Boyun Estetiği
Boyun estetiği, boyun bölgesi üzerindeki estetik problemlerin iyileştirilmesi için yapılan bir cerrahi uygulama şeklidir.
Boyun Estetiği Nedir?
Boyun estetiği, boyun bölgesi üzerindeki estetik problemlerin iyileştirilmesi için yapılan bir cerrahi uygulama şeklidir. Boyun bölgesi üzerinde var olan estetik problemler, genel olarak yapısal veya anatomik sorunlardan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Düzeltilmeleri amacıyla ise bozuk durumdaki anatomik yapının cerrahi şekilde düzeltilmesi işlemine başvurulması gerekir.
Boyun germe operasyonu, klasik yüz germe operasyonlarına benzer bir biçimde gerçekleştirilir. Boyun bölgesi üzerinde yer alan deri çok ince yapıdadır. Boyundaki derinin alt kısmında deri altı yağ doku tabakası yer alır. Deri altı yağ doku tabakası istisnai şekilde çene alt kısmında kalınlaşabilir. Boyundaki derinin alt kısmında boylu boyunca bir şekilde “platysma” ismi verilen ince ve perde şekilli bir kas bulunur. Bu kas ise boyun bölgesinin alt kısmından başlar ve yüz bölgesinin orta kısmına dek yükselir. Ayrıca yüzde bulunan SMAS(yüzeysel kas ve bağ doku sistemi) tabakasıyla da bir devamlılık içindedir. Bunlar haricinde boynun derin kas yapıları, derin yağ kompartımanları, iskelet yapısı ve tükürük bezleri de boyun estetiği işlemine direkt olarak etki etmektedir.
Boyun germe estetiği ameliyatlarında kulak ön kısmından tam olarak kulak memesi kısmına dek uzanan, buradan ise kulak arka kısmına doğru dönen şekilde bir tane kesi açılır. Bu sayede boyun ile yüz derileri serbestleştirilmiş olur.
Boyun Germe Estetiği Teknikleri
Boyun estetiği teknikleri, boyun germe ameliyatlarında bu estetik işleminin farklı farklı yöntemlerle uygulanması işlemlerini ifade eder. Boyun germe operasyonu, aslında tek bir tane operasyon değildir. Dolayısıyla ameliyatlar grubunun ortak bir ismidir. Boyun estetiği konusunda hangi ameliyat tekniğinin hangi tip hasta üzerinde iyi ve uygun olacağına doktorun yaptığı muayene sırasında karar verilir. Bu noktada hasta ile hekim beraber karar verirler. Buna göre boyun germe estetiği teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yüz Germe Yolu Kullanılarak Boyun Germe Tekniği,
- Çene Altı Yolu Kullanılarak Boyun Germe Tekniği,
- Derin Plan Üzerinden Boyun Germe Tekniği,
- Derin Boyun Yapısı Üzerinde Şekillendirme Yaparak Boyun Germe Tekniği,
- Açık Orta Hat Yoluyla Boyun Germe Tekniği,
- Yalnızca Liposuction (Yağ Alma/Emme) İşlemi,
- Liposuction ve Çene Uç Kısmı İlerletme İşlemleri.
Boyun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılır?
Boyun estetiği yapılan durumlar, genellikle kişilerde zaman içerisinde meydana gelen birtakım estetik sorunlar olarak sıralanır. Bu noktada zamanla hem yer çekimi hem de yaşlılık gibi durumların etkisiyle boyun ve yüz bölgesi üzerinde kırışıklıklar, deformasyonlar ve sarkmalar oluşması kaçınılmaz olur. Boyun estetiği operasyonlarının amacı ise bu sarkmış durumdaki dokuları, bölge üzerindeki orijinal alanlarına geri asmak ve deride bulunan fazlalık kısımları alıp deriyi gergin şekle getirmektir. Hastanın durumuna ve estetik sorununa bağlı olarak bu boyun estetik ameliyatları, tek başına uygulanabileceği gibi beraberinde uygulanacak bir yüz germe operasyonuyla da yapılabilir. Genel olarak kişileri boyun estetiği yaptırmaya iten ve boyundaki estetiğin bozulmasına yol açan nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Boyun derisinde sarkma ve gevşeme meydana gelmesi,
- Boyun deri altı yağ yastıkları üzerinde büyüme olması,
- Boyun kas altı yağ yastıkları üzerinde büyüme olması,
- Boyun bölgesindeki platysma adındaki kasında sarkma veya gevşeme oluşması,
- Küçük çene iskeleti üzerindeki sorunlar,
- Sarkık durumdaki hyoid kemik (dilin kafatası içinde sabitlenmesi sağlayan kemik) yapısı,
- Tükürük bezlerinde sarkma ve büyüme görülmesi durumlarında bu boyun estetik ameliyatlarına başvurulabilir.
Boyun Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesi hastanın tıbbi geçmişi, kronik hastalıkları, sigara ve alkol kullanımı olup olmadığı sorgulanır. Hasta için en uygun olan ameliyat yöntemi seçilir. Hasta ameliyat ve ameliyat sonrası süreç hakkında bilgilendirilir. Boyun estetiği ameliyatı yapılışı, klasik yüz germe operasyonuna benzeyen bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Buna göre genel veya anestezi ile gerçekleştirilen ameliyat prosedüründe şu adımlar takip edilir:
- Boyun germe ameliyatı için açılacak kesi bölgesi, kulağın arka kısmından saçlı olan deri üzerine doğru olur.
- Sonra boyun üzerindeki deri ile kaslar birbirinden ayrılır ve bu deriye gerdirme işlemi yapılarak sabitlenir.
- Sabitlenmiş olan deri üzerinde bulunan fazlalık kısımlar kesilir.
- Kesilen fazlalık kısımlar atılır ve bu şekilde işlem bitmiş olur.
- Boyun germe operasyonu, ortalama olarak 1-2 saat sürer. Genel anestezi verilerek gerçekleştirilen bu ameliyatın süresi, hastanın durumuna ve estetik sorununa bağlı olarak farklı tekniklerle uygulanabileceğinden dolayı değişiklik gösterebilmektedir.
- Ayrıca kesi noktası, saçlı derinin alt kısmında kalacağından dolayı bu sayede çok da görünür olmayan bir iz kalması mümkün kılınmış olur. Ancak sarkmanın çok ileri boyutta olduğu durumlarda açık orta hat boyun germe yapılabilir. Bu işlemde boynun orta kısmına dikey bir kesi atılır ve dikey bir kesi izi kalır.
Boyun Estetiği Yan Etkileri
Boyun germe estetiği yan etkileri, estetik ameliyatı sonrası hastalarda görülebilecek bazı komplikasyonlardır. Bu noktada hastalarda meydana gelebilecek boyun estetiği ameliyatı komplikasyonları şu şekilde sıralanabilir:
- Boyun germe operasyonuna hazırlık döneminde hastanın kendi tıbbi geçmişi, sigara kullanımı, ilaç kullanımı ve varsa alerjik sorunları gibi bilgileri doktoruna iletmesi gerekir. Çünkü özellikle de sigara kullanan kişilerde bu operasyonun komplikasyonlarının görülme riskinde artış olur.
- Boyun germe ameliyatı ardından operasyon bölgesi üzerinde kızarıklıklar, şişlikler ve morluklar meydana gelebilir. Bu yan etkilerin azaltılabilmesi için gerek ağrı kesiciler gerekse buz uygulaması tavsiye edilmektedir.
- Her cerrahi ameliyat sonrasında meydana gelebilecek enfeksiyon tipi, anestezi kaynaklı bazı komplikasyonların da görülmesi olasıdır.
Boyun Estetiği Riskleri
Boyun estetiği riskleri, her operasyonun ardından meydana gelebilecek bazı riskleri kapsar. Bu noktada bazıları seyrek olmakla beraber hastada bu operasyon sonrası meydana gelebilecek riskler şu şekilde sıralanabilir:
- Kanama Riski: Bu risk, nadir olarak gerçekleşir. Ancak yine de ameliyat sonrasında hastada kanama sorunu ile karşılaşılabilmektedir.
- Enfeksiyon Riski: Bu risk, genellikle beklenmeyen bir bulguya işaret eder. Ancak nadir de olsa bazı hastalarda enfeksiyon gelişme riski vardır. Böyle bir durumda da ek bir antibiyotik tedavisi ya da hastaya yeni bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
- Kötü İz Kalma Riski: Genellikle bu cerrahi operasyon ardından yarada iyi bir iyileşme beklenir. Ancak yine de bazen genetik faktörler, sigara kullanımı veya enfeksiyon gibi durumlara rastlanması, hastada deri kayıplarına neden olabilmekte ve bu da iz oluşmasına yol açabilmektedir.
- Sinir Hasarı Riski: Yüz germe ameliyatı esnasında duyu ve motor sinirleri üzerinde hasar oluşma riski de vardır.
- Saç Kaybı Riski: Ameliyat esnasında derinin yukarı doğru çekildiği bölgeler üzerinde kişide saç kaybı oluşma riski vardır. Bu durumun yaşanıp yaşanmayacağı ise öncesinden kesin olarak bilinemez.
- Uzun Süreli Bazı Etkiler: Güneşte fazla kalma, kilo alımı, kilo kaybı ve başka koşulların neticesi olarak, yüz bölgesinde bunlara bağlı bazı değişiklikler meydana gelmesi riski vardır.
Boyun Estetiği Ameliyatı Sonrası
Boyun estetiği sonrası süreçle ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Uygulamanın ardından görülebilen ağrı, şişlik ve morarma gibi yan etkiler, ortalama 1 ila 2 hafta kadar sürer.
- Ameliyattan ortalama 1 hafta kadar süre sonrasında hastanın dikişlerinin alınmasıyla beraber hasta, sosyal yaşamına ve iş hayatına geri dönebilir.
- Operasyon sonrası süreçte hastanın yaklaşık birkaç hafta kadar bir süre hem güneşten kendini koruması hem de sigara kullanmaması önerilmektedir.
- Bu ameliyatların ardından genel olarak operasyon bölgesindeki sıvı ve kan birikiminin dışarı doğru tahliye edilebilmesi açısından birer tane dren kullanılır.
- Boyun germe operasyonu ardından derinin yeni bir boyun konturuna uygun şekilde iyileşmesini sağlayan korseler takılabilir.
- Ameliyat sonrası takılmış olan drenler, yaklaşık 2 ila 3 gün sonra çıkarılır. Dikişler ise yaklaşık 5 ila 7 gün sonra alınmaktadır.
- Boyun estetik ameliyatları sonrasında hastaların yaklaşık 2 ila 3 hafta kadar dinlenmesi tavsiye edilir. Bu süre sonrasında sosyal aktivitelerine geri dönebilirler.
Boyun Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Boyun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?
Boyun estetiği ameliyatı, hastaya, genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Hastanın anestezi altında kalıp işlem gördüğü operasyon süresi ise ortalama olarak 1 ila 2 saat kadar bir süredir. Bu operasyon ardından ise 5 gün süre kadar bandaj kullanılması gerekebilir. Ayrıca bu operasyon süresi, hastaya uygulanacak boyun estetik tekniğine bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir.
Boyun estetiği fiyatları nasıldır?
Boyun estetiği fiyatları, pek çok ameliyatın fiyatları konusunda olduğu gibi hastaya özel koşullara bağlı olmaktadır. Boyun estetiği operasyon ücretleri, yapılacak işlem tekniğine, doktorun fiyat politikasına ve hastaneye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu ameliyatın fiyatlarını etkileyen bir başka etmen ise estetiğin çene uç kısmına yapılıp yapılmadığıdır. Ameliyat sırasında yapılacak ek cerrahi operasyonlar da fiyatları etkileyebilmektedir. Dolayısıyla fiyatlar konusunda en net bilgiye erişebilmek için hastanın öncelikle hekime randevu olması önerilir.
Boyun germe ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir?
Boyun germe ameliyatı için uygun adaylar, boyun bölgesi üzerindeki yaşlanmanın kişiyi bulunduğu yaştan daha yüksek gösterdiği kişilerdir. Boyun germe estetiği için uygun adayların sigara kullanmayan, sağlıklı durumda ve gerçekçi talep-beklentileri bulunan kişiler olması tercih edilmektedir. Bir yandan yüz germe operasyonu düşünen ve bir yandan da boyun kırışıklığı, sarkması ya da gıdı gibi sorunları olan bireyler, yüz germe operasyonu sırasında boyun germe operasyonunu da yaptırmayı düşünmelidir. Aksi halde genç bir yüz ama yaşlı bir boyun görüntüsü meydana gelir ve bu da yüzün estetik olduğunu gösteren ipuçlarından bir tanesi olur.
Kuğu boyun estetiği nedir?
Kuğu boyun estetiği, adını beyaz su ördeği olarak bilinen kuğunun duruş şeklinden almış olan bir estetik operasyon türüdür. Bu cerrahi ameliyatın yapılacağı hastalarda, hekim öncelikle estetik gerçekleştirilecek olan bölgenin detaylı incelemesini sağlar. Meydana gelen boyun sarkmasının kas, deri ve yağ bakımından değerlendirmesini gerçekleştirir. Bu inceleme ve değerlendirmelerinin sonunda da operasyon tekniğine ve uygunluğuna karar vererek kuğu boyun estetiği uygulamasını yapar.
Ameliyatsız boyun estetiği olur mu?
Boyun bölgesindeki platysma adı verilen kasın hiperaktif şekilde olduğu ve yüz kısmını aşağı doğru çektiği durumlarda, hastaya koruyucu olması için boyun botoksu yapılabilir. Boyun germe operasyonunda pürüzsüz şekilde bir boyun yüzeyi oluşturabilmek çok önemli olmaktadır. Bu noktada iple boyun germe yöntemleri, operasyonlarla elde edilene göre çok daha başarısız ve tatminsiz neticeler verir. Ameliyatsız boyun germe ismi altında tanıtılmış teknolojik aletlerin de ameliyat teknikleriyle karşılaştırılabilecek kalitede sonuç getirmediği görülmektedir. Ancak kişi kendisi için en uygun tedavi yöntemine bir uzman doktorla görüşerek karar vermelidir.