Bera Testi Nedir?

Bir tür işitme testi olan Bera testi, yenidoğan veya çocukların işitme anomalisi olup olmadığını anlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Bebeğin anne karnında iken gelişimini sürdürdüğü sırada anne rahminde meydana gelen şekil bozuklukları, radyasyona maruz kalma veya kalıtımsal hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıkların birçoğu doğum anomalisi olarak değerlendirilmektedir. Bera ise bir tür işitme testidir. Yenidoğan veya çocukların işitme anomalisi olup olmadığını anlamak amacıyla kullanılmaktadır.

İşitme kaybı erken teşhis edilememesi durumunda ilerleyen süreçte konuşma sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple yenidoğan çocukların işitme kaybının varlığını anlamak için bera testi yapılmaktadır. İşitme ile ilgili tarama testleri, bebek doğumundan sonraki ilk günlerde ve doğduktan sonraki 6 ay içerisinde yapılmaktadır.

Yenidoğan bebeklere, doğumdan sonra 6 saatini doldurduktan sonra 3 farklı zaman da işitme testi uygulanmaktadır. Bu testlerin üçünden de işitmesinin yetersiz olduğu tespit edilmesi üzerine daha geniş kapsamlı odyolojik değerlendirme yapılmaktadır. ABR testi (Auditory Brainstem Response, İşitsel Beyinsapı Davranımı) anlamına gelen bir test uygulanmaktadır.

İşitme Taraması Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklere yapılan periyodik işitme taraması ile klinik bera testi birbiri ile aynı değildir.

  • Yenidoğan bebeğin uyku esnasında dış kulak yoluna bir prob (cihaz) yerleştirilmektedir.
  • Bu cihaz sayesinde iç kulağa özel bir ses gönderilmektedir.
  • Bu gönderilen sesler neticesinde iç kulağın sesleri ayırt edip ve bebeğin seslere tepkisi ölçülmektedir.

Doğumdan 6 saat sonra işitme testi uygulanmaktadır. Bu işlem yaklaşık birkaç dakika sürmektedir. Elde edilen sonuçlar ise objektif bir şekilde değerlendirilmektedir.

Yenidoğan bebeklerde, gelişimsel sorunlar içerisinde tamamen işitememe veya az işitme durumlarıyla sıkça karşılaşılmaktadır. Bunun en önemli sebepleri, orta kulakta sıvı bulunması veya kulak yolunun dar olmasıdır. İlk işitme taraması sonucunda sorunla karşılaşılan bebeklerde, iki hafta sonra tekrar tarama uygulanmaktadır. Sorunun devam etmesi durumunda ilerleyen bir diğer ikinci haftada tekrar tarama yapılmaktadır.

Yenidoğan bebeklere yapılan üç işitme taramasının sonucunda düzelme görülmedi ise odyolojik alanda ileri bir tetkik olan ABR (Bera Testi) uygulanmaktadır.

Bera Testi Kimlere Yapılır?

İşitme testine ilave olarak BERA/ABR testi uygulanması gereken bebekler;

  • Yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınanlar,
  • Enfeksiyondan dolayı uzun süre ilaç kullananlar,
  • Normal doğması gereken tarihten önce doğanlar,
  • Doğum kilosu düşük olanlar,
  • Yenidoğan sarılığı tedavisi görenler risk altındadır.

Bera Testi Nasıl Yapılır?

İşitsel Beyin Sapı Davranımı (Bera) testi, bebeğin katılımına gerek duymadan, odyolojik tanı için uygun elektrofizyolojik bir yöntemdir. Yenidoğan bebeklere doğal uyku halinde iken, daha büyük çocuklara ise sedasyon (hastanın sakinleştirilmesi) uygulanarak yapılmaktadır.

Bebeklerde Bera Testi

  • Klinik BERA/ABR testine gelmeden önce bebeğin uykusuz ve en az 3 saat aç bırakılması gerekmektedir.
  • Yolda veya arabada uyumaması sağlanmalı ve klinikte anne sütü ile beslendikten sonra uyuması beklenmelidir.
  • Uyuduktan sonra yaklaşık 2 saat süren bir test uygulanmaktadır.
  • Bebeğin; alnına ve kulak arkalarına elektrot yerleştirilirken, kulaklarına ise özel bir kulaklık yerleştirilmektedir. Özel bir ses gönderilerek işitme sinirlerinin uyarıları kaydedilmektedir.

1 Yaşından Büyük Çocuklar ve Yetişkinlerde Bera Testi

Bu kişilerin teste getirilirken yorgun ve efor sarf etmiş olmasına önem gösterilmektedir. Bu sebeple klinik test için randevu alınırken özellikle hafta içi 22:00'dan sonra tercih edilmektedir. Bebekler, çocuklar veya yetişkinler için farklı uygulama seçenekleri bulunmamaktadır.

  • Bu sebeple elektrotlar alınır ve kulak arkalarına yerleştirildikten sonra kulaklara özel bir kulaklık takılmaktadır.
  • Cihaz üzerinden özel olarak gönderilen seslere karşı verilen yanıtlar kayıt edilerek değerlendirilmektedir.

Bera Testi Sonuçları

Yenidoğan bebeklere uygulanırken, işitme varlığı üzerine 35 dB uyaran gönderilmektedir. Bu uyaran neticesinde işitme sapının + ve - olmak üzere 5 dB sınırı şeklinde verdiği uyarılar kayıt edilmektedir.

Bera testinin sonuçları yoruma açık olduğundan dolayı uzman bir Odyolog tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Kişinin cinsine, yaşına, fiziksel ve mental durumuna göre değerlendirmeler farklılık göstermektedir. Her cihazın modeli ve markası farklı olduğu için kesinlikle test sonuçlarının uzman hekim tarafından incelenmesi gerekmektedir.

Klinik ABR/BERA Testi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Klinik BERA/ABR testinin randevu tarihinden bir gün önce çocuğa banyo yaptırılmalıdır. Kulak, kulak arkası ve alın bölgelerinin temizlenmesi gerekmektedir.
  • Kliniğe gelmeden önce çocuğun uykusuz bırakılması önemlidir.
  • Çocuk kahvaltı sonrasında uyku haline geçeceği için kahvaltının klinikte yapılması tavsiye edilmektedir.
  • Çocuğun uyuma aktivitesini yerine getirebilmesi için bez, mama ve yastık gibi eşyalarının kliniğe getirilmesi gerekmektedir.
  • Çocuğun randevu tarihinden önce grip, nezle veya orta kulak iltihabı gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalması üzerine kliniğe bu konu hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

Bera Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bera testi fiyatları

Bera işitme testi ile diğer testler arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Bu test yönteminde daha farklı tetkikler kullanılmakta ve daha uzun sürmektedir. Bera testinin fiyatı hakkında net bir bilgi verilmesi ise mümkün değildir. Test fiyatları; şehre, tedavi merkezine ve uzman hekime göre farklılık göstermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Bera testi ne kadar sürer?

Yenidoğan bebeklere uygulanan işitme testi ile bera testi arasında fark bulunmaktadır. Bera testi, daha ayrıntılı bir gözlem ve kayıt işlemi içermektedir. Doğum sonrasında uygulanan testler yaklaşık 5 ile 15 dakika arasında sürerken, bera testi yaklaşık 120 dakika sürmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Bera testi kesin sonuç verir mi?

Klinik BERA/ABR testi, ileri dereceli işitme sorunları için kullanılmaktadır. Bir bebeğin işitme testinden üç defa arka arkaya kalması üzerine uygulanmaktadır. Günümüzde bu test, doğumsal anomali riski taşıyan bireylere ve ailesinde işitme sorunu bulunan çocuklara direkt olarak uygulanmaktadır. Onun haricindeki bireylerin öncelikle yenidoğan işitme testi yaptırması gerekmektedir.

Bera testi en son aşamada tercih edilmektedir. Bu sebeple son derece güvenilir sonuçlar vermektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

ABR testi kaç aylıkken yapılır?

Sağlık Bakanlığının uyguladığı protokol neticesinde yenidoğan bebeklerin hepsine işitme testi uygulanmaktadır. Bu testlerin ilkinde başarısız olunması halinde iki defa daha işitme testi yapılmaktadır. Bu testlerin üçünün de negatif olması durumunda ABR testi uygulanmaktadır.

ABR/BERA testi doğumdan sonra 12 ay içerisinde yapılmaktadır. Kliniklerden/hastanelerden randevu alınması gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Bera testi nerede yapılır?

Klinik BERA/ABR testi her hastane ve klinikte uygulanabilme şansı bulunmamaktadır. Bu testin uygulanabilmesi için yüksek frekans timpanometri bulunması gerekmektedir. Günümüzde bera testi yapan devlet hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler bulunmaktadır. Genellikle yeni açılan devlet hastanelerinde bu cihazlar ve gerekli değerlendirmelerin yapılabilmesi için uzmanlar bulunmaktadır.  

Int. Dr. Sinem Köse