Diode Lazer Nedir?
Dalga boylarını oldukça uzun olan diode lazer, kadın ve erkeklerin istenmeyen tüylerinden kurtulması için kullanılan bir lazer tedavi yöntemidir.
Diode lazer, kadın ve erkeklerin istenmeyen tüylerinden kurtulması için kullanılan bir lazer tedavi yöntemidir. Günümüzde güzellik merkezlerinde ya da sağlık kuruluşlarında yüzlerce farklı lazer tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Diyot lazer tedavisinin diğer tedavi yöntemlerinden ayrılan en belirgin özelliği ise lazer cihazında tercih edilen dalga boylarının oldukça uzun olmasıdır.
Diyot lazer, 810 nm uzunluğundaki dalga boyu sayesinde koyu renkli tenlere bile tedavi imkanı sunmaktadır. Dalga boyunun uzun olması nedeniyle cilt üzerinde yer alan kıl köklerinin derinine kolayca inebilmektedir. 810 nm dalga boyu kullanılarak uygulanan bu teknoloji sayesinde erkeklerin kolayca istenmeyen tüylerinden kurtulabilmesi mümkündür.
Diode Lazer Epilasyon
810 nm dalga boyundaki ışınları yanı sıra yeni nesil başlığı üzerinde bulunan gelişmiş özellikleri sayesinde tedavi sürecinde bireylere kolaylıklar sağlar. Diyot lazer teknolojisinde kullanılan tedavi başlığının -3 dereceye kadar soğutma özelliğinin bulunması cildi yanık ve gelişebilecek diğer komplikasyonlardan korur.
Günümüzde lazer tedavisi denildiği zaman akıllara belirlenen noktalar üzerine yapılan sabit atışlar gelir. Diyot lazer teknolojisinde kullanılan yeni nesil başlığı sayesinde ise ütüleme teknolojisinden yararlanılır. Cilt üzerinde herhangi bir eşyanın ütülenmesi yapılır gibi tedavi edilmesi gereken bölgenin ütülenmesi gerçekleştirilerek istenmeyen tüylerden hastalar arındırılır.
Diyot lazer ütüleme teknoloji sayesinde diğer lazer türlerinin inemediği derinliklere iner ve istenmeyen ince siyah kıllar üzerinde etkilidir. Diyot lazer yüz bölgesi, sırt, kol ve üst bacak kısımlarında etkili olmasıyla bilinir.
Lazer Tedavi Öncesi
Diode lazer tedavisi açık veya koyu renkli tenlere uygulanabilmektedir. Koyu renkli ya da açık renkli tene sahip olsanız bile lazer tedavisi uygulaması öncesinde bronzlaştırma yapılmaması gerekir.
Diyot lazer epilasyon öncesinde ağda, cımbız ya da farklı yöntemler kullanılarak kılların alınmaması önemlidir. Lazer tedavisinde en önemli husus kıl köklerine etki edebilmektir. Bu sebeple işlem öncesinde kıllarınızı almanız üzerine tedaviden etkili sonuçlar alınması mümkün değildir.
Lazer tedavi öncesinde, son 6 ay içerisinde kullandığınız ilaçları, rahatsızlıklarınızı, yaptırdığınız lazer ve sivilce tedavilerinizi uzman hekiminize bildirmeniz gereklidir.
Diode Lazer Nasıl Uygulanır?
Hastanın belirlenen randevu günü ve saatinde kliniğe ulaşması ile işleme başlanmaktadır. Öncelikle epilasyon uygulanacak alanın traş makinesi ile kısaltılması yapılır. Uzman hekim ve hastanın lazer ışınlarından korunabilmesi için koruyucu gözlükler takılır. Lazer makinesinin oluşturduğu ışınlar, el cihazı vasıtasıyla belirlenen bölge üzerinde 'ütü yapar gibi' gezdirilmesi ile işlem tamamlanır. El cihazının gezdirilmesi esnasında lazer atışları yapılır ve kıl köklerinin tahrip edilmesi amaçlanmaktadır. Kıl köklerinin tahrip edilmesi neticesinde istenmeyen tüylerin yeniden oluşması engellenir.
Bu işlem esnasında el cihazının kendinden soğutma özelliği bulunmaktadır. El cihazının bu özeliğinden dolayı hastanın vücudunda herhangi bir yanık meydana gelmez.
Diode Lazer Epilasyon Yan Etkileri
Günümüzde bütün lazer tedavi yöntemlerinde yan etki oluşma olasılığı bulunmaktadır. Diyot lazer tedavisinden birkaç saat sonra kıl köklerinde ve çevresinde kırmızılık, şişlik ve ağrı meydana gelebilir. Bu yan etkiler, uzman hekimin tavsiyesi eşliğinde kullanılan ağrı kesici ve nemlendirici kremler sayesinde 1-2 saat içerisinde kaybolabilir.
Hassas ciltli bireylerde ise kabuklanma görülebilme olasılığı vardır. Lazer tedavisinden sonraki 1-2 gün içerisinde kabuklanmalar kendiliğinden soyulacaktır. Uzman hekim bunun hakkında gerekli bilgilendirme işlemini sizlere yapacaktır.
Lazer cihazının gelişmiş başlığı sayesinde uygulanan soğutma işlemi epilasyon sırasında meydana gelebilecek yan etki risklerini ortadan kaldırmaktadır.
Diyot Lazer Zararları
Diyot lazer uygulamasının doğru kişilere ve doğru şekilde uygulanması halinde herhangi bir sakıncası yoktur. Örneğin, sara hastası ya da hamile kişilere lazer tedavisi uygulanması son derece sakıncalıdır. Bu gibi durumlar karşısında hassas kalınırsa lazer tedavisinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Uzman hekim tarafından alınan eksiksiz bir anamnez (hasta öyküsü) sayesinde hastada herhangi bir komplikasyon görülmeden başarı oranı yüksek tedaviler sağlanabilir.
Diyot lazer yaptıranlar yan etki ve zararı konusunda herhangi bir sorun yaşamadığını ifade etmektedir. Bu durum kişiden kişiye ve klinikten kliniğe farklılık gösterebilir. En önemli husus tedavi aşamasında kullanılacak olan ürünlerin FDA (Sağlık Bakanlığına bağlı ruhsat) onaylı cihazlar olmasıdır. Sahte cihazlar tarafından yapılacak olan tedaviler, kişilerde önemli sağlık sorunları meydana getirebilir.
Diode Lazer Kaç Seansta Biter?
Lazer epilasyon tedavisinde kaç seans süreceği hakkında net bir bilgi aktarmak mümkün değildir. Epilasyon tedavisinin tamamen tamamlanması, uygulama yapılacak olan bölgeye ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Bir seansın ortalama süresi, tedavi uygulanacak alanın küçüklüğüne ya da büyüklüğüne bağlı kalarak 2 ile 5 dakika arasında sürmektedir. Tüm vücudun tedavi edilmesi ise yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Her iki seans arasında en az 1 ay süre bulunması gerekirken, genellikle hekimler 2 ayda bir şeklinde uygulamalarını sürdürmektedir.
Seans sayısı arttıkça istenmeyen tüylerin görülme ve çıkma sıklığında seyrelme meydana gelmesi beklenir. Diode lazer tedavisinde %90 oranında başarı sağlanmaktadır.
Diode Lazer ile Tüyler Ne Zaman Dökülür?
Diode lazer tedavisi sonrasında vücudunuzda oluşan istenmeyen tüylerden kurtulabilirsiniz. İstenmeyen tüylerin yeniden oluşmama süreci ise uygulanan tedavinin türüne ve alanın büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Epilasyon seansı sonrasında hemen tüylerin dökülmesini beklemek yanlış olacaktır.
Epilasyon tedavisi uygulanan bölgenin üzerinde yer alan tüylerin dökülmesi yaklaşık 1-2 hafta süre alacaktır. Tedavi sonrasında yeniden ortaya çıkan tüylerin, sert bir şekilde çekilmesi yanlış bir davranıştır.
Diode Lazer Mi Yoksa Alexandrite Mi Tercih Edilmelidir?
Her iki lazer türü epilasyon amacıyla kullanılmaktadır. Bu iki lazer türü arasında bazı önemli farklar bulunmaktadır. Bireyler, epilasyon merkezine başvurduğu zaman epilasyon uygulanacak alanın değerlendirilmesi yapıldıktan sonra hangi lazer cihazının tercih edileceğine uzmanlar tarafından karar verilmektedir.
Örneğin, ten rengi açık tonlara sahip fakat kıl rengi koyu olan bireyler için Alexandrite lazer seçimi yapılması uygun olurken, koyu ten rengine sahip olan kişilerin diode lazer ile tedavi görmesi gerekir.
Alexandrite lazer tedavisinden sonra yaklaşık bir ay boyunca güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekir. Bu sebeple yaz aylarında bu lazer türünün tedavisinden kaçınılması gerekir. Diode lazer türünde ise yaz aylarında bile tedavi yapılabilmesi mümkündür.
Alexandrite lazer türünün yüz bölgesine uygulanması halinde farklı yan etkiler görülebilme imkanı varken, diode lazer tedavisi yüz hatlarına kolayca uygulanabilir. Diode lazer tedavisinde sırt, omuz, yüz ve bikini bölgelerinde meydana gelen istenmeyen tüylerin köküne daha kolay müdahale edilir.
Her iki tedavi yönteminde ağrı oluşması ihtimali vardır. Ağrı, kişiden kişiye değişebilen fizyolojik bir tür yan etkidir. Bu sebeple oluşup oluşmayacağı hakkında net bir bilgi aktarılması mümkün değildir.