Ses Teli Ameliyatı Nedir?
Çeşitli hastalıklar sebebiyle zarar görebilen ve işlevini kaybedebilen ses tellerinin bir kısmı veya tamamı cerrahi müdahale ile çıkartılmak zorundadır.
İnsanların ses çıkarmasını ve dolayısıyla konuşmasını sağlayan ses telleri, çeşitli hastalıklar sebebiyle zarar görebilir ve işlevini kaybedebilir. İşlevini kaybeden ses tellerinin bir kısmı veya tamamı cerrahi müdahale ile çıkartılmak zorundadır. Bu müdahale sırasında yapılan tüm işlemler ses teli ameliyatı kapsamında yer alır.
Ses tellerinde oluşan hastalık ve rahatsızlık sonucunda bölge hasar görmüş ise ilk etapta ameliyat dışı tedavi yöntemlerine başvurulur ve kişinin bir süre dinlenmesi tavsiye edilir. Ses tellerinde meydana gelen tahribat, bu şekilde onarılmaya çalışılır ancak bazı durumlarda ameliyat dışı tedavi yöntemlerinden sonuç alınamaz. Bu tür durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmazdır.
Ses Teli Hastalıkları
Ses tellerine etki eden hastalık ve rahatsızlıklar bölgede tahribata yol açtığı için zaman içerisinde kişinin konuşmasını ve nefes alışverişini etkiler. Dolayısıyla hastanın yaşam standartları düşer. Ayrıca, bölgede kanser oluşma riski vardır ve müdahale edilmezse bu kanser türü hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Karşılaşılan ses teli hastalıkları:
Ses Teli Nodülleri
Ses tellerinde en sık karşılaşılan hastalık bölgede nodül ya da bir diğer adıyla polip oluşumudur. Ses tellerinde oluşan bu nodüller genellikle iyi huylu olmalarına rağmen bazı durumlarda kanser riski taşımakta veya tamamen kanserli hücreler de olmaktadır. İyi huylu tümörler hastanın hayatını tehlikeye atmaz ancak ses tellerinin doğru şekilde kapanmasını engelleyerek kısa süreli ve tekrarlayan ses kısıklığı oluşturur. Ses kalitesi düşer ve hasta standart sesini zamanla kaybeder. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurmalı ve muayene olunmalıdır. Ses teli nodülüne rastlanması durumunda mikroskobik cerrahi yöntemine başvurulur ve ameliyatın ardından hasta ses terapisine yönlendirilir.
Ses Teli Kistleri
Ses tellerini çevreleyen nemlendirici bezler bulunur. Nemlendirici bezlerin zaman içerisinde tıkanması sonucunda ise bölgede kist oluşumu görülür. Kişinin sesini yoğun şekilde ve kötü kullanması sonucunda kistler tetiklenerek büyüyebilir. Tanı konulması durumunda ses teli ameliyatı ile cerrahi müdahale uygulanır.
Reinke Ödemi
Ses telleri farklı bölümlerden oluşur. Bu bölümlerin ortasında kalan kısım reinke bölgesidir. Zaman içinde bu bölgede biriken maddeler ödem oluşmasına neden olur. Sigara içen bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir. Sigara tüketimi sonucunda zararlı maddelerin bu bölgeye birikerek ödem oluşturduğu görülür. Ses teli ameliyatı ile tedavisi mümkündür.
Ses Teli Felci
Ses telleri, sinirlerden uyarı alarak çalışır. Bu sinirlerde zayıflama görülür ise ses telleri zayıf çalışmaya başlar. Kişi bu aşamada nefes alıp verirken zorlanır. Üst solunum yolu enfeksiyonunu sıklıkla geçiren kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bu durumla karşılaşılması durumunda ses teli ameliyatına başvurulur ve ardından hastanın ses terapisine gitmesi tavsiye edilir.
Ses Telinde Renk Değişimi
Genellikle çok sigara tüketen bireylerde görülen renk değişimi, bölgede oluşan lezyonları tanımlamaktadır. Müdahale edilmediği durumlarda daha büyük sorunlara yol açabileceği için tanı konulmasının ardından cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Bölgede oluşan lezyonlar kanserin belirtilerinden biridir.
Boyun bölgesinde ağrı, sesin çabuk yorulması, ses tonunda sabitliğin oluşmaması, ses kısıklığı, ses titremesi ve seste çatallanma belirtilerinden biri veya birkaçı yaşanır ise doktora başvurularak muayene olunmalıdır. Bu belirtiler, ses teli hastalıklarının işareti olabilir.
Ses Teli Ameliyatı Öncesi
Ses telinde oluşan rahatsızlık ve hastalıkların tanısı için KBB doktoruna başvurulması gereklidir. Muayene sırasında ses tellerinin görüntüleme yöntemleri ile incelenmesinin ardından gerek görülmesi halinde ekstra tanı yöntemlerine başvurulabilir. Tanı konulmasının ardından cerrahi işlemlere başvurulması gerekiyor ise ameliyat hazırlığı yapılır ve uzman doktor tarafından hastaya uyması gereken durumlar aktarılır. Ses teli ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler:
- İşlem öncesinde hastadan alınan hastalık öyküsü, ameliyat sırasında oluşabilecek durumların önceden planlanmasına olanak sağladığı için önemlidir. Hastalık öyküsü doktora doğru bir şekilde aktarılmalıdır. Hasta, daha önceki süreçte yaşadığı rahatsızlıkları ve kullandığı ilaçları bildirerek riski düşürmelidir.
- Kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçların yanı sıra besin takviyeleri de uzman doktora bildirilmelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan en az bir hafta öncesinden bırakılması gereklidir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sırasında kanamanın kontrol altına alınmasını engellediği için risk ihtimalini artırır. Uzman doktor ilaçları inceleyerek gerekli uyarıları hastaya iletmektedir.
- Ses teli ameliyatı genel anestezi altında yapıldığı için ameliyattan bir önceki geceden itibaren yeme ve içmeye ara verilmelidir.
- Hasta alerji durumları hakkında doktora bilgi vermelidir ya da alerji testi yapılmalıdır.
- Ameliyatın en az bir hafta öncesinden sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır. Ses tellerinde hasar oluşan kişilerin ameliyattan sonraki süreçte de bu ürünlerden uzak durması gereklidir.
Ses Teli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ses teli hastalıklarının erken teşhis edilmesi ve tedaviye erken başlanması durumunda ses telinin tamamının alınması gerekmez. Bu sayede hasta konuşma yeteneğinden yoksun kalmaz ve yaşam standartlarında düşüş yaşanmaz. Hastalıkların erken dönemde tespit edilememesi durumunda ise ses tellerinin tamamı alınabilir. Ses teli ameliyatı rahatsızlığın boyutuna göre farklı aşamalar içerse de genel olarak aşağıdaki adımlar takip edilir:
- Ses teli ameliyatları daha çok mikroskobik cerrahi yöntem ile gerçekleştirilmektedir.
- Hasta anestezi etkisi ile uyutulduktan sonra ses teli bölgesine giriş yapılır.
- Bölgedeki hasarlı doku çıkarılır.
- Ameliyat sırasında büyük kesiler uygulanmadığı için komplikasyon yaşanma riski azdır.
- Ameliyat tamamlanır ve hastanın dikkat etmesi gereken talimatlar kendisine iletilir.
Ses Teli Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları
Ses teli ameliyatının riskleri ve komplikasyonları, diğer cerrahi müdahaleler ile kıyaslandığında daha düşük seviyededir ancak ameliyat öncesi ve sonrası süreçte doktor talimatlarına bağlı kalınması gereklidir. Bu sayede risk ve komplikasyonların yaşanma ihtimali azalır. Ses teli ameliyatı riskleri ve komplikasyonları:
- Ses Kaybı: Ses tellerine yapılan müdahale sırasında teller hasar görür ise kişide kısa veya uzun süreli ses kaybı görülebilir. Kısa süreli ses kayıpları, ameliyat sonrasında uygulanan ses terapisi ve istirahat ile giderilebilir ancak kalıcı ses kayıpları için bu mümkün değildir.
- Kanama: Ses teli ameliyatı sonrası hastanın sigara içmeyi bırakması, yüksek ses ile konuşmaması ve boğazını zorlamaması gereklidir. Tam iyileşme gerçekleşmeden bunların yapılması sonucunda bölgede kanama meydana gelebilir.
- Kalıcı Ses Bozukluğu: Ses tellerine yapılan müdahale sonucunda kişinin sesinde farklılık görülebilir. Bu değişim, kalıcı bir hal alabilir.
Ses Teli Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
Ses teli ameliyatı sonrası uzman doktor tarafından hastaya bildirilen uyarı ve önerilerin dikkate alınması gereklidir. Bu uyarılar iyileşme sürecinin daha konforlu geçmesini ve hastanın sesini tekrar kazanmasını sağlamaktadır. Uyarılar dikkate alınmadığında kişide kalıcı ses bozukluğu, ses felci ve hatta ses kaybı görülebilir. Ses teli ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrı, enfeksiyon ve kanama ihtimalini azaltmak için uzman doktor tarafından ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların düzenli ve tavsiye edilen dozda kullanılması önemlidir.
- Ameliyat sonrasında hafif düzeyde ağrı görülmesi normaldir. Ağrının uzun sürmesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
- Hasta, ameliyatın ardından ses kısıklığı yaşayabilir ancak bu durum geçicidir. İstirahat sonucunda ses eski seviyesine ulaşmaktadır.
- Ses tellerine hasar verecek aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemelidir.
- Ses tellerinin toparlanması için bir hafta boyunca konuşulmamalıdır. Bağırmak, yüksek seviyede konuşmak gibi eylemlerden kaçınılmalıdır.
- Ses tellerinin hava ile teması minimum seviyede olmalıdır. Bu sayede daha kısa sürede iyileşme görülür.
- Ses tellerinde oluşan hastalıkların temel nedeni sigaradır. Ameliyat sonrasında sigara tamamen bırakılmalıdır.
- Hastada reflü hastalığı varsa tedavisi yapılmalıdır.
- Sosyal yaşantıda gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Ameliyat bölgesinin iyileşmesinin ardından sesin tekrar kazanılması için ses terapisi uygulanmalıdır. Nefes eğitimi ile birlikte uygulanan ses egzersizleri, tonların doğru bir şekilde telaffuz edilmesini ve sesin yeniden istenen seviyede olmasını sağlamaktadır.
- Ses teli ameliyatı sonrası beslenme düzeninde bir değişiklik olmaz. Hasta, yeme içme düzenine aynı şekilde devam edebilir.
Ses Teli Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ses teli ameliyatı tehlikeli mi?
Ses teli ameliyatı tehlikeli bir ameliyat değildir. Diğer cerrahi müdahaleler ile kıyaslandığında ameliyat esnasında ve sonrasında süreç hızlı ilerler. Tıbbi teknolojinin gelişmesi ile oluşabilecek yan etki ve risklerin de önüne geçilmektedir.
Ses teli ameliyatı kaç saat sürer?
Ses teli ameliyatı süresi, işlemin uygulanma sebebine ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 40-60 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Ameliyat sırasında gelişebilecek olası durumlara karşı ek işlemlerin yapılması ise bu sürenin değişmesine neden olabilir. Ses teli ameliyatı süresi hakkında detaylı bilgi ameliyat öncesinde uzman doktor tarafından verilmektedir.
Ses teli ameliyatı fiyatları nedir?
Ses teli ameliyatı devlet ve özel sektörde yer alan hastanelerde yapılmakla birlikte uygulanma amacı hastalığa bağlıdır. Ses teli ameliyatı fiyatları ise uygulamanın yapılacağı kuruluşun fiyat politikasına ve hastalığın boyutuna bağlı olarak değişmektedir. Ses teli ameliyatı fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.
Ses teli ameliyatı sonrası ses ne zaman düzelir?
Ses teli ameliyatı sonrası hastanın 7-10 gün boyunca sesini dinlendirmesi gereklidir. Bu süre zarfında konuşmamalı, bağırmamalı ve kendini yormamalıdır. Ameliyatın ardından ses terapisine başlanır ve ortalama 1 ay içerisinde kişi eski sesine kavuşmaya başlar. Ses telinde geçici kayıp oluşması halinde tedavisi mümkündür ancak hastanın bu süreçte uyarıları dikkate alması gereklidir.
Ses teli ameliyatı yapan hastaneler hangileridir?
Ses teli ameliyatı, bölgede oluşan nodül ve diğer zararlı dokuların temizlenmesi amacıyla yapıldığı için devlet hastaneleri, özel hastaneler, üniversitelerin eğitim ve araştırma hastaneleri, vakıf hastaneleri gibi pek çok sağlık kuruluşunda yapılmaktadır. Ses teli ameliyatı yapan hastaneler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için kişilerin bölgelerinde bulunan hastaneleri araştırmaları önerilmektedir.
Ses teli hastalıkları tedavi edilmezse ne olur?
Ses teli hastalıklarının başında bölgede nodül oluşumu gelmektedir. Nodüllerin büyük bir bölümü iyi huylu olmasına rağmen kişinin yaşam standartlarını etkileyecek düzeyde olumsuzluklara yol açabilir. Ses kısıklığı, seste çatallaşma, ses kaybı gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle, ses teli hastalıklarının görülmesi durumunda tedavi olunmaktan kaçınılmamalıdır.
Ses teli ameliyatı sonrası ses tonu değişir mi?
Ses teli ameliyatında ses tellerinin hasar görmesi sonucunda tonlamada değişiklikler olabilir. İstirahat sürecinin ardından uygulanacak olan ses terapisi ile kalın ve ince sesler yeniden kazanılır. Kişi eski sesine kavuşabilir. Ameliyat sonrasındaki süreçte ses kullanımına dikkat edilmesi ile ameliyatın etkileri azaltılır.
Ses tellerinde oluşan nodül ameliyattan sonra tekrarlar mı?
Ses teli ameliyatı ile alınan nodüllerin tekrarlama olasılığı düşüktür. Ameliyatın başarılı geçmesi ve ameliyat sonrasında uzman doktorun uyarılarının dikkate alınması ile tekrarlama olasılığı daha da azalır. Hastanın ameliyat sonrasındaki yaşantısı, tekrarlama ihtimali üzerinde büyük ölçüde etkiye sahiptir.
Ses tellerinde oluşan nodüller kansere dönüşür mü?
Bu bölgede oluşan nodüllerin büyük bir kısmı iyi huyludur ve kanser riski taşımamaktadır. Ancak, nodüller iyi huylu olsalar dahi kişinin hayatını olumsuz etkileyebilirler. Bu nedenle, cerrahi müdahale ile alınmaları gereklidir. Bölgede kanser nodüllerinin oluşma ihtimali azdır.
Ses teli ameliyatı için yaş sınırı var mı?
Ses teli ameliyatı yetişkinlerde daha çok görülmektedir ancak çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak çocuklarda görülmesi durumunda ameliyat uygulanabilir. Herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.