Üroflowmetri Nedir?
Üroflowmetri, üriner bozukluklarında hastalara yapılan bir işeme testidir. Bu testte hastaların idrar akış hızı ve kuvveti ölçülmektedir.
Üroflowmetri, üriner sistem bozukluklarında hastalara uygulanan bir tür işeme testidir. Bu test esnasında hastaların idrar akış hızı ve kuvveti ölçülmektedir. Üriner sistem bozukluklarında karşılaşılan birçok hastalığın tanılanması için kullanılmaktadır. İdrar akış hızı ve süresi ile ilgili ölçümler yapan bu cihaz sayesinde mesane fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve idrar akışındaki tıkanıklıkların tespit edilmesi hedeflenmektedir.
Bu test esnasında hastaların üriner sistemine dair bazı bilgiler elde edilir. Bu bilgiler;
- İşenen İdrar Miktarı
- Maksimum İşeme Hızı
- Ortalama İşeme Hızı
- İşeme Süresi
- Maximum İşime Hızına Ulaşma Süresi
Bu bilgilerin elde edilmesiyle birlikte hastaların üriner sisteminde bir tıkanıklığı olup olmadığı ya da aşırı kasılma durumları incelenmektedir. İşeme testi üroflowmetri değerleri sağlık sorunu yaşayan hastaların tanısında önemli bir rol oynar ve en uygun tedavi modeline geçiş yapılmaktadır. Günümüzde onlarca farklı laboratuvar görüntüleme merkezlerinde ve özel hastanelerde üroflowmetri cihazı bulunmaktadır.
Günümüzde bu görüntüleme tekniği zahmetsiz ve güvenilir olması nedeniyle de sıkça tercih edilmektedir.
Üroflowmetri Testinin Kullanım Alanları
Üroflowmetri testi sayesinde idrar kesesine ait hastalıkların tanılanmasında ve idrarın çıkışından sonraki tıkanıklıklar için tanı ya da tedavi aşamaları için kullanılmaktadır. Bu bozukluklar ise şu şekilde;
- Alt Üriner Sistem Bozuklukları
Üriner sistemin alt tarafında meydana gelen bozukluklar için kullanılır. (BPH; iyi huylu prostat büyümesi, üretra darlıkları, prostat kanseri, mesane boynu darlıkları, fimosis)
- İşeme Sorunları
Mesane duvarında meydana gelen kasılmaların yeterli mi yetersiz mi olduğuna bakılmaktadır.
- Alt Üriner Sistem Bozukluklarında Meydana Gelen Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan İlaç Dozu Ayarlanması
- Beyin-Omurilik Hastalıklarında Meydana Gelen İşeme Bozuklukları Değerlendirilmesi
Günümüzde bu hastalık türlerinin tanılanması ve tedavi sürecine verilen yanıtların değerlendirilmesi için sıkça üroflowmetri testi yapılmaktadır.
Üroflowmetri Testi
Üroflowmetri testinin uygulanabilmesi ve hastalıkların doğru teşhis edilebilmesi için mesanenin dolu olması gerekmektedir. Hastaların testi uygulamadan önce bol sıvı tüketmesi gerekmesi tavsiye edilir. İşeme testinin doğru sonuç verebilmesi adına en az 200 ml idrar, daha sağlıklı sonuç alabilmek için ise 500 ml yeterlidir.
Test uygulanmadan önce hastanın mesanesini doldurması istenmektedir. Bununla birlikte yeterli dolma işlemi sağlandıktan sonra tartılı bir mekanizma üzerine hastanın idrarı yapılması istenmektedir. İdrar yapım sürecinde görülen tüm fonksiyonlar bilgisayar ekranından takip edilir ve çıktısı alınmaktadır. Üroflowmetri testinin değerlendirilmesi ise uzman hekimler ya da laboratuvar görevlileri tarafından yapılmaktadır.
Üroflowmetri Değerlendirme
İşeme testi yapıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde değerlendirilmesi mümkündür. Üroflowmetri sonuçları ise yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Bu testin yapılışında en önemli faktör ise üroflowmetri ortalama akış değerleridir. Hastanın idrarını yaparken maksimum işeme hızı, işeme süresi ve maksimum işime hızına ulaşma süresidir.
Üroflowmetri normal değerleri yaş gruplarına göre dağılımı;
- 4 ile 7 Yaş Arası Çocuklar
Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin idrar akış hızının ortalama 10 Ml/sn olması gerekmektedir.
- 8 ile 13 Yaş Arası
Bu yaş grubunda ise erkek ve kadınlar için farklı ortalama akış hızları değerlendirilmektedir. Erkekler için 12 Ml/sn kadınlar ise ortalama akış hızı 15 ml/sn olması gerekmektedir.
- 14 ile 45 Yaş Arası
Erkekler için ortalama akış hızı 21 ml/sn, kadınların ise 18 ml/sn olması gerekir.
- 46 ile 65 Yaş Arası
Bu yaş aralığında ise erkeklerin 12 ml/sn, kadınların ortalama akış hızı ise 18 ml/sn olması gerekmektedir.
- 66 ile 80 Yaş Arası
Erkeklerin ortalama akış hızı 8 ml/sn, kadınlar için ise 18 ml/sn olması gerekmektedir.
Bu değerlerin altında ya da üstünde olması durumunda hastanın diğer etmenleri göz önünde bulundurularak hastalıkların teşhisi konulmaktadır. Hastalıkların gerekli teşhisi yapıldıktan sonra üroflowmetri testinin sonuçlarına göre kişiye özel tedavi sürecine geçiş yapılmaktadır.
Üroflowmetri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Üroflowmetri nedir?
Tıpta üroloji dalının sıkça kullandığı bir tür işeme testidir. Günümüzde üroflowmetri ya da işeme testi olarak isimleri bilinmektedir. Üroloji dalına dair hastalıkların tanılanması ve tanılanma sürecinden sonraki tedavi sürecinin izlenmesi için sıkça kullanılan bir testtir.
İşeme testi, hastaların idrar miktarını ve idrar sürecinde meydana gelen akımın şiddetini milisaniye cinsinden ölçüm işlemi yapılmaktadır. Bu akımın en yüksek hıza ya da en düşük hıza ulaşma süreleri değerlendirilmektedir. Bu değerler üroloji dalına dair hastalıkların tanılanma sürecinde oldukça önem arz etmektedir.
Üroflowmetri hızlı, güvenilir ve oldukça zahmetsiz bir tür tetkiktir.
Üroflowmetri testi nasıl yapılır?
Üroflowmetri testine başlanmadan önce testi uygulanacak kişinin mesanesinin dolu olması gereklidir. Bu sebeple uzman hekimler tarafından test öncesinde bol bol su içmesi önerilmektedir. Hastanın mesanesinde doluluğu hissetmesi üzerine test aşamasına geçiş yapılmaktadır.
Üroflowmetri testi, özel bir huni içerisine hastanın idrarını yapması ile sağlanmaktadır. Bu huninin alt kısmında kendine özel bir tür tartı bulunmaktadır. Hasta idrarını yaptığı süre esnasında hızı ve kuvveti özel mekanizma tarafından kaydedilmektedir. Testin güvenilir sonuç vermesi adına mesanesinin tamamen boşaltılması istenmektedir. Bütün işlemlerin bitmesinin ardından üroflowmetri sonuçları bilgisayar çıktısı alınır.
Testin sonuç verebilmesi için hastanın en az 200 mL idrar yapması gerekmektedir. Sonuçlar ise uzman hekimler tarafından değerlendirmektedir. Bu doğrultuda hastalıkların tanısı ve tedavisi uygulanmaktadır.