Smile Lazer Nedir?

Smile lazer veya diğer ismiyle relex smile; astigmat ve miyop gibi görme kusurlarını tedavisi için geliştirilen yeni nesil bir lazer tekniğidir.

Smile lazer ya da diğer ismiyle relex smile; astigmat ve miyop gibi görme kusurlarını düzeltmek için geliştirilen yeni nesil lazer tekniğidir. Smile, küçük kesik lentikül ekstraksiyonu anlamına gelen bir kısaltmadır ve görme sorunlarının düzeltilmesinde kullanılan lazer tekniğindeki en son gelişmelerle tasarlanmıştır. Bu teknikle, bıçaksız, tek adımlı, tek lazer prosedürlü, minimal invaziv bir prosedürle görme kusurları düzeltilebilir.  Ve astigmatta -5, miyopta ise -10 numaralara kadar tedavi etme fırsatı tanır.

Bu teknikle korneada 3 mm'lik bir açıklık oluşturulur ve hastanın görüş kabiliyetini düzeltecek miktarda kornea dokusu çıkarılır. Ameliyat sonrası iyileşme minimal invaziv (anahtar deliği) olması nedeniyle hızlıdır. Fakat, görsel iyileşme stabilize olması nedeniyle lasik lazer tekniği ile karşılaştırıldığında biraz daha uzun sürebilir.

Smile lazer prosedürü sırasında, korneada küçük bir kesi açmak için bilgisayar destekli, yüksek düzeyde odaklanmış lazer ışığı kullanılır ve bu kesi küçük bir kornea dokusunu (lentikül adı verilen) çıkarmak için kullanılır. Bu işlemle kornea yeniden şekillendirilir ve hastanın görüş kabiliyeti düzeltilir. Bu prosedür, yüksek hassasiyetle yapıldığı için geleneksel görme düzeltme tekniklerinin güvenliğini ve konforunu potansiyel olarak yükselten bir tekniktir.

Relex smile dünya çapında 900'den fazla klinik ve 1800 pratisyen cerrah ile uygulanan popüler bir tedavi seçeneğidir. Haziran 2020'ye kadar, miyopi veya astigmatizm olan vakaların tedavisinde 70'den fazla ülkede 3 milyondan fazla göz kusuru bu teknik uygulanarak düzeltilmiştir.

Smile Lazer Kimlere Uygulanabilir?

Bu prosedür, sürekli olarak şekilli kornea şikayeti olan hastalar için lasik (lazer eşlikli korneanın yerinde şekillendirilmesi) lazer tekniğine bir alternatiftir. Özellikle ileri derecede uzağı görememe (miyopi) ve astigmat olan hastalar için uygundur. Smile, daha önce lasik tekniğinden fayda görmediğini söylenen hastalar için de uygun alternatif bir seçenektir. Prosedürün kornea sinirleri üzerinde daha az etkisi vardır, bu da bu tekniği onu göz kuruluğu sorunu yaşayanlar için daha iyi bir seçenek haline getirmektedir.  

Kornea, smile anahtar deliği ile uygulandığından bu ameliyattan sonra, lasik tekniğinde oluşturulan flebe kıyasla daha hızlı iyileşme gerçekleşmektedir ve bu darbeye maruz kalma riski olan, en kısa sürede temaslı sporlarına dönmek isteyen kişiler için ideal bir tekniktir. Bununla birlikte ne yazık ki henüz smile lazer tekniği, hipermetrop veya presbiyopi gibi uzağı görememe problemlerinde tedavisinde kullanılamamaktadır. Fakat gelecekte yeni gelişmelerle yaşandıkça, bu görme bozukluklarına da çözüm getiren bir tedavi şekli haline gelebilir.

Smile lazer göz ameliyatı; lasik ve lasek gibi diğer tekniklere göre görme sorunu yaşayan daha geniş kitleler için uygundur.  Örneğin, kişinin ortalamadan daha ince bir korneası varsa, kontakt lensleri tolere edemiyorsa ve hafif ya da orta düzeyde göz kuruluğu yaşıyorsa bu teknik o kişi için daha uygun olabilir. Tabii ki, bunun o kişi için doğru tedavi olup olmadığına dair kesin karar verilmesi, deneyimli bir oftalmik cerrahlarından konsültasyon alması ile belirlenmelidir.  Bunun yanında smile lazer fiyatları ülkeden ülkeye ve kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. Bu konuda karar vermeden önce kurumlar arası son tarihli fiyatlar alınarak karşılaştırılmasının yapılması tavsiye edilmektedir.

Smile Lazer Nasıl Yapılır?

Smile lazer göz ameliyatı, son teknoloji ürünü lazer makineleri kullanan benzersiz bir tedavi şeklidir. Bu prosedürde öncelikle hastanın uygulanacağı gözünü uyuşturmak için anestezik bir göz damlası uygulanmaktadır. Kullanılan bu damla ile lazer tedavisi sırasında hasta herhangi bir yanma veya ağrı hissetmez. Sonra lazerle olağanüstü bir hassasiyetle korneanın merkezine bir dizi atım yapılır. Ayrıca lazer göz ameliyatı prosedürü sırasında gözün açık kalmasını sağlamak için göz kapakları spekulum adı verilen bir destek ile sabitlenir. Bu,  hastanın göz kapaklarını gerçekte kapatmadan, göz kırpmasına izin veren bir destek aracıdır.

Lazerden gelen darbeler, daha sonra insan saçı genişliğinin yüzde birinden daha az olan küçük kabarcıklar oluşturur. Ve bu kabarcıklar, çıkarılması gereken dokunun ana hatlarını belirler. Lazer, cerrahın dokuyu çekmesine izin veren küçük bir bağlantı tüneli oluşturur, böylece görüş kabiliyetini iyileştirmek için korneanın şekli değiştirilmiş olunur. Tüm prosedür, her iki göz için de 15 dakikadan daha kısa sürede tamamlanır ve lazer bu sürenin sadece küçük bir kısmında kullanılır.

Smile lazer olanlar ameliyatın ardından yarım saat kadar dinlenme odasına alınırlar ve yavaş yavaş gözlerini açmaları istenir. Bu süreçte hem yatıştırıcının etkisinden kurtulmuş olurlar hem de gözlerinin ışığa alışması sağlanır. Sonrasında da genellikle kendilerine bir göz damlası verilerek taburcu edilirler. Ve sonrasında işlem görülen gözün kontrolü sağlamak için aynı gün veya ertesi gün ameliyat sonrası konsültasyon yapılır.

Smile lazer yöntemi minimal invaziv olduğu için hastalar genellikle bu prosedürünün ardından hızlı şekilde iyileşirler. Çoğu kişi ertesi gün iyi görebilirken, görüş kabiliyetlerinin stabilize olması genellikle birkaç hafta sürer. Bu sürede birkaç gün göz sudan uzak tutulmalı ve birkaç hafta gözleri ovuşturmaktan kaçınılmalıdır. Bununla birlikte bu operasyonu geçiren kişiler ameliyattan 2 ila 3 gün sonra işe dönebilir ve araba kullanmaya devam edebilirler.

Smile Lazer Göz Ameliyatının Avantajları

Son teknoloji olan smile lazer göz ameliyatının kendine has avantajları vardır ve göz kusuru olan birçok kişi tarafından tercih edilen popüler bir tekniktir. Bu tekniğin diğer lazer göz ameliyatı türlerine göre farkları ve avantajlarına beraberce bir göz atalım.

  • Tercih edilen popüler bir tekniktir: Smile, lazerle göz ameliyatının minimal invaziv bir şeklidir, bu da lasik ve lasek tekniğine göre daha fazla kişinin tedavisinde uygun olduğu anlamına gelir. Bu, başka ameliyat türleri olamayacağı söylenenler için önemli bir avantaj sağlamaktadır.
  • Flep komplikasyonları riski yoktur: Bu göz cerrahisi ile lasik gibi diğer tedavi seçenekleri arasındaki temel farklardan biri, bu prosedür sırasında flep oluşmamasıdır. Bu, flep katlanması veya hareket etmesi gibi komplikasyon riskinin olmadığı anlamına gelir ve aynı zamanda işlem yapıldıktan sonra gözün daha rahat olması demektir.
  • Hızlı uygulanan bir tekniktir: Diğer lazer göz ameliyatı prosedürlerinde olduğu gibi, bu teknikte hızlıdır. Toplam tedavi süresi genellikle yaklaşık 20-30 dakikadır.
  • İyileşme süreci hızlıdır: Hastalar, smile göz ameliyatından sonra hızla iyileşirler ve kornea çevresinde flep oluşturulmadığı için lasik gibi yöntemlere kıyasla daha az rahatsızlık yaşarlar. Lasek ameliyatının aksine, genellikle bandaj lensi gerekmez, ancak bazı durumlarda önlem olarak bir gece bandaj takılmasını gerekebilir.
  • Hızlı sonuçlar alınır: Smile göz ameliyatını takiben, İngiltere, Almanya, Fransa ve Danimarka'da gerçekleştirilen denemelere göre görme kabiliyeti, genellikle ilk birkaç saat içinde% 80 oranında iyileşme ve birkaç hafta içinde maksimum iyileşmeye ulaşılır. Karşılaştırıldığında, lasik tekniği uygulanan hastalarda genellikle yaklaşık 24 saat sonra sonuç alırken, lasek tekniğinde bu süreç birkaç gün sürebilir.
  • Göz kuruluğu yoktur: Göz kuruluğu yaşama olasılığı, iyileşecek flep olmadığı için lasik ameliyatına göre çok daha düşüktür.

Smile Lazer Dezavantajları, Riskleri ve Komplikasyonları

Her prosedürde olduğu gibi smile lazer ameliyatında yaşanabilecek olası bazı riskler, komplikasyonlar ve yan etkiler bulunmaktadır. Bu sorunların hiçbirinin olması genellikle beklenmese de azınlık olarak bu sorunlar gözlemlenmiştir ve olası riskler olarak düşünülmelidir. İşte smile lazer zararları ve yan etkilerinden bazıları:

  • Gece görüşü sorunları: Herhangi bir lazer ameliyatının gece görüşüyle ilgili bir yan etki riski bulunmaktadır. Fakat genel olarak, parlak ışıklardan ve ışıkların etrafındaki halelerden kaynaklanan parlamanın olduğu bilinir. Bu belirtiler ameliyattan hemen sonra ortaya çıkmayabilir ve hatta ameliyat geçirdikten yıllar sonra bile gelişebilir. Parlama ve haleler gün içinde de meydana gelebilirken, parlak ışıklar genellikle karanlıkla kontrast oluşturduğundan dolayı bu sorun genellikle gece yaşanabilir. Gece lensleri, parlama ve halelerin önlenmesinde yardımcı olabilirken aşırı durumlarda başka tedaviler uygulanabilir. 
  • Korneada hasar oluşması: Smile ekstraksiyon prosedürü, korneanın yüzeyinden doku alınmasını içerir ve bu, olası bir hasara yol açabilir.  Bu hasar tipik olarak kornea diskinin çıkarılmasından kaynaklanırken tahriş ve iltihaplanma dahil kendi başına ek problemler yaratabilir. Aşırı olduğu durumlarda, hasarın durumu bir takip tedavisi gerektirebilir, ancak çoğu durumda invazif olmayan tedavilerle sorun çözülebilir. Bunun yanında hasar semptomları tipik olarak geçicidir, ancak iyileşme süresini uzatabilirken genel olarak iyileşme sürecini daha karmaşık bir hale getirebilir. 
  • Enfeksiyon oluşması: Bilindiği gibi her tedavide enfeksiyon riski vardır. Smile lazerde enfeksiyon riskleri çoğu cerrahi prosedürden çok daha küçüktür, ancak bu riskin mevcut olduğunu bilmek gerekir. Enfeksiyonlar genellikle erken dönemde tespit edildiklerinde tedavi edilebilir, bu nedenle semptomlara dikkat edilmesi önemlidir. Gözlerde kızarıklık, aşırı kaşıntı, ağrı veya görme kaybı, bir hastanın enfeksiyon kapmış olabileceğini gösteren başlıca belirtilerdir. Bu durumlarda derhal göz doktoruna başvurmak, tedavi almanın ve sorunu çözmenin en iyi yoludur. Tipik olarak, reçete edilen göz damlaları bu belirtilerin giderilmesinde etkilidir ve hatta ilk etapta enfeksiyonu bile önleyebilir. 
  • İltihaplanma yaşanması: Enflamasyon bir beklenti olmasa da, daha yaygın yan etkilerden biridir ve genellikle iyileşme sürecinde risk hesabına katılır. Çünkü inflamasyon görmeyi etkileyebilirken yüzde veya baş bölgesinde ağrılara neden olabilir.  Bunun yanında vakaların çoğunda iltihap geçicidir ve tedavi edilebilir. Aşırı durumlarda yaşandığında ise iyileşme sürecini daha karmaşık hale getirebilir ve iyileşme süresini uzatabilir. Herhangi bir ağrı, görme sorunu veya diğer iltihap belirtileri tedavi için doktora bildirilmelidir. 
  • Bulanık görme sorunları: Bulanık görme, görünürdeki her şeyin puslu görünmesine neden olacak bir durumdur. Koşullara bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir, ancak yaygın bir sorun değildir. Bulanık görme, aşırı miyopluk için yüksek bir risk içermektedir ve bu nedenle, smile uygulamaya karar verenler düzeltme düzeyine bağlı olarak bu riski tartışmalıdır. Çoğu durumda, bulanık görme önemli bir durumdur. 
  • Çift görme sorunları: Bu sorun çoğunlukla gölge gibi bir görüntü görme olarak ortaya çıkmaktadır. Bu, diplopi adı verilen bir tür çift görmedir ve görüntü reseptörleri arasındaki hafif düzeyde yanlış hizalamadan kaynaklanmaktadır. Bu olduğunda beyin, her bir gözden gelen ayrı görüntüleri uzlaştırmak için uğraşır ve sonuç olarak, gölge görüntü gerçek görüntünün yanında belirir. Bu durum şiddetli olduğunda, düzeltilmesi için yeni prosedürler uygulanması gerekebilir. Bu prosedürlerin niteliği vaka bazında belirlenir, ancak sorun genellikle cerrahi işlemle meydana geldiğinden dolayı tedavi edilebilir.
  • Göz kuruluğu: Bu sorun, smile tekniğinde diğer lazer ameliyatlarına göre daha az görülür. Bununla birlikte, lazer cerrahisi uygulanan kişiler tarafından bildirilen en yaygın yan etkidir. Çoğu durumda, göz kuruluğu semptomları, operasyon gerçekleştirildikten hemen sonra en kötü halini alır ve zamanla azalırlar. Fakat gözün nemlendirilmesini sağlayan bir göz damlasıyla tedavi edilebilirler.  Bunun yanında kuruluk, genellikle önceden kuruluk sorunu olan kişiler için daha büyük bir sorundur. Lazer bu semptomları şiddetlendirebileceğini için operasyona girmeden önce oftalmoloji uzmanına bu sorunun bildirilmesi gerekir.
  • Yetersiz ve yanlış düzeltme: Yetersiz düzeltme durumunda görme sorunları azalır ancak kişinin beklentisini karşılamayabilir. Yaşanan düzeltme işlemi başarılı ise, miyopluğun yerini ileri görüşlülük alabilir ve yeniden tedavi gerekebilir. 
  • Kornea şişmesi: Bu, prosedürün en nadir görülen yan etkilerinden biridir ve ancak göz zayıflarsa yaşanır. Bu durumda, lens öne doğru çıkar ve şişkinlik oluşabilir. Düzeltici ameliyatlar, zayıflamış gözlerde olan şişkinlik riskini artırır, ancak bu çok nadirdir. Bunun yanında yaşanan şişlik görme sorunlarına yol açabilirken tipik olarak düzeltici gözlükle veya kontakt lenslerle tedavi edilirler. En uç durumlarda ise sorunu çözmek için bir nakil yapılabilir.
  • Körlük: Kesi lentiküler ekstraksiyon dokunun kesilmesini içerir. Bu noktada en kötü senaryo körlüğü veya kısmi görme kaybını içermektedir. Fakat son derece nadirdir, ancak bu riskin de olduğunu bilmek  gerekir.

Görme kabiliyeti smile tedavisinden sonra, genellikle birkaç saat içinde % 80 iyileşirken birkaç hafta içinde bu % 100’ ulaşmaktadır. İyileşme hızlı olsa da, ameliyattan sonra görüş kabiliyetinin geçici olarak biraz bulanık olma ihtimali vardır. Bu tamamen normaldir ve kısa zamanda geçmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Smile Lazer ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Smile lazer nedir, kimler için uygundur?

Smile lazer; miyop ve astigmat veya her ikisini de bir arada yaşayan kişilerin, görme sorunlarını düzeltmek için tasarlanmış yeni nesil lazer tekniğidir. Kırma kusurları derecesine bağlı olarak korneanın eğriliği ve kalınlığında rol oynarken, bu görüş kabiliyetini kısıtlar. Bu şikâyetlerin giderilmesinde en etkili teknik olarak gösterilmektedir.

Dr. Murat Doğru

Smile’den sonra, gözlük veya kontakt lens olmadan düzgün bir şekilde görebilmek ve normal rutine dönmek ne kadar sürer?

İyileşme süreci her hasta için farklılık gösterir. Çoğu durumda, ameliyattan bir veya iki gün sonra görme keskinliği çok iyidir ve bir hafta içinde sabitlenir. Tedaviden sadece birkaç gün sonra, hastaların çoğu gözlük veya kontakt lens olmadan araba kullanabilir, çalışabilir ve spor yapabilirler.

Dr. Murat Doğru

Smile kanıtlanmış bir uygulama mıdır?

Göz kusurlarının giderilmesinde lazer teknolojileri klinik olarak kanıtlanmıştır ve lasik ile katarakt cerrahisinde de kullanılırlar. Smile ise, görme problemlerinin düzeltmesinde kullanılan lazer teknolojisinin en son halidir. 2007'den beri kontrollü klinik çalışmalarda uygulanmaktadır ve 2011'den beri ticari uygulamalarla sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır.  Bunun yanında smile lazer ile tedavi edilen hastalar tedavi sonrası on yıldan fazla süredir izlenmektedir. Şu anda dünya çapında 70'den fazla ülkede kullanılmaktadır.

Dr. Berna Babacan

Smile lazer uygulaması ne kadar sürer?

Genellikle tüm prosedür, her iki göz için de 15 dakikadan daha kısa sürede tamamlanmaktadır ve lazer bu sürenin sadece küçük bir kısmında kullanılmaktadır. Uygulama sonrası hasta genelde yarım saat sonra taburcu edilecek duruma gelir ve bir iki gün içinde normal yaşamına dönebilir.

Dr. Murat Doğru

Smile lazer sonrası duş alınabilir mi?

Bu teknik minimal invaziv olduğu için hastalar genellikle hızlı şekilde iyileşirler. Çoğu kişi ertesi gün iyi görebilirken, görüş kabiliyetlerinin stabilize olması genellikle birkaç hafta sürebilmektedir. Bu sürede birkaç gün gözün su ile temas etmemesine ve birkaç hafta ovuşturulmamasına dikkat edilmelidir.

Dr. Murat Doğru

Smile ameliyatı sonrası göz bandajı takılır mı?

Bu teknik minimal invaziv olduğu için hastalar genellikle hızlı şekilde iyileşirler. Çoğu kişi ertesi gün iyi görebilirken, görüş kabiliyetlerinin stabilize olması genellikle birkaç hafta sürebilmektedir. Bu sürede birkaç gün gözün su ile temas etmemesine ve birkaç hafta ovuşturulmamasına dikkat edilmelidir.

Dr. Murat Doğru

Smile lazer sonrası görme sorunları ne kadar düzelir?

Bu teknikle tedavi olan kişilerin görme kabiliyetleri genellikle ilk birkaç saat içinde % 80 oranında iyileşme gösterirken, birkaç hafta içinde bu maksimum düzeye ulaşır.

Dr. Murat Doğru