Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum, anne adayının karın bölgesi üzerinde bir kesi açılması sonucunda ameliyatla bebeğin dünyaya getirilmesine denir.
Normal doğum şeklinin farklı sebepler yüzünden yapılamadığı bazı durumlarda doktorun istek ve onayıyla sezaryen doğum yapılır. Bununla beraber normal doğum yöntemine göre çok daha kısa bir zaman alması ve daha ağrısız olması sebebiyle annelerin kişisel tercihleri de sezaryen doğum yönteminden yana olabilmektedir.
Sezaryen doğum, doktor tarafından karar verildiği zaman ameliyathane şartlarında ve anestezi uygulanarak karın bölgesine, ardından da rahim bölgesine uygulanan cerrahi bir kesi sonrası yapılan doğum şeklidir. Asında sezaryen doğumlar, hayat kurtarma ameliyatıdır. Son senelerde de normal doğum şekline bir alternatif görülmektedir.
Kişi, vajinal doğum (normal doğum) yapmayı planlıyor olsa da bebeğin ters pozisyonda gelmesi veya anne adayında iltihaplanma gibi sorunların oluştuğu durumlar yaşanabilir. Planlandığı gibi gitmediği durumlarda da bu yöntemle doğuma başvurulur. Bu noktada hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından sezaryen ameliyatı tercih edilmektedir.
Sezaryen Doğum Çeşitleri
Sezaryen doğum çeşitleri, farklı kesi şekillerine göre adlandırılabildiği gibi genel olarak uygulanan anestezi yöntemine göre sınıflandırılır. Bu durumda genel anestezi, spinal veya epidural anestezi çeşitleri uygulanmaktadır. Bu anestezi teknikleri altında gerçekleştirilen sezaryen doğum çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Genel Anestezi ile Sezaryen: Anestezi uygulanır ve 10-20 saniye sonra anne adayı uyur, bilinç kapanır. Anne adayı uyku halindeyken nefes borusu üzerine bir tüp yerleştirilir. Bu tüp ise solunum cihazına bağlanır. Anestezi uzmanınca anestezi devam ettirilirken jinekolog uzman da bebeği anne rahminden alır. Bu yöntem çok daha hızlı şekilde etki etmektedir. Acil bir durum olmadığı sürece bu yöntemle sezaryen tercih edilir.
Epidural Anestezi ile Sezaryen: Omurganın yan kısmına anestezik ilaç enjekte edilir. Epidural anestezinin kişi üzerindeki etkisi, 15-20 dakika sonra başlar. Anne uyanık şekilde olur.
Spinal Anestezi ile Sezaryen: Omurganın yan kısmına anestezik ilaç enjekte edilir. Epidural sezaryene ve anestezisine karşın bu yöntemde anne adaylarında bacaklar tamamen hareketsizdir. Ayrıca karın bölgesi tamamıyla gevşemiş olur.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?
Sezaryen doğum yapılması gereken durumlar, genel olarak anne adayının ve bebeğin sağlıkları vajinal/normal doğum açısından uygun olmadığı durumlardır. Bu gibi durumlarda doktor kararıyla gerçekleşebilir. Sezaryen doğum kararı alınan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Genital herpes (Uçuk/cinsel yolla bulaşabilen iltihaplanma) enfeksiyonu şeklindeki bazı sağlık problemleri yüzünden normal yolla doğum şekli mümkün olmadığı zaman,
- Preeklampsi (Hamileliğe bağlı yüksek tansiyon) veya anne adayının sağlığını tehdit altına sokabilecek riskli bir durum oluştuğu zaman,
- Normal doğum esnasında bebeğin makat pozisyonunda olması gibi bebek için riskli durumlarda,
- Bebeğin, doğum kanalı içerisinde ilerleyemediği ve annede aşırı düzeyde vajinal kanama görüldüğü durumlarda,
- Annede normal doğum korkusu olduğu durumlarda doktor ile annenin ortak kararı sonucunda sezaryen yapılabilir.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum yapılışı, doktor onayıyla ve ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir. Bu sezaryen operasyonu için takip edilecek adımlar şunlardır:
- Planlı olan sezaryen doğumlarda hekim, gebeliğin 39.haftası içinde bir gün için randevu verir.
- Randevu tarihinden öncesinde anestezi uzmanı tarafından anne adayı muayeneden geçirilir.
- Anne adayı, doğumdan yaklaşık 6 ila 7 saat kadar önce bir şey yeme-içmeyi kesmelidir. Ameliyata giderken annenin bağırsak ve midesinin boş olması gerekmektedir.
- Ameliyatın hemen öncesinde anne adayı son kez bir tuvalete gitmelidir.
- Sezaryen doğum, lokal (epidural), spinal veya genel anestezi uygulanarak yapılır.
- Epidural anestezi altında doğum olacaksa idrar sondası anneye takılır.
- Genel anestezi altında ise anne, tamamen bayıltılmış olur. Ancak epidural ise yalnızca göbek deliğine varana kadar olan kısım uyuşturulmuş olur.
- Uyuşma sonrasında doğum işlemine başlanır.
- Bebeğin anne rahminden alınması sonrasında göbek kordonu dikkatlice kesilir.
- Böylece doğum süreci bitmiş olur.
Sezaryen Doğum Zararları
Sezaryen doğum zararları arasında şunlar sıralanır:
- Anne rahminde, karın bölgesindeki kesi yerinde ve mesane gibi leğen kemiği alanı organlarında enfeksiyon oluşabilir.
- Fazla derecede kan kaybı yaşanabilir.
- %2 oranda olmak üzere bağırsak ve mesane gibi bazı organlarda organ yaralanmaları görülebilir.
- Cerrahi ya da kişisel faktörlere bağlı olarak mesane, karın zarı, rahim, karın duvarı ve bağırsak arasında yapışıklıklar meydana gelebilir.
- Lohusalık bitiminde annelerin ağrıları açısından sezaryen ile normal doğum arasında fark yoktur.
- Sezaryen doğum sonrası anneler, doğum deneyimlerini negatif algılayabilir ve bağlanma noktasında bebekleriyle sıkıntı yaşayabilir.
Sezaryen doğum yan etkileri ve riskleri, göz önünde bulundurulmalıdır. Sezaryen ile doğum, anne adayının hayati riski olduğu durumlarda kurtarıcı bir yöntem olarak gerçekleştirilen acil bir operasyondur. Karnın açılmasıyla yapılan tüm ameliyatlarda görülebilecek yan etkiler ve riskler, sezaryende da geçerlidir.
Sezaryen Doğum Riskleri
Sezaryen doğum riskleri şu şekilde sıralanır:
- Bu doğumlarda yenidoğanda geçici takipne (çok hızlı solunum), normal doğuma göre daha yüksek risk taşır ve daha yaygın görülür.
- Hipoksi (oksijen tüketmekte olan organizmanın dokularına yeteri kadar oksijen verememesi ile oluşan rahatsızlık) ve fetal hemoraji (hamileliğin son dönemlerinde görülen kanama) riskleri vardır.
- Bebek için potansiyel laserasyon (travmatik yaralanma, yırtılma) riski bulunur.
- Birden fazla olacak şekilde gerekliliğe ve tercihe bağlı olarak sezaryen doğum yapılabilmektedir. Ancak her yapılan sezaryen doğumunda riskler de daha çok artar.
- Üç defadan fazla sezaryen olduğunda ise bebek ve anne için riskler daha yüksektir.
Sezaryen Doğum Sonrası
Sezaryen doğum sonrası yapılması gerekenler konusunda anne adayı bilgilendirilmelidir. Bu noktada annenin ve bebeğin sağlığı açısından sezaryen ameliyat sonrasında annenin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanır:
- Emzirmeye başlama konusunda yanlış algılar olmakla beraber annenin bebeğini beklemeden hemen emzirmeye başlaması gerekir.
- Koruyucu bir aparat bulunmuyorsa doğumun ardından 3-4 gün sonrasında anne duş alabilir.
- Bebeğin uyuduğu vakitlerde ve uygun anlarda annenin (düzenli) dinlenmesi tavsiye edilir.
- Dinlenme tavsiye edilse de aralıklı zamanlarda annenin yürüyüşe çıkması önerilmektedir.
- Sezaryen doğum ardından vajinal kanamalar görülebilir; normal bir semptomdur.
- Doktor tarafından reçete edilmiş olan ilaçların düzenli kullanılması gerekir.
Sezaryen Doğum Sonrası Adet Düzensizliği
Sezaryen doğum sonrası adet düzensizliği yaşanabilir. Yumurtlama gelişmiş olsa da adet döngüsünün düzene girmesi, birkaç tane adet döneminin geçmesi ile mümkün olabilir. Doğum sonrasında 6 ila 8 hafta geçmesi ardından meydana gelen yumurtlamadan ortalama 15 gün sonrasında kadında adet kanamaları başlayacaktır.
Sezaryen Doğum Sonrası Kanama
Sezaryen doğum sonrası kanama, (bilinenin aksine) az miktarda da olsa görülebilmektedir. Ortalama 1 ay kadar devam edebilen bu kanamalar, günden güne azalma gösterecektir. Kanamaları olan kadınlar ped kullanabilirler. Ancak kadınların bunun için tampon kullanmaması gerektiği, çünkü bu yöntemin hijyenik olmayacağı belirtilmektedir.
Sezaryen Doğum Sonrası Vajinal Kaşıntı
Sezaryen doğum sonrası vajinal kaşıntı, sezaryen ardından türlü nedenlere bağlı olarak gelişebilecek enfeksiyonlar yüzünden olabilmektedir. Hem normal doğum sonrası hem de sezaryen doğum ardından ortaya çıkabilecek olan enfeksiyon sorunu, kaşıntı sorununa neden olabilir. Ancak genel olarak kaşıntı sorunu, direkt olarak sezaryen ameliyatı ile ilgili değildir. Dolaylı yoldan bu doğumla ilgisi olduğu düşünülebilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Zayıflama
Sezaryen doğum sonrası zayıflama durumu, doğumun hemen ardından yaklaşık 4 ila 6 kilo kadar verilmesi ile başlar. Doğru beslenme ile bir ay içinde 1-2 kilo verilmesi mümkündür. Doğum ardından kilo verebilmek amacıyla sıkı diyet ve az kalori alınması, anne ile bebeğin yeteri kadar beslenememesine sebep olur. Sezaryen doğum kiloları vermek isteyen kadınlar, doğumun ardından dördüncü aydan itibaren hafif diyetler uygulamaya başlayabilirler. Ayrıca emzirmek de annenin vücuduna form kazandırmaktadır.
Sezaryen Doğum Dikişleri
Sezaryen doğum dikişleri iyileşmesi için ortalama 4 ila 6 hafta süre gerekir. Normal doğum ardından bile rahmin yenilenmesi, dokuların iyileşmesi ve hormonların düzenlenmesi için belli bir zaman gerekir. Sezaryen doğumda da dikişler ve kesi yüzünden daha yoğun ve daha uzun sürecek bir iyileşme süreci gerekmektedir. Sezaryen doğum sonrası dikişlerde iltihaplanma oluşmaması için dikiş bulunan bölge üzerine doktorun tavsiye ettiği bakımın uygulanmasına dikkat edilmesi önemlidir.
Sezaryen Doğum Sonrası Bakım
Sezaryen doğum sonrası hemşirelik bakımı, hastanın genel durumunun takip ve kontrol altında tutulmasıyla gerçekleşir. Ayrıca hasta bakımı açısından dikişlerin bakımı önceliklidir. Hastaneden ayrılmadan doktorun verdiği reçetedeki ilaçlar ile hasta dikiş bölgesi üzerine pansumanlarını yapmalıdır. Yazılan ilaçlara göre hastanın birkaç kez pansuman yapması gereklidir.
Sezaryen Doğum Sonrası Beslenme
Sezaryen doğum sonrası beslenme, kısa zamanda annenin toparlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken ilk konudur. Protein ile karbonhidrat alımı dengeli olmalı; mineral ve vitamin olarak meyve sebzeler bol bol yenmelidir. Doğum ardından dengeli ve doğru şekilde beslenilmesi, annenin iyileşme hızını da çok artırır. Ayrıca enerji seviyesini artırır. Bebeğin de sütünün çoğalmasını sağlar.
Sezaryen Doğum Sonrası Cinsellik
Sezaryen doğum sonrası rahmin kasılıp eski şekline dönmesi ve rahim ağzının (serviks) kapanması, genel olarak 6 haftayı bulur. Bu yüzden bu operasyon ardından cinsel ilişki yaşanması için ortalama 6 hafta kadar beklenmesi tavsiye edilir. Doktor, başka bir şey önermediği takdirde, 4 ila 6 hafta geçmesinin ardından çiftler, normal cinsel yaşamlarına dönebilirler.
Sezaryen Doğum Sonrası Egzersiz
Sezaryen doğum sonrası spor ve egzersizler, basit seviyelerde olmak üzere tavsiye edilir. Bu noktada birkaç gün geçmesinin ardından günde 15 ila 20 dakika kadar yürüyüş önerilir. Bu, vücudun toparlanmasını ve zinde hissetmesini sağlamaktadır. Ancak bu doğumlarda, normal doğuma göre iyileşme süresi daha uzun olduğu için ve dikişler tam iyileşmemiş olacağı için ağır sporlardan uzak durulmalıdır. Hafif tempoda yapılacak yürüyüşler, idealdir.
Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı
Sezaryen doğum sonrası ağrı şikayeti olabilmektedir. Doğum ardından ilk saatlerde ağrılar daha yoğun hissedilebilir. Ancak 6.saatin ardından ağrılarda azalma olması beklenir. Sezaryen doğum ağrıları ile beraber rahatsızlık ve yorgunluk hisleri yaşanabilir. Bu hisler, -nispeten daha uzun- birkaç hafta kadar sürebilmektedir.
Sezaryen Doğum ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır?
İsteğe veya gerekliliğe bağlı olarak önceden planlanmış sezeryan doğumlar, genelde gebelik döneminin tam 39.haftasında yapılır. Bazen doktor, 38.hafta içinde de uygun görebilmektedir. Ancak acil sezeryan gerektiren bazı durumlarda, hamileliğin 24.hafta içerisinde yine bu sezaryen yöntemiyle doğum gerçekleştirilmektedir.
Sezaryen doğum sonrası korse takılmalı mı?
Sezaryen doğum sonrası korse için hemen kullanılması tavsiye edilmez ve doğru bulunmaz. Normal doğum sonrası vücudun hızlı toparlanması amacıyla doktorun önerdiği günlerde ve 1-2 gün geçmesi ile korse takılması tavsiye edilmektedir. Sezaryen doğum ardından ise minimum 2-3 hafta geçmesi ve dikişlerin de alınmış olması gerekir.
Sezaryen doğum öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
Anne ve uzman hekimin diyalogu sonucunda sezaryen doğuma karar verildi ise belirlenen gün için hazırlıklar başlatılır. Anne adayının operasyondan önceki 6 saat boyunca bir şey yememeli ve içmemelidir. Bu durumun dışında anne adayının ön hazırlık yapmasını gerektirecek bir durum yoktur. Gerekli test ve tetkikler yapıldıktan sonra risk bulunmuyor ise operasyona başlanır.
Sezaryen doğum yapan normal doğum yapabilir mi?
Sezaryen doğum yapan normal doğum yapabilmektedir. Bir doğum sezaryen ile gerçekleştirilip diğer doğumda normal doğum tercih edilebilmektedir. Ancak bu yapılacak olan normal doğumun riskleri anne adayına anlatılmalıdır. Sezaryen sonrası normal doğumun artmış riskleri göz önüne alınarak tercih edilmelidir.
Sezaryen doğum neden erken yapılır?
Sezaryen doğum erken yapılma nedeni, anne ve bebek sağlığını riske atan tehlikeli durumlar ile karşılaşılması halidir. Bebekte kalp seslerinin bozuk duruma gelmesi, ablatio durumu gelişmesi (plasentanın olması gerektiğinden erken ayrılması) veya fetal distres (bebeğin hayatının sıkıntıya düşme hâli) ortaya çıkması durumlarında planlanan süreden önce müdahale yapılır.
Sezaryen doğum kaç saat sürer?
Sezaryen doğum süresi içerisinde öncelikle ameliyata hazırlık, sonra kesi işlemi ve bebeğin alınması adımları takip edilir. Bebeğin alınmasının ardından plasenta da alınıp dışarı çıkarılır. Ardından annedeki kesikler dikilir. Bu işlemler, ortalama 45 dakika ila 1 saat içerisinde tamamlanır.
Sezaryen doğum sonrası ayak şişmesi olur mu?
Sezaryen doğum sonrası ayak şişmesi, hareketsizlik gibi farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Doğum ardından ayak bileği ile alt bacak bölgeleri üzerinde ödem sebebiyle şişlikler meydana gelebilir. Bu durumda annenin bacaklarını aşağı doğru sarkıtmaması gerekir. Ayrıca bol miktarda sıvı alması ve proteinli gıdalar yemesi gerekmektedir.
Sezaryen doğum sonrası kabızlık görülür mü?
Sezaryen doğum sonrası kabızlık, pek çok annenin karşı karşıya kaldığı bir problemdir. Gebelik döneminde yaşanmasa bile doğum ardından bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Ancak bu problem, endişe uyandıracak bir problem değildir. Sezaryen doğum ardından bu nedenlerle ortaya çıkabilecek kabızlık durumu da 3 ila 4 gün kadar bir sürede geçebilmektedir.
Sezeryan doğum kaç kere yapılır?
Sezaryen doğum yapma sayısı, ortalama 3 kez olarak ifade edilir. Ancak her sezaryen ameliyatı için riskler de yükseliş gösterir. Üç kereden çok yapılan sezeryanlarda anne ile bebek, farklı risklerle karşılaşabilir. Bu yüzden çok gerekli haller dışında sezaryen yapılmaması tavsiye edilir.
Sezaryen doğum avantajları nelerdir?
Sezaryen doğum avantajları arasında en büyük avantaj, vajinal doğum esnasında bebek açısından oluşabilecek risklerin engellenebilmesidir. Ayrıca sezeryan operasyonunun bir başka avantajı, ameliyat esnasında ağrı duyulmamasıdır. Bununla beraber anne adaylarının doğumu programlayabilmesi de bir avantaj olmaktadır.
Sezaryen doğum sonrası yatış şekli nasıl olmalı?
Sezaryen doğum sonrası yatış şekli için yüz üstü şekilde yatılmaması önerilir. Dikişlere baskı olmaması adına mümkün olduğu kadar yan veya düz şekilde yatılmalıdır. Ayrıca bir süre kadar yalnız yatılabilir. Ama kadın, partneri ile beraber yatıyorsa bu durumda ani hareketlere karşı korunabilmesi gerekir. Ani hareketler, kadına, ameliyat bölgesi vb. yerlerine zarar verebilir.
Sezaryen doğum izi nasıl geçer?
Sezaryen doğum izi, ameliyatta kullanılan dikiş şekline göre değerlendirilebilir. En son cilt katmanı denen kısım dikilirken, eğer “estetik dikiş” yöntemi kullanıldıysa dikiş izi ve iğne izi bırakılmamış olur. Herhangi bir iz bırakmadan hastanın yarasının kapatılması yapılmış olur. Bu sayede ise hastada sezaryen yara izi, yatay ve ince bir çizgi biçiminde kalır.
Sezaryen doğum sonrası karın şişliği olur mu? Sezaryen doğum sonrası ödem nasıl atılır?
Sezeryan doğum sonrası korse için hemen kullanılması tavsiye edilmez ve doğru bulunmaz. Normal doğum sonrası vücudun hızlı toparlanması amacıyla doktorun önerdiği günlerde ve 1-2 gün geçmesi ile korse takılması tavsiye edilmektedir. Sezaryen doğum ardından ise minimum 2-3 hafta geçmesi ve dikişlerin de alınmış olması gerekir.
Sezaryen doğum sonrası rahim toparlanması ne kadar sürer?
Sezaryen doğum sonrası rahim toparlanması, normal doğuma göre daha uzun sürer. Normal doğum ardından vajinanın toparlanma süresi, genel olarak 4 ila 6 hafta kadardır. Bu sürede doktor, hastasına cinsel ilişkiye girilmesini yasaklayacağı için vajinada oluşan genişlik de kişi tarafından pek hissedilmez. Ancak tam anlamıyla rahimde bir toparlanma olması için 2 ila 3 ay kadar bir süre gerekir.
Sezaryen doğum sonrası bel ağrısı olur mu?
Sezaryen doğum operasyonu için kullanılmış spinal anestezi türünde bel üzerine iğne yapılır. Bu bel iğnesi de hastada bel ağrısı yaşanmasına sebep olabilir. Spinal ya da epidural anestezi ardından meydana gelen bel ağrısı semptomları, genel olarak kısa süreli olmaktadır. Yine genelde bu ağrılar, birkaç gün ila birkaç hafta kadar süre içerisinde kendiliğinden geçer.
Sezaryen doğum sonrası gaz sorunu yaşanır mı?
Sezaryen doğum sonrası gaz sorunu yaşanabilir. Özellikle de sezaryen ile yapılan doğumlar ardından ilk bir iki gün içerisinde ameliyat kaynaklı şekilde gaz sorunları yaşanma olasılığı yüksektir. Gaz sorunu çeken kadınlara hareket etmesi tavsiye edilir. Hareket edilmesi, hastanın gaz çıkarılması konusunda yardımcı olur.
Sezaryen doğum sonrası idrarda yanma olur mu?
Sezaryen doğum sonrası iyileşme dönemi, vajinal doğuma göre çok daha uzun zaman alır. Başka tüm ameliyatlar gibi sezeryanın da hastada bazı komplikasyonlar oluşturması riski bulunur. Bu noktada kişide böbrekler ya da idrar kesesinde idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bu durum ise idrarda yanma sorununa neden olabilmektedir.
Sezaryen doğum sağlıklı mı?
Doğum için anne ile bebeğin sağlık durumları değerlendirilmeli ve sonucunda en düşük riski bulunan doğum şekli belirlenmelidir. İdeal yol bu şekildedir. Sezaryen ya da normal doğumdan ikisi de tamamıyla masum ve risksiz değildir. Sağlıklı ve ideal olan doğum yöntemine doktor, anne adayının ve bebeğin durumuna göre karar verebilir. Dolayısıyla duruma bağlı olarak ancak sağlıklı olan doğum şeklinden bahsedilebilmektedir.
Sezaryen doğum ile normal doğum arasındaki fark nedir?
Sezaryen doğum ile normal doğum arasındaki fark, şu şekilde özetlenir:
- Anne adayları, bebeklerini, doğum sancısı yaşamadan dünyaya getirir.
- Acil durumlar haricinde doğum zamanı daha öncesinden belirlenebilmekte, programlanıp planlanabilmektedir.
- Sezaryen yönteminde doğum süreci çok daha kısa sürer.
- Sezaryen doğum sırasında bebekte oluşabilecek riskler, minimuma indirilir.
İkiz bebek sezaryen doğum neden yapılır?
Sezaryen doğum ile normal doğum arasındaki fark, şu şekilde özetlenir:
- Anne adayları, bebeklerini, doğum sancısı yaşamadan dünyaya getirir.
- Acil durumlar haricinde doğum zamanı daha öncesinden belirlenebilmekte, programlanıp planlanabilmektedir.
- Sezaryen yönteminde doğum süreci çok daha kısa sürer.
- Sezaryen doğum sırasında bebekte oluşabilecek riskler, minimuma indirilir.
Sezaryen doğum sonrası doktor kontrolü ne zaman gerekir?
Sezaryen doğum sonrası vajinal kanama miktarı çoksa, kötü kokusu olan akıntılar varsa, dikiş bölgesi üzerinde çok akıntı ya da kanama oluşursa, bacaklarda ya da göğüslerde çok kızarıklık ve ağrı görülürse, kesinlikle doktora başvurulması gerekir. Genel olarak ise doğum ardından 1 hafta sonrasında kontrol muayenesine gidilmesi ihmal edilmemelidir. Doktor, hastası hastaneden ayrılmadan öncesinde kontrol günleri konusunda gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır.
Sezaryen doğum fiyatları nasıl? SGK sezaryen doğum ücreti nedir?
Sezaryen doğum, devlet ve özel hastaneler başta olmak üzere pek çok sağlık kuruluşunda yapılmaktadır. Sezaryen doğum fiyatları, tercih edilen sağlık kuruluşunun ve uzman hekimin fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Doğum öncesi ve sonrası anne adayına uygulanan ek test ve işlemler neticesinde fiyatlarda değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle sezaryen doğum fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilerek doğum planlaması yapılmalıdır. SGK ile anlaşmalı hastanelerde sezaryen doğumun bir kısmı kurum tarafından karşılanmaktadır.
Sezaryen doğum zor mu? Sezaryen doğum ölüm riski var mı?
Sezaryen doğum ve sonrasındaki ağrı, acı ve zorluklar, normal doğum ile sezaryen doğum arasında hemen hemen aynı düzeydedir. Dolayısıyla farklı açılardan olsa bile zorluk derecesi aynı eşikte değerlendirilebilir. Riskleri konusunda ise sezaryen doğum yerine uzmanların ilk tavsiye ettiği normal doğum yapılmasıdır. Araştırmalara göre sezaryen ile doğumlarda ölüm riski, vajinal (normal) doğum şekillerine nazaran 4 kat daha çoktur.
Sezaryen doğum isteğe bağlı mı?
Sezaryen doğum kararı, en çok doğum eyleminin başlamasının ardından doğumun ilerleyememesi ya da fetal distres (bebeğin hayatının sıkıntıya düşme hâli) oluştuğu durumlarda alınmaktadır. Ancak gerekli durumlar dışında annenin isteğine bağlı olarak da (doktorun onayının alınması şartıyla) normal doğumdan vazgeçilebilir ve sezaryen yapılabilir.
Sezaryen doğum yapanlar ne zaman ayağa kalkar?
Sezaryen doğum yapanlar için operasyon ardından bol bol dinlenilmesi gerekmektedir. Ancak tüm zamanın da dinlenip yatarak geçirilmemesi gerekir. Annenin karın kaslarını çok da zorlamadan dikkat edildiği takdirde kısa yürüyüşlere çıkılmasında ve vücudun da bu sayede esnetilmesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca doğum sonrasında fiziksel bakımdan daha aktif olunması, annede duygusal açıdan da daha güçlü ve iyi hissetmesini sağlamaktadır.