Protez Tırnak Nedir?

Kadınlar açısından oldukça kullanışlı olan protez tırnaklar, kişinin kendi tırnağı üstüne koruyucu maddelerle beraber uygulanabilen uzun ve hazır tırnaklardır

Protez tırnak, kişinin kendi tırnağı üstüne uygulanabilen uzun ve hazır tırnaklardır. Bu protez tırnaklar, kişinin asıl tırnağının üst kısmına birtakım koruyucu maddeler kullanılmasının ardından uygulanmaktadır. Protez tırnaklar, kadınlar açısından oldukça kullanışlı olmaktadır. Bu noktada tırnak uzatamayan ya da uzatmaya vakit bulamayan kadınların rahat bir şekilde güzel, estetik ve bakımlı görünen tırnaklara sahip olabilmesini sağlar.

Tırnak protezi, bazı durumlarda sağlık nedenlerine bağlı olarak kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise yalnızca estetik ve güzellik elde etme amaçlı olarak kullanılarak daha bakımlı tırnak görünümüne kavuşmak için tercih edilir. Bu noktada sağlık ya da estetik açıdan protez tırnak kullanımına başvuran kişiler:

  • Tırnak yeme gibi problemleri olan,
  • Tırnak uzatmaya vakit ayıramayan ve genellikle de çalışan kadınlar,
  • Kırılgan yapıda tırnaklara sahip olanlar olarak sıralanmaktadır.

Protez tırnaklar, farklı çeşitlerde ve farklı teknikler kullanılarak yapılabilir. Bu noktada aslında protez tırnağın malzemesini oluşturan madde, aynı zamanda protez tırnağın tekniğini de ifade etmiş olur. Farklı kullanımlara, zevklere ve ihtiyaçlara göre en uygun olan protez tırnak/takma tırnak çeşidi ve tekniği belirlenip güzellik merkezi uzmanınca kişiye uygulanabilir. Ancak protez tırnakların takılması kısa ve kolay bir işlem olmasına karşın sonrasında bakım gerektirmesi ve yenilenmesi gerekmesi bakımından özen isteyen bir uygulamadır.

Protez Tırnak Yapımı

Protez tırnak yapımı, kişinin kusursuz, dayanıklı ve istediği uzunluklarda tırnakları olmasını sağlamaktadır. Protez tırnak yapımı sayesinde manikür için harcanan vakit yerine ayda bir kez bakım yaptırıp jel ya da akrilik teknik ile estetik tırnaklara sahip olmak mümkündür. Bu noktada protez tırnak yapımı için kullanılan teknikler ve adımlar ile ilgili genel bilgiler şu şekildedir:

  • Şeffaf ve ısıya duyarlı olan malzemeler ile akrilik protez tırnak yapımına (tekniğine) başvurulabilir.
  • Bir başka seçenek olarak jel tekniği ile daha sağlam yapıdaki tırnakları olan kadınlara protez tırnak uygulanabilir.
  • Protez tırnak yapımı için bir güzellik merkezi veya kliniğine başvurmak gerekir.
  • İlgili merkezlerde protez tırnak yapımı için uzman tırnak teknisyeni tarafından öncelikle tırnak için karışım hazırlanır ve tırnaklar üzerine sürülerek işleme başlanır.
  • Alanında uzman olan bir tırnak teknisyeni tarafından protez tırnak yapımı uygulandığı zaman kişinin tırnakları üzerinde hiçbir şekilde boşluk kalmayacak biçimde kaplama yapılır.
  • Protez tırnak yapımı sırasında kullanılan malzeme, havayla temasa geçtikçe sertleşme gösterir.
  • Yapımı esnasında keskin bir koku duyulur ve bu normaldir, zararı yoktur.
  • Protez tırnak yapımı sırasında akrilik teknik, zayıf ve kırılgan tırnakları olan kişilere uygulanırken, jel tekniği ise daha sağlam tırnak yapısı olan kişiler için uygulanmaktadır.
  • Protez tırnak yapımı sayesinde hem tabii bir görüntü hem de kusursuz, temiz ve estetik tırnaklar elde edilir.

Protez Tırnak Çeşitleri Nelerdir?

Protez tırnak çeşitleri, 3 farklı çeşit olarak uygulanmaktadır:

  • Jel Tırnak: Bu malzeme ile yapılan yöntemde tırnak üzerine bir jel uygulanmaktadır. Bu jel önce kurutulur, sonra rötuşlar yapılır ve şekil verilir. Bu teknik hem en doğal duran hem de en kalıcı olan yöntemdir.
  • Akrilik Tırnak: Özel bir sıvı ve özel sıvının karıştırılması sonucunda elde edilir. Tırnak uç kısmına plastik yapıda bir tırnak yapıştırılıp yerleştirilir. Kalan bölümler ise akrilik sıvı kullanılarak doldurulur.
  • Dipping Tırnak: Bu yöntem ile akrilik protez tırnağa benzer bir tırnak yapılır. Aradaki fark ise dipping tırnakların kokusuz ve mat olmalarıdır. (Dipping: Daldırma)

Protez Tırnak Yapımı Öncesi

  • Protez tırnak yaptırmadan önce tırnak yapımı sonrası elde edilecek görüntü ve kullanımla ilgili gerekli bilgiler edinilmelidir.
  • Protez tırnak yaptırmadan önce, tırnak yapımı sonrasında yaşanabilecek yan etki ve tehlikelerden haberdar olunması tavsiye edilir.
  • Protez tırnak yapımı için kesinlikle uzman bir merkeze ve uzman bir tırnak teknisyenine başvurmak gerekir.
  • İşlem öncesinde kişinin, tırnaklarında herhangi bir problem bulunup bulunmadığına dikkat etmesi gerekir.
  • Protez tırnak yapımı öncesinde kişilerin herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek duyulmaz. Uygulama öncesinde yapılması gerekenler, protez tırnak uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Protez Tırnak Nasıl Yapılır?

Protez tırnak yapılışı için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • Tırnak şekline, boyutuna ve kişisel isteklere uygun olarak protez tırnak çeşidi seçilebilir.
  • Protez tırnak yaptıracak olan kişilere ilk olarak tırnak yapısına uygun bir takma tırnak konulur. Ancak bu tırnak, tüm yüzey üzerine yapıştırılmaz. Uç bölümünü kaplayabilecek biçimde yalnızca uç kısma doğru yapıştırma yapılır.
  • Tırnak yapıştırma aşamasının ardından takılmış tırnağın, kişinin tırnağı seviyesine göre törpülenmesi yapılır. Bu işlemde ise arada herhangi bir yükseklik farkı bulunmaması gerekir. Tamamıyla yüzeylerin eşit şekle gelmesi sağlanır.
  • Törpüleme ile eşitlik sağlanmasının ardından (karar verilen-uygun bulunan) protez tırnak çeşidine ve tekniğine göre jel, akrilik ya da dipping tırnak uygulaması yapılır. En fazla kullanılan ve tercih edilen ise akrilik işlem tekniğidir.
  • (Akrilik teknik için) tırnak yüzeyi üzerine akrilik uygulaması yapılır. Sonrasında pürüzlü bir şekle gelecektir. Bu nedenle tırnak yüzeyi için yeniden bir törpüleme işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede parlatılması da sağlanmış olur.
  • Tırnaklar, bu adımla canlandırılmasının ardından kişinin de isteğine göre oje sürülebilir ve kişi günlük yaşantısına dönebilir.
  • Protez tırnak uygulaması, ortalama 1,5 saat kadar süren bir işlemdir.

Protez Tırnak Sonrası

  • Protez tırnak sonrası tırnaklar için düzenli olarak özel bakım gerekir.
  • Protez tırnak sonrası, (ortalama 1 ay olan kullanım süresi tamamlandıktan sonra) tırnak uygulamasının yenilenmesi gerekir.

Protez tırnak sonrası bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.  Protez tırnak sonrası en yaygın şekilde görülen yan etkiler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

  • Protez tırnaklar çok sert yapıda olduğu için ufacık bir darbe alınması bile bazı yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle protez tırnak kalkabilir ve acı verebilir. Eski halini alması ise oldukça uzun sürebilir.
  • Protez tırnak kullanımında oldukça yüksek enfeksiyon riski bulunur. Türlü hastalıklara yol açan mikroorganizma ve bakteriler, doğal tırnak ile protez tırnak arasında bir boşluk içerisinde birikebilir.
  • Protez tırnak kullanımlarında alerjik reaksiyonlar çok sık şekilde görülebilir. Bunun nedeni ise tırnakların toksin ile plastiklerden yapılmış olmasıdır. Sonucunda da kızarmış, kaşınan ve şişmiş parmaklar oluşur.
  • Protez tırnaklar bir hasar alırsa virüs, bakteri ve kirlerin birikmesi de daha kolay şekilde gerçekleşir.

Protez Tırnak Nasıl Çıkarılır?

Protez tırnak çıkarılması işlemi, takma işleminin ardından talep edilen her durumda gerçekleştirilebilir. Çeşitli sebeplerden dolayı protez tırnak işlemini sonlandırmak isteyen kişilerin uygulamanın yapıldığı güzellik merkezlerine gitmesi gerekmektedir. Protez tırnak çıkarılması için ilgili merkezde, uygulama yapılan malzemelerin yine benzerleri kullanılır ve rahatlıkla takma tırnakların çıkarılması sağlanabilir.

  • Protez tırnak çıktıktan sonra kişinin tırnak yüzeyi üzerindeki incelme durumu, kalıcı olmamaktadır.
  • İncelmiş olan tırnak yüzeyi bir süre sonrasında eski haline gelmektedir.
  • Protez tırnak çıkarılması işlemi için özel olarak üretilen sıvılar sayesinde, işlem kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, protez tırnakların çıkarılması için evde deneme yapılmamalı ve direkt güzellik merkezlerine başvurulmalıdır. Özel ekipman sahibi olmadan protez tırnakları çıkarmaya çalışmak, tırnak yapısı üzerinde deformasyonlara sebep olabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Protez Tırnak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Protez tırnak fiyatları nedir?

Protez tırnaklar, güzellik merkezlerinde ve özel kliniklerde yapılmaktadır. Protez tırnak fiyatlarını ise etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler güzellik merkezinin ve uzmanın fiyat politikası, kullanılan protez tırnağın kalitesi, protez tırnak uygulaması öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler şeklinde sıralanmaktadır. Protez tırnak fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için kişilerin kendi bölgelerindeki güzellik merkezleri ve özel klinikleri araştırmaları, daha sonrasında ise randevu almaları gereklidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnak ne kadar süre kullanılır?

Protez tırnak kullanma süresi, yapılan uygulamaya göre değişmekle beraber ortalama 1 aydır. Kişiden kişiye farklılık gösteren tırnak uzama hızı da kullanım süresini etkileyen bir faktördür. Buna bağlı olarak tavsiye edilen kullanım süresi, yaklaşık 3 ila 4 haftadır. Protez tırnakların periyodik olarak önerilen bakımları yapıldığı takdirde istenen süre kadar kullanımı sürdürülebilir. Ayrıca bu kullanım süresi dolmadan da kişiler, dilediği vakit protez tırnakları çıkartabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnak zararları nelerdir?

Protez tırnaklar estetik açıdan güzel görünebilir. Ancak sağlık açısından tehlike yaratabilir. Cilt sorunlarına, acıya, iltihaplanmalara, alerjik reaksiyonlara ve yanma sorunlarına yol açabilir. Tırnak bölgesinde yaşanan enfeksiyon sebebiyle tırnağın tamamı etkilenebilir ve doğallığı kaybolabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnak nerede yapılır?

Protez tırnak uygulaması, hem güzellik salonları ve kliniklerin artmasıyla hem de tıbbi açıdan teknolojik gelişmelerin sağlanmasıyla pek çok noktada yapılmaya başlanmıştır. Bu alanda özel hizmet veren güzellik merkezlerinde hem kadın hem de erkekler için pek çok estetik ve sağlığa dayalı güzellik hizmeti verilmektedir. Bu hizmetlerden bir tanesi de ihtiyaç duyan ya da yalnızca estetik amaç güden kişiler için protez tırnak uygulaması sunulmasıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnak evde nasıl çıkarılır?

Protez tırnakları evde çıkarmak zordur ve sonrasında oluşabilecek risklere karşı tavsiye de edilmez. Bu çıkarma işlemi için özel sıvılar, özel ürünler gerekmektedir ve tabii işin tekniğinin de bilinmesi önemlidir. Bu nedenle protez tırnakların (çıkarılması) istendiği zaman ya da kullanım süresi dolup yenileme zamanı geldiğinde uzman bir tırnak teknisyeni tarafından çıkarılması tavsiye edilir. Genel olarak da çıkarma işlem için önce törpüleme yapılması gerekir. Jel tırnak ise özel bir alet gerekirken farklı tekniklerle yapılan tırnak ise saf aseton veya saf alkolle çıkarmaya çalışılması tırnağa zarar verir.  

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnak bakımı nasıl olur?

Protez tırnak bakımı, tırnakların uzama süreleri dikkate alınarak belli aralıklarda (belli periyotlarda) yapılmalıdır. Çünkü uzadıkça bu tırnakların yüzeyinde oluşan boşlukların doldurulması gerekir. Protez tırnaklar için bakım uygulaması ise elektrikli törpü kullanılarak en üst katmanların alınmasıyla gerçekleştirilmektedir. Üst kısımda olan cila ise çok iyi şekilde temizlenmeli ve doğal tırnak yapısına da herhangi bir zarar oluşturmadan yapılmalıdır. Elektrikli törpü, bu aşamada kesinlikle doğal tırnaklar üzerine temas ettirilmemelidir. Geriye kalan düzenleme işlemleri için ise normal törpü aleti kullanılır. Tırnakların toz ve kirlerden arındırılması sağlanır.

Int. Dr. Sinem Köse

Protez tırnağa oje sürülür mü?

Protez tırnağa oje sürülebilir; isteğe bağlı olmakla beraber çoğu zaman da tavsiye edilen bir seçenektir. Protez tırnaklar, doğal tırnakların üstüne koruyucular kullanılmasının ardından uygulanır. Bu sayede doğal tırnak yapısına herhangi bir zarar gelmez. Tırnağın nefes alması da önlenmemiş olur. Sonrasında da rahatlıkla üzerine oje sürülebilir; hatta bu protez tırnak uygulaması, ojenin çok daha kalıcı olabilmesini sağlamaktadır. Ojeler çıkarılacağı zaman ise asetonsuz olan oje çıkarıcı ürünler kullanılmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kimler protez tırnak kullanabilir?

Protez tırnak, tırnak yeme alışkanlığı ya da tırnak tıkanıklığı bulunan her kişiye tavsiye edilmektedir. Tırnak bakımı, kişinin sağlığı bakımından da çok önemlidir. Anksiyete (kaygı bozukluğu) ve stres gibi türlü psikolojik sorunlar sebebiyle gün içinde tırnaklarını yeme alışkanlığı oluşmuş kişilerde, protez tırnak uygulaması tercih edilebilir. Ayrıca estetik açıdan da eksiklik hisseden kişiler de protez tırnak kullanabilir. Protez tırnak kullanımı için herhangi bir yaş sınırı da bulunmamaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kimler protez tırnak kullanamaz?

Protez tırnak için herhangi bir yaş sınırı veya genel olarak bir kısıtlama yoktur. Ancak buna karşın kişinin tırnakları veya elleri üzerinde mantar sorunu bulunan kişiler açısından protez tırnak kullanımı uygun bulunmaz. Bu kişiler, ancak tedavi olmasının ardından protez tırnak uygulaması yaptırabilir. Mantar gibi cilt sorunları ortadan kalktıktan sonra protez tırnak kullanımı mümkündür.

Int. Dr. Sinem Köse