Sarıkız Örümceği Yarası

Sarıkız örümceği yarası, ısırılan bölge çevresinde kırmızı ya da mavi halka içerisinde boğa gözü deseni belirmektedir. Tedavide solunum yolu tedavisi ve antibiyotikler gibi birçok seçenek mevcuttur.

Sarıkız Örümceği Yarası Nedir?

Sarıkız örümceği beslenme ya da saldırılardan korunma amacıyla memelileri ısırmaktadır. Sarıkız örümceği ısırdığı zaman ısırılan bölge üzerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelmektedir. Isırılma sürecinin üzerinden geçen zamana göre şişliğin rengi farklılık göstermektedir. Isırılan bölge çevresinde kırmızı ya da mavi halka içerisinde boğa gözü deseni belirmektedir. Bu durum ise tıpta sarıkız örümceği yarası olarak ifade edilir.

Türkiye'de insanlar arasında 'Sarı Kız', 'Sarı Ömer' ya da 'Deve Örümceği' isimleriyle bilinen bu böcek türü akrep ile karıştırılmaktadır. Özellikle havaların ısınmasıyla ortaya çıkan bu örümcek yaklaşık 10 cm büyüklüğünde ve et ile beslenmektedir. Türkiye'de öncelikle Nevşehir ilinde görülen bu örümcek türü halkta büyük endişe uyandırdı.

Beslenme alışkanlıkları ile diğer örümcek türlerinden ayrılan Sarıkız, Türkiye'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Dünya üzerinde ise çoğunlukla Afrika'nın Namibya bölgesinde yer almaktadır. Sıcak ve kurak bölgeleri seven bu örümcek türü; akrep ile karıştırılsa bile eti olan her canlıyı kendisine besin olarak seçebilir.

Çok hızlı hareket ettiği bilinen bu örümceklerin boyu ortalama 8 ile 10 cm arasında değişmektedir. Sarıkız örümceği; akrep, böcek, kemirgenler ve insanların etleri ile beslenmektedir. Bu örümcek türü oldukça tehlikeli olmasına rağmen birtakım araştırmalar neticesinde ülkemizde görülen türlerinin zehirsiz olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Tabii ki sizlere saldırması durumunda zehirli ya da zehirsiz olduğuna karar vermek oldukça güç olacağı için acilen uzman bir hekime görünmenizde fayda var.

Ülkemizde besin yönünden avlanırken insanları tercih etmeyen bu örümcek türü genellikle diğer memelileri tercih etmektedir.

Sarıkız Örümceği Yarası Belirtileri Nelerdir?

Örümcek ısırmalarının birçoğu aynı belirtiler ile sağlık kuruluşlarına müracaat etmektedir. Bu belirtiler neticesinde sağlık ekipleri tarafından uygun muayene türü tercih edilir. Sarı ömer ısırığı ilk ısırma anında fark edilmesi oldukça güçtür. Bunun sebebi ise ısırdığı zaman ağzında salgıladığı anestezi hissini avına enjekte eder. Bu sebeple ısırılan bölge kısa süreliğine uyuşukluk (lokal anestezi) etkisindedir.

Sarıkız örümceği ısırdığı andan itibaren ağrı ya da kızarıklık oluşması olası bir durum değildir. Herhangi bir bölgenin ısırılması sonrasında en kısa 6 ile 8 saat arasında bölge çevresinde ağrı ve lokal kızarıklık meydana gelir. Isırılan bölgenin geç fark edilmesi durumunda siyaha dönüşmüş bir yara bölgesi görebilirsiniz.

  • Sarıkız örümceğinin ısırdığı bölgede şişlik meydana gelir.
  • Sarı ömer ısırığı sonrasında ısırılan bölgenin etrafında beyazımsı bir halka ve boğa gözü şeklinde büyük bir dış halka belirir. Bu halkanın rengi kızarıklığa bağlı kırmızı ya da mor olabilirken mavi bir alan içerisindedir.
  • Isırılan bölgede şiddetli yanma ve kaşınma ortaya çıkar.
  • Deride büyük bir nokta şeklinde kızarıklık ve deri döküntüleri olabilir.

Bunlar genellikle örümcek türlerinin ısırması sonucunda ortaya çıkan belirtilerdir. Şiddetli bir ısırma sonrasında ise yukarıdaki belirtilerin yanına ek olarak;

  • Kıvranacağınız türden bir ağrı hissi oluşabilir.
  • Karın bölgesinde sertleşme meydana gelebilir.
  • Bulantı ve kusma seyrekte olsa görülme olasılığı vardır.
  • Enfeksiyona bağlı yüksek ateş ve titreme nöbetleri görülebilir. (Titreme nöbetleri alerjik reaksiyon oluşup oluşmadığının göstergesi olabilir)
  • Alerjik reaksiyonlara ve örümceğin türüne göre solunum zorlaşması meydana gelebilir.

Örümcek türlerinin bir çoğu zararsız olarak yaşamını sürdürür. Sarıkız örümceği ise zararlı bir türdür. Isırılması ya da sokması durumunda ciddi sağlık sorunları meydana getirebilir. Bu sebeple kesinlikle hastaneye görünmeniz gerekir.

Sarıkız Örümceği Yarası Nedenleri Nelerdir?

Genellikle ülkemizde yakından tanıdığımız örümcek türleri yavaş hareket ettikleri için ısırma ve saldırma konusunda daha az vaka ile karşılaşırız. Kuzey Irak çöllerinden ülkemize doğru akın eden 'Deve Örümceği' (Sarıkız Örümceği) örümceğimsiler sınıfının en hızlı hareket eden türleri arasında yer alır.

2 ağzı ve 10 tane ayağı bulunan bu sarıkız örümceği; beslenme ya da savunma ihtiyaçları gereği memelilere zarar vermektedir. Özellikle havanın kararması ile birlikte ortaya çıkan bu tür kendisini tehlike anında hissettiği zaman hemen saldırı pozisyonuna geçer. Bu sebeple memeliler onun yaşamına müdahale ettiği zaman ısırmaya çalışır.

Savunma yanı sıra beslenme ihtiyacını memelilerden karşıladığı için insanları çok fazla tercih etmese bile çok aç kalması halinde insanları uyku halinde ya da hareketsiz bir pozisyonda yakaladığı zaman av haline getirmek isteyebilir.

Sarıkız Örümceği Yarası Teşhisi

Ülkemizde yaşamını sürdüren her örümcek türü aynı belirtiler ile karşımıza çıkabilir. Sarı ömer yarası ise farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Örneğin, herhangi bir zehirsiz örümcek türünün sokmasına maruz kaldığınız zaman şişlik ve ağrı ile ortaya çıkarken; sari ömer ısırığı sonrasında boğa gözü şeklinde desen ve beyazımsı bir halka görünebilir.

Bu sebeple uzman hekimler örümcek türlerine göre teşhis koymaktadır. Özellikle teşhis konulması aşamasında fiziksel muayene ve yara bölgesinin gözlemi önceliklidir.

Sarıkız Örümceği Yarası Tedavisi

Sarıkız örümceği yarası ile karşılaştığınız zaman kesinlikle uzman bir hekime müracaat etmelisiniz. Bitkisel çözümler ya da doğal tedavi olanakları bu tarz yaralar için yanlış bir seçim olabilir. Genellikle uzman bir hekime göründükten sonra hekimin önerdiği tıbbi tedavi doğrultusunda ilerlemelisiniz.

Zehirli ya da zehirsiz sarıkız örümceklerinin ısırması kendisini yaklaşık 1 gün sonunda gösterebilir. Isırılan bölgenin iyileşme süresi ise uygulanan tedaviye göre ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Herhangi bir kişide alerjik reaksiyon göstermesi ise hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir.

Hem farmakolojik hem de farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri uygulanabilir. Alerjik reaksiyon oluşması durumunda alerji ile birlikte ortaya çıkan belirtileri durdurmak için ilaç tedavi uygulanabilir. Örneğin, sarı ömer ısırması sonucunda nefes darlığı ortaya çıkmış ise uygun solunum yolu tedavisi planlanır.

Enfeksiyon için ise uygun antibiyotik tedavisi uzman hekim öncülüğünde başlatılmalıdır. Bu tedavi türünde reçete edilen ürün doğrultusunda kullanımı gerçekleştirilmelidir. Aksi halde yanlış bir kullanım olası kötü sonuçları doğurabilir.

Sarıkız örümceği yarasının oluştuğu bölgenin temizlenmesi ise ikinci bir seçenektir. Bölge çevresinde oluşan enfeksiyonun dağılmaması adına hem antibiyotik hem de batikon ile temizlik tedavisi başlatılır.

Örümcek ısırmaları, kişilerin sinir sistemini etkilemesi ve bununla birlikte çene ve boyun kaslarının ağrılı bir şekilde kasılmasına yol açar. Bu sebeple sarı ömer ısırığı sonrasında uzman hekimler tetanoz aşılaması yapılmasını tavsiye etmektedir. Sağlık kuruluşunda gerekli muayene ve teşhis işlemi yapıldıktan sonra bireylere tetanoz aşısı vurulacaktır.

Sarıkız Örümceği Tedavi Edilmezse

Sarıkız örümceği ülkemizde çok fazla tanınmadığı için kesinlikle acil bir uzman tarafından bölgenin ve belirtilerin incelenmesi gerekir. Örneğin, sıradan zehirsiz bir örümcek türünü ülke genelinde tanıdığımız için evde uygulayabileceğiniz bitkisel çözümler ile tedavi edilmesi ve belirtilerinin hafifletilmesi mümkündür.

Sarıkız örümceği ise pek fazla bilinmeyen bir tür olduğu için ısırması ya da sokması halinde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple kesinlikle uzman bir kuruluşa görünmenizde fayda var.

Sarıkız Örümceği Yarasına Ne İyi Gelir?

Sarıkız örümceği ısırması ile karşı karşıya kaldıktan sonra uzman bir hekime göründükten sonra evde kaşıntı, ağrı ve şişlik yönünden tedavi uygulayabilirsiniz.

  • Uzman bir hekim tarafından önerilen antihistaminik ilaçlar kaşıntı ve şişliği azaltacaktır.
  • Şişlik ve kaşıntı oluşan bölgenin üzerine buz soğuk kompres tedavisi uygulanabilir. Buz ile yara bölgesinin direkt temas etmemesi adına bu iki bölgenin arasına ince bir bez koyabilirsiniz.
  • Sarıkız örümceği tarafından ısırılan bölgenin kol ya da bacak olması durumunda ağrıyı azaltmak adına bölgenin kalp seviyesine getirilmesi tavsiye edilir. Bu sayede bölgenin şişliği azalacaktır.

Bunların yanı sıra aloe vera ve patates kabukları ile bölgenin iyileşme süreci hızlandırılabilir. Bu uygulamaları denemeden önce hekiminize danışmanızda fayda var. Bu ısırıklar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

  • Aloe Vera: Tıp alanında sarısabır olarak bilinen bu bitki türü onlarca farklı cilt hastalığında bitkisel tedavi alanında kullanılmaktadır. İki bölümden meydana gelen bu bitkinin kabuk ve jel bölümü onlarca hastalığı tedavi ederken; ilaçların içerisinde etken madde olarak da tercih edilmektedir. Sarıkız örümceği tarafından ısırılan bölgenin üzerine aloe vera bitkisinin jeli sürülmeli ve yaklaşık 15 dakika bekletilmelidir. Bu jel, hem soğukluk hem de kaşıntı yönünden faydalı gelecektir. Kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
  • Patates Kabuğu: Aloe Vera bitkisinde olduğu gibi geleneksel tedavi içerisinde önemli bir rol tutan patates kabukları örümcek ısırmalarında kullanılmaktadır. Sizler bu geleneksel tedavi yöntemini hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmayınız. Herkes tarafından aynı etkiyi göstermesi beklenemez. Sarıkız örümceği tarafından ısırılan bölgeye patates kabukları ovalama yapılarak yaklaşık 15 dakika sürülür.

Sarıkız Örümceği Yarası Ne İyi Gelmez?

Sarıkız örümceği türü hakkında pek fazla bilgi olmadığımız için ısırdığı zaman bölge üzerine hangi tedavi uygulanıp uygulanmaması hakkında ülke genelinde yeterli bilgiye sahip değiliz. Bu sebeple ısırılan bölge üzerine ağızdan duyma bilgilerin kullanılmaması şiddetle tavsiye edilir. Bu örümceklerin ısırığı ile karşılaştığınız anda uzman bir hekime görünün.

  • Bölge üzerine hidrojen peroksit ya da alkol kullanmaktan kaçının.
  • Bölgenin kaşınması oldukça doğaldır. Bu sebeple uzun tırnaklarınızla yapacağınız kaşıma işlemleri iyileşme sürecini yavaşlatır.
  • Örümceğin ısırdığı bölgeye sigara ve tütün gibi maddeler bastırılmamalı.
  • Herhangi bir şekilde yara bölgesinin ağrısından dolayı bıçakla kesmek ya da bilinmeyen kesici/delici aletlerin sokulması kesinlikle yapılmaması gerekir.
  • Soğuk kompres yerine sıcak kompres uygulaması enfeksiyonlara ve yaranın daha fazla büyümesine davet açacaktır. Bu sebeple sıcak kompres uygulaması yapmamalısınız.

Sarıkız Örümceği Yarası İlaçları

Sarıkız örümceği ya da örümcek ısırmaları ile karşılaşıldığı zaman sizlere bilgisi aktarılan ilaçların hiçbirini doktor/uzman hekim haberi olmadan kesinlikle kullanmamalısınız. Bu ilaçlar kişilerin öncelikle muayenesi yapıldıktan sonra hastalığın seyrine göre verilen ilaç türleridir.

  • Sarıkız örümceği ısırdığı zaman kişide alerjik reaksiyon meydana getirmesi halinde 'antivenom' ilaçları tercih edilmektedir. Bu ilaç türü oldukça tehlikeli olduğu için kar-zarar ilişkisi hesap edildikten sonra uzman hekim tarafından tedavi sürecine başlanır.
  • Kaşıntı ve alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletmek adına difenhidramin veya loratadin antihistaminik ilaçlar tercih edilebilir. Bu ilaç türleri bölgenin durumuna göre tercih edilmektedir. Örneğin, şiddetli bir kaşıntı süreci geçirmeyen hasta için tercih edilmeyebilir.
  • Sarıkız örümceği yarası şiddetli ağrı yapması halinde ağrı kesiciler tercih edilebilir. İbuprofen, antienflamatuar grubundan non-steroid ilaçların etken maddesidir. İçeriğinde bu etken maddede bulunan ilaçlar ağrı kesici olarak tercih edilebilir.
  • Sarıkız örümceği yarası kaşıntının şiddetli gerçekleşmesi halinde deri bütünlüğünü bozabilir. Örneğin, küçük bir noktanın şiddetli bir kaşıntı olması halinde deri bütünlüğünü tehdit etmesi akıllara gelir. Bakteriyel enfeksiyon oluşumunu durdurmak adına penisilin ya da sefalosporin türü antibiyotikler tercih edilebilir.

Sarıkız Örümceği Yarası için Hangi Doktora Gidilir?

Zehirli ya da zehirsiz örümcek sokmaları kişilerde alerjik reaksiyon meydana getirebilir. Bu alerjik reaksiyonlara acil müdahale edilmediği takdirde kişi ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Isıran örümceğin türü ayırt edilmesinde zorlanıyorsanız kesinlikle fotoğrafını çekin. Isırılan bölgenin ağrı, kızarıklık ve şişlik yönünden inceledikten sonra özel ya da kamu kuruluşlarının acil bölümüne müracaat etmelisiniz. Bu fotoğrafı çektiyseniz uzman hekimlere göstermeniz sizin için faydalı olacaktır.

Böcek ya da örümcek ısırmalarında nefes darlığı veya solunum problemleri ciddiye alınmalıdır. Sağlık kuruluşlarına acilen müracaat edilmesi şiddetle tavsiye edilir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın