Sivrisinek Isırığı

3500 farklı türünün bulunduğu zehirli sivrisinek ısırığı; Sarı Humma, Sıtma veya Deng Ateşi gibi Dünya'nın ölümcül hastalıklarına neden olabilmektedir. Medikal ve bitkisel tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir.

Sivrisinek Isırığı Nedir?

Sivrisinek, çift kanatlılar takımından Culicidae familyasında yer alan kan emici özellikleri ile bilinen böceklerin ortak adıdır. Sivrisineklerin kendi aralarında birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Memelilerin kanlarını emmek için yaklaşır; vızıltılı sesleri sayesinde kolayca tanınır.

İnce uzun bacaklarıyla bilinen bu sinekler, küçük ve kısa ömürlü olmalarına rağmen memelileri ısırdığı zaman kaşıntılara, hastalıklara ya da küçük sıkıntılara yol açmaktadırlar. 3500 farklı türünün bulunduğu zehirli sivrisinek ısırığı; Sarı Humma, Sıtma veya Deng Ateşi gibi Dünya'nın ölümcül hastalıklarına neden olabilmektedir.

Sivrisinek ısırığı can kayıplarına yol açması yanı sıra sadece kaşıntı ile atlatılması mümkündür. Bu durumun asıl sebebi her insanı bu ısırmalar farklı düzeyde etkilemektedir. Sivrisinek ısırdığı kişinin kanını emdiği esnada tükürüklerinin bir kısmını enjekte eder. Bu tükürüklerin içerisinde antikoagülan ve yabancı proteinler yer almaktadır.

Bu yabancı proteinler, insanların bağışıklık sistemini etkilemektedir. Bağışıklık sistemi yabancı proteinlere karşı olarak acilen beyaz kan hücresi üretmeye başlar. Beyaz kan hücrelerinin ısırılan bölgelere ulaşması adına histamin salgılanmaktadır. Bu histaminler sayesinde ısırılan bölgeye beyaz kan hücreleri ulaştırılır. Bu sivrisinek ısırığı enfeksiyon, kaşıntı ve iltihaplanmaya neden olmaktadır.

Sivrisinekler hem erkek hem de dişi bireyleri bitki nektarları ve su ile beslenirler. Dişi sivrisinekler ise üreme döneminde kana ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple üreme nedeniyle memeliler sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilir. Sivrisinek ısırığı sonucunda ortaya çıkan belirti ve bulgular; alerji nedeniyle değil, tükürüklerinde bulunan hastalıklar sonucunda görünür.

Sivrisinek Isırığı Belirtileri

Dişi sivrisinekler, deriyi delmelerinin ardından özel boruları sayesinde kana ulaşırlar. Bu esnada ısırdıkları anda bir sıvı salgılamaktadırlar. Bu sıvı insanların vücudunda kısa süreli anestezi etkisi uyandırır ve ilk ısırdığı an hissedilmez.

Sineklerin ısırmasından sonra belirtiler 2 ile 6 gün arasında ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

  • Sivrisinek ısırığı şişmesi en bilinen belirtiler arasındadır.
  • Kaşıntı
  • Yorgunluk
  • Vücut ağrıları
  • Ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kızarıklık

Bu durumlar haricinde alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Sivrisinek ısırığı alerjisi belirtileri;

  • Kaşıntı ilk duruma göre büyük bir alana yayılmıştır.
  • Yara oluşan bölge kaşıntı ile birlikte doku bozulmasına yol açabilir.
  • Lenf sisteminde iltihap meydana gelebilir.
  • Yara üzerinde ve çevresinde kurdeşen görülür. (Kızarıklık ve bununla birlikte kabarık)
  • Boğaz kısmında şişme ve nefes darlığı (En önemli belirtiler arasındadir ve bu sebeple bir uzmana acilen görünmeniz gerekir)

Normal belirtiler ve alerji haricinde ciddi hastalıkların bulaşmasında sivrisinek ısırığı önemli bir rol oynar.

Sivrisinek Isırığı Nedenleri Nelerdir?

Sivrisineklerin gözünde insanlar lezzetli bir yemektir. Bu sebeple sivrisinek ısırmalarının herhangi bir sebebi yoktur. Sivrisinekler özellikle sık sık terleyen insanları çok sever. Bu insanlar sivrisinek ısırmaları ile daha fazla karşı karşıya kalabilir. Sık sık nefes alınan yerler ve sıcak aynı zamanda nemli ortamları sivrisinekler çok severler.

Sivrisinek Isırığı Teşhisi

Sivrisinek ısırması durumunda ısırılan bölgenin fiziksel muayenesi sonucunda teşhis koyulmaktadır. Uzman hekim bölgenin palpasyonu ve gözle muayenesini gerçekleştirmektedir.

Sivrisinek ısırığı her birey için aynı etkiyi göstermemektedir. Örneğin, alerjik reaksiyon haricinde normal bir sivrisineğin ısırması 7 ile 10 gün arasında geçmektedir.

Sivrisinek Isırığı Tedavisi 

Sivrisinek ısırığı tedavisi türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin, ısırma sonrasında alerjik reaksiyon göstermesi durumunda uzman bir hekime görünerek tıbbi tedavi başlatılmalıdır. Onun haricinde alerjik reaksiyon ya da önemli bir hastalığın bulaşması haricinde hafif seyreden belirti ve bulgular için bitkisel (doğal) tedavi uygulanabilir.

Tıbbi Tedavi 

Sivrisinek ısırığı ile karşılaşıldığı zaman öncelikle fiziksel muayene yapılarak teşhis konulur. Genellikle tıbbi tedavi hastalık bulaş durumunda ya da alerjik reaksiyon meydana gelmesi halinde tercih edilir. Örneğin, ısırma sonucunda alerjik reaksiyon gelişmesi halinde solunum tedavisi ya da uygun tıbbi tedavi uygulanmaktadır.

Kaşıntı, cilt dökülmeleri ve ağrı durumunda ise ağrı kesici ve kaşıntı için hafif steroid krem kullanılmaktadır. Bunun yanında başka kremler ile de şişlik, kızarıklık ve ağrı için reçete edilebilmektedir. Bu durum alerji görülen bölgenin durumuna göre uzman hekimin kararı doğrultusunda uygulanır. Örneğin, sivrisinek ısırığı iltihap durumunda   

Bitkisel ve Doğal Tedavi

Sivrisinek ısırığı aşırı derecede rahatsızlık vermemesi halinde evde doğal ve bitkisel tedavi uygulayabilirsiniz. Bu süreçte bitkisel tedaviler hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

  • Limon: Böcek ısırmalarında ya da iltihap söktürülmesi anında asitli yapısından dolayı bitkisel tedavilerin vazgeçilmez meyvesidir. Limon ortadan ikiye bölün, sivrisinek tarafından ısırılan bölgenin hem içi hem de kabuğu ile ovalayabilirsiniz.
  • Soğan ve Sarımsak: Sivrisinek ısırmaları sonrasında kaşıntı ve ağrı hissini hafifletmek amacıyla bu iki antibiyotiği ezerek bölge üzerine sürmelisiniz. 10 dakika boyunca bölgeye uygulayacağınız masaj kaşıntı hissini azaltacaktır.
  • Kabartma Tozu: Sivrisinek ısırması sonrasında insanların en fazla şikayet ettiği konu kaşıntıdır. Kaşıntı aslında normal bir durum gibi görünse bile aslında aşırı kaşınma halinde deri dokusunda bozulmaya yol açar. Bu durumu anında giderebilmek için kabartma tozunu tercih edebilirsiniz. Bir çay kaşığı kabartma tozunu tamamen suda eritin, bezi bu su ile ıslatın. Bu bezi bölge üzerinde yaklaşık 20 dakika temas ettirin.
  • Tuz: Antiseptik özelliği sayesinde sivrisinek yaralarına karşı önemli tedavi edicilerden biridir. Bir tutam tuz ile suyu macun haline getirin ve ısırılan bölgeye ovalayın. 20 dakika sonra ılık su ile durulamayı ihmal etmeyin.
  • Diş Macunu: Ağız ve diş sağlığında önemli bir rol oynayan diş macunu; soğutucu etkisiyle sivrisinek ısırığına doğal bir tedavi imkanı sunar. Özellikle yanma hissi karşısında oldukça etkili olmasıyla bilinir. Sivrisinek tarafından zarar gördüğünüz bölgeye küçük bir diş macunu sürebilirsiniz.
  • Tuvalet İspirtosu: Su ve alkol karışımı kullanılarak elde edilen tuvalet ispirtosu; tıpta temizlik için kullanılmaktadır. Bir pamuk ya da peçete üzerine ispirtoyu emdirin ve ısırılan bölgenin üzerinde bekletin.

Sivrisinek Isırığı Tedavi Edilmezse

Sivrisinek ısırması sonucunda sivrisinek tarafından salgılanan tükürük o an hiçbir ağrı hissi uyandırmaz. Bu sebeple sivrisinek ısırmalarının ağrı ve kaşıntısı ortalama birkaç gün içerisinde kendini gösterecektir. Bunların yanı sıra sivrisinek ısırığının gösterdiği belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin, herhangi bir sivrisinek bir kişiye ısırması sonucunda hiçbir belirti göstermezken başka bir kişi için alerjik reaksiyon meydana getirebilir.

Sivrisinek ısırığı alerjik reaksiyon ve hastalık bulaş durumunda tedavi edilmezse ölüm gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, alerjik reaksiyon göstermesi halinde acilen tedavi edilmesi gerekir.  

Sivrisinek ısırmalarına sık sık maruz kalıyorsanız her an ısırılacağınızı düşünerek psikolojik olarak kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu sebeple sivrisinek kovucu ürünleri kullanmanızda fayda var.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisinek ısırığında alerjik reaksiyon görülmemesi halinde kaşıntılar için steroidli kremler order edilen uzman hekim önerisi dahilinde kullanılabilir. Bu ilaçları uzman hekimin tavsiyesi ve order etmesi üzerine kullanmalısınız.

Sıcak ve nemli bir şehirde yaşıyorsanız aynı zamanda kalabalık bir ortamda kalmanız halinde vücudunuza süreceğiniz krem ya da doğal gıdalar ile sivrisinekleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Sivrisinek ısırıkları için onlarca ilaç firması vücudunuza sürebileceğiniz krem üretmiştir ve bu ürünleri eczanelerden satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra sarımsak kokusu sivrisinekler tarafından hiç hoşnut karşılanmamaktadır. Bu sebeple geceleri yatarken belli bölgelerinize bu kokudan sürebilirsiniz.

Ilık bir duş almanız halinde kaşıntı ve ağrılarınızın hafifleyeceğini unutmayın.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelmez?

Böcek ısırmalarının hemen hepsi kaşıntı ve ağrı ile birlikte nüks etmektedir. Bireyler kaşıntı sonrasında bölgeyi fazla tahriş etmesi durumunda doku bozuklukları ve ürtiker meydana gelmektedir. Bu durum ile karşılaşmamak için kesinlikle bölgenin aşırı derecede kaşınmaması gerekir. Kaşıntı ve ağrı hissini azaltmak için buz uygulaması yapabilirsiniz.

Kesinlikle bölgenin uzun tırnaklar ile hırçın bir şekilde kaşınmaması gerekir.

Sivrisinek Isırığı İlaçları

Sivrisinek ısırıkları sonucunda iki farklı tip ciddi sorunlar meydana getirebilir. Hafif seyreden belirti ve bulgular bir hafta içerisinde kendiliğinden kaybolurken alerjik reaksiyon ve hastalık bulaş durumlarında uzman hekim tarafından order edilen ilaçları kullanmalısınız.

Sivrisinek ısırmalarında kaşıntı ve ağrı hissini hafifletmek adına Mepiramin maleat, Lidokain hidroklorür ve Dekspantonel içerir. Bu etken maddeler özellikle güneş yanıkları, sivrisinek ısırıkları, ürtiker ve kaşıntı durumlarında tercih edilir. Bu tarz ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması gerekir ve 7 günden daha uzun süre kullanılması tehlikeli olabilir.

Bu ilaçların kullanımında yan etki olarak deri döküntüleri ve kaşıntı görülebilmektedir. Şikayetler ile karşılaşmanız durumunda ilacı bırakarak doktorunuza tekrar görünmelisiniz.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı

Sivrisineklerin en sevdiği canlılardan biri de bebeklerdir. Bunun en önemli sebebi ise bebeklerin kanlarının oldukça temiz olması ve hoş kokularıdır. Ortamda bir bebek bulunması halinde sivrisinekler öncelikle onları ısırmayı tercih edecektir.

Bebeklerde Sivrisinek ile Sinek Isırığı Nasıl Ayırt Edilir?

Sinek ısırmaları sonucunda bebeğin vücudunda ağrı, kaşıntı ve içi su dolu baloncuklar görülür. Bunun yanı sıra sinek ısırmaları yaklaşık birkaç gün içerisinde kendiliğinden belirti ve bulguları kendiliğinden kaybolacaktır. Sivrisinekler ise kaşıntılı, ağrılı ve ısırılan bölgenin merkezinde 1mm yüksekliğinde kırmızı renkte tümsek bulunur.

Sivrisinekler su kenarlarında daha fazla bulunurken sinekler özellikle temiz olmayan alanları mesela çöp kutuları kenarında bulunur.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı Belirtileri 

0-3 yaş arasında bebeklerin kanları oldukça temiz olduğu için sivrisinekler adına mükemmel bir lezzettir. Sivrisinek ısırığı bebekler için şiddetli bir alerjik reaksiyon göstermese bile vücutları reaksiyon gösterebilir.

Yetişkinler ile bebeklerin arasındaki en önemli belirti farklılıklardan biri ;

  • Solunum sıkıntıları ile karşılaşabilir.
  • Boğazda şişme meydana gelebilir.
  • Göz kapaklarının ısırılması sonucunda kapak kısmı aşırı derecede şişer.

Bebeklerde Sivrisinek Isırığı Tedavisi

Sivrisinek ısırığı bebek için alerjik bir reaksiyon göstermemesi halinde bitkisel tedavi ya da kremler yardımı ile yara bölgesi tedavi edilebilir. Bitkisel tedavi için kullanacağınız sebze ya da meyvelere karşı bebeğinizin alerjisi olabilir. Bu sebeple bitkisel tedavi yöntemini bebekler için tercih ederken dikkatli olmanızda fayda var.

Bitkisel veya Doğal Tedavi 

  • Kaşıntı hissini geçirmek adına buz küplerini bir beze sarın ve bölge üzerine yaklaşık 30 saniye uygulayabilirsiniz. (Aşırı uygulanması bebeğinizin vücut ısısını düşürecektir.)
  • Bebeklerde sivrisinek ısırığı için kalemle ısırılan bölgenin üzerine 10 saniye bastırabilirsiniz. Bu sayede kaşıntı hissini engellemeniz mümkündür. (Kalem uçlarının delici ve kesici olmamasına dikkat etmelisiniz)

Bunların haricinde bebeğiniz çok huzursuz ise antialerjik kremleri kullanabilirsiniz. Bu kremler kesinlikle uzman bir hekimin önerisi dahilinde kullanılması gerekir. Kremler bebeklerin vücuduna ciddi bir oranda zarar verebilir.

Bebeklerden Sivrisinekleri Uzak Tutmanın Yolları

0-3 yaş aralığındaki bebekleri sivrisineklerden korumaktan fayda var. Dişi sivrisinekler farklı insanların kanını emdiği için bulaş hastalıkların kişiden kişiye geçmesine neden olur. Bu sebeple bebeklerinizden sivrisinekleri uzak tutmalısınız. Bunun için eczanelerden satın alabileceğiniz 'sivrisinek koruyucu' ürünler bulunurken evde kendinizin hazırlayacağı karışımlar sayesinde de uzak tutabilirsiniz.

Doğal Sivrisinek Kovucu

50 ml tatlı badem yağı, 5 damla tıbbi lavanta uçucu yağı, 1,5 damla ylang uçucu yağı ve 3,5 damla çay ağacı uçucu yağını kullanmalısınız. Bu malzemeleri bir araya getirirken cam bir şişe ve cam karıştırma çubuğu kullanmalısınız.

Tatlı badem yağı üzerine diğer uçucu yağları eklemelisiniz. Bununla birlikte cam çubuk sayesinde karışımı karıştırın. Hazırladıktan sonra bebeğinizin vücuduna dışarı çıkmadan önce sürebilirsiniz. Doğal yöntemlerle hazırlanan bir karışımdır, zararsızdır.

Sivrisinek Koruyucu Ürünler

Amerikan Pediyatri Akedemisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre 6 aylığın üzerindeki bebeklerin dışarıya çıkmadan önce DETT sivrisinek koruyucu ürünlerini önermiştir. (%30 DETT ve %5 ile %10 arasında pikaridin içermesi gerekir)

  • Sinek kovucu ilaçların bir çoğu 2 aylığın altındaki çocuklar için kullanılması tavsiye edilmez.
  • Sinek kovucu ürünler bebeğinizin vücuduna uygulanırken el ve ayaklarına sürülmemesi gerekir. Bebekler sık sık el ve ayaklarını ağzına götürür.
  • Sinek kovucu ürünleri başka kremler ile kombine edilmemesi gerekir. Bu ürünleri kullandıktan sonra gün sonunda su ve sabunla bebeğinizin vücudunu yıkamalısınız.

Sivrisinek Isırığında Hangi Doktora Gidilir?

Kalabalık nemli ve sıcak ortamlarda sivrisinek diğer yerlere göre daha fazla bulunur. Bu nedenle sivrisineklerin daha çok bulunduğu bir ortamda ısırılma tehlikesi daha fazladır. Dermatoloji (Cilt Hastalıkları) bölümüne sivrisinek ısırığı şikayetiyle başvurabilirsiniz. Her sivrisinek ısırığında direkt uzman bir hekime başvurmanıza gerek yoktur. 7 ile 10 gün içerisinde normal seyreden ısırıklar kendiliğinden geçebilir.

Sivrisinek ısırığı ile karşılaştıktan sonra alerjik reaksiyon belirtilerinde uzman bir hekime acilen görünmelisiniz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Sivrisinek Isırığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sivrisinek ısırığı kaşıntısını ne geçirir?

Sivrisinek ısırığı sonucunda hem bebekler hem de yetişkinlerin çokça dert yandığı konuların başında kaşıntı gelir. Vücudumuzun tedavi edebilmek adına ürettiği histamin bizlere kaşıntı hissi olarak dönüş yapar. Bu kaşıntının sert ve uzun tırnaklarla yapılması sonucunda bölgenin çok fazla tahriş olması mümkün ve deri bozukluklarına yol açabilir.

Kaşıntı hissi ile karşılaştığınız zaman bitkisel tedavi kullanabilirsiniz. Bitkisel tedavi olarak kabartma tozu ya da soğan-sarımsak ikilisini deneyebilirsiniz.

Dr. Murat Doğru

Sivrisinek ısırığı neden kaşınır?

Dişi sivrisinekler üreme döneminde ihtiyaç duydukları kanı; insanları ısırması ve uzun boruları sayesinde kan emerek karşılarlar. Bu kan emilmesi sırasında salgıladıkları ve bıraktıkları tükürük sayesinde insan vücudunda kısa süreliğine anestezi (uyuşma) hissi bırakır.

Sivrisinekler insan vücudunun bağışıklık sistemine zarar vermesi sonucunda beyaz kan hücreleri hemen devreye geçerek burayı tedavi etmek için yola çıkmayı bekler. Bu taşınma işlevinde histamin devreye girer. Bu histamin ise kan hücrelerini bölgeye ulaştırdıktan sonra insan vücudunda kaşıntı ve ağrı hissine sebep olur.

Dr. Murat Doğru

Sivrisinek ısırığı neden şişer?

Sivrisinek ısırığı sonucunda vücudumuzun ısırılan bölgenin tedavi edilebilmesi adına histamin üretir. Bu histamin yara olan bölgeye ulaşırken ve ulaştıktan sonra kaşıntı, ağrı ve şişkinliğe sebep olur.

Sivrisinek ısırığının çok şişmesi halinde uzman bir hekime görünmenizde fayda var. Bu şişlikler başka bulaş hastalıkların habercisi olabilir.

Dr. Murat Doğru