Bıyık Ekimi Nedir?
Erkeklerin dudak üstü bölgesi olan bıyık bölgesinde kıl köklerinin bulunmaması yada tahrip olması durumunda uygulanan tedai yöntemine bıyık ekimi adı verilmektedir.
Erkeklerin dudak üstü bölgesinde kıl köklerinin bulunmaması veya kıl köklerinin tahrip olması durumunda uygulanacak olan tedavi yöntemi bıyık ekimidir. Bıyık ekimi, üst dudak bölgesinin üstündeki alana kıl kökü eklenmesi işlemidir. Bu kıl kökleri, kişilerin ensesinden alınarak dudak üstündeki kısma eklenmektedir.
Saç kılları, dudak üstüne başarılı bir şekilde ekildikten sonra yaklaşık 8 ile 10 ay arasında bıyık bölgesinde beklenen kılların ideal çıkışı gözlenmektedir.
Bıyık Dökülmesinin Nedenleri
Erkeklerde hiç bıyık çıkmaması, seyrek kıl köklerinin olması veya var olan kıl köklerinin dökülmesi gibi durumlar yaşanabilir. Var olan bıyıkların dökülme nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Saçkıran hastalığı nedeniyle dudak üstü bölgesinde bıyık köklerinde dökülmeler görülebilmektedir. Bu hastalık genellikle kafa derisinde yer alan saç köklerinin dökülmesi ile bilinirken, dudak bölgesinde de dökülmelere sebep olabilmektedir. Erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilme imkanı bulunmaktadır.
- Bıyık bölgesinde meydana gelen yaralar dökülmelere neden olabilmektedir. Dudak üstü bölgesinde ortaya çıkan sivilceler, yaralar veya kesi izleri burada bulunan kıl köklerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle bıyık bölgesinde dökülmeler meydana gelebilmektedir.
- Bıyık veya sakal bölgesinde bulunan kıl köklerinin çekilmesi zaman içerisinde dökülmelere sebep olabilmektedir. Kıl köklerinin sertçe kaşınması, dudak üstü bölgesinde bulunan kılların çekilmesi kıl köklerinin tahrip olmasına neden olacaktır. Kıl köklerinin zarar görmesi sonucunda hiç çıkmama veya yamuk çıkma gibi durumlar görülebilmektedir.
- İltihap ve enfeksiyon oluşumu dudak üstü bölgesinde yara oluşumuna sebep olmaktadır. Bu yaralar zaman içerisinde kıl köklerini tahrip etmesi nedeniyle dökülmeler meydana gelebilmektedir.
- Sedef hastalığı, kişilerin kıl köklerine ciddi şekilde zarar veren hastalıklardan biridir. Erken teşhis edilmesi halinde ilaç tedavisi tercih edilerek kıl kökleri zarar görmeden hastalığın tedavisi mümkündür. Bu hastalık özellikle dudak üstü bölgesinde yer alan kıl köklerine daha fazla etki edecektir.
Bıyık Ekimi Öncesi
Bıyık ekimi öncesinde yapılacak muayenenin ardından tedavi boyutu ve şekli planlanmaktadır. Kullanılacak kıl kökü sayısı ve oluşturulacak bıyık şekli bu planlamanın sonrasında belli olmaktadır.
İşlem sırasında genel anestezi uygulanmayacağı için ekstra hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Planlamanın ardından yöntemin nasıl uygulanacağı, kaç saat süreceği ve işlem sonrasında hastayı nelerin beklediği hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.
Bıyık Ekimi Operasyonu Günü Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Operasyon sırasında kullanılacak anestezik ve diğer ilaçların oluşturabileceği yan etkiler hakkında öngörüde bulunmak için hastanın kullanmış olduğu ilaç, takviye ve ek gıdaları doktoruna bildirmesi gereklidir.
- Hafif yiyecekler tüketilmeli ve tokluk hissinin ardından yiyecek tüketilmemelidir.
- Alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Bıyık ekimi öncesinde bu ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
- Hastanın bıyığı az veya seyrek ise, operasyon öncesinde bıyıklarını kendi kısaltmaması gerekmektedir. Kısaltma işlemi gerekiyor ise bu işlem bizzat hekimin gözetiminde yapılmaktadır.
Bıyık Ekimi İşlemi Nasıl Yapılır?
Saç ve bıyık ekimi arasında birtakım benzerlikler vardır. Saç ekimiyle benzerlik göstermesine rağmen sakal, bıyık ekimi yüz bölgesine yapılacağı için daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bıyık Ekimi Adımları
- Ağrı ve acının ortadan kaldırılması adına dudak üstü bölgesine lokal anestezi uygulanır.
- Bıyık bölgesine ekilecek olan kıl kökleri enseden alınmaktadır. Bunun yanı sıra kol veya bacak kıllarından alınan kökler ekim için tercih edilebilir. Donör bölgenin tespiti uzman hekim tarafından yapılmaktadır.
- Dönor bölgelerden FUE yöntemi ve micromotor kullanılarak istenilen sayıda kök toplanmaktadır.
- Dönor bölgelerden toplanan kıllar öncelikle temizlenir ve ardından dudak üstü bölgesinde açılan kanallara özenle yerleştirilir.
- Operasyon tamamlandıktan sonra dönor bölge üzeri bandaj yardımıyla kapatılırken, dudak üstü bölgesinin hava alması için açık bırakılmaktadır.
- Bıyık ekimi sonrası iyileşme süresi yaklaşık 10 gündür. Üçüncü günün ardından bıyık bölgesinde meydana gelen kabuklanmaların yıkanmasına izin verilmektedir. Bu yıkanma ile birlikte kabuklar dökülürken kıl kökleri iyileşme sürecine girmektedir.
- Hastanın istekleri dahilinde operasyon belirli aralıklarla tekrarlanabilmektedir.
- Ekilen kıl kökleri 15 gün içerisinde uzamaya başlamaktadır.
- Ekim yapıldıktan 2-3 hafta sonra şok dökülmesi durumu görülebilmektedir. Şok dökülmesi, bir anda kılların dökülmesi anlamına gelmektedir. Bu komplikasyon bıyık ekimi uygulanan herkes için geçerli değildir. Şok dökülme gerçekleşir ise yaklaşık 4 ay sonra bıyıklar tekrar çıkmaya başlamaktadır.
- Bıyık ekiminden 6 ay sonra kökler, yerleştirilen bölgelere tutunmaya başlar. Bu süreden sonra kıllar normal döngüsünde uzamaya başlayacaktır.
Bıyık Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bıyık ekimi sırasında kullanılan teknoloji seviyesi, kıl köklerinin kalitesi ve uzman doktorun tecrübesi ile bağlantılı olarak hızlı iyileşme süreci görülmektedir. Kıl kökü ekimi, diğer bölgelere oranla dudak bölgesinde daha hızlı uyum sağlamaktadır. Operasyondan sonraki 10 aylık süreçte tamamen iyileşmeler ve doğal görünüm kazanılır.
Bıyık Ekiminden Sonraki İlk 3 Gün
- Lokal anestezi tercih edilerek uygulandığı için operasyondan yarım saat sonra kişi, kendi başına hastaneden ayrılabilmektedir.
- Dudak üzerine uygulanan cerrahi işlemden dolayı hafif şişlik olması normaldir.
- Ekim yapılan bölge üzerinde kırmızı benek şeklinde kanamalar görülebilir. Bu kanamalar kısa bir süre içerisinde kendini iyileşme safhasına bırakacaktır. Bu durumun uzun süre devam etmesi halinde kısa süre içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
- Operasyondan sonra ilk üç gün dudak bölgesinin çok hareket ettirilmemesi önemlidir. Bu bölgenin daha hızlı iyileşmesi adına istirahat halinde geçirilmesi tavsiye edilmektedir.
- Üçüncü günün sonunda ise dudak üstü bölgesinde kabuklanma meydana gelmektedir. Bu kabuklanmalar, operasyon sonrasında tavsiye edilen şekilde yıkanmalı ve uygun losyon uygulaması yapılmalıdır. Kabuklanmanın ardından kaşınma oluşması normaldir. Kaşımak ve kabukları soymak yerine losyon veya nemlendirici kullanarak kaşıntı engellenmelidir.
Bıyık Ekiminden Sonraki İlk Hafta
- Bu süre içerisinde kişiden kişiye farklılık gösteren şok dökülmeleri meydana gelebilmektedir. Şok dökülmelerin meydana gelmesi halinde korkulacak bir durum yoktur.
- Şok dökülmelerinin ardından dudak bölgesindeki kıl köklerinin uzaması ile saç köklerinin uzama süresi benzerlik göstermektedir.
- Dudak üstü bölgesine bol bol masaj yapılması gerekmektedir.