Tırnaktaki Beyaz Lekeler
Tırnaklarda kısmen veya bütün yüzeyde olmak üzere, bazen minik minik noktalar ya da bazen uzun uzun – kısa kısa enine veya boyuna çizgiler halinde lekelenmeler oluşabilmektedir. Tedavide genel yöntem hijyenik tırnak bakımıdır.
Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nedir?
Tırnaklarda kısmen veya bütün yüzeyde olmak üzere, bazen minik minik noktalar ya da bazen uzun uzun – kısa kısa enine veya boyuna çizgiler halinde, doğuştan gelen ya da sonraki zamanlarda oluşabilecek nitelikli lekelenmelerdir. Bu lekelenmelere tıp literatüründe “lökonişi” ismi verilmektedir. Oldukça yaygın bir şekilde ve her yaş grubundaki insanda, kadın veya erkek fark etmeksizin görülmektedir. Basit olarak nitelendirilse de göründüğü kadar basit olmayabilir.
Tırnaktaki beyaz lekelerin yani lökonişinin 4 farklı türü vardır. Bunlar;
- Striata lökoniki
- Punktata lökoniki
- Tamamen lökoniki
- Kısmi lökonişi olarak listelenebilir.
Striata lökonişi; birbirine paralel haldeki şeritler şeklinde meydana gelir. Genellikle kadınlarda, manikür işleminin sert bir şekilde yapılmasına bağlı olarak görülme ihtimali oldukça yüksektir. Yine aynı zamanda kanser tedavisi yöntemlerinden kemoterapi esnasında veya sonrasında da oluşabilir.
Punktata lökoniki; tırnakların alt veya üst kısımlarında noktacıklar halinde meydana gelen türdür. Genellikle çocukluk dönemlerinde küçük ve sık sık tekrarlanan aynı noktaya alınan darbeler sonucunda veya kanser tedavisi yöntemlerinden kemoterapi esnasında veya sonrasında da görülmesi muhtemeldir.
Tamamen lökonişi; genellikle genetik faktörlerle meydana geldiği ileri sürülen ve tırnakların tamamen lekeler ile kaplanarak beyaz bir hal almasında neden olan durumdur. Diğer türlere göre çok seyrek bir şekilde görülmektedir ve genellikle çok küçük yaşlarda ya da doğum itibariyle gözlemlenebilir.
Kısmi lökonişi ise; yalnızda tırnakların belli bir bölgesinde meydana gelir. Genellikle tırnak ucu bölgesinde görülebilir ve sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Tırnaktaki Beyaz Lekelerin Belirtileri Nelerdir?
Eğer tırnağınızda;
- küçük bir kalem ucu kadar büyüklükteki beyaz veya sarı renkli noktalar
- tırnak boyunca uzun veya kısa bir halde, yatay veya dikey bir şekilde görülen beyaz veya sarı renkli çizgiler
- büyük beyaz şekilsiz lekeler görüyorsanız lökonişi hastalığından mustarip olabilirsiniz.
Tırnaktaki Beyaz Lekelerin Nedenleri Nelerdir?
Tırnaktaki beyaz lekeler için basit nitelikli olarak değerlendirilebilecek durumlar mevcuttur. Bunlar ise;
- tırnak mantarları
- tırnak batmaları
- tırnak ucunda deformasyon – bozulma başlangıçları
- kansızlık – anemi
- kullanılmakta olan ilaçların yan etkileri
- kalsiyum eksikliği
- özellikle tırnak içi bölgesinde oluşan enfeksiyon
- hipotiroidizm adı ile bilinen tiroit hormon yetmezlikleri
- keratin hormonu yetmezliği
- çarpma veya vurma durumuna bağlı olarak tırnak yatağında meydana gelen yaralanmalar ya da hasarlar
- tırnak yeme alışkanlığı
- çeşitli deri hastalıkları
- tırnakların aktif olarak kullanılması durumu (klavye kullanımı, el işi ile uğraşma)
- kanser tedavisi görme sürecindeki ilaç kullanımı
- sert bir şekilde yapılan manikür ya da pedikür
- oje ve aseton gibi tırnağa teması kaçınılmaz olan kozmetik ürünlere karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar
- protein eksikliği
- çinko ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği şeklinde listelenebilir.
Tırnaktaki beyaz lekelerin yani lökonişilerin birden çok, farklı farklı sebebi de olabilir. Bu sebepler arasında;
- tüberküloz – halk arasında genellikle “verem hastalığı” ismi ile bilinen ve solunum yolu ile bulaşan ciddi bir bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. Hasta olan kişinin öksürmesi, aksırması, hapşırması gibi durumlarına bağlı olarak veya nefes alıp vermesi ile birlikte etrafa yayılması muhtemeldir.
- tifo – bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. İshal, yüksek ateş ve kusmaya sebebiyet verir. Hasta kişinin dışkısına temas sonucunda bulaşması muhtemeldir.
- siroz – kronik bir karaciğer hastalığı olarak nitelendirilebilir. Karaciğerde oldukça şiddetli tahribata neden olur.
- sedef hastalığı – tıp literatüründe “psoriasis” ismi ile yer almaktadır ve kronik olarak görülmektedir. Deri üzerinde lekelenmeler, pul pul dökülmeler ve plaklara neden olur. Belirlenmiş ve kesin sonuç veren bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
- doku yaralanmaları – basit bir şekilde çarpmalara bağlı olarak görülebilecek ufak çaplı yaralanmalardır.
- peptik ülser – oldukça sık görülen ve üst gastrointestinal sistem (sindirimde görevli olan tüm organların bulunduğu sistem) üzerinde pepsin adı verilen yapı ile asit birleşiminden oluşan doku kaybıdır.
- kanser metastazları – kanserli hücrelerin bulundukları yerden başka yerlere sıçraması durumudur.
- cüzzam / lepra / hansen hastalığı – bakteriyel bir enfeksiyondur ve vücut üzerinde tahribatı ağırdır. Genel olarak cildi ve sinirleri etkiler, tedavi edilebilir niteliklidir.
- ülseratif kolit – bir tür bağırsak hastalığıdır ve kalın bağırsakta görülür. Kalın bağırsak mukozası üzerinde yaralar açar ve iltihaplanmalara sebebiyet verir.
- nefrit / böbrek iltihabı - böbreğin herhangi bir bölgesinde, sebepli veya sebepsiz yere görülebilen iltihaplanma durumudur.
- lenfoma / lenf kanseri – lenfosit adı verilen ve insan vücudunun savunma mekanizması olan hücrelerin kansere bağlı olarak orantısız ve kontrol dışı bir şekilde büyümesidir.
bunlar gibi oldukça ciddi hastalıklar bile bulunmaktadır. Tırnaktaki beyaz lekeler bu hastalıkların habercisi olarak da değerlendirilebilir.
Tırnaktaki Beyaz Lekelerin Tedavisi
Tırnaktaki beyaz lekelerin yani tıp literatüründeki ismi ile lökonişilerin netleşmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Lökoniki varlığı esnasında tırnaklar düzgün bir şekilde törpülenmeli, kesilmeli ve lekesiz bir şekilde uzaması beklenmelidir. Bu süreç içerisinde oje kullanımında veyahut aseton ile ojenin tırnak yüzeyinden temizlenmesi durumunda herhangi sakıncalı bir nokta yoktur. Düzgün ve beklenen uzama gerçekleştikten sonra öz bakım işlemleri zamanında ve yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Yine aynı zaman zarfında kişinin beslenmesine hassasiyet göstermesi ve mineral, vitamin yönünden olan eksikliklerini tamamlaması önem arz eder.
Tırnaktaki Beyaz Lekelere Ne İyi Gelir?
Tırnaktaki beyaz lekelerden memnun değilseniz, rahatsızlık içerisindeyseniz ve oluşmasını önlemek istiyorsanız;
- düzenli olarak su tüketin.
- tırnaklarınızı temizlerken yumuşak fırçalar tercih edin.
- beslenme düzeninize özen gösterin.
- tırnaklarınızı sürekli olarak temiz tutun ve öz bakım işlemlerini zamanında yerine getirin.
- tırnaklarınızı nemlendirmeyi ihmal etmeyin.
- tırnaklarınıza oje, aseton gibi kimyasal maddeler ile bir işlem yaptıysanız daha yumuşak davranmaya özen gösterin.
- aseton kullandıktan sonra yani ojeyi tırnaklardan çıkardıktan sonra en az bir gün ara vererek tırnaklarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
- banyo temizliği, bulaşık yıkama, mutfak temizliği gibi tırnaklarınızın sürekli olarak kimyasallar ile temasına neden olacak işler yaparken mutlak suretle temizlik eldiveni kullanarak temasın önüne geçin.
- çinko bakımından zengin nitelikli olarak bilinen nohut, fasulye, kuru meyveler, buğday tohumu, fıstık ve badem gibi şeyler tüketmeye özen gösterin.
- A vitamini almayı ihmal etmeyin. Havuç, şeftali, bal kabağı gibi yiyecekler bu vitamin için uygun besinerdir.
- demir açısından zengin nitelikli olarak bilinen et, kuruyemiş, yulaf ve tavuk ciğeri gibi besinler tüketin.
- greyfurt ve portakal gibi C vitamini açısından zengin nitelikli yiyecekler tüketin.
Tırnaktaki Beyaz Lekelere Ne İyi Gelmez?
Tırnaktaki beyaz lekelere;
- yeterli miktarda su tüketimi yapmama, bedenin su ihtiyacını karşılamamak
- stresli bir yaşam tarzı içerisinde olmak
- tırnak temizliği esnasında sert fırçalar kullanmak
- düzensiz beslenme alışkanlığına sahip olmak
- tırnak temizliğine özen göstermemek ve öz bakım işlemlerini zamanında yerine getirmemek
- tırnakları nemlendirmemek
- tırnakları dinlendirmeden sürekli olarak oje, aseton gibi kimyasal malzemelere maruz bırakmak
- genel temizlik işleri yaparken elleri ve tırnakları direkt olarak kimyasal malzemelere temas ettirmek, temizlik eldiveni kullanmamak
- çinko açısından zengin olan besinlerden yeterli miktarda tüketmemek
- A vitamini açısından zengin olan besinlerden yeterli miktarda tüketmemek
- demir açısından zengin olan besinlerden yeterli miktarda tüketmemek
- C vitamini açısından zengin olan besinlerden yeterli miktarda tüketmemek iyi gelmeyecek şeyler arasındadır.
Tırnaktaki Beyaz Lekeler için Kullanılabilecek İlaçlar
Tırnaktaki beyaz lekeler yani lökonişi için kullanılabilecek olan özel bir ilaç bulunmamaktadır. Yalnız bu süreç içerisinde düzenli bir şekilde nemlendirici nitelikli şeylerin kullanılmasında fayda vardır. Nemlendirici jeller, nemlendirici kremler, gliserin içeren asetonlar, el bakım kremleri ve mineraller açısından zengin nitelikli bitkisel yağların kullanımı oldukça uygundur. Bunlara ek olarak altta yatan bir hastalık nedeniyle beyazlık görülüyorsa o hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar tırnak belirtilerini giderebilir.
Hamilelikte Tırnaktaki Beyaz Lekeler
Gebelik sürecinde anne adayının tırnakları, hormonlardaki değişime bağlı olarak daha önceki dönemlere göre genellikle daha hızlı bir şekilde uzar ve daha ince – kırılgan bir yapıya sahip hale gelir. Bu, tırnakların kırılmasını tetikleyici bir durumdur. Hamilelik döneminde tırnakta beyaz lekelerin oluşumu da sıklıkla görülebilen bir durumdur. Düzenli beslenmeme, yeterli miktarda su tüketmeme veya gerekli mineraller açısından zengin besinlerden tüketmemeye bağlı olarak karşılaşılabilir. Doğum sonrasında ise hormonların zaman içerisinde normale dönmesiyle birlikte annedeki bu değişiklik son bularak tırnaklar eski düzenine dönerler.
Çocuklarda ve Bebeklerde Tırnaktaki Beyaz Lekeler
Tırnaktaki beyaz lekeler yani lökonişi, her zaman sadece vitamin ya da kalsiyum eksikliği gibi durumlardan kaynaklanmaz. Aynı zamanda küçük çaplı doku yaralanmalarına bağlı olarak da görülmeleri mümkündür. Özellikle bebeklerde hareketlenmenin başladığı zamanlar olarak nitelendirilen 4. ay ve 4. ayın sonunda, el ve ayak hareketleri aşırı miktarda artmaya başlar. Buna bağlı olarak; bebekler ellerini veya ayaklarını sıklıkla bir yerlere çarparlar. Bu minik fakat sık çarpmalar sonucunda da tırnak içerisinde oldukça minik beyaz lekelenmeler yani lökonişiler meydana gelir. Bu durum bebeklerde hemen hemen 3-4 yaşına gelene kadar yani çocukluk döneminde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Tırnaktaki Beyaz Lekeler için Hangi Doktora Gidilir?
Tırnaktaki beyaz lekeler, lökonişiler için söz konusu olan lekeler tırnağınızı tamamen kapladığı ve de üzerinde opak bir ton oluşturur hale geldiği zaman herhangi bir sağlık kuruluşundaki dermatolog yani cildiye uzmanına gitmeniz gereklidir. Çünkü tırnaktaki beyaz lekeler sonucu oluşan bu renk değişimi tırnak matriksi olarak bilinen bölgede kalıcı bir problemin habercisi niteliğinde olabilir.
Tırnaktaki Beyaz Lekeler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl giderilir?
Tırnaktaki beyaz lekelenmelerin giderilmesi için;
- yeterli miktarda su tüketimi sağlanmalı,
- düzenli beslenme alışkanlığına sahip olunmalı ve çinko, kalsiyum, protein, vitaminler açısından zengin olan besinlerin tüketimine özen gösterilmeli,
- nemlendirme ihmal edilmelidir.
Böylelikle tırnaklar düzgün bir şekilde uzayacak ve uzama ile birlikte de meydana gelmiş haldeki beyaz lekeler yani lökonişiler yok olup gideceklerdir.
Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl giderilir?
Tırnaktaki beyaz lekelenmelerin giderilmesi için;
- yeterli miktarda su tüketimi sağlanmalı,
- düzenli beslenme alışkanlığına sahip olunmalı ve çinko, kalsiyum, protein, vitaminler açısından zengin olan besinlerin tüketimine özen gösterilmeli,
- nemlendirme ihmal edilmelidir.
Böylelikle tırnaklar düzgün bir şekilde uzayacak ve uzama ile birlikte de meydana gelmiş haldeki beyaz lekeler yani lökonişiler yok olup gideceklerdir.