Sinüs Taşikardisi

Sinüs taşikardisi kalbin normal elektriksel uyarı sisteminin uyarısıyla kalp hızının artması durumudur. Genellikle tedavi edilmesi gerekmez.

Sinüs Taşikardisi Nedir?

Sinüs taşikardisi kalbin normal elektriksel uyarı sisteminin uyarısıyla kalp hızının artması durumudur. Kalp vücuda kan pompalamakla görevli bir organımızdır. Vücudumuzda dolaşan kan vücudumuza gerekli maddeleri (özellikle oksijen) verip atık maddeleri (özellikle karbondioksit) de alarak kalbe ulaşır. Kalp önce kanı akciğere gönderir ve akciğerden kanı geri alır. Akciğerde temizlenen (oksijenlenen) kan tekrardan kalp tarafından vücuda pompalanır. Böylece vücudumuz için gerekli bu döngü devam eder. 

Kalp pompalama görevini yerine getirebilmek için güçlü şekilde kasılması gerekir. Kalp kasının kasılmasının yanı sıra bu kasılmaların düzenli olması lazımdır. Kalp kasının düzenli şekilde kasılmasını sağlayan bir uyarı sistemi vardır. Kalp kendi kendine elektriksel uyarı oluşturarak kalp kasının düzenli bir şekilde kasılmasını sağlar. Kalp kasının düzenli kasılmasında görev yapan uyarı çıkaran bölgeye sinüs nodu denir. Sinüs nodundan çıkan uyarının oluşturduğu kalp ritmine sinüs ritmi denir. 

Sinüs nodu vücudun durumuna göre kalp hızını artırıp azaltabilmektedir. Vücudun ihtiyacına göre kalp hızı bazı durumlarda düşer bazı durumlarda ise yükselir. 

Normal kalp hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmaktadır. Bu değer yaş ile birlikte farklılık göstermektedir. Bebeklik ve çocukluk yaş grubunda normal aralık 110 - 150 arası olup yetişkinlik çağında bu değer 60 – 100 arasında olmaktadır. 60 atımın altındaki kalp hızına bradikardi denilmektedir. 100 atımın üzerindeki kalp hızına taşikardi denilmektedir. Taşikardi oluşmasına neden olan çok çeşitli fizyolojik (normal durum, olması gereken) ve patolojik (hastalıklı durum) sebepler vardır. Taşikardi nedenleri arasındaki nedenlerden biri de sinüs taşikardisidir. 

Sinüs taşikardisi, sinüs nodunda oluşan uyarı sayısının artması sonucu kalp atım sayısının artması durumudur. Sinüs nodunda uyarı sayısının artmasına neden olacak çok sayıda fizyolojik ve patolojik neden vardır. Egzersiz yapılması, duygusal stres oluşması, kahve çay ve benzeri gıdaların alınması kişide sinüs taşikardisi oluşmasına neden olan fizyolojik nedenlerdendir. Ateş yükselmesi, tansiyon düşmesi, anemi, kalp yetmezliği, tiroid rahatsızlığı, kalp krizi, şok gibi nedenler de kişide sinüs taşikardisi oluşturabilen patolojik sebeplerdendir. 

Sinüs taşikardisi kişide belirti göstermeyebilir. Oluşturduğu en sık belirti ise kalp çarpıntısıdır. Ayrıca sinüs taşikardisine neden olan hastalık da kişide farklı belirtiler oluşturabilir. 

Sinüs Taşikardisi Belirtileri Nelerdir?

Sinüs taşikardisi, vücudun fizyolojik nedenler veya hastalıklar sebebiyle oluşturduğu bir sonuç olup kalp hızının düzgün ritimde artması durumudur. Sinüs taşikardisine neden olan çok çeşitli nedenler olup bunların bir kısmı fizyolojik olup bir kısmı da çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır. 

Sinüs taşikardisi vücudun değişen durumlara adapte olması durumudur. Egzersiz, stres, korku gibi durumlarda vücudun oksijen ihtiyacı artar ve bunu karşılamak için kalp hızı artar. Çeşitli hastalıklar sonucunda da bu durum oluşabilir.

Sinüs taşikardisi kişide herhangi bir belirti oluşturmayabilir. Kişi oluşan bu durumu hissedemeyebilir. Sinüs taşikardisinin oluşturduğu en sık belirti kalp çarpıntısıdır. Kalp hızının artması sonucu kişi çarpıntı hissi yaşayabilir. 

Kişi sinüs taşikardisine sebebiyet veren durum ve hastalıkların da belirtisini hissedebilir. Bu belirtiler sinüs taşikardisine neden olan hastalıkların durumuna göre değişir. 

Sinüs Taşikardisi Nedenleri Nelerdir?

Sinüs taşikardisi kalp hızının düzenli bir ritimde artması durumudur. Kalpte ritim oluşturan kısım sinüs nodu olup bu nodda oluşan uyarı sayısı artar ve kalp atım sayısı da artmış olur. 

Sinüs taşikardisi vücudun bazı fizyolojik ve patolojik nedenlere oluşturduğu cevaptır. Bu cevap her insanda meydana gelip normal bir durumdur. 

Sinüs taşikardisi oluşmasına neden olan fizyolojik nedenler egzersiz yapılması, stres durumunun oluşması, korku heyecan gibi duygusal durumların oluşması gibi nedenlerdir. Bu sebepler kişide kalp hızının artışına neden olup normal bir durumdur. 

Vücutta meydana gelen bazı hastalık durumları da kişide sinüs taşikardisi oluşmasına neden olabilir. Ateş yükselmesi, tansiyon düşmesi, anemi oluşması, kalp yetmezliği varlığı, kalp krizi meydana gelmesi, tiroid hormonunun fazlalığı, bazı ilaç veya maddelerin kullanılması (adrenalin, kafein, amfetamin, nikotin, atropin) kişide sinüs taşikardisi oluşmasına neden olabilir. 

Sinüs taşikardisi vücudun uyaranlara karşı gösterdiği normal bir cevap olmasının yanında bazı durumlarda anormal şekilde ortaya çıkabilir. Bu durumlardan birisi uygunsuz sinüs taşikardi sendromudur. Uygunsuz sinüs taşikardisi sağlıklı bireylerde sinüs nodunun uyarılabilirliğinin artması durumudur. Sinüs nodnun normal durumlarda dahi gereksiz şekilde uyarı çıkarma hızı artabilir ve böylece kişinin kalp hızı artar. Bu durum detaylıca incelenmeli, sıklığı araştırılmalı ve gerekirse tedavi uygulanmalıdır. 

Sinüs Taşikardisi Teşhisi

Sinüs taşikardisi kalpte meydana gelen kalp atım sayısının arttığı bir durumdur. Sinüs taşikardisi bir hastalıktan ziyade kişide meydana gelen fizyolojik bir durumdur. Vücudun uyaranlara karşı (stres, korku, heyecan, bazı gıda ve ilaçların kullanımı vs.) oluşturduğu bir durumdur. 

Sinüs taşikardisi genellikle kişide belirti oluşturmaz ve kişi bu durumun farkında olmaz. Sinüs taşikardisinin sıklığı arttığında kişide çarpıntı şikayeti oluşabilir. Bu belirtinin oluşması kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 

Sinüs taşikardisinin tespiti elektrokardiyografi (EKG) testi ile yapılmaktadır. Elektrokardiyografi vücuda yerleştirilen cihaz parçalarıyla kalbin oluşturduğu elektriksel aktivitenin ölçümünü sağlar. El ve ayak bileklerine, göğse EKG cihazının parçaları yerleştirilir ve kalbin oluşturduğu elektriksel aktivite ölçülür. Bu sayede kalpte var olan herhangi bir hastalık hakkında fikir sahibi olunabilir. 

Sinüs taşikardisi EKG bulguları şu şekildedir;

  • Kalp atım sayısı dakikada 100 ila 180 atım arasındadır.
  • Elektriksel dalgalar normaldir. EKG dalgalarından P, QRS, T dalgaları normal olup her QRS dalgasından önce bir P dalgası vardır. (Normal elektriksel aktivite de böyledir.)
  • Kalp ritmi düzenlidir, R dalgaları arasındaki mesafe eşittir. 

Bu bulgularla kişide taşikardi varlığı araştırılabilir. Önemli olan husus şudur ki kişide sinüs taşikardisine neden olan önemli bir neden var mıdır?  Bu durum araştırılmalı, varlığı bulunulduğunda ise tedavi edilmelidir. 

Sinüs Taşikardisi Tedavisi

Sinüs taşikardisi kalbin atım sayısında artma durumu olup genellikle fizyolojik bir durumdur. Kişide oluşan korku, stres, heyecan, egzersiz yapılması gibi durumlarda vücudun ihtiyacı olan oksijen ihtiyacını karşılamak için meydana gelen bir durumdur. Bu nedenlerin dışında ateş yüksekliği, tansiyon düşmesi, anemi, kalp yetmezliği, kalp krizi gibi nedenler sebebiyle de kişide oluşabilir. Ayrıca dışardan ilaç (adrenalin, atropin, amfetamin, nikotin) ve gıda (kahve, çay) alımıyla da kişide sinüs taşikardisi oluşabilir. 

Sinüs taşikardisinin genellikle tedavi edilmesi gerekmez. Vücutta oluşan fizyolojik bir durum olması nedeniyle tedavi gerektirmez. 

Sinüs taşikardisinin oluşmasının ardında altta yatan bir hastalık durumu varsa bu durum tespit edilmeli ve altta yatan hastalığa yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ateş yükselmesi (enfeksiyon kapılması), anemi, kalp yetmezliği, kalp krizi, hipertiroidi, düşük tansiyon sinüs taşikardisine neden olan altta yatan hastalıklardandır. 

Sinüs taşikardisi kişide çok sık meydana geliyor ve kişide şikayete neden oluyorsa kişi iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Kişide sinüs taşikardisine neden olacak gıdalardan (kahve, çay, sigara, alkol) kişi uzak tutulmalıdır. 

Sağlıklı bir bireyde sinüs taşikardisi oluşması gerekmeyen bir durumda sinüs taşikardisi oluşuyorsa kişide uygunsuz sinüs taşikardisi var olabilir. Sinüs nodunun daha az uyarı çıkarması için hastaya beta bloker ilaçlar verilebilir. Hastanın durumuna göre tedavi seçenekleri değişebilir. 

Sinüs Taşikardisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sinüs taşikardisi vücudun oluşturduğu bir cevap olup genellikle kişide ciddi bir sorun oluşturmaz. Sinüs taşikardisine neden olan durumların bir kısmı fizyolojik nedenler olup olması gereken bir durumdur. Ve bu duruma bir müdahale yapılmasına gerek yoktur. 

Sinüs taşikardisine neden olan sebeplerden bazıları patolojiktir. Sinüs taşikardisi altta yatan başka hastalıklar nedeniyle meydana gelmiştir ve altta yatan hastalığın tedavi edilmesiyle sinüs taşikardisi de düzelecektir. 

Sinüs Taşikardisi için Ne İyi Gelir?

  • Sinüs taşikardisi kalp atım hızında meydana gelen artmadır. Çeşitli fizyolojik ve patolojik nedenler sinüs taşikardisine neden olabilir. Sinüs taşikardisine neden olan sebeplerden birisi de kahve ve çay tüketiminin fazla olmasıdır. Kahve ve çay fazla tüketildiğinde vücutta sempatik sistem uyarımı olur ve kalp hızı artar. Bu durum sinüs taşikardisine sebep olur. Kişide bu tür şikayetler sık meydana geliyorsa kişilerin kahve ve çay tüketimini azaltmasında fayda vardır.
  • Vücut dengesi bozulduğu zaman kişide birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Sıvı dengesi, kan basıncı dengesi, asit baz dengesi, elektrolit dengesi, sıcaklık dengesi vücutta sağlanması gereken dengelerdendir. Kan basıncında meydana gelen dengesizlikler kişide birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Sinüs taşikardisi de tansiyon düşmesi sonucunda kişide oluşabilir. Bu nedenle kişilerin tansiyon ve vücut dengelerini korumalarında fayda vardır. 

Sinüs Taşikardisi için Ne İyi Gelmez?

  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar kişide sinüs taşikardisi oluşmasına neden olabilir. Sigara ve alkol sinüs taşikardisi dışında kişide birçok hastalığa da sebebiyet vermektedir. Genel sağlık durumunun düzeni için kişilerin sigara ve alkolden uzak durması gerekir. 
  • Sinüs taşikardisine neden olan sebeplerden biri de bazı ilaçlardır. Adrenalin, amfetamin, atropin gibi ilaçlar kişide sinüs taşikardisine neden olabilmektedir. Kullanması istenmeyen kişiler bu tür ilaç ve maddelerden uzak durması gerekir. 

Sinüs Taşikardisi İlaçları

Sinüs taşikardisi vücutta meydana gelen fizyolojik bir durum olması nedeniyle genellikle tedavi ihtiyacı oluşmaz. Sinüs taşikardisine neden olan altta yatan başka bir hastalık varsa altta yatan hastalığa yönelik tedavi uygulanabilir.

Kişide sinüs taşikardisi oluşmasına neden olacak bir durum yokken kişide taşikardi oluşuyorsa ve EKG bulguları sinüs taşikardisi ile uyumlu ise kişide uygunsuz sinüs taşikardisi var olabilir. Kişide var olan şikayet detaylıca incelenmeli ve diğer olası nedenler dışlanmalıdır. Hasta bu durumdan sık olarak şikayetçi oluyorsa hastaya beta bloker tedavisi verilebilir. Beta bloker kalp kaynaklı hastalıklarda kullanılan bir ilaç grubu olup bu tür hastalarda kullanım amacı kalbin atım hızını yavaşlatmaktır. Bu sayede kişide oluşan şikayetler kaybolur. Hastanın durumuna göre beta bloker tedavisi uygulanabilir.

Not: Kullanılması istenilmeyen ilaçların kullanılması kişi için ölümcül olabilir. 

Sinüs Taşikardisi için Hangi Doktora Gidilir?

Sinüs taşikardisi kalbin atım sayısının düzenli bir ritimle artması durumudur. Vücudun uyaranlara karşı oluşturduğu bir cevap olup vücut için gereklidir. Kişide oluşturduğu belirti ise kalp çarpıntısı şeklindedir. 

Sinüs taşikardisi genellikle bir sağlık sorununa neden olmayıp fizyolojik bir durumdur. Bu nedenle tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Kişide sinüs taşikardisine neden olacak başka hastalıklar varsa, sinüs taşikardisi oluşma sıklığı fazlaysa, durup dururken kalp çarpıntısı oluşuyorsa hastaların doktora başvurması faydalı olabilir. Bu sayede altta yatan herhangi bir hastalık varlığı sorgulanabilir. Kişide var olan şikayetlerin durumuna göre kişi uygun zamanda doktora başvurabilir.

Sinüs taşikardisi kalpte meydana gelen bir durumdur. Hasta kalp çarpıntısı şikayetiyle hekime başvuruyorsa başvurması gereken tıbbi branş kardiyoloji bölümüdür. Hastada ek başka rahatsızlıklar da varsa hasta şikayetine göre başka bölümlere de başvurabilir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Sinüs Taşikardisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sinüs taşikardisi tehlikeli midir ?

Sinüs taşikardisi vücudun uyaranlara karşı oluşturduğu bir cevap olup fizyolojik bir durumdur. Kişinin egzersiz yapması, korku, heyecan, stres gibi duygu durumlar yaşaması sonucunda meydana gelebilir. Sinüs taşikardisi tek başına herhangi bir tehlike barındırmaz. 

Sinüs taşikardisine neden olabilecek bazı patolojik durumlar da vardır. Bu durumların tedavi edilmesiyle kişide sinüs taşikardisi şikayeti de kaybolur. 

Dr. Veysel Atasoy