Vajina Estetiği Nedir?
Vajina estetiği, kadınlarda vajinal dudak bozukukları ya da kasık bölgesinde oluşan fonksiyonel bozuklukların estetik açıdan düzeltilmesidir.
Vajina estetiği / Vajinoplasti, kadınlarda vajinanın, vajinal dudak bozukluklarının ve kasık bölgesinin fonksiyonel ve estetik açıdan düzeltilmesi işlemidir. Bu operasyon, estetik cerrahi uygulama işlemleri arasında yerini alır. Vajina estetiği ile kadınlarda ortadan kaldırılan vajinal bozukluklar ve yapılan uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:
- Vajina iç dudaklarının yeniden simetrik yapısına kavuşturulması ve küçültülmesi,
- Vajina dış dudaklarının düzeltilmesi/restorasyonu ve küçültülmesi,
- Yağ enjeksiyonu yapılması,
- Vajinal bölgede daraltma ya da genişletme uygulaması,
- Kızlık zarının (hymen zarının) dikilmesi.
Vajina estetiği yaptıranlar, genellikle bu işlemlerden oluşan bir operasyon geçirmektedirler. Kadınların türlü genital bozukluklara, doğum kesik ve deformasyonları gibi farklı nedenlere bağlı olarak yaşadığı vajinal sorunlar, bu vajina estetiği / vajinoplasti operasyonu ile giderilmektedir. Söz konusu estetik cerrahi uygulama hem vajinanın hem kasık bölgesinin hem de vajinal dudak bozukluklarının iki amaca hizmet edecek şekilde düzeltilmesini hedefler: Fonksiyonel ve Estetik. Her iki açıdan da düzeltilmesi hedeflenen vajinanın istenen şekle gelmesi için küçültme, genişletme, restorasyon, daraltma, dikme gibi türlü işlemler uygulanır.
Vajina Tipleri Sınıflandırması
Vajina tipleri sınıflandırması, yapılacak olan vajina estetiği uygulaması açısından belirleyicidir. Çünkü genellikle vajina estetiği yaptıran kadınların vajina bölgeleri, iç dudak yapıları, büyüklük ve renkleri hem yaşa hem de ırk gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu noktada sık rastlanan vajinal tiplerden biri de iç dudak kısımlarından birinin diğerinden daha uzun ya da daha büyük olması gibi simetrik bozukluklardır. Bu bozukluklar, yapısal şekilde olabildiği gibi daha sonradan da meydana gelmiş olabilir. Kadınlar, bu tip bir vajina şekli yüzünden genellikle vajina iç dudak kısımlarında fazla terleme sorunu yaşarlar ve kötü koku gibi durumlarla karşılaşırlar.
Bu noktada iç dudakların sınıflandırması ile hastanın ihtiyaç ve vajinal yapısı belirlenebilir. Estetik anlamda kötü görünüme neden olan ya da cinsel ilişki esnasında ağrı oluşumuna sebep veren iç dudak bölgesi fazlalıkları alınabilir. Vajina estetiği/Vajinoplasti operasyonu açısından kullanılan iç dudak genişlik sınıflandırması ise şu şekilde yapılmaktadır:
- I.Tip: 2 santimetreden az
- II.Tip: 2 ile 4 santimetre arası
- III.Tip: 4 ile 6 santimetre arası
- IV.Tip: 6 santimetreden büyük
Vajinoplasti Ameliyatı / Vajina Estetiği Ameliyatı
Vajinoplasti ameliyatı / vajina estetiği ameliyatı, her kadın için uygulanabilir bir ameliyat tipidir. Herhangi bir şekilde vajinada iç ya da dış dudak için yapılan operasyonlar, vajina estetiği yaptıran kadınlarda kızlık zarı ve bölgesine zarar vermemektedir. Ayrıca vajina estetiği ameliyatı, cinsel ilişkiye, hamile kalmaya ya da orgazm durumuna engel de teşkil etmez. Vajinoplasti ameliyatının yapılışı ise şu cerrahi uygulama ve işlemlere dayanır:
- İç Dudak Büyüklükleri: Bu doğrusal kontraktürü engellemek amacıyla S insizyon kullanılır ve vajina iç dudakları gerekli ölçüde küçültülür.
- Dış Dudak Büyüklükleri: Bu sorunu önlemek amacıyla bir S insizyon ya da fusiform doku çıkarma işlemi gerçekleştirilir.
- Kasık (Pubis) Büyüklükleri: Bu sorunu önemek amacıyla doku çıkarılması veya pubis kaldırılması işlemi gerçekleştirilir.
- Vajinal Genişleme: Vajinadaki genişleme sorunları için vajina daraltma işlemi yapılır. Bunun için de vajina estetiği yaptıran kadınlarda, genellikle vajinanın arka duvarı üzerinden yeter miktarda bir parça çıkartılır. Ayrıca bu işlemde emilir dikiş uygulandığı için sonrasında dikiş alımı gerekmez.
Vajina Estetiği Öncesi ve Sonrası
Vajina estetiği öncesi ve sonrası süreçler, kadınların bu operasyondan en yüksek verimi alabilmeleri açısından önemlidir. Vajina estetiği yaptıranlar için bu operasyonda hazırlık, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası şeklinde 3 süreçten bahsedebiliriz. Söz konusu üç ayrı süreç ile ilgili bilinmesi gereken detaylar ise şu şekildedir:
- Ameliyata Hazırlık Süreci: Doktor muayenesi esnasında kadının mevcut şikâyetleri ve estetik operasyonu sonrasındaki beklentileri, detaylı olarak değerlendirilir. Operasyon öncesi ve sonrası gibi tüm süreçlerle ilgili bilgi verilir. Operasyon tarihi ve saati belirlenir.
- Ameliyat Öncesi Süreç: Gerekli görülmesi halinde aspirin ve onun türevi tipteki ilaçlar, estetik operasyonundan önce doktorun uygun göreceği sürede kesilir. Operasyon öncesinde sigara kullanımı olmaması gerekir. Operasyon günü, kişiye rahat edebileceği bir giyişi tercih etmesi tavsiye edilir. Genel olarak operasyondan ortalama 1 saat kadar öncesinde hastanede olunması istenir. Gerek duyulması hâlinde operasyon öncesinde sakinleştirici etkisi olan bir ilaç verilir.
- Ameliyat Sonrası Süreç: Ameliyat bitiminde kişi, aynı gün içerisinde taburcu edilmektedir. Sonrasında hem düzenli olarak pansuman yapılmasına hem de bölgesel olarak hijyenin sağlanmasına önem verilir. Hasta, ameliyatın ardından günlük yaşantısına döner. Emilir tip dikiş uygulandıysa dikiş alımı işlemine gerek kalmaz. Hastanın 1 hafta süresince antibiyotik tedavisi başlatılır. Hastada çok ciddi seviyede ağrılar görülmez. İlk bir ay içerisinde ise küvette banyo ve cinsel ilişki tavsiye edilmez. Ameliyatın ardından 2.gün itibariyle ılık suyla bir duş alınabilir.
Vajina Estetiği Gerektiren Durumlar
Vajina estetiği gerektiren durumlar, kişiden kişiye değişebilmektedir. Kadınlardaki vajinanın, vajina dudaklarının ve kasık bölgesinin ne tür bozulmalar gösterdiğine göre fonksiyonel ve estetik açıdan bir operasyon uygulanır. Buna göre bu ameliyatı kadınlar için gerekli kılan ve çoğu zaman fiziksel etkilerden psikolojik etkilerine kadar kadını etkileyen vajinal sorunlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinal koku, vajinal terleme ya da (renginde) kararma gibi sıkıntılar,
- Kasık bölgesi sorunları,
- Vajina iç dudak bozuklukları (sarkma, uzama, simetrik bozukluk gibi),
- Vajina dış dudak bozuklukları (sarkma, uzama, simetrik bozukluk gibi),
- Vajina genişlemesi, daralması ya da kızlık zarı dikimi gerektiren diğer sorunlar,
- Doğum yapmış olan kadınlarda kontrolsüz şekilde yapılan epizyotomi kesileri ya da çok doğum yapmış olmanın getirdiği sorunlar,
- Yaşın ilerlemesine bağlı genital bozukluk ve sorunlar,
- Estetik, cinsel ya da fonksiyonel açıdan yaşanan kadınsal sorunlar,
- Var olan ya da sonradan gelişen yapısal bozukluklar.
Vajina Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Vajinoplasti nedir?
Vajinoplasti, kadınlarda vajinanın rekonstrüksiyonu ya da yapımı ile neticelenen bir estetik cerrahi uygulama/işlemdir. Aslında bir çeşit genitoplastidir. Bu noktada pelvik organ prolapsusu, kadında vajinanın onarılması amacıyla sık olarak bir ya da daha çok sayıda ameliyat yapılarak tedavi edilir.
Vajina estetiği nasıl yapılır?
Vajina estetiği ya da vajinoplasti ameliyatı, çok geniş çaplı gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu nedenle de uzman olan bir hekim tarafından bu operasyonun gerçekleştirilmesi, verimli bir netice için çok önemlidir. Vajina estetiği operasyonunda yer alan uygulamalar ise hastadaki vajinal sorun ve şikâyetlere bağlı olarak şu tip uygulamaları içerebilir:
- Vajinal daraltma,
- Vajina iç dudak sarkması,
- Vajina dış dudak sarkması,
- Vajinada renk kararması,
- Kızlık zarı dikilmesi
- Ve diğer yapısal bozukluklara bağlı uygulamalar…
Vajina estetiği ameliyat süresi nedir?
Vajina estetiği için gerçekleştirilecek olan ameliyat ve içerdiği işlem tipleri, sorun ve şikâyetlerin durumuna göre değişebilir. Dolayısıyla yapılacak olan cerrahi işlemlerin büyüklüğüne göre ameliyat süresi 30 dakika ile 1 saat aralığında değişiklik gösterebilmektedir.
Vajina estetiği yaptıranlar için operasyon yaşı nedir?
Vajina estetiği, sorun ve şikâyeti olan her kadın için uygulanabilir bir operasyondur. Dolayısıyla operasyon için bir yaş sınırlaması yoktur. Her kadına uygulanabildiği gibi herhangi bir şekilde kızlık zarına da zarar vermemektedir. Ayrıca cinsel ilişkiye, orgazma ya da hamile kalınmasına da engel değildir.
Vajina operasyonunda hangi anestezi türü uygulanır?
Vajinal operasyonlar genelde lokal anestezi ve sedasyon altında uygulanmaktadır. Ayrıca vajina daraltma işlemleri de lokal ya da genel anestezi uygulanarak yapılabilir.
Vajinoplasti ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat sonrasında hastanın vajinal/genital bölgesiyle ilgili riayet edilmesi gereken kurallar vardır. Buna göre dikkat gerektiren noktalar şunlardır:
- Hastanın vajinal/genital bölgesinin hijyen ve bakımına çok dikkat etmesi gerekir. Enfeksiyon gibi risklerin minimuma inmesi açısından oldukça önemlidir.
- Emilir dikiş uygulandıysa dikiş alımına gerek yoktur. Ancak farklı dikişler varsa ameliyatın üzerinden 3 hafta geçtikten sonra hastanın dikişlerini aldırması gerekir.
- Ameliyat sonrasında cinsel ilişki dışında herhangi bir kısıtlama da olmamaktadır.
- Her ameliyatta tavsiye edildiği gibi ameliyatın ardından 1 hafta boyunca dinlenilmesi önemlidir.
- Ameliyatın ardından ilk 1 ay kadar cinsel ilişki yaşanmamalıdır. Bu sürenin ardından cinsel hayata devam edilebilir.
Vajinal estetik cinselliği etkiler mi?
Vajinanın, yapılan estetik ameliyat sonrasında eski (düzgün) formuna dönmesi ile kadında hem psikolojik hem de fiziksel açıdan özgüven artışı yaşanır. Bu sonuca bağlı da cinsel performansta önemli bir değişme ve iyileşme yakalanır. Kadında ve hatta partnerinden etkilenen erkekte, cinsel istek konusunda olumlu etkiler görülür. Dolayısıyla vajina estetiği ameliyatı sonrasında hem kadın açısından hem de partneri açısından daha doyurucu ve daha kaliteli bir cinsel yaşama kavuşulmaktadır.