Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi, 1.5 ila 3 yaş aralığında verilen, çocukların ebeveynlerinden yardım almadan tuvalet ihtiyaçlarını karşılamayı öğrendikleri süreçtir.
Tuvalet Eğitimi Nedir?
Tuvalet eğitimi, çocukların ebeveynlerinden yardım almadan tuvalet ihtiyaçlarını karşılamayı öğrendikleri süreçtir. Bu eğitim genel olarak çocukların 1.5 ila 3 yaş aralığında verilir. Bu sayede çocuklar anlatılan bilgileri kavrayabilir, uygulayabilir ve alışkanlık haline getirebilir.
Tuvalet eğitimi süreci, gündüz ve gece tuvalet eğitimi olmak üzere iki aşamada ele alınır. Gündüz tuvalet eğitimi tamamlayan çocuklar, gece eğitimine daha kolay uyum sağlar ve öğrenme süreci kısalır.
Tuvalet eğitiminin tamamlanması yalnızca gerekli bir kazanımın edinilmesi için değil; çocukların bireysellik ve yeterlilik kazanmaları için de büyük bir önem taşımaktadır. Tuvalet eğitiminin geç verilmesi, çocukların ileri dönemlerde bağımsızlık sorunları yaşamalarına neden olacaktır.
Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı? Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Çocukların tuvalet eğitimi alabilmesi için öncelikle algılarının güçlenmiş olması, sözlü iletişim kurabiliyor olmaları ve psikolojik olarak hazır hissetmeleri gerekmektedir. Çocukların bu sürece hazır olduğunu gösteren işaretler ise şu şekilde sıralanabilir:
- İdrar yapma sırasında mesanenin tamamı bir defada boşaltılıyor; sık sık ve azar azar idrar yapma alışkanlığına son verilmişse,
- Çocuklar yardım almadan 5 dakika kadar aynı pozisyonda oturabiliyorsa,
- Bezler 3 ila 4 saat boyunca kuru kalıyorsa,
- Bez ıslak olduğunda çocuklar rahatsız olduklarını belli ediyorsa,
- Kısa cümleler anlaşılıyor ve uygulanabiliyorsa,
- Yürüme öğrenilmişse,
- Çocuklar yardım almadan pantolonlarını giyebiliyor ve çıkarabiliyorsa,
- Bağımsız ve yardımsız davranışlar sergilenmeye başlamışsa,
- Sıkıştığında belli ediyorsa,
- Tuvalet hakkında sorular soruyor ve gözlem yapıyorsa çocuklar tuvalet eğitimi almaya hazırdır.
Erkek çocuğun tuvalet eğitimi, kız çocuklarına göre daha geç başlayabilir. Ancak çocuğun algısına ve becerilerine bağlı olarak, bebeklerde tuvalet eğitimi sürecinin erken tamamlanması da mümkün olabilir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanır?
Çocuklarda tuvalet eğitiminin verilmesi için en ideal zaman, yine çocuğun kendisi tarafından belirlenir. Çocuk hazır olduğunu hissettiriyorsa ya da sözlü komutları uygularken zorluk çekmiyorsa eğitim süreci başlatılır. Tuvalet eğitimine başlarken ve eğitim süreci boyunca izlenmesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Eğitime başlamadan öncesinde çocuğun hareketleri gözlemlenmeli ve kendisini hazır hissedip hissetmediğinden emin olunmalıdır.
- Eğitime başlamadan yaklaşık bir hafta öncesinde tuvalet tanıtılmalı ve çocuğun endişeleri giderilmelidir. Tuvalet eğitiminde kaka tutma çok sık karşılaşılan bir durumdur. Tuvaletten korkan çocuğa tuvalet eğitimi verilmesi hayli zor olacak ve başarılı sonuçlar vermeyecektir.
- Eğitim sürecinin en önemli noktalarından biri de uygun lazımlık seçimidir. Çocuğun ilgisini çekecek ve konforlu şekilde kullanabileceği bir lazımlık seçmek, daha istekli davranılmasında etkili olacaktır.
- Eğitim öncesinde ve sürecinde, çocuğun tuvalete gitme sıklığı ile genel olarak hangi saatlerde gittiği gözlemlenmelidir. Bu sayede kazaların yaşanma oranı düşüş gösterir.
- Eğitim sırasında yalnızca tuvalete gitmenin değil, hijyen kurallarının da doğru şekilde öğretilmesi oldukça önemlidir. Aksi halde yetişkinlik hayatını da olumsuzluk etkileyecek yanlış alışkanlıklar edinilir.
- Tüm eğitim süresince övgülerin, pozitif tepkilerin ve ödüllerin verilmesi önemlidir. Bu sayede çocuklar daha istekli ve öğrenmeye açık olacaktır.
Tuvalet eğitimi verilirken çocukların mümkün oldukça eğlenmeleri ve ilgi çekici nesnelere yönelmeleri tavsiye edilir. Bunun için tuvalette söylenebilecek şarkılar, renkli ve kokulu sabunlar, desenli lazımlıklardan yardım alınabilir.
Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Gece tuvalet eğitiminin başarılı şekilde verilebilmesi için, öncelikle gündüz saatleri içerisinde lazımlık kullanmanın öğrenilmiş olması gerekir. Aynı zamanda yeterli fizyolojik gelişimin tamamlanmış olması gerekir. Aksi halde uyku sırasında dışkı ya da idrarın tutulması mümkün olmayacaktır.
Gece tuvalet eğitimi, gündüz eğitimine oranla daha uzun zaman alabilir. Bu süreçte sabırlı ve anlayışlı bir yaklaşım göstermek önem taşısa da kararlı bir tutum sergilenmesi gerekir. Yaşanan kazalar nedeniyle tuvalet eğitimine ara vermek, tüm ilerlemelerin yok olması ve sonraki eğitim sürecinin daha zorlu geçmesine neden olacaktır.
Çocuğun tuvalet ihtiyacı duyduğu saatleri takip etmek, altına kaçırmasını önlemekte etkilidir. Uyku sırasında bez kullanmak istemeyen ebeveynler, bu saatlerde çocukları uyandırıp tuvalete götürme yöntemine başvurabilir. Böylece çocuklar sıkıştıklarında uyanmaya ve tuvalete gitmeye alışmış olurlar.
Gece tuvalet eğitiminin ilk dönemlerinde çocuk bezlerinin kullanılması normaldir. Fakat çocukların daha kısa sürede alışmaları ve öğrenmeleri için, tuvalet eğitiminde 3 gün kuralının uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu kural dahilinde çocuklar lazımlık eğitimlerini tamamladıktan sonraki ilk 3 gece bez kullanılır. Bu süre içerisinde çocuklar tuvaletlerini tutmayı ve çok sıkıştıklarında uykudan uyanmayı öğrenirler. Sonraki gecelerde ise bez kullanımı tamamen bırakılır ve bu alışkanlığın pekiştirilmesi sağlanır.
Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tuvalet eğitimi, karşılıklı olarak sabır ve anlayış gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Çocukların ilgisini çekmek için bez yerine desenli iç çamaşırları gösterilmeli ve hangisini giyeceğini kendisinin seçmesine izin verilmelidir,
- Çocukların tuvalet korkusunu yenmek için rol model olunmalı ve tuvaletin nasıl kullanılacağı gösterilmelidir,
- Lazımlık seçimi sırasında konfora dikkat edilmeli ve renk/desen gibi seçimler çocuğa bırakılmalıdır,
- Çocukların bu süreci stres yerine istekle geçirmesi için motivasyonun ihmal edilmemesi ve uygun ödüller verilmesi gerekir,
- Çocukların altına kaçırmaması için 2 ila 3 saatte bir olacak şekilde ve yaklaşık 5 dakika süreyle tuvalette oturmaları sağlanmalıdır,
- Tuvalet eğitiminde çocuğun çişini tutması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Böyle bir durumda çocuğa kızmak sorunu kötüleştireceği için, sakin ve sabırla yaklaşılmalıdır.
- Tuvalet eğitimi verilirken bez kullanımının tamamen bırakılması gerektiği için uzun süre ev ortamından uzak kalınmaması gerekir,
- Tuvalet eğitiminde kaka yapmaktan korkma gibi sorunlar yaşandığında çocuk rahatlatılmalı ve sabırlı yaklaşarak tuvaletini yapması sağlanmalıdır,
- Hijyen eğitimi konusunda hassas olunmalıdır,
- Gece eğitimi başlamadan önce çocuğun tuvalete gitme saatleri ve sıklığı gözlemlenerek not alınmalı, uygun saatlerde uyandırılarak tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.
Uyku öncesinde yoğun sıvı tüketimi, gece yatağın ıslatılmasına yol açar. Bu nedenle sıvı tüketimi kontrollü bir şekilde sağlanmalı; gerek görülmesi halinde sıvı geçirmez alezler kullanılmalıdır.
Tuvalet Eğitimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Tuvalet eğitimi çizelgesi nedir?
Tuvalet eğitimi çizelgesi, bu süreci çocuklar için eğlenceli hale getirecek uygulamalardan biridir. Bir kağıtta günler ve zaman dilimleri yer alır. Çocuk çişini ve kakasını tuvalete yaptıkça ilgili bölmeye bir sticker (gülen yüz vb.) yapıştırmasına izin verilir.
Tuvalet eğitimi kaç gün sürer?
Tuvalet eğitiminin tamamlanması çocuğun yaşına, algısına, iletişim becerilerine, bağımsızlık kazanıp kazanmadığına, yetiştiği ortama, verilen eğitime ve genel becerilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak bu süreç ortalama olarak 12 ila 24 hafta arasında tamamlanmış olur. 6 aydan sonrasında çocuk hala tuvalet eğitimini tamamlayamıyorsa uzman bir pediatristten yardım alınması önem taşımaktadır.
Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar?
2 yaş tuvalet eğitimi için ideal olarak kabul edilse de önemli olan, çocuğun kas gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Böylece tuvaletlerini tutabilirler. Ayrıca çocuğun hareketleri de gözlemlenerek, tuvalet eğitimine psikolojik olarak hazır olup olmadıkları anlaşılır. Çocuk kirli bezden rahatsız olmaya başlamışsa ve bezin kirlenmemesi için tuvaletini geciktiriyorsa eğitim için uygun zamanın geldiği anlaşılır.
Tuvalet eğitiminde gece uyandırma gerekli midir?
Tuvalet eğitimi gece ve gündüz olarak ayrı tutulsa da aslında bir bütündür. Eğitim sırasında çocuğa hiçbir şekilde bez bağlanmamalıdır. Çocuklar eğitimin başındayken tuvaletlerinin geldiğini fark edip uyanmayabilirler ve altlarına kaçırırlar. Bu yüzden ilk haftalarda çocuk, uykudan uyandırılıp tuvalete götürülebilir. Fakat bu çok uzun sürerse, çocuğun geceleri mesanesinin dolduğunu anlayıp uyanması yeteneğinin gelişmeyeceğini savunan uzmanlar vardır.
3 Günde tuvalet eğitimi yöntemi nedir?
3 günde tuvalet eğitimi sırasında çocukların altına kıyafet giydirilmez ve geceleri mutlaka bez bağlanır. Tuvalet eğitiminde ilk gün çocuk dışarı çıkarılmaz ve aile tarafından gözlemlenir. Tuvaletini yapacağı hissedildiği an lazımlığa oturması sağlanır. İkinci günde çocuğa sadece bol bir pantolon giydirilir ve 1 saatliğine eve yakın bir yerde gezdirilir. Evden çıkmadan önce tuvaletini yapmış olması önemlidir. 1 saatin sonunda eve dönülür ve çocuğun altındaki kıyafetler çıkarılarak ilk gün yapılan adımlar tekrarlanır. Eğitimin son gününde çocuk günde 2 kez dışarı çıkarılır, diğer adımlar aynıdır. Bu yöntem bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da bazı aileler tarafından tercih edilmektedir. Kesin sonuç garantisi yoktur.
Erkek çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?
2 yaş erkek çocuğu tuvalet eğitimi için uygun zamandır. Ancak bu süre çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Eğer henüz hazır değilse, baskı kurmak korku oluşmasına sebep olacaktır. Tuvalet ve hijyen konuları çocuğa güzelce anlatılmalı, eğitim küçük ödüller ile cazip hale getirilmeli ve beslenme saatleri düzenlenmelidir.
Tuvalet eğitiminde gece bez bağlanmalı mı?
Tuvalet eğitimi yeni verilmeye başlanmışsa gece bez bağlanması tavsiye edilir. Çünkü gündüz eğitimi tamamlanmamış ve tuvalete gitme alışkanlığı henüz kazanılmamışken, uyku sırasında tuvalet kontrolünü sağlamak mümkün olmayacaktır. Gündüz eğitimi tamamlandıktan sonrasında ise 3 gün kuralı uygulanmalı ve gerekli hazırlıklar yapılarak bez kullanımı bırakılmalıdır.
Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Otistik çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Otizmli çocukların eğitim sürecine başlamak için en ideal dönem 3 yaş grubudur. Çocuk bezinin 1 saat ya da daha uzun süre kuru kaldığı görüldüğünde eğitim süreci başlatılabilir. Tüm süreç boyunca sabırlı ve anlayışlı olmak, çocukların daha kısa sürede öğrenmeleri ve korkularını yenmeleri adına oldukça önemlidir. Eğitim tamamlanana kadar saatte 1 defa olacak şekilde tuvalete gidilmesi ve 5 dakika izin tanınması gerekir. Bu süre zarfında çocuk tuvaletini yapmamış ise yaklaşık 5 ila 10 dakika sonrasında yeniden tuvalete götürülmesi önerilir.
Çiş eğitimi sırasında sık yapılan hatalar nelerdir?
Tuvalet eğitimine çok erken ya da geç başlanması en sık yapılan hatalar arasında yer alır. 3 yaş tuvalet eğitimi için son dönemdir. Ancak bu süre çocuktan çocuğa değişim gösterebilir. Sık yapılan diğer hatalar şunlardır; çocuğu zorlamak ve cezalandırmak, eğitimi yarım bırakmak, sabırsız olmak ve eğitimi sadece gündüz uygulamak.