Lokal Anestezi Nedir?
Operasyon öncesi işlemin yapılacağı bölgeye uygulanan ve bölgeyi uyuşturan anestezi türüne lokal anestezi denir.
Anestezi, uzman hekimin değerlendirmesi neticesinde cerrahi operasyon öncesinde hastanın ağrı ve acı hissetmemesi adına uygulanan bir tür medikal işlemdir. Cerrahi müdahale öncesinde uygulanacak olan anestezinin türü ve miktarı anestezi uzmanları tarafından belirlenmektedir.
Operasyon öncesinde uygulanan anestezi türleri sayesinde hasta acı ve ağrı hissetmezken hekim, uygulaması gereken işlemleri daha kolay ve güvenilir bir şekilde yapabilir. Hastanın anestezi aldığı süre zarfından tamamen etkisinin kaybolduğu ana kadar anestezi uzmanları tarafından hastanın yaşamsal fonksiyonları değerlendirilmektedir. Bu sebeple operasyon esnasında uzman hekim ve anestezi uzmanı süreci birlikte sürdürmektedir.
Anestezi türleri, ilaçları ya da spreyleri tamamen operasyonun boyutuna ve uzman hekimin tercihe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Lokal Anestezi Nedir?
Operasyon öncesinde işlemin yapılacağı bölgenin çevresini uyuşturan anestezi türüne lokal anestezi adı verilmektedir. İnvaziv işlem uygulanacak bölgenin çevresine deri altından uygulanan lokal anestezi ilaçları sayesinde hastanın sinir duyuları etkisiz hale getirilmektedir. Bu anestezi türünde genellikle kulak, burun, boğaz, diş, omuz ve kol gibi küçük sayılabilecek operasyonlar için tercih edilmektedir. Lokal anestezinin iki farklı çeşidi bulunmaktadır.
İnfiltrasyon Lokal Anestezi
Operasyon öncesinde dokuya etki eden anestezik ilaçların kullanılması olarak bilinir. Operasyon yapılacak bölgenin duyarsız hale getirilmesi amaçlanır ve cilt altına anestezi ilacı infiltrasyon(anestezi enjekte edilmesi) edilmektedir.
Topikal Lokal Anestezi
İğne kullanılmadan yüzey üzerine anestezik madde damlatılır ve emilmesi için belli bir süre beklenir. Bu sürenin ardından bölgenin uyuşup uyuşmadığı kontrol edilir ve uyuşması üzerine operasyona başlanır. Bu yöntem diş hekimleri tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Lokal anestezi spreyi özellikle topik türünde sıkça tercih edilmektedir. Bölge üzerine sıkıldıktan sonra uyuşması için dokuya zaman verilir.
Bölgesel Lokal Anestezi Nedir?
Bölgesel anestezi ile lokal anestezi arasında belli başlı ortak özellikler bulunmaktadır. Bölgesel anestezi ile lokal arasındaki en önemli fark ise lokal anestezide uyuşturulan yüzeyin daha küçük olmasıdır. Bölgesel lokal anestezi isteğe ya da hekimin önerisi üzerine ortopedi ve üroloji bölümlerinde sıkça tercih edilmektedir.
Lokal Anestezi İlaçları
Lokal anestezi (uyuşturma) amacı ile uygulanan ilaçların farklı formları bulunmaktadır. Örneğin, lokal anestezi, lokal anestezi spreyi ya da intravenöz (damar yolu) ile uygulanmaktadır.
Bu ilaçların krem ya da sprey şeklinde olanları topik lokal anestezi türünde sıkça kullanılmaktadır. Damar yolu lokal anestezi iğnesi uygulanması halinde ise diğer dokulara da etki etmektedir.
Orta etkinlikte bir uyuşturma işlemi için ise etken maddesi Prilokain Hidroklörür tercih edilir.
Bu ilaçlar tamamen anestezi uzmanı ve hekim iş birliği neticesinde kullanılmalıdır. Kişinin farklı yollarla temin edip kullanması ise son derece risklidir.
Lokal Anestezi Yan Etkileri
Lokal anestezinin yan etkileri diğer türlere göre oldukça nadirdir. Enjeksiyon ile lokal anestezi uygulanması halinde uygulanan bölge çevresinde morarma, kızarma ya da kanama meydana gelebilir.
Bunun haricinde bazı kişilerde baş dönmesi, baş ağrısı, uyuşma ve halsizlik gibi yan etkiler görülebilir. Lokal anestezi alerjisi oluşması halinde ise ciddi sağlık sorunlarına yan açabilir. Bu yan etkiler nöbet, çarpıntı ve kalp durması olarak sıralanabilir.
Lokal Anestezi Zararları
Lokal anestezinin yan etkileri diğer anestezi türlerine göre daha azdır. Cilt üzerinde uygulanan bölgenin tahriş olması, morarması ve başarısız sinir bloğu gibi durumlar oluşabilir.
En büyük korku ise cerrahi operasyon sırasında sahanın görülme ve hastanın tedirgin olmasıdır. Anestezi uzmanı bununla ilgili olarak hastanın konforunu artırmak ve korku eşiğini minimal düzeye indirmeyi amaçlamaktadır. Bu konuda perde ve paravan benzeri yardımcı yöntemler kullanılabilmektedir.
Lokal anestezi sonrasında komplikasyon görülme olasılığı çok düşüktür. Günümüzde birçok hasta lokal anestezinin ölüm riski oluşturduğunu düşünerek operasyonlardan çekinmektedir. Alerjik bir reaksiyon oluşması halinde bu mümkündür fakat alerjik reaksiyon gelişmesi ise az rastlanan bir durumdur. Alerjik reaksiyonların büyük bir bölümü kontrol altına alınabilir.
Lokal anestezi alerji testi yapan hastaneler bulunmaktadır. Müdahale öncesinde alerji testi yaptırarak riski en aza indirebilirsiniz.
Lokal Anestezi Sonrası
Lokal anestezi sonrasında bölgenin uyuşması ve hissedilmemesi gayet normaldir. Hangi ilacın, hangi dozda uygulandığına göre uyuşukluk hissinin geçmesi değişkenlik göstermektedir. Lokal anestezi sonrasında uzman hekim tarafından;
- Ne zaman besin tüketeceğiniz ve ne şekilde tüketeceğiniz belirtilecektir.
- İlk gün bir yakınınız ile kalmanız tavsiye edilmektedir.
- Operasyon sonrasında ilk 24 saat ağır eşyalar kaldırmamaya ve trafiğe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Dikkat gerektirecek işler yapılmamalıdır.
- Lokal anestezi baş ağrısına sebep olabilir. Bir süre geçtikten sonra bu ağrı hissi kendiliğinden geçecektir.
- Lokal anestezi sonrası şişlik oluşması ise enjeksiyon kullanılması halinde gelişmektedir. Şişlik, birkaç gün içerisinde kendiliğinden inecektir. Uzun süreli kalması halinde uzman hekiminize danışmalısınız.
Lokal Anestezi Kullanılan İşlemler
Günümüzde lokal anestezi kullanılan yüzlerce farklı cerrahi operasyon ya da günlük hayatta acı hissetmemek adına uygulanan işlem vardır. Örneğin, ağda öncesi lokal anestezi spreyi kullanılması ya da kürtaj işleminde lokal anestezi tercih edilmesi değerlendirilebilir.
Lokal Anestezi Sünnet
Yenidoğan sünneti haricinde 6 yaşından küçük çocukların lokal anestezi ile sünnet edilmesi doğru bir karar değildir. Çocuğu uyutmadan sünnet edebilmek için ailelerin 6 yaş ve üstünü beklemesi daha doğru bir karardır.
6 yaşından önce çocuğun lokal anestezi ile sünnet edilmesi ise oldukça risklidir. Enjeksiyon vurulduktan sonra çocuğu sabit tutmak sanıldığından daha zordur, bu sebeple dikiş atılması ve kesilme işlemleri cerrahi etiğe uygun olmadan yapılabilir. İşlem sonrasında farklı komplikasyon gelişebilir.
Lokal anestezi ile sünnet yapan hastaneler bulunmaktadır. Özel hastanelerde ya da kliniklerde uzman hekim eşliğinde lokal anestezi uygulanarak çocuğunuzu sünnet ettirebilirsiniz. Bu durumun uygun olup olmadığını uzman hekim değerlendirmelidir.
Lokal Anestezi Burun Ameliyatı
Burun çevresine uygulanacak olan cerrahi operasyona göre anestezi türüne karar verilmelidir. Lokal anestezi sırasında ağrı hissinin tamamen ortadan kaybolmama durumu mevcuttur, bu sebeple uygulanacak operasyonun büyüklüğüne ve türüne göre lokal ya da genel olmasına karar verilir.
Karar verme süreci doktor ve anestezi uzmanının değerlendirmesi ile yürütülmektedir.
Lokal Anestezi Diş
Ağız sağlığı müdahalelerinde lokal anestezi tercih edilir. Ağız içerisine sprey damlatılarak hastanın sinir uçları bloke edilir ve ihtiyaç halinde iğne ile enjeksiyonla anestezi sürdürülür. Bu sayede operasyon esnasında hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır.
Lokal anestezi ile diş çekimi mümkündür. Uzman hekim ve anestezi uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra hasta isteğine de bağlı kalınarak lokal anestezi uygulanabilir.
Lokal Anestezi Tırnak Batması
Tırnak batması ameliyatlarının birçoğunda lokal anestezi kullanılmaktadır. Parmak çevresine sprey kullanılarak cerrahi işleme geçiş yapılmaktadır. Batık sorunu oluşan doku, cerrahi işlem ile çıkartılır.
Kıl Dönmesi Lokal Anestezi
Pilonidal sinüs (Kıl Dönmesi), hastaların günlük hayatını olumsuz etkileyen önemli sağlık sorunlarından biridir. Kıl dönmesi operasyonu lokal anestezi, belden aşağı uyuşturma ya da genel anestezi tercih edilerek uygulanabilir.
Lokal Anestezi ile Ben Aldırma
Vücudunuz üzerinde yer alan benlerin türü farklılık gösterebilir. Uzman hekimin fiziksel muayenesi sonrasında radyofrekans ablasyon(yüksek ısı kullanılarak dokunun onarılması) ya da cerrahi kesi işlemleri ile alınabilmektedir. Operasyon öncesinde lokal anestezi uygulanarak herhangi bir acı ya da ağrı hissetmeden işlem tamamlanmaktadır.
Bademcik Ameliyatı Lokal Anestezi
Bademcik şişmesi sonucunda cerrahi müdahale uygulanır. Genellikle bademcik ameliyatlarında cerrahın daha güvenilir ve konforlu çalışabilmesi adına genel anestezi tercih edilmektedir. Özel sebeplerden dolayı lokal anestezi tercih edilebilmesi mümkündür.
Jinekomasti Lokal Anestezi
Jinekomasti, erkeklerde meme bölgesinde ağrı ve hassasiyet olması durumunda meme dokusunun şişmesi ya da genişlemesidir. Testosteron seviyesinde dengesiz dağılım nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Lokal anestezi türlerinden enjektör ya da sprey kullanılarak bu işlem uygulanabilir. Bu seçim tamamen uzman hekim ve hastanın diyalogu sonrasında karar verilmektedir.
Lokal Anestezi ile Kürtaj
Uzman hekim ve hasta iş birliği neticesinde hangi anestezi türünün tercih edileceğine karar verildikten sonra spekulum adı verilen muayene aleti vajene yerleştirilir. Rahim ağzında belirli bölgelere lokal anestezik ilaçlar uygulandıktan sonra kürtaj işlemine başlanmaktadır.
İşlem sonrasında ise vajina, özel bir solüsyon ile temizlenir ve enfeksiyon kapması önlenir.
Hamilelikte Lokal Anestezi
Hamile kişilerde, hekim gerekli testleri uyguladıktan sonra lokal anestezi tercih edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Hamilelik sürecinde anne adaylarının hormonlarında meydana gelen değişmelerden kaynaklı sıkça diş problemleri meydana gelmektedir. Özellikle gebelikte lokal anestezi tercih edilerek diş sorunlarının tedavisi yapılmaktadır.
Lokal anestezi uygulanmadan önce anne adayının anestezi ilacına karşı alerjisi olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu işlem neticesinde kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
Hamilelikte Lokal Anestezi Zararları
Anne adaylarının ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gelişme öyküsü bulunmuyor ise lokal anestezinin hamilelikte zararı yoktur. Uzman hekimler tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanarak çeşitli operasyonlar yapılabilir.
Lokal Anestezi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sünnet genel anestezi mi yoksa lokal anestezi ile mi yapılır?
Yenidoğan çocuklarda sünnet işlemi lokal anestezi ile uygulanmaktadır. 12 aylık ve 6 yaşına kadar olan süre zarfı içerisinde ise genel anestezi tercih edilmektedir.
6 yaş ve sonrasında çocuğun bilinci tam olarak yerine geleceği için lokal anestezi tercih edilebilir. Bu süreçten itibaren anestezi türü çocuğun yaşı ve ağrı eşiğine bağlı olarak seçilebilir.
Lokal anestezi ile kürtaj acı verir mi?
Lokal anestezi uygulanmasının amacı, hastanın minimum düzeyde acı ve ağrı hissetmesidir. Kürtaj esnasında hastanın tamamen ağrı hissetmemesi durumu olabilirken, hafif bir sızlama şeklinde acı hissedebilir.
Lokal anestezi acıtır mı?
Lokal anestezi krem, sprey ya da enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Enjeksiyon yapılırken ilk esnada acı ve ağrı hissetmeniz mümkündür. Diğer formlar ile uygulanması halinde hafif bir sızlama meydana gelebilir.
Lokal anestezi vücuttan nasıl atılır?
Solunum yolu, idrar ve bağırsakların boşaltılması işlemi sayesinde lokal anestezi vücuttan atılmaktadır. Bu süreçte bol sıvı tüketilmeli ve yürüyüş yapılmalıdır.
Lokal anestezinin vücuttan atılma süresi, kişiden kişiye farklılık göstermektedir ancak uygulama sonrasında doktor uyarıları dikkate alındığında vücut normal işleyişine kavuşacaktır.
Lokal anestezi aç karnına yapılır mı?
Herhangi bir olumsuz durum gelişmesi halinde genel anesteziye geçiş yapabilmek adına hastanın boş mide olarak cerrahi operasyona katılması önemlidir. Ameliyattan 8 saat öncesinde yememeli ve içmemelidir.
Lokal anestezi iğnesi acıtır mı?
İnsan vücuduna uygulanan her kesici/delici alet eser miktarda acı ve ağrı hissi verir. Küçük iğnenin vücudunuza ilk teması halinde bir miktar acı ve ağrı hissedilirken saniyeler sonrasında bölgenin uyuşma süreci başlamaktadır. İlk batırılma anı hissedilirken daha sonraki süreç ağrısız geçmektedir.
Lokal anestezi etkisi ne kadar sürer?
Cerrahi operasyonun büyüklüğü ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak anestezi türü, tipi ve dozu belirlenir. Bu sebeple her ilacın farklı bir etkileme süresi bulunmaktadır. Operasyon öncesinde uzman hekiminizden bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Lokal anestezi anne sütüne geçer mi?
Hamilelik döneminde ve sonrasında annenin kullanacağı ilaçların büyük bir etkisi söz konusudur. Lokal anestezi ilaçlarının bir kısmının anne sütüne geçmesi durumu vardır. Risk durumu değerlendirilerek lokal anestezi uygulanabilir.
Lokal anestezi sonrası baş ağrısı nasıl geçer?
Lokal anestezi sonrasında meydana gelen baş ağrılarını geçirebilmek için bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Birkaç gün asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra inatçı baş ağrıları için ise uzman hekim önerisi altında ağrı kesiciler kullanılabilir.
Kürtaj yaparken bölgesel anestezi mi yoksa lokal anestezi mi tercih edilmelidir?
Anestezi teknikeri, uzman hekim ve hasta iş birliği neticesinde karar verilmelidir. Günümüzde her iki anestezi tipide değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme aşamasında özellikle avantaj ve dezavantaj durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, hastanın yaşına ve psikolojisine göre genel anestezi tercih edilebilir.
Lokal anestezi mi genel anestezi mi?
Genel ya da lokal anestezi tercih edilen cerrahi operasyonlar farklılık göstermektedir. Genel anestezi birtakım riskler barındırdığı için ilk etapta lokal anestezinin yapılması uygun görülmektedir.
Örneğin, tırnak batması ameliyatında lokal anestezi tercih edilmesi gerekirken, hekimin bir kalp ameliyatı sırasında daha rahat hareket etmesi adına genel anestezi uygulanması gerekir.
Lokal anestezi ile sünnet ne kadar sürer?
Cerrahi operasyonun seyrinde gitmesi halinde yaklaşık 30 dakikada operasyon tamamlanmaktadır. 30 dakikalık süre zarfında anestezinin uygulanması ve cerrahi işlem dahildir. Anestezi etkilerinin geçmesi ise çocuğun yaşı ve uygulanan anestezinin dozuna göre değişmektedir.
Saç ekiminde lokal anestezi nasıl yapılır?
Saç ekimi uygulanmadan önce ince uçlu enjektör yardımıyla acısız ve ağrısız bir şekilde supraorbital (kafatasının arkası) ve oksipital sinirlere (kafatasının ön ve yan kısımlarına) anestezik ilaç uygulanmaktadır. 8 ile 10 dakika arasında lokal anestezi işlemi tamamlanmaktadır.
Lokal anestezi hamileliğe etki eder Mi?
Hamilelik süresi boyunca anne adayının kullandığı bütün ilaçlar önemlidir. Anestezi uygulanması için anne ve bebek sağlığı düşünülmelidir. Hekim değerlendirmesinin ardından herhangi bir sakınca görülmüyor ise lokal anestezi uygulanabilir.
Göze lokal anestezi nasıl yapılır?
Göz çevresinde belirlenen sinir uçlarına ince enjektör yardımıyla anestezik ilaç verilerek hastanın acı ve ağrı hissetmemesi sağlanır. Bu yöntem, son dönemlerde kullanılmaya başlanmıştır.
İğne kullanılmadan sadece damlalar yardımıyla topikal anestezi yapılabilmesi mümkündür. Damla, hastanın baş kısmını arkaya doğru eğip, gözün alt kısmında yer alan kapağın hafifçe aşağı çekilerek, gözün cep kısmına damlatılarak anestezi uygulanmaktadır.