Skleroterapi Nedir?
Skleroterapi, ince ve kılcal damarlar üzerinde etkili olup varis tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Skleroterapi, günümüzde varis tedavisi için kullanılan en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle ince damarlar ve kılcal damarların tedavisinde son derece etkili bir yöntemdir. Varisler toplar damarda oluşan birikimler sonucu ortaya çıkar. Bu varislerin boyutu, rengi ve pek çok farklı özelliği varisin türünün anlaşılmasında yol göstericidir. Her varis aynı değildir ve bu sebeple aynı tedavi yöntemi uygulanamaz. Skleroterapi, estetik kaygısı uyandıran ince ve küçük varisler için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Skleroterapi varis haricinde pek çok farklı rahatsızlığın tedavisinde de kullanılabilir. Asıl mantık skleroterapinin varis olan bölgeye enjekte edilmesi ve bu bölgede iyileşme sağlanmasıdır. Bu işlem, endoskopil olarak gerçekleşirse endoskopik skleroterapi adını alır.
Skleroterapi, kişinin varisli bölgesine iğne ile girilerek bu damarın kapatılmasını sağlar. Birçok insan tarafından iğne tedavisi olarak da bilinen bu yöntem sonrası bölgedeki varisli görüntü giderilmiş olur. İşlem hem hızlı hem de kolay olduğundan dolayı hastanın iyileşme süreci çok uzun sürmez. Hasta tedavi süreci boyunca kendisine verilen kremleri ve varis çorabını kullanmalıdır.
Varis Nedir?
Damarlar, insan vücudunda kanı dokulardan kalbe taşımak ile görevlidirler. Kalpte oksijenden fakir olan kanı alan damarlara venler denmektedir. Venlerde tek yönlü valfler bulunur ve bu valfler kanın kalbe pompalanmasına yardımcı olur. Bu valflerin zayıflaması ve işlevlerini yitirmesi sonucunda ise kan, damarda birikmeye başlar ve bu birikim sonucunda varisler meydana gelir. Varisler, insan vücudunun herhangi bir bölümünde deri altında ortaya çıkan ve yüzeyden görülebilen renkli ve çatlamış veya bükülmüş damarlara verilen isimdir. Genellikle mor ve yeşil renklerde görülen varisler deri altında şişkinlik olarak kendini gösterebilir. Vücut çevresindeki toplar damarların şişmesi varisleri oluşturulur. Varisler pek çok insanda ağrıya ve estetik olamayan bir görüntüye yol açabilirler. Uzun süre ayakta durmak veya aktivite yapmak varislerin şişme oranını arttırabilir.
Skleroterapi Nasıl Yapılır?
Kişiye skleroterapi uygulanıp uygulanamayacağına karar vermek için öncelikle belli test ve kontrollerin yapılmış olması gerekir. Alanında uzman bir doktora görünerek tedavi olunması ve ardından doktorun talep ettiği testlerin yaptırılması gerekir. Birden fazla varis tipi olduğu için her varis için aynı tedavi yöntemini kullanmak mümkün değildir. Özellikle ciddi bir tıkanıklık durumunda veya kalın damarlarda yaşanan sorunlardan dolayı oluşan varisler ile karşılaşıldığında farklı bir tedavi yöntemi izlemek gerekmektedir.
Kılcal damarlar üzerinde oluşan varislerin tedavisi ve estetik görünüm açısından düzeltilmesi için skleroterapi uygulanmaktadır. Yapılan testler sonucunda hastanın skleroterapiye uygun görülmesi durumunda bir iğne yardımı ile varisli bölgeye giriş yapılır. Daha sonra bu damar kapatılır ve buradaki şişlik alınır. Böylelikle damarlar zorlanıp şişmez ve deri üzerinden belli olan görünüm ortadan kalkar. Tedavi sürecinde hastanın çok fazla hareket etmemesi ve operasyonlu bölgeye baskı uygulamaması gerekir. Aynı zamanda sıkı yapılı varis çoraplarının da kullanılması tedavi sürecini hızlandıracak ve alınacak olan sonucu çok daha başarılı kılacaktır.
İki farklı skleroterapi yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri iğneli skleroterapi diğeri ise köpüklü skleroterapidir. Uygulama esnasında hangi yöntemin kullanılacağı, doktorun yaptığı damar tanısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşlemler ortama 15 ila 45 dakika sürmektedir.
Skleroterapi Kimlere Yapılamaz?
Kolay ve pratik bir uygulama olsa da bazı durumlarda skleroterapi yapılması kişinin sağlığı için risk teşkil edebilir. Öncelikle damarın tanısının konulması çok önemlidir. Test yaptırmayan veya bir uzman tarafından muayene edilmeyen hiçbir bireye bu tedavi yöntemi uygulanmamalıdır. Hamilelik gibi durumlarda skleroterapi yapmak hastanın ve bebeğin sağlığı için riskli olabilir. Tedavi, şeker ve böbrek hastalarına aynı zamanda tansiyon hastalarına da uygulanmamalıdır. Eğer bu hastalıklara sahip bireylere skleroterapi uygulanacak ise hastanın ilaç kullanımı, hastalığının durumu ve seviyesi mutlaka incelenmelidir. Aynı zamanda kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylere skleroterapi yapılması risklidir.
Damar tıkanıklığı, damar yapısının sağlıksız olduğu bireylere skleroterapi uygulamak oldukça risklidir. Alerjen bir bünyeye sahip olan hastalara da dikkatli uygulama sağlamak gerekmektedir.
Skleroterapi Sonrası Bakım
Skleroterapi sonrası damarlarda hassasiyet olacağından dolayı operasyonun yapıldığı bölgeye herhangi bir baskı uygulanmaması gerekir. Aynı zamanda darbe almaktan kaçınmak da son derece önemlidir. Tedavi sürecinde su tüketimini arttırmak tedaviyi olumlu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Hasta, ortalama 10 günlük bir tedavi sürecine girecektir. Bu tedavi süreci boyunca varis çorabının mutlaka kullanılması gerekmektedir. Skleroterapi varis tedavisi yaptıranlar, iyileşme sürecinde doktorun verdiği talimatlara uymadıkları takdirde tam anlamı ile bir iyileşme gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple verilen ilaç ve kremlerin kullanılıp talimatların eksiksiz uygulanması gerekir.
Skleroterapi Yan Etkileri
İşlem sonrasında oluşabilecek en bilinen ve en yaygın yan etki bölgede morlukların oluşmasıdır. Bu morluklar pek çok hastada işlem sonrası ortaya çıkıp ortalama 1 hafta içerisinde ortadan kalkarlar. İşlem sonrası hastada ele gelebilen damar sertleşmeleri görülebilir. Bunun yanı sıra işlem yapılan bölgede pigmentasyon değişikliğine rastlamak da mümkündür.
Skleroterapi Sonrası Pıhtı Oluşumu
Varis ameliyatlarının küçük bir kısmında kişilerde ameliyat sonrası pıhtı oluşumu riski vardır. Aynı zamanda skleroterapi gibi yöntemler uygulanırken hastaya verilen köpek veya ilacın yoğunluğu büyük önem taşımaktadır. Hastaya gerekli dozun üzerinde ilaç veya köpük uygulamasının yapıldığı durumlarda pıhtı oluşumu gerçekleşebilir ve bu durum hastanın yaşam kalitesini yüksek oranda düşürebilir. Bu sebeple işlem sonrası ve işlem esnasında ultrason ile kontrollerin sağlanması büyük önem taşımaktadır.
Skleroterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Skleroterapi fiyatları nedir?
Her sağlık kurumunun kendine ait bir fiyatlandırma politikası bulunmaktadır. İşlem ücretleri hastanın o anki durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Kimi hasta daha az müdahale ile tedavi edilebilecekken kimine daha büyük dozlarda uygulamalar yapılması gerekebilir. Damar sayısı, hastaya uygulanacak ilaç seviyesi ve yöntemi gibi pek çok farklı etken fiyatta değişikliğe sebebiyet verebilir. Fiyat konusundaki en doğru bilgi, doktor kontrolünden sonra işlemi yapacak olan kurumdan alınacaktır.
Skleroterapi iğnesi ve köpük skleroterapi arasındaki fark nedir?
Skleroterapi iğnesi hastanın ilaç ile tedavi edilmesini sağlar. Köpük tedavisinde varislerin giderilmesi için köpük kullanılır. Tedavi yöntemi varisin türüne göre belirlenir. Doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Varis her iki skleroterapi türünün sonucunda da giderilmiş olur.