Jel Tırnak Nedir?
Ellerde manikürlü ve bakımlı bir görüntü sağlayan jel tırnaklar, tırnak üzerine sürülen bir jelin kurudukça sertleşip tırnağa yapışması ile yapılan bir protez türüdür.
Jel tırnak, kişinin tırnağı üzerine sürülen bir jelin kurudukça sertleşip tırnağa yapışması ile yapılan bir protez tırnak türüdür ve günümüzde akrilik tırnağa göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Yapımı ortalama 1 saat süren jel tırnaklar hem ellerde manikürlü ve bakımlı bir görüntü sağlar hem de normal ojeye göre ojenin çok daha parlak ve canlı görünmesine sebep olur. Ortalama kullanım süresi 3 ile 4 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Jellerin renginden dolayı kişi jelin üzerine herhangi bir oje sürmeden jelin kendi rengini de oje olarak kullanabilir. Jel tırnak için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
- Primar/Baz,
- Jel,
- Jel oje lambası (UV ışık cihazı),
- Törpü,
- Kütikül (bakım) yağları,
- Kütikül iticisi.
UV lambası olmadan işlemi gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu tip lambalar tırnağa yoğun ölçüde ısı uygular ve ürünün tırnak ile bütünleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda jelin sürülüş anında oluşan baloncukları veya hataları da bu lambalar sayesinde düzeltmek daha kolaydır.
Jel Tırnak Nasıl Yapılır?
Jel tırnağın her iki ele de uygulanması ortalama 1 saat sürmektedir. Tırnak üzerine süslemeler istenilir ise bu süre istenen şekle göre uzayabilir. Tırnağı küt veya badem şeklinde kullanmak mümkündür. İlk 4 haftanın sonunda bakım yapılmalı ve tırnağın boyu düzeltilmelidir. Yapım aşaması aşağıdaki gibidir:
- Önceden kalma oje var ise tırnaktan temizlenir,
- Talep edilen yönteme göre (medikal veya normal) manikür yapılır,
- Tırnaklar kısaltılır ve kütiküller yağ yardımı ile itilir,
- Tırnak yağdan tamamen arındırılır,
- Kağıt veya sünger törpü kullanılarak tırnak üstleri törpülenir ve tırnak tamamen pürüzsüz hale getirilir,
- Tırnağa ilk olarak primer yani baz uygulanır,
- Primer uygulanan el UV lambasının altına yerleştirilip 60 saniye bekletilir,
- 3 kat jel sıra ile sürülür ve her kattan sonra UV lambasının altında bekletilir,
- Cilde bulaşan jeller kütikül itici ile temizlenir ve işlem tamamlanır.
Tırnakta istenen şekle görse jel sürüldükten sonra tırnak törpülenebilir ve istenen şekil verilebilir. İşlem tamamlandıktan sonra jel üzerine kalıcı veya normal oje uygulanabilir ve istenilirse süslemeler yapılabilir. Kalıcı oje yapılacağı durumlarda ojenin her katından sonra tırnak UV lambasının altında bekletilmelidir.
Jel Tırnak Nasıl Çıkarılır?
Jel tırnağın bir uzman tarafından çıkarılması son derece önemlidir. Tırnaklar bir süre sonra bakım yapılmaz ise soyulmaya başlayabilir. Fakat kendiniz soyduğunuz durumlarda tırnağa zarar verebilir hatta tırnakların çok incelmesine ve kırılmasına sebebiyet verebilirsiniz. Bu sebeple tırnakların bir uzman tarafından çıkarılması çok daha sağlıklıdır. Tırnağın çıkarılma işlemi son derece kolaydır. Aşağıdaki aşamalar ile tırnak kolaylıkla çıkartılır:
- Kalıcı oje var ise öncelikle bu katman çıkartılır,
- Jeller istenen ölçüde kesilir,
- Medikal manikür cihazı yardımı ile tırnak üzerinden makine ile kazınır,
- Tırnağın kendi katmanına zarar vermemek için son derece dikkatli olmak gerekir,
- Tırnak tamamen çıkınca doğal tırnağa çeşitli yağlar sürülür ve işlem tamamlanır.
Çıkarma işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kişinin kendi tırnağına herhangi bir zarar gelmemesidir. Makinenin kontrolsüz kullanımında orijinal tırnak çok inceltilebilir ve bu da kişinin canının yanmasına sebebiyet verebilir. Diğer bir çıkarma yöntemi ise aşağıdaki gibidir:
- Her tırnağa özel aseton sürülmüş pamuklar yerleştirilir,
- Pamukların üzerleri alüminyum folyolar ile kaplanır,
- 20 dakika beklenir,
- Pamuklar çıkartılır,
- Yumuşayan jel kütikül itici ile kazınır,
- Tırnak bakım yağı uygulanır ve işlem tamamlanır.
Aseton yardımı ile çıkartma günümüzde pek çok güzellik merkezi tarafından kullanılmamaktadır. Bu tarz temizleme yöntemleri tırnak için hem zararlıdır hem de ojeyi veya jel istenen ölçüde çıkartmaya yaramayabilirler. Bu sebeple cihazlar ile çıkartma yöntemleri tercih edilebilir.
Jel Tırnak Zararları
Jel tırnaklar ciddi herhangi bir zarara sebebiyet vermezler fakat kişinin tırnağında ne kadar süre tutulduğuna bağlı olarak orijinal tırnakta hasara sebebiyet verebilirler. Bu hasarlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Tırnağın havasız kalması,
- Jelin orijinal tırnağa ağırlık yapması,
- Jel çıkartıldıktan sonra tırnaklarda soyulma,
- Jel çıkartıldıktan sonra tırnaklarda kırılma.
Jeller tırnak ile bütünleşebilmeleri için hava almayacak şekilde yapılır. Bu sebeple tırnağa uzun süre hava gitmeyebilir ve bu durum tırnakta incelmeye sebebiyet verebilir. Bu tarz uygulamalarda 4 haftada bir belli aralıklar ile tırnağa hava aldırmak gerekir.
Akrilik ve Jel Tırnak Arasındaki Fark Nedir?
Akrilik ve jel tırnaklar kişinin istediği zaman kendi kendine çıkartabileceği takma tırnaklar gibi değildir. Bu tarz ürünlerin kullanımında kişinin tırnağı çıkarmak için uzman birine başvurması gerekir. Akrilik tırnak kullanımı jel tırnağa göre daha eskilere dayanmaktadır. Jel ve akrilik tırnak arasındaki en belirgin farklar aşağıdaki gibidir:
- Akrilik tırnak daha koyu bir yapıya sahipken jel tırnak su ve saydam ürünlerden elde edildiği için sıvıdan biraz daha koyu bir kıvama sahiptir,
- Jel tırnaklar akrilik tırnaklara göre daha hassastırlar ve herhangi bir darbede bozulma riskleri daha yüksektir,
- Akrilik uygulanmadan önce destekleyici sıvılar kullanmak gerekir,
- Akrilik tırnaklar daha kalın ve katmanlı bir görünüme sahipken jel tırnaklarda daha ince bir görünüm yakalamak mümkündür.
Her ikisi içinde yapım aşamasına geçmeden önce yapılması gereken hazırlıklar benzerdir. Tırnağın tamamen yağdan arındırılması, manikürün tamamlanması ve tırnağın detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde ürünler tırnağa tam yapışmaz ve kullanım süreleri kısalmış olur.
Jel Tırnak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Jel tırnak fiyatları nedir?
Jel tırnak fiyatları öncesinde yapılacak olan manikür türüne göre farklılık gösterebilir. Medikal bakım yapılması ile normal manikür yapılması fiyatı etkileyecektir. Aynı zamanda uygulamayı yapan kişiye ve uygulamanın yapıldığı güzellik merkezine göre de fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Yapım aşamasına geçmeden önce ücretler detaylı bir şekilde sorulmalıdır. Aynı zamanda bakım fiyatları ve çıkarma fiyatları da öğrenilmelidir.
Jel tırnak su geçirir mi?
Uygulama yapılırken jel, kişinin eline yapışık hale getirilir ve kesinlikle su geçirmeyecek şekilde ayarlanır. Jelin kendi başına çıkması oldukça zordur bu sebeple hava veya su alabileceği bir aralık bulunmamaktadır. Tırnaklar ilk 4 haftanın tamamlanmasının ardından soyulmaya veya kırılmaya başlayabilirler. Orijinal tırnağın uzamasıyla beraber jel hava alabilir ve bu aralıklardan su da geçebilir.
Jel tırnak yapan yerler nerelerdir?
Jel tırnak yapımı, özel güzellik merkezlerinde ve bakım salonlarında uygulanmaktadır. Jel tırnak işlemini uygulayan kişinin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekir. Aksi takdirde işlem sonucunda yeterli başarı elde edilemez.
Jel tırnak ve protez tırnak farkı nedir?
Jel tırnak bir protez tırnak çeşidi olarak bilinir. Jel tırnak yaptıranlar aslında protez jel tırnak yaptırmış olurlar. Protez tırnaklarda kişinin kendi tırnağı uzatılabilir. Fakat jel olan tırnağın üzerine sürülür. Protez yapımında da jel kullanılmaktadır. Bu sebeple aslında jel tırnağın protez yapımının bir aşaması olduğu kabul edilebilir.