Adli Tıp Kurumu Başkanlığı İstanbul Adli Tıp
Adli Tıp Bölümü Hakkında
Fevziçakmak Mah. Sanayi Cad.No:2 Kımız Sok.Çobançeşme Mevkii / İstanbul
Adli tıp, yaralanma ve ölüm gibi hukuki yaptırımı olan suçların, tıbbi bilgilerden yararlanılarak aydınlatılmasını sağlayan, hukuka yardımcı bir bilim dalıdır. Adli tıpta, hukuk alanında yürütülen soruşturmaların, bilimsel veriler çerçevesinde tıbbi yönlerinin araştırılması yapılmaktadır. Bilimsel olarak suç ve suçlu, uzman hekimin yapmış olduğu bilirkişilik sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kısacası adli tıp, disiplinlerarası bir tıp dalı olarak tanımlanmaktadır.
Adli tıp birimi üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu gibi farklı kurumların bünyesinde hizmet vermektedir. Adli Tıp Kurumu, Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmaktadır. Üniversite hastanelerinde yer alan adli tıp anabilim dalları ise doğrudan Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapmaktadır, dolayısıyla merkezi Ankara ilinde bulunmaktadır. Üniversite bünyesinde görev yapan adli tıp birimi, genel olarak bireysel bilirkişilik ve rapor başvuruları için de araştırma yapmaktadır.
Adli Tıp Kurumu, tıbbi verileri kullanarak lan tüm hukuki anlaşmazlıklar ve henüz netlik kazanamamış suç eylemleri için gereken kanıt ve bilgileri ilgili makamlara sunmaktadır. Birimin sunmuş olduğu bilirkişi raporları, mahkemeler için kanıt niteliği taşımaktadır. Raporun konusu hukuki anlaşmazlığa neden olan fail, kurban ya da bu olaydan etkilenen şahitler olabilmektedir. Bu birimde araştırma yapan ve alana özgü eğitim almış olan ilgili uzmanlar adli tıp uzmanı, adli tıp asistanı, adli tıp teknisyeni, adli psikolog, tıbbi personel şeklindedir.
Adli tıpta, suça yönelik kanıt niteliği taşıyan pek çok unsur, bilimsel araştırmanın konusu olmaktadır. Suçla ilişkisi bulunan (fail, kurban veya tanık) kişilerin doğrudan kendileri, saç teli, tükürük, ceset ya da eşyalar gibi sayıca fazla materyallerden yararlanılmaktadır. Adli tıpta yapılan başlıca uygulamalar otopsi, ölü muayenesi, cinsel saldırı muayenesi, şiddet olaylarına (yaralanma ve darp vb.) maruz kalan kişilerin muayenesi, çocuklara yönelik işlenen suçlara karşı yapılan muayane (istismar, şiddet ve ihmal gibi), psikolojik durumu araştırma, dna testi, kimlik tespiti incelemeleri (annelik ve babalık testleri) şeklindedir.
Adli tıp uzmanları, yargı organlarına tıbbi bilirkişilik hizmeti veren ve tıp fakültelerinde eğitim almış kişilerdir. Uzman kişi, olay yerinde toplanan tüm bulgu ve kanıtların tıbbi bilgilerinden yararlanarak analizini yapmaktadır. Yapılan bu analizler, uzman hekim tarafından yargı organlarına rapor olarak sunulmaktadır.