Sağ Kol Ağrısı
Kolda oluşan ve rahatsızlık hissi veren Sağ Kol Ağrısını tedavi edebilmek için altta yatan nedene uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Sağ Kol Ağrısı Nedir?
Omuzdan parmak uçlarına kadar olan bölge olan kolda herhangi bir yerde lokalize ortaya çıkabilen ya da tüm kola yayılabilen rahatsızlık hissi veren durumların hepsi kol ağrısı olarak nitelendirilir. Bu ağrılar yazı yazma, yük taşıma gibi zorlayıcı durumlar sonucu ortaya çıkabileceği gibi düşme ve kazalar sonucu hasarlar ile de ortaya çıkabilir. Ayrıca kol bölgesindeki yumuşak dokuların iltihaplanması ve enfeksiyonu da kol bölgesinde ağrıya sebep olur.
Sağ kol ağrısı, sol kol ağrısı kadar korkutucu bir durum olmamakla birlikte insanların hayatını etkileyen, hareket kısıtlamasına neden olan rahatsız edici bir durumdur. Sağ kol ağrısı kalp hastalıkları ile ilişkisi çok olan bir belirti olmadığı için insanlarda genelde paniğe neden olmaz.
Sağ Kol Ağrısı Tipleri Nelerdir?
Sağ kol ağrısının ortaya çıkış şekli altta yatan nedenin tespiti için önemli olup bunların doğru şekilde ayırt edilmesi önemlidir.
- Sağ kolda yanıcı ağrı
- Sağ kolda batıcı ağrı
- Sağ kolda bölgesel ağrı
- Sağ kolda yayılan ağrı
- Sağ kolda hareket ile artan, istirahat ile azalan ağrı
- Sağ kolda hareket ile azalan, istirahat ile artan ağrı
- Sağ kolda sırta yayılan ağrı
Şeklinde ortaya çıkabilir.
Sağ Kol Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Sağ kol ağrısı genelde altta yatan başka hastalıkların habercisi olduğu için ağrının sebebinin tespiti çok önemlidir.
- Gerilme ağrısı: Eklemlerden oluşan bilek, dirsek ve omuz gibi vücut kısımlarını olması gerekenden fazla uzatmaya çalıştığımız zaman ortaya çıkan gerilme kas veya tendonların yırtılmasına neden olabilir. Geçmeyen ağrılar genelde bu şekilde doku hasarlarını işaret eder.
- Burkulma ağrısı: Düşme ve kolu bir yerlere çarpma sonucu eklem bağ dokusu adı verilen ve kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan yapılarda yırtıklar meydana gelmesi ile kolda şişme, kullanma zorluğu ve morluk gibi belirtilerle birlikte ağrı ortaya çıkabilir.
- Çıkık: Çarpma, düşme ya da ani çekme durumunda bilek ve omuzdaki iki kemik birbirinden ayrılabilir. Kol ve bilekte şekil bozuklukları, uyuşma ve şişlik ile ağrı ortaya çıkabilir.
- Gerilme kırıkları: Tekrarlayan hareketlerin yapılması bacaklarda daha çok olmakla birlikte kol ve bacaklarda küçük kırıklar meydana getirir. Kırıkların meydana gelmesine sebep olan aktiviteye devam edildikçe ağrı giderek artar.
- Kemik kırıkları: Darbe, düşme gibi durumlarda parçalı ya da tam kemik kırığı ortaya çıkabilir. Şişlik, morarma ve dayanılmayacak şiddette sağ kol ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.
- Boyun fıtığı: Boyun fıtığı omurilik arasındaki kıkırdakların omurilik kanalına yer değiştirmesi ile ortaya çıkan ve fıtıklaşan tarafa göre kollara yayılan ağrı ile kendini gösterir. Boyun fıtığı sağ kol ağrısı yapan nedenler arasındadır.
- Karpal tünel sendromu: Uzun süreli klavye telefon kullanımı elde uzun süre bulaşık yıkama gibi durumlarda karpal tünel adı verilen koldan avuç içine kadar uzanan ve sinirlerin geçtiği bölgede sıkışma meydana gelebilir. Sinir sıkışmasına bağlı gece uykudan uyandıran sağ kol ağrısı ortaya çıkabilir ve Sağ kol ağrısı ve uyuşması birlikteliği yaygındır.
- Tendinit: Tendon adı verilen ve kasları kemiğe bağlayan yapılarda aşırı zorlanma sonucu iltihaplanma ortaya çıkmasına tendinit adı verilir. İltihaplanan bölgede giderek artan sürekli sağ kol ağrısı ile kendini gösterir.
- Bursit (Bursa iltihaplanması): Bursa adı verilen ve kemik yapıların etrafını saran yumuşak yastık gibi dokuların iltihaplanarak içinde sıvı birikmesine bursit adı verilir. Kolunu çok kullanmak zorunda kalan işçiler ve sporcularda yaygındır.
- Osteoartrit (kireçlenme): Yaşlanmanın getirdiği bir yıpranma sonucu kemik uçlarındaki kıkırdaklar zamanla hasarlanır ve ağrıya sebep olabilir. Hem güç kaybı hem de ağrılar ile kendini gösterir.
- Stres: Stres özellikle boyun, sırt ve kol bölgesindeki kas ve sinirlerin gerilmesine neden olabilen bir durumdur. Stresten sağ kol ağrısı ortaya çıkabilir. Hastalar kendilerini kastığı için vücutta yaygın bir ağrı şeklinde kendini gösterebilir.
Sağ Kol Ağrısı Teşhisi
Sağ kol ağrısının altında yatan nedenin tespiti çok önemli olup bunun için ilk önce detaylı bir hasta öyküsü alınması gerekir; ağrıyı başlatan hasarlanma ve darbe olup olmadığı, ağrının ortaya çıkış zamanı ve ne kadar zamandır olduğu, ağrının başka bölgelere yayılıp yayılmadığı ağrıyı arttırıp azaltan sebeplerin varlığının sorgulanması önemlidir.
Sonraki aşamada detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Kolda şişlikler, morarmalar, kanamalar mevcut ise bunların tespiti açısından önemlidir.
Radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak çatlak, kırık ve boyun fıtığına bağlı ağrıların tespiti mümkün olabilir.
- Röntgen: Kırıklar ve çatlaklar X ışınları kullanılarak görüntülenebilir.
- Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): Boyun bölgesindeki omurgalara servikal omurlar adi verilir. Bu omurlar arasında fıtıklaşma ortaya çıkabilir. Fıtıklaşmanın tespiti için servikal manyetik rezonans görüntüleme yöntemi kullanılabilir.
- Omuz manyetik rezonans görüntüleme (omuz MR): Travmalar sonrasında omuzda meydana gelen kas kopmaları, kırık ve çıkıklar sebebiyle kola vuran ağrıların tespitinde kullanılabilir.
- Bilgisayarlı Tomografi (BT): Boyun fıtığına bağlı sağ kol ağrısında X ışınları kullanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. Yumuşak dokuların, kemiklerin şekil ve yer değişimini çok net göstermesi nedeniyle oldukça faydalıdır.
- MR Myelografi: Omurilik kanalına özel bir boyanın enjekte edilmesi ile omurların görüntülenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. MR ve BT yetersiz kaldığı zaman boyun fıtığı için istenebilen bir tetkiktir.
- Elektromiyografi (EMG): Sağ kol ağrısı ve uyuşması ile başvuran hastalarda karpal tünel sendromu denilen ve sinir sıkışması ile birliktelik gösteren hastalığın olma ihtimali vardır. Uygun miktarda elektrik akımı verilerek sinirlerin elektrik akımını iletme yetenekleri ölçülerek karpal tünel sendromunun kesin tanısı konulur.
Sağ Kol Ağrısı Tedavisi
Kol ağrısının tedavisi altta yatan nedenin tedavisi ile mümkündür.
Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı durumunda ağrı kesici ilaçlar hem ağızdan alınarak hem de ağrılı bölgeye sürülen krem şeklinde kullanılabilir.
Bursit ve tendinit sebebiyle ortaya çıkan sol kol ağrısının tedavisinde buz uygulaması yapılabilir. Antibiyotik tedavisi başlanarak enfeksiyonun kontrol altına alınması sağlanabilir. Ağrının dayanılmaz olduğu durumlarda ağrı kesici ilaçlar ile destek sağlanabilir.
Boyun fıtığına bağlı olarak ortaya çıkan sağ kol ağrısı için istirahat, boyunluk desteği, sinirlerin tahriş olmasını azaltmak için anti inflamatuar ilaçlar ve ağrı kontrolünü sağlamak için ağrı kesici tedavisi önerilir. Fizik tedavi alarak sıcak ve soğuk uygulama, çekme-germe egzersizleri ve manuel terapi denilen elle terapi yöntemleri boyun fıtığında oldukça faydalıdır.
Ağrının çok olması durumunda spinal enjeksiyon adı verilen yöntem ile sinirler arasındaki boşluğa doktor tarafından kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu yapılabilir.
Boyun fıtığında olabildiğince kaçılmaya çalışılsa da diğer yöntemlerle rahatlama sağlanamadığı zaman cerrahi müdahale kaçınılmaz olur. Distektomi adı verilen ameliyat ile sinire bası yapan bölge çekip çıkarılır.
Sağ Kol Ağrısı İlaçları
Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı durumunda ibuprofen, metin salisilat, diklofenak sodyum, flurbiprofen, tiyokolşikosid gibi ağrı kesici ilaçlar hem krem olarak hem ağızdan alınabilir.
Bursit ve tendinit gibi iltihabı olaylara bağlı sağ kol ağrısının tedavisinde antibiyotikler grubundan sulfonamidler, penisilinler, sefalosporinler tercih edilir. Ağrının dayanılmaz olması durumunda ibuprofen, diklofenak sodyum, flurbiprofen türevi ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir.
Boyun fıtığına bağlı sağ kol ağrısının kontrolünde ibuprofen, metil salisilat, diklofenak sodyum türevi ağrı kesici krem ve ağızdan ağrı kesici ilaç takviyesi yapılabilir. Sinirin üzerinde oluşan bası etkisiyle sinirde oluşan tahribatı azaltmak için naproksen, diflunisal, azapropazon gibi uzun etkili nonsteroid (steroid olmayan) antiinflamatuvar ilaçlar kullanılabilir.
Sağ Kol Ağrısı Tedavi Edilmezse
Sağ kol ağrısının altında yatan nedene yönelik tedavi edilmesi gerekmektedir. Kırık ve çıkık durumlarında tedavi edilmediği zaman yanlış kaynama, kolda şekil bozuklukları şeklinde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Ağrının kontrol altına alınmaması kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kişiler gündelik işleri bile yapmaktan imtina eder hale gelirler. Geceleri devam eden ağrılar olması durumunda kişilerde uyku bozuklukları ortaya çıkar.
Sağ Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?
Düşme ve travma sonrası ortaya çıkan ağrılarda soğuk uygulama yapılması hem ağrının azaltılmasını hem de kolda oluşabilecek morluk ve şişliklerin önüne geçmesini sağlar.
Bursit, tendinit, osteoartrit sebebiyle ortaya çıkan ağrılarda ise sıcak uygulama yapılması bölgedeki ağrının azalarak rahatlama sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Kolun hareketini azaltmak için ateller kullanılabilir, kol kaslarını güçlendirmek için uygun egzersizler uygulanabilir.
Hamilelikte Sağ Kol Ağrısı
Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlar ve fiziksel değişiklikler kaslar ve bağların gevşemesine sebep olur. Vücutta yaygın ağrılar görülmekle beraber bu ağrılar sağ kol ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir.
Karpal tünel sendromu hamilelikte sağ kol ağrısına en sık sebep olan durumdur. Sağ kol ağrısı ile birlikte sinir sıkışmasına bağlı olarak kolda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkabilir.
Hamilelik dönemindeki sağ kol ağrısı için sıcak uygulama yapılabilir. Bebek için pek tavsiye edilmese de dayanılmaz ağrılar olduğu zaman hafif ağrı kesiciler alınabilir. Egzersizler yapılarak kol kaslarının güçlenmesi sağlanabilir. Ateller takılarak el ve kol hareketleri kısıtlanarak ağrının azaltılması sağlanır. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan kol ağrıları genelde doğum sonrası ortalama 3 ay içinde kendiliğinden geçer.
Bebeklerde ve Çocuklarda Sağ Kol Ağrısı
Bebeklik ve çocukluk döneminde sağ kol ağrısının sebebi genelde düşmelere ve travmalara bağlı doku zedelenmeleri, çıkıklar ve kırıklardır. Bebekler henüz kafa ve vücut ağırlığının dengeli olmaması nedeniyle yürümeye çalışırken sıklıkla düşerler.
Çocukluk dönemi fazlasıyla hareketli bir dönem olup kolları sağa sola çarpma ve düşme sık görülür. Kolda meydana gelen hasarın tespit edilmesiyle ve ona göre tedavi programlanması ile durum çözülür.
Yumuşak doku zedelenmesi meydana gelmişse sadece ağrı kesici krem ve ilaçlar kullanılır. Daha büyük hasarlar olan çıkık ve kırık olması durumunda kolun sabitlenerek doktora derhal başvurulması gerekir. Çıkan kol doktor tarafından yerine oturtulurken kırık durumunda kol alçıya alınarak hareket kısıtlanır.
Sağ Kol Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?
Sağ kolda ağrı şikayetleri genelde darbe, yaralanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Şiddetli dayanılmaz ağrı olması durumunda, darbe ve yaralanma sonrası 1-2 hafta içinde geçmeyen ya da en azından azalmayan ağrı olması durumunda bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir.
Sağ kol ağrısı boyun fıtığı sebebiyle de ortaya çıkabilir. Boyun ve sağ kol ağrısının birliktelik gösterdiği durumlarda bir beyin ve sinir cerrahi uzmanına gidilmesi gerekir.
Tüm ihtimaller göz önüne alınıp yapılan tetkiklerde bir şey çıkmıyorsa olay psikolojik temelli olabilir. Bir psikiyatri uzmanı ile görüşülmesi gerekebilir.
Sağ kol ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Düşme veya Travma Sonrası Sağ Kol Ağrısı Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Düşme ve travmalar sonucu kollarda çatlak, kırık ve çıkık görülmesi yaygın bir durumdur. Kırık ve çatlaktan şüphe ediliyor ise kolun sabitlenerek en kısa sürede bir doktora başvurulması gerekmektedir, kendi haline bırakılan kırıklar yanlış kemik kaynamasına sebep olabilir ve bu da görüntü bozukluğuna ve işlev kaybına sebebiyet verebilir.
Kolun yerinden çıkması da yaygın bir durum olup bu durumlarda genelde dışarıdan bakıldığı zaman bir şekil bozukluğu gözlenir. Çıkık yerine oturtulmaya çalışılmaz derhal bir hastaneye giderek doktora başvurulur doktor uygun şekilde kolu düzeltir.