Yağ Bezesi Ameliyatı Nedir?

Yağ bezesi ameliyat, cilt altında büyüyerek dışarıdan görünür hale gelen yağ dokusuna lokal anestezi yöntemiyle doktorlar tarafından yapılan uygulamadır.

Yağ bezesi, cildin altında büyüyerek dışarıdan görünür hale gelen yağ dokusuna verilen isimdir. Yağ bezesi hemen her yaşta kişinin karşı karşıya kalabileceği bir durumdur. Yağ bezesi tespiti doktor muayenesi esnasında fark edilebilen bir yapıdadır. Muayene esnasında muayeneyi gerçekleştiren doktor yağ bezesini fark edebilir.

Genellikle göz altında veya göz kapağında yağ bezesi şikayeti olmaktadır. Fakat yağ bezesi vücudun her bölgesinde çıkabileceği gibi problem yaratmayacak iyi huylu kitleler olarak tanımlanır.  Her ne kadar iyi huylu olsalar da görünüş itibariyle rahatsız edici durarak kötü bir izlenim bırakırlar.

Yağ bezesi kafa, kol, bacak, göz çevresi, sırt ve kalça gibi çeşitli bölgelerde çıkabilmektedir. Kafada çıkan yağ bezelerinin yaklaşık olarak %99’u iyi huyludur.

Kafada yağ bezesi ameliyatı cerrah tarafından lokal anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. İşlem sırasında hasta hiçbir ağrı veya acı hissetmemektedir ve işlem sonrasında hastanede refakat etmeye gerek görülmez. Kafada oluşan yağ bezesinde herhangi bir ağrı, kısa süre içerisinde büyüme  ve iltihap problemi bulunmadığı müddetçe bu ameliyatların yapılması tamamen kişinin isteğine bağlıdır.

Yağ Bezesi Oluşma Sebepleri

Yağ bezesi oluşma sebepleri uzmanlar tarafından tam olarak belirlenememiş bir problemdir. Yağ hücrelerinin çoğalmasıyla beraber yağ bezesi oluştuğu öne sürülür. Yağ bezeleri genelleme yapılırsa omuzun dış yüzeyinde, gözaltında, göz kapaklarında, kalçada, sırtta, kolda ve bacakta oluşabilir. Olumsuz bir etkisi olmasa da görsel açıdan şikayetçi olunacak bir duruma sahiptir.

Yağ bezesi teşhisi, dıştan yapılacak bir muayene ile konulabilir. Yağ bezesi tehlikeli bir durumdaysa, çok büyüdüyse veya basınç altında kalıyorsa çıkarılmalıdır. Aksi takdirde çıkarılmasına ihtiyaç yoktur ve takip edilebilir. Yağ bezesi oluşumunun nedeni net olarak bilinmemekle birlikte yağ bezesi oluşmasına neden olduğu düşünülen faktörler şu şekilde listelenebilir;

  • Yüksek KolesterolKolesterol, hayvansal besinlerin fazla tüketilmesi ile beraberinde karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Hayvansal yağların fazlası insan vücudunda doymuş yağ oranını  artırarak kolesterol seviyesini yükseltir. Hayvansal yağların fazla tüketilmesiyle beraber yağ bezesi oluşma ihtimali de olağandır.
  • Metabolik Hastalıklar: Yağ bezesinin oluşumunda metabolizmaya bağlı olarak gelişen problemler de etkilidir. Kalıtsal olarak belirtilen hastalıklar yağ bezesi oluşma riskini tetikler. Bundan dolayı metabolik hastalıkların doktor gözetiminde ve kontrol altında tutuluyor olmasına dikkat edilmelidir.
  • Genetik: Eğer hastanın genetiğinde yağ bezesi oluşması mevcutsa bu durumda büyük ihtimal aynı problem hastada da görünmektedir. Hastalarda yağ enzimlerine yönelik bir hassasiyet varsa bu durumda yağ bezesi çıkabilmektedir. Sorunun genetik faktörler ile ilişkisinin çözümlenmesi için incelemelerin yapılması gereklidir.
  • Kıl Kökü İltihabı: Kıl kökü iltihabı özellikle erkeklerde yaygın olarak görülebilen bir problemdir. Kaşıntı olan ve kıl kökü iltihabı yaşanan bölgelerde de yağ bezesi görülmektedir.

Yağ Bezesi Çeşitleri

Yağ bezeleri 3 farklı çeşit olarak görülmektedir. Bu 3 çeşit şu şekildedir;

  • Yağ Kistleri: Yağ kistleri genellikle kafa derisinin üzerinde görülürler ve beze gibi katı olmayıp daha akışkan bir yapıya sahiptirler. Akışkan yapıdaki yağ kitlesinin üzerini ince bir deriyle kaplaması yağ kisti olarak isimlendirilir.
  • İyi Huylu Yağ Doku Tümörleri: İyi huylu yağ doku tümörleri genellikle boyun ve sırt bölgelerinde bulunur. Bu yağ bezesi çeşidi beze yapısında ve yumuşak yapıdadır. Hiçbir zararı olmayıp iyi huyludurlar fakat estetik anlamda kötü bir görünüm sağlarlar. Yapıları itibariyle açık sarı renktedirler. Erkenden tedavi edilmezse büyük boyutlara ulaşmaları mümkündür. Ayrıca çok düşük bir ihtimalle kötü huylu yağ doku tümörüne dönüşüm olabileceğinden kontrol edilmelidir.
  • Kötü Huylu Yağ Doku Tümörleri: Kötü huylu yağ doku tümörleri deri altındaki yağlı dokunun kanserleşmesi sonucunda oluşurlar. Renkleri sarı ile gri arasındadır. Her 100 yağ bezesinden 1 tanesi kötü huylu çıkmaktadır. Kötü huylu yağ doku tümörleri en kısa sürede cerrahi yardımıyla temizlenmelidir. Aksi takdirde kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Yağ Bezesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yağ bezelerinin 100 tanesinden yalnızca 1 tanesi kötü huylu çıkmakta ve kanserleşmeye eğilim göstermektedir. Fakat estetik anlamda kötü bir görünüm yaratması itibariyle hastalar rahatsız olurlar. Sırt bölgesinde oluşan yağ bezesi ise sırt çantası kullanma gibi durumlarda belirli bir baskı oluştuğundan dolayı hastada ağrıya yol açar. Tüm bu problemlere çözüm olması için yağ bezesi ameliyatı yaptırmak gereklidir.

  • Yağ bezesi operasyonunda lokal anestezi uygulanır. 
  • Lokal anestezi uygulanmasıyla beraber yaklaşık 30 dk -1 saat süren bir operasyondur.
  • Yağ bezesinin üzerine küçük bir kesi yapılarak bezenin deri altından çıkarılması sağlanır.
  • Akabinde refakat etmeye gerek kalmadan taburcu olunabilir. 
  • 24 saat sonrasında ise normal yaşantıya dönülebilir.

Lazerle Yağ Bezesi Aldırma

Lazer teknolojisinin gelişmesi ile yağ bezesi aldırma olanağı da oluşmuştur.

  • Lazerle yağ bezesi aldırma, ameliyat öncesindeki stres durumunu yaşatmadığı gibi hastanın yüksek anesteziye maruz kalmasını da engellemektedir. 
  • İşlem genel cerrahi veya plastik cerrahi uzmanları tarafından uygulanmaktadır.
  • Deri altında bulunan yağ bezeleri yakılarak bölgedeki dolaşım sağlanması ve yağların kuruması amaçlanmaktadır. 
  • İşlem öncesinde bölgeye anestezi etkisine sahip kremler sürülebilir veya kısmi anestezi uygulaması yapılabilir. 
  • Lokal anestezinin uygulandığı hastalarda ağrı düzeyi düşük seviyededir. Bu sırada herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez.

Yağ Bezesi Ameliyatı Sonrası

  • Yağ bezesi ameliyatı, kısa süreli ve küçük bir operasyondur. Operasyon sonrası hastanın hastanede kalması gerekmez.
  • Hasta, yağ bezesi ameliyatı sonrası sosyal yaşamına herhangi bir problem olmadan devam edebilir. 
  • İşine veya okuluna gitmesi, sosyal faaliyetlere katılabilmesi, günlük rutin hayatına devam ettirebilmesi mümkündür. 
  • Yağ bezesi ameliyatı sonrası banyo için 24 saat beklenmesi gereklidir. Kesi yapılan bölgenin iyileşmesi önemlidir. İyileşme görülmeden banyo ve diğer su alanlarına temas edilmesi, kesi yerinin enfeksiyon kapsamasını sağlayabilir.
  • Yağ bezesi ameliyatı sonrası banyo çok sıcak veya çok soğuk su ile yapılmamalıdır. Ilık su tercih edilmelidir.
  • Yağ bezesi ameliyatı sonrası pansuman, hijyen kurallarına uyarak dikkatle yapılmalıdır. 
  • Yağ bezesi ameliyatı sonrası eriyebilen dikiş ipi kullanıldıysa dikişler kendiliğinden kaybolduğu için dikişlerin aldırılmasına ihtiyaç duyulmaz.
  • Ameliyat sonlandırılırken normal dikişlerin tercih edilmesi durumunda ameliyattan sonraki 1 hafta boyunca banyo yapılmaması gereklidir. Hasta doktorun belirteceği tarihte kontrole çağırılır ve dikişler alınır.
  • Yağ bezesi ameliyatı sonrası iz kalma ihtimali düşüktür. Kesi boyutu küçük olduğu için kısa süre sonra kişiyi rahatsız etmeyecek düzeylere ulaşmaktadır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
6
1
Makeleyi Paylaşın

Yağ Bezesi Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yağ bezesi ameliyatı ne kadar sürer?

Yağ bezesi ameliyatı bezenin büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama olarak yağ bezesi ameliyatı 1 saat sürmektedir. Operasyonlar yüksek ihtimalle başarılı geçmekte ve operasyon sonrası iyileşme süreci de oldukça kısa sürmektedir.

Dr. Merve Ergüven

Yağ bezesi ameliyatı fiyatı ne kadar?

Devlet hastanesi yağ bezesi aldırma ameliyatı, uzman doktorun uygun görmesi halinde gerçekleştirilmektedir. Yağ bezesi dokusu kanserli veya zararlı bir hücre ise işlem sonrasında masraflar devlet tarafından karşılanmaktadır. Yağ bezesi ameliyatı estetik kaygılar neticesinde yapılıyor ise kişilerin özel sağlık kuruluşlarını tercih etmesi gerekmektedir. Yağ bezesi ameliyatı fiyatı ise bu nokta ameliyatı uygulayacak sağlık kuruluşunun ve uzman doktorun fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Dr. Merve Ergüven

Yağ bezesi ameliyatı kaç günde iyileşir?

Yağ bezesi ameliyatında hangi bölgeye operasyon yapıldığı önemli olmaksızın iyileşme süreci kısa sürmektedir. Operasyon sırasında yapılan kesiler genelde küçük boyutta olurlar ve operasyon sonrası ciltte kalıcı bir hasar bırakmazlar. Atılan kesilerin iyileşmesi yaklaşık olarak 5 gün sürmektedir. Bu süreç içerisinde ağrılar hissedilebilir fakat 5 günde sonra ağrı ve şikayetler geriler.

Dr. Merve Ergüven

Yağ bezesi ameliyatı hangi bölüm bakar?

Yağ bezesi ameliyatının tespit edilebilmesi için cildiye bölümünden randevu alınmalıdır. Başvuru sonrasında belirlenen tarihte muayene olarak yağ bezesi hakkında detayları öğrenmek mümkündür. Muayene sonrasında kontrolü yapan doktorun uygun görmesi ve hastanın talebi doğrultusunda gerekli uzmana yönlendirilir. Yağ bezesi ameliyatı genel cerrahi veya plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

Dr. Merve Ergüven

Yağ bezesi ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Yağ bezesi ameliyatı sonrası dikişler geçici bir süre kalmaktadır. Bu süre yaklaşık olarak 5 gündür. Bu sürecin akabinde izler geçmekte ve hasta normal görünümüne kavuşmaktadır. Gizli dikiş yerine normal dikiş kullanılır ise bu süreç biraz daha uzamaktadır. Ayrıca normal dikişte balık kılçığı şeklinde bir iz kalması da mümkündür.

Dr. Merve Ergüven