne alınmalıdır.
Bebeklik ve çocukluk döneminde sağ kaburga ağrısı şikayetinde altta yatan neden araştırılmalı ve nedene yönelik uygun tedavi planlaması yapılmalıdır.
Sağ Kaburga Altında Ağrı için Hangi Doktora Gidilir?
Darbe, travma sebebi ile ortaya çıkan sağ kaburga ağrısı ortalama 3 – 4 gün sonra azalma eğilimindedir. Ortalama 1 hafta içerisinde azalmayan sağ kaburga ağrısı varlığında ortopedi ve travmatoloji bölümünde ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olunması faydalı olacaktır.
Herhangi bir darbe ya da zorlanma olmadığı halde ortaya çıkan sağ kaburga ağrısının geçmemesi ve devam etmesi durumunda ise ilk başvurulması gereken doktor iç hastalıkları (dahiliye) bölümünde bir iç hastalıkları uzmanıdır. İç hastalıkları uzmanı yaptığı incelemeler sonucunda hangi hastalıktan şüphe ediyorsa ona uygun uzmana yönlendirebilir; akciğer ile ilgili hastalıklar olan zatürre, akciğer kanseri gibi hastalıklar kaynaklı sağ kaburga ağrısından şüphe edilmesi durumunda göğüs hastalıkları bölümünde göğüs hastalıkları uzmanına, karaciğer, pankreas ile ilgili hastalıklardan kaynaklanan sağ kaburga ağrısından şüphe edilmesi durumunda ise genel cerrahi bölümünde genel cerrahi uzmanına yönlendirme sağlanır. Akciğer kanseri, karaciğer kanseri kaynaklı sağ kaburga altında ağrı şikayeti tespit edilen hastaların onkoloji bölümünde onkoloji uzmanına yönlendirilmesi yapılır.