Kirpik Gürleştirme Nedir?

Kirpik gürleştirme işlemi, hastalık, travma ve genetik faktörler nedeniyle kirpik kaybının görüldüğü kişiler veya daha kalın ve gür kirpiklere sahip olmak isteyenler için bir tür tedavi prosedürüdür.

Kirpik gürleştirme; hastalık, travma ve genetik faktörler nedeniyle kalıcı kirpik kaybının görüldüğü kişiler veya daha kalın ve gür kirpiklere sahip olmak isteyenler için bir tür tedavi prosedürüdür. Kirpik kökleri veya göz kapağı derisinin hasar görmesi veya yaralanması halinde kalıcı kirpik kaybı görülebilir. Kirpik gürleştirme için uygulanan teknikler kirpikleri kalınlaştırıp yerine koyabilen, güvenli ve oldukça etkili uygulamalardır. Kirpik kaybı olan hastalar, gözlerinde tahrişe neden olan toz ve kalıntıların yanı sıra göz bölgesinin simetrik olmayan veya düzensiz görüntüsünden şikayet ederler. Kirpiklerin güzelliğini, şeklini ve işlevini kalıcı hale getirmek için kirpik gürleştirme yöntemlerine başvurulabilir.

Kirpik Gürleştirme Yöntemleri

  • Kirpik gürleştirme yöntemleri çeşitlilik gösterse de günümüzde en son teknolojik cihazlar kullanılarak yapılan kirpik gürleştirme yöntemi FUE tekniği ile kirpik ekimidir. 
  • Önceleri FUT yöntemi ile kirpik ekimi yapılmaktaydı. Ancak bu yöntem kafa derisinin arkasından küçük bir deri parçasının çıkarılmasını gerektiriyordu.
  • 2013 yılından itibaren kullanılan FUE tekniği ise bir cihaz yardımıyla kişinin donör bölgesinden (genellikle başın arkasından) saçlar tek tek alınarak göz kapağına nakil edilmesini mümkün kılmaktadır.
  • FUE tekniği kaş ve kirpik gürleştirme konusunda hastalara kusursuz ve kalıcı bir tıbbi tedavi seçeneği sunmaktadır.

Kirpik Gürleştirme Yöntemine Başvurmayı Gerektiren Durumlar

Kirpik gürleştirme yöntemlerine başvurmayı gerektirebilecek bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaza: Trafik kazaları, endüstriyel kazalar, termal ve kimyasal yanıklar, göz kapağındaki dövmelerden kaynaklanan fiziksel travma-yüz yaralanması, yara izi ve yaygın olarak takma kirpik kullanımıyla ilişkili traksiyon alopesi (istemsiz saç, kirpik çekme)
  • Tıbbi ve Cerrahi Tedaviler: Kirpik foliküllerinin (saçın içinde büyüdüğü yapı) ve doku yaralarının çıkarılmasıyla sonuçlanan yaralanma veya kanser tedavisinde saç dökülmesine neden olan radyoterapi veya kemoterapi 
  • Trikotilomani: Kirpiklerin ve diğer vücut kıllarının kompulsif (koparma, yolma) yolla alınması 
  • Doğuştan vücudun her yerinde kıl olmaması
  • Güzellik rutini sırasında örneğin; takma kirpikleri çıkarırken yanlışlıkla kirpikleri kopararak kirpiklerin kalıcı olarak hasar görmesi
  • Daha kalın ve uzun kirpiğe sahip olmak isteyenler de kirpik gürleştirme yöntemlerine başvurabilmektedir.

Kirpik Gürleştirme Nasıl Yapılır?

Kirpik ekimi, kirpik gürleştirme amacıyla saçın kirpik çizgisine ekilmesini konu alır. Hasar görmüş, zayıf, seyrek veya ince kirpikleri olan hastalarda tedavi amacıyla yapılır. Kirpik ekimi, kirpiklerin doğal ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için başın arkasından (donör bölge olarak bilinir) sağlıklı saç köklerinin alınması ve bunların göz kapaklarınıza nakledilmesini içeren bir işlemdir.

Kirpik Ekimi Nasıl Yapılır?

  • Saçların alındığı bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Uyuşturulan bölgeden saç kökleri çıkarılır ve saç köklerinin ekime hazır olup olmadıkları mikroskop ile incelenir.
  • Göz kapağı lokal anestezi ile uyuşturulur.
  • Plastik cerrah deri ve saç kökleri bulunduran yapıyı (greft), özel bir kirpik ekim iğnesinin ucuna yerleştirir. Greft üzerinde tek seferde 1 ila 2 saç folikülü (saçın içinde büyüdüğü yapı) bulunur.
  • Saç kökleri, saçın belirli bir yönde göz kapağına yerleştirilmesini sağlamaya yardımcı olacak mikrocerrahi tekniği kullanılarak ekilir.
  • Donör tüylerinin istenen yere dikilebilmesi için en az 5-6 cm uzunluğunda olması gerekir.
  • Bu prosedür hastanın göz kapağındaki hasara veya isteği yoğunluk ve boyuta bağlı olarak 50 ila 110 kıl nakledilmesini gerektirir.
  • Kirpik ekiminin yalnızca üst göz kapaklara yapılması tercih edilmektedir. Bunun nedeni donör saçların devamlı uzayacağı ve kesilmesi gerekeceğidir.

Kirpik Gürleştirme için Kirpik Ekiminin Yan Etkileri

Tüm prosedürler gibi kirpik ekimi de bazı potansiyel komplikasyon riskler taşır. Kirpik gürleştirme için kirpik ekiminin yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sinir Hasarı: Sinir hasarı kirpik ekiminin nadiren görülen bir yan etkisidir. Komplikasyon genellikle geçicidir. 
  • Şişlik: Kirpik nakli göz kapağında şişliğe neden olabilir ancak bu şişlik işlemi takip eden günlerde gözden kaybolacaktır.
  • Morarma: Nadiren de olsa kirpik ekimi birkaç gün sürebilen morarmaya neden olabilir. Bu durum hekim tarafından reçete edilen ilaçların kullanılmasıyla birlikte önemli ölçüde azaltılabilir. 
  • Yara İzi: Bazı durumlarda kirpik ekiminde yara izi oluşabilir. Ameliyat sonrası uygulanacak lazer tedavilerle yara izi belirgin oranda azaltılır.

Kirpik Gürleştirme Sonrası Bakım

  • Kirpik ekimini takip eden günlerde göz kapakların çevresinde kabuklanma, pembelik ve şişlik görülebilir. Bu etkilerden dolayı oluşabilecek rahatsızlığı en aza indirmek için göz kapaklarına soğuk kompres uygulanabilir.
  • Gözlerde kaşıntı hissedilmesi normaldir. Gözleri kaşıma veya ovma hareketlerinden kaçınılmalıdır. Kaşıntıyı önlemek için hekimin önerdiği tavsiyelere uyulmalıdır.
  • Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.
  • Gözlere gereksiz yere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Müdahale gerektiğinde yaranın enfeksiyon kapmaması için gözlere dokunmadan eller bol su ile yıkanmalıdır.
  • Emilebilir dikişlerin (zamanla ortadan kaybolan) tamamen çözülmesi 1 ayı bulabilir. İyileşme döneminde (en az 1 hafta) göz makyajının minimumda tutulması önerilir. 
  • Donör tüylerde dökülme görülebilir. Bu durumda endişe edilmemelidir. Dökülenlerin yeniden büyümesi ortalama 3 ayı bulur ve kalıcı kirpik ekimi olduğundan ömür boyu uzamayı sürdürürler.
  • Ekilen saçlar tıpkı kafada olduğu gibi uzar. Bu nedenle sık sık kesilerek bakımının yapılması gerekir. 
  • Yeni kirpiklerin tamamen uzaması ve en iyi halini alması yaklaşık 6 ayı bulabilir.

Kirpik Gürleştirme Avantajları

Minimal Ağrı: İşlem sırasında lokal anestezi kullanılması sayesinde FUE kirpik ekimi sırasında ağrı hissedilmez. Uygulama sonrasında hissedilen ağrı ise minimum oranda rahatsızlık verir.

Hızlı İyileşme Süresi: Hastalar donör bölgede ve çevresinde hafif kızarıklık ve ağrı hissedebilir. Kirpik ekiminin sonrasında bu rahatsızlıklar birkaç gün içerisinde hafiflemeye başlayacak ve kısa sürede son bulacaktır.

Yara: İşlem sırasında kullanılan yöntemler sayesinde donör bölgede veya göz çevresinde yara izi oluşumu gözlenmez. Bu konuda kirpik ekimi yapacak plastik cerrahın profesyonelliği ve uzmanlığı da önemli derecede etkilidir.

Kalıcı Sonuç: Kirpik gürleştirme amacıyla başvurulan kirpik ekimi uygulaması hastaya ömür boyu kalıcı kirpik oluşumu sağlar. Saçlar gibi uzamaya devam edeceğinden ekilen saçların düzenli olarak kesilmesini gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kirpik Gürleştirme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kirpik gürleştirme için kirpik ekimi fiyatları ne kadardır?

Kirpik ekimi fiyatları, hasta için gereken saç teli kökü sayısına (greft) bağlı olarak değişmektedir. Fiyatlar üzerinde plastik cerrahın uzmanlığı, kirpik ekimi yapan hastanelerin donanımı ve hastanın durumu da belirleyici olan diğer faktörlerdir. Başvurulacak olan hastanenin Estetik ve Plastik Cerrahi bölümüyle görüşerek kirpik ekimi fiyatları hakkında bilgi almak mümkündür.

Int. Dr. Sinem Köse

Kirpik gürleştirmede kirpik ekimi ağrılı bir işlem midir?

Kirpik ekimi lokal anestezi altında, ayakta tedavi edilebilen bir işlemdir. Anestezi uygulamanın çok rahat geçmesini sağlar. Saçlı derinin donör bölgesinde olduğu gibi kirpik bölgesi de uyuşturulur ve uygulama ağrısızdır. Dikiş, kesik, yara izi veya cerrahi klips kullanılmadığı için uygulama sonrası hastada ağrı hafif nükseder.

Int. Dr. Sinem Köse

Kirpik gürleştirme işlemi ne kadar sürer?

İşlem sırasında her kirpikte 110 kıla kadar ekim ve açı gerektiren uygulamalar yapılır. 1 defada yalnızca 1 veya 2 saç kılı göz kapağına ekildiğinden uygulama oldukça zaman alıcıdır. Bu nedenle kirpik gürleştirme süresi yaklaşık olarak 2-4 saat süren bir işlemdir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kirpik gürleştirme sonuçları ne zaman görülebilir?

Kirpik gürleştirme amacıyla yapılan kirpik ekimi işleminden sonra tüyler yaklaşık iki hafta içinde dökülür. Yeniden uzamaya başlaması ise yaklaşık 3 ayı bulur. Bu durum saçın doğal büyüme döngülerinden kaynaklanmaktadır. Uzamaya başladığında daha dolgun ve daha kalın kirpikler oluşmaya başlar. Kirpik ekimi öncesi ve sonrası değişimlerin görülebileceği kesin sonuçlar ise işlemden yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl sonra ortaya çıkar.

Int. Dr. Sinem Köse

Ekilen kirpikler ne sıklıkla kesilmelidir?

Göz kapağı derisine saç telleri ekildiğinden kirpikler tıpkı saçlar gibi devamlı bir büyüme gösterecektir. Kirpik ekimi yaptıranların haftada bir kere kesim yaparak kirpiğe doğal kıvrık görünümünü kazandırmaları mümkün olacaktır.

Int. Dr. Sinem Köse

Kirpik ekimi sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Kirpik ekimi ayakta yapılan bir işlemdir. Uygulama günü pansuman yapılarak hasta taburcu edilir. İlerleyen günlerde göz kapağı ve kirpik bölgesi kabuk bağlayıp ardından kendi kendine dökülür. İşlemden birkaç gün sonra işe başlanabilir. Bazı hastalarda kabuklanma ve kabuklanmanın dökülmesi 1 haftayı bulabilir. Bu süreçte bölgenin gün ışığına maruz kalmaması için dışarıda güneş gözlüğü takılması önerilir. Kirpik ekimi sonrası tam iyileşme 12 günü bulabilir. Uygulamanın yan etkileri 7-10 gün içerisinde geçmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kirpik ekimi ile kirpik gürleştirme riskli bir işlem midir?

Kirpik ekimi prosedürlerinin riskleri asgari düzeydedir. İşlem sonrası hastalar göz kapaklarında şişlik ve pembelik fark edebilirler. Bunlar 7 ila 10 gün içerisinde kaybolmaya başlar. Kirpik ekiminin nadiren görülen risklerinden biri de üst göz kapağında küçük yumrular oluşmasıdır. Bazı hastalarda haftalar veya aylar sonra oluşan bu küçük kistler genellikle ısı pedleri ve antibiyotiklerle kolayca tedavi edilir ancak bazen iğne ile alınmasını da gerektirebilir. Bu durum çok nadir görülse de hekim tarafından hastalara konuyla ilgili önceden bilgi verilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kalıcı kirpik hasarında kirpik ekimi doğru bir seçenek midir?

Kirpik ekimi hassasiyet ve beceri gerektiren bir işlemdir. Plastik cerrahın kirpik ekimi konusundaki tecrübesi ve uzmanlığı oldukça önemlidir. Genelde hastalar yeni, uzun ve sağlıklı kirpiklerinden yüksek derecede memnuniyet duyarlar. Tedaviye ihtiyacı olanlar (özellikle kalıcı kirpik hasarından muzdarip olanlar) tedavi prosedürünü kolay ve faydalı bulmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse