Tükürük Testi Nedir?
Tükürük testi, hastaya müdahale yapılmadan rahatsızlıkları test etmek için tükürük yapısının incelenmesidir.
Tükürük testi, hastaya hiçbir müdahalede bulunulmadan sadece tükürük yapısının incelenmesi sonucunda yapılan kontrollerdir. Tükürükler, kişinin vücudunda bulunan pek çok rahatsızlık hakkında bilgi vermektedir. Elde edilen verilere göre rahatsızlıklar hakkında ön bilgilere sahip olunur ve tedavi sürecinin ilk aşamasına başlanır.
Tükürük testinden doğru sonuçlar almak için gece boyunca su içilmemeli, diş fırçalanmamalı ve öpüşülmemelidir. Kişinin ilk işi, sabah uyandıktan sonra hiçbir müdahalede bulunmadan tükürük testini uygulamaktır. Dolu bir su bardağına tükürük bırakıldıktan 15 dakika sonra tükürük testi sonuçlarına ulaşılmaktadır.
Tükürük rengi berrak ve şeffaf ise kişi sağlıklı bir yapıya sahiptir. Su yüzeyinde hafif köpeklenme görülebilir ancak zamanla suya dahil olarak ortadan kaybolur. Sudaki tükürük görüntüsünün üst kısmı deniz anasını andırıyor ve suyun dip kısmında bulut benzeri bir tabaka oluşuyorsa Candida mantarının vücutta barındığı görülmektedir.
Candida Nedir?
Candida, her bedende var olan bir mantar türüdür. Vücudun iç yapısında vajina, bağırsak ve ağız gibi noktalarda varlığını sürdürür. Yeterli miktarda bulunduğu takdirde zararlı bir mantar değildir. Sindirimin düzenli şekilde gerçekleşebilmesi için Candida mantarına ihtiyaç vardır. Vücutta doğru miktarda yer aldığı sürece sistemin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Candida mantarı bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilemeyerek yüksek miktarlara ulaşır ise çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Vücudun çeşitli noktalarında beyaz bir tabaka oluşturarak kendini belli etmektedir. İnsan bedenini etkisi altına alan pek çok hastalığının temel sebebinin Candida mantarının kontrol edilemez şekilde çoğalması olduğu düşünülmektedir.
Candida mantarının kontrol edilemez şekilde çoğalması sonucunda vücutta belirtiler görülür. Candida testi olarak da bilinen tükürük testi, vücuttaki Candida mantarının görülmesini sağlamaktadır. Candida tükürük testi uygulayan kişiler, su üzerindeki tükürüğü yorumlayarak çeşitli öngörülerde bulunmaktadır.
Candida Testi
Candida testi, bakterinin varlığını gösteren kısa süreli testlerden biridir. Bu test, bir bardak su yardımı ile uygulandığı için herkes tarafından yapılabilmektedir. Candida tükürük testini uygulamak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
- Candida testi sabah uygulanmaktadır. Testin uygulanacağı gün öncesinde aç uyunmalı, uyandıktan sonra su ve yemek tüketilmemeli, başka bir kişiye öpüşme ile temas edilmemelidir.
- İçi görünen cam bir bardağın içi tamamen su ile doldurulur.
- Birinci maddedeki uyarılar dikkate alındıktan sonra su bardağının içerisine tükürülür.
- Ortalama 10 – 15 dakika beklenir ve tükürüğün oluşturduğu yapı incelenir.
Candida tükürük testini uyguladıktan sonra tükürüğün su içerisindeki yapısı öngörülerde bulunmak için yeterlidir. Bardağın üst kısmında bacaklı ve ipliksi bir yapı, orta kısmında bulutsu görünüm ve alt kısmında tortu halinde tabaka bulunuyor ise Candida mantarı vücutta orantısız şekilde artıyor demektir.
Sağlıklı bir tükürük yapısında bacaklı yapı, bulutsu görünüm ve tortu tabakası oluşmaz. Bu özellikler Candida mantarına özgü özelliklerdir. Tükürdükten ortalama 15 dakika sonra su şeffaf bir görünüme kavuşuyor ise test sonucu negatiftir.
Candida testi uygulanması bakımından basit ve kolaydır ancak net olarak bilgi vermez. Candida mantarının genital bölge, boğaz ve bağırsaktaki varlığını tam olarak öğrenmek için uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Candida testi hastane koşullarında daha detaylı şekilde uygulanırken daha net bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır.
Candida Mantarı Semptomları
Candida mantarı vücutta yüksek miktarlara ulaştığı takdirde bazı semptomlar göstererek kişinin rahatsızlık duymasına neden olmaktadır. Mantar ağız içerisinde yüksek miktarlara ulaşmış ise evde yapılan Candida tükürük testi ile belli olmaktadır ancak vücudun diğer bölgelerinde sorun yaşanıyor ise en net bilgilere hastane koşullarında yapılan Candida testi ile ulaşılmaktadır. Candida mantarı semptomları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- Yorgunluk, tükenmişlik, bitkinlik ve enerjisizlik,
- Hafızanın kötüleşmesi ve unutkanlık,
- Depresyon belirtileri,
- Vücutta duyarsızlık, hissizlik ve uyuşukluk,
- Kas güçsüzlüğü ve kas ağrıları,
- Eklemlerde şişme ve şişmeye bağlı ağrı,
- Karın bölgesinde ağrı,
- Bağırsak ağrısı, ishal veya kabızlık,
- Sindirimde zorlanma ve bağırsaklarda aşırı gaz oluşumu, şişkinlik,
- Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, koku kaybı,
- Nefesin kokması,
- Ağızda kızarıklık ve kabarcıklar oluşması,
- Ağızda pamukçuk oluşumu,
- Ayakta mantar oluşumu,
- Saçkıran,
- Ayak tırnağı mantarı,
- Dışkıda sümüksü madde,
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları,
- İdrar yaparken yanma hissi,
- Sorunlu görülen vajinal akıntı ve vajinal yanma,
- Cinsel arzuda düşüş,
- İktidarsızlık,
- Prostatitis,
- Regl dönemlerinde düzensizlik,
- Vücut krampları,
- Görme bozukluğu ve görüntüde noktalar oluşması,
- Panik atak ve sinirlilik gibi semptomlar Candida mantarına işaret etmektedir.
Hastane koşullarında bağırsak mantarı tükürük testi uygulanarak net sonuçlara ulaşılmaktadır. Candida mantarı semptomlarından birkaçı vücudu etkisi altına aldığı takdirde direkt olarak doktora başvurmak gereklidir.
Tükürük Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Tükürük testi nedir ve nasıl yapılır?
Tükürük testi, vücudun işleyişi sırasında yaşanabilecek olası problemleri gösteren testlerden biridir. Test sonucunda tükürüğün yapısı incelenerek yaşanan problemlere karşı öngörülere ulaşılmaktadır. Bazı enfeksiyonlar, tükürük testi ise kolayca tespit edilmektedir.
Tükürük testi, ev koşullarında her kişinin uygulayabileceği kolay ve basit bir yöntemdir ancak alınacak sonuçlar kısıtlıdır. Hastane koşullarında yapılan ve doktor tarafından incelenen tükürük testi, net bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır.
Candida testi nasıl yapılır?
Candida mantarı, vücutta kontrolsüz şekilde çoğaldığı takdirde bağırsak, vajina ve ağzı etkisi altına almaktadır. Ağızda beyaz bir tabaka oluşturmaktadır ve kişinin çeşitli rahatsızlık duymasına neden olmaktadır. Candida testi, tükürük testi ile aynı şekilde uygulanmaktadır. Su içerisine tükürüldükten sonra oluşan yapı Candida mantarına işaret ediyorsa uzman doktorlara başvurmak gereklidir. Candida testi hastane koşullarında yapıldığı takdirde bağırsak ve vajina bölgelerindeki durumun da açıklanmasını sağlamaktadır.
Tükürük testi neden yapılır?
Tükürük yapısı, vücuttaki işleyiş hakkında bilgiler sunmaktadır. Mantar ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklarda tükürük testi uygulanarak kolay ve hızlı şekilde sonuçlara erişilmektedir. Tükürük testi pozitif çıkar ise daha detaylı testler uygulanarak sorun net olarak saptanmaktadır.
Candida testi için hangi doktora gidilmeli?
Mantar enfeksiyonu olarak değerlendirilen Candida, dahiliye doktorları tarafından tedavi edilmektedir. Candida mantarı vajinal bölgede bulunuyor ise jinekolog ile görüşülmesi gereklidir.
Candida mantarı kendiliğinden geçer mi?
Candida mantarı, kontrol edilemez şekilde artış gösterdiği dönemden itibaren kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Besin takviyeleri ve iyi yaşam koşulları Candida mantarının kontrolünü sağlamaktadır ancak tedavi sadece ilaçlar ile yapılmaktadır. Diğer takviyeler, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
Candida mantarı kaç günde geçer?
Candida mantarının tedavi süresi enfeksiyonun durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ağız, bağırsak ve vajina bölgesinde oluşan enfeksiyonların farklı riskleri de bulunmaktadır. Candida mantarı için belirtilen ortalama tedavi süreci 4 ile 6 ay arasındadır. Mantarın yayılma ve bulaşma durumuna göre iyileşme sürecinde değişiklikler görülmektedir. İlaç tedavisine başlanmadan mantarın vücuttan atılması mümkün değildir.
Candida mantarı nasıl fark edilir?
Candida mantarı vücutta çoğalmaya başladığında vücudun bazı semptomlar göstermesine neden olmaktadır. Candida mantarı bulunduğu bölgede beyaz tabaka görüntüsü oluşturmaktadır. Ağızda oluşmuş ise fark edilmesi kolaydır ancak vajina ve bağırsakta görülüyor ise görülen semptomlar yoluyla fark edilmektedir.
Candida mantarı bulaşır mı?
Candida mantarı her insanda bulunmaktadır ancak aşırı miktarda bulunması çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Vajina bölgesinde oluşan Candida mantarı cinsel yol ile bir başkasına bulaşmaktadır. Nefes ya da tükürük gibi temaslardan dolayı bulaşmamaktadır.
Candida mantarı bebeklerde nasıl tedavi edilir?
Candida mantarı, bebek bezi isiliğinde görülür. Bölgede oluşan kızarıklık, bebeğin rahatsızlık duymasına neden olur. Bebeklerde Candida mantarını tedavi etmek için ıslak mendil gibi malzemelerden kaçınarak yumuşak temizleme bezleri ve ılık su tercih edilir. Kızarıklık oluşan bölge, dikkatli şekilde yıkanmalı ve aynı dikkatle durulanmalıdır.
Hamilelik döneminde oluşan candida mantarı bebeğe zarar verir mi?
Hamilelik döneminde oluşan enfeksiyon, bebeğe zarar vermez. Enfeksiyon tedavisi, hamilelik koşulları dikkate alınarak uygulanır.
Candida mantarı olan kişiler cinsel ilişkiye girebilir mi?
Ağız ve bağırsaklarda oluşan Candida mantarı, cinsel ilişki için engel değildir ancak vajina bölgesinde oluşur ise cinsel ilişkiye girilmesi bulaşma riskini doğurmaktadır.
Candida mantarını engellemek için önlem alınabilir mi?
Candida mantarı, vücutta çoğalmaya başladığında semptomlar göstermeye başlar. Bu durum fark edildiğinde çoğalmayı kontrol altında tutmak için önlemler alınmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, Candida mantarı ile mücadelenin birinci koşuludur. Bunun için günde en az 7 saat uyku uyumak ve düzenli bir uyku saatine sahip olmak gerekir. Stres gibi tetikleyici unsurlardan da uzaklaşarak Candida mantarına karşı önlem alınmaktadır.
Candida mantarı vücuttan temizlenebilir mi?
Candida mantarı enfeksiyonu teşhis edildikten sonra Candida temizliği ve Candida diyeti tedavileri uygulanmaktadır. Tedavilerin ardından vücuttan tamamen temizlenmektedir. Candida mantarının tekrardan oluşmasını engellemek için uyku, beslenme ve strese dikkat etmek gereklidir.