Kulak Estetiği Nedir?
Kulakların yüze oranla büyük olması ve asimetrik ya da sarkık olması kişilerin kulak estetiği operasyonu yaptırmak istemelerinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Kulaklarının görüntüsünden rahatsız olan kişiler, kulak estetiği operasyonlarına başvurmaktadır. Kulakların yüze oranla büyük olması ve asimetrik ya da sarkık olması kişilerin kulak estetiği operasyonu yaptırmak istemelerinin nedenleri arasında yer almaktadır. Kulak estetiğine en sık başvurulma nedeni kepçe kulak sorunudur. Bu tip operasyonlar genellikle estetik kaygıların giderilmesi için yapılmaktadır.
Kepçe kulak estetiği, kulakların yapısal şekillerinin değiştirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Kulak estetiği yaptırmak için, kişilerin kulaklarının görüntüsünden rahatsızlık duymaları yeterli kabul edilmektedir. Kulak estetiği aynı zamanda kulak memesine de uygulanabilmektedir. Karnabahar kulak denilen ve dış kulağın deforme olması yüzünden ortaya çıkan sorunlar da kulak estetiği ile tedavi edilmektedir.
Kulak estetiği cerrahi müdahale ile yapılabildiği gibi, aynı zamanda farklı teknikler kullanılarak da yapılabilmektedir. İple kulak estetiği gibi yöntemler sayesinde ameliyata gerek kalmamaktadır. Operasyonun hangi yöntemle yapılacağına uzman hekim karar vermektedir. Kulak estetiği ile kişilerin yüz yapılarına uyumlu bir görünüm elde etmeleri sağlanmaktadır.
Kulak Estetiğinde Kullanılan Yöntemler
Kulak estetiği operasyonları farklı yöntem ve metotlar kullanılarak uygulanabilmektedir. Kulakta oluşan ya da var olan deformasyonun düzeltilmesi için kullanılan kulak estetiği yöntemleri şu şekildedir;
İple Kulak Estetiği
- İple kulak estetiği, ameliyatsız yöntemler arasında yer almaktadır. Kulaklarında az miktarda deformasyon bulunan kişilerde uygulanabilmektedir.
- Yöntem oldukça kolay ve basit teknikler kullanılarak yapılmaktadır.
- İple kulak estetiğinde hastalarda herhangi bir kesi açılmamaktadır. Bu sayede ameliyat sonrası morluk ve ödem gibi komplikasyonlar da görülmemektedir.
- Kızarıklık ve şişlik ise cerrahi yolla yapılan operasyonlara nazaran oldukça azdır.
- Kişinin kulak şekli operasyonun adımlarını belirlemektedir.
- Görece daha kolay yapılan iple kulak estetiği operasyonlarından sonra hastaların saç bandı kullanımına ihtiyaç duymadıkları bilinmektedir.
- İple kulak estetiği olan hastaların birçoğu operasyondan sonra günlük hayatlarına dönebilmektedir.
Lazerle Kulak Estetiği
- Lazerle kulak estetiği, günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
- Teknolojinin gelişmesi ve tıp dünyasında yaşanan gelişmeler lazerle kulak estetiğinin popülaritesini her geçen gün artırmaktadır.
- Lazerle kulak estetiği cerrahi bir yöntemdir. Bu nedenle operasyon ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir.
- Kulak kıkırdağında bulunan deformasyonlar, kepçe kulak gibi sorunlar lazerle kulak estetiği operasyonu ile düzeltilmektedir.
- Operasyon sırasında hastalara ufak bir kesi açılmaktadır. Ardından işlem o kesiden lazerle müdahale edilmesi ile yapılmaktadır.
- Müdahalede lazer teknolojisinden faydalanılması, gelişebilecek komplikasyon risklerini ve hataları da minimalize etmektedir.
Cerrahi Yolla Uygulanan Kulak Estetiği
- Kulak estetiğinin, klasik cerrahi metotlarla uygulandığı yöntemdir.
- Cerrahi kulak estetiği ameliyatlarında, hastaların kulaklarının görünen kısımlarına kesi atılmamaktadır.
- Operasyonda kulağın arka kısmındaki kesi, genellikle 3 cm uzunluğunda ve dikey olarak açılmaktadır. Uzman doktor bu kesiden içeri girerek, kulak kıkırdağına istenilen şekli kalıcı olarak almasını sağlayacak dikişler atmaktadır.
- Bu dikişler özel eriyen dikişlerdir ve iyileşme sürecinden sonra aldırılmalarına gerek yoktur.
- Hastaların iyileşme sürecinde mutlaka saç bandı takmaları gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeklerde Ameliyatsız Kulak Estetiği
- Yenidoğan bebeklerde kulak deformasyonu ya da asimetrisi gibi sorunlar erken tespit edilebilmektedir. Erken müdahale ile bebeklerin kulaklarının istenilen görünüme gelmesi sağlanabilmektedir.
- İşlem mutlaka uzman hekim tarafından yapılmalıdır.
- Yenidoğan bebeklerin kıkırdak yapıları esnektir ve hekim bu esneklikten faydalanarak bir tedavi yoluna gidebilmektedir. Kıkırdağın şekli ve boyutu ilk aylarda düzeltilebilmektedir. Ancak doğumdan iki ay sonrasında bebeklerin kıkırdak yapıları sertleşmektedir. Bu süreç tamamlanırsa, bu yöntem kullanılarak tedavi imkansız hale gelmektedir.
Kısacası kulakta var olan ya da sonradan oluşan problemlerin kesin çözümü cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Yapıştırma ve bantlama gibi teknikler, operasyon öncesinde hastada denenmektedir. Bu yöntemler genellikle kulak estetiği operasyonunun gelmesinin beklendiği süreçte uygulanmaktadır.
Kulak Estetiği Kimlere Uygulanır?
- Kulak estetiği operasyonlarında, kulağın işlevsel değil, şeklinden kaynaklı olan problemleri çözülmektedir. Kulaklarının fiziksel görüntüsünden rahatsız olan herkes kulak estetiği olabilmektedir.
- Kulak estetiği, diğer estetik operasyonların aksine reşit olmayan, yani 18 yaşından küçük kişilere de uygulanabilmektedir. Çünkü kulaklar, kişiler 6 yaşına geldiklerinde gelişimini tamamlamış olmaktadır. 6 yaşından büyük herkese kulak estetiği operasyonu yapılabilmektedir.
- Kulakta yaşanan görüntü problemleri, kişilerin hayatında psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Eğer çocukluk döneminde böyle bir problem varsa, durumun psikolojik etkileri oluşmadan ya da ilerlemeden sorun çözüme kavuşmaktadır. Ancak veriler, kulak estetiği yaptıran kişilerin genellikle 18 ile 30 yaşları arasında olduğunu bildirmektedir.
- Kulak estetiği; kepçe kulak sorununda uygulanabilmektedir. Kepçe kulak, kişilerin kulaklarının olması gerekenden daha büyük ve dışa dönük olması olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra kulak memesinin büyük olması da kulak estetiği operasyonları ile ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca karnabahar kulak adı verilen, kulağın dış yüzeyinin girintili çıkıntılı olması problemi de çözüme kavuşmaktadır.
- Kısacası kulaktaki şekilsel problemler, yukarıda sıralanan problemlere dahil olmasa da kulak estetiği ile istenilen hale getirilmektedir.
Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?
Kulak estetiği dış kulağa uygulanmaktadır. Kulak estetiği cerrahi müdahale ile yapılacaksa, küçük yaştaki hastalara genel anestezi altında uygulanmaktadır. Yetişkinlerde ise ameliyat öncesinde hastalara sakinleştirici verilerek lokal anestezi yapılmaktadır. Yetişkin hastalarda da eğer stres kontrol altına alınamıyorsa, doktor onayı ile operasyon genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Kulak estetiği ameliyatları, yarım saat ile iki saat arasında sürmektedir. Kulak estetiği ameliyatı şu adımlar izlenerek yapılmaktadır;
- Kulak kepçesi arkasından küçük bir deri parçası çıkarılır.
- Kulağın istenilen görünüme kavuşması için dikiş atılacak kısımlara karar verilir.
- Belirlenen kısımlar işaretlenir.
- Kulak kıkırdakları, karar verildiği şekli alması için törpülenir. Bu sayede kulakta istenilen kıvrımın oluşması sağlanır.
- Kafa ve kulak arkasındaki açıklık ve açının doğru konumlanması sağlanır. Bunun için kafa kemik zarı ve kulak tabakası arasına dikiş atılır.
- Son olarak operasyona başlarken belirlenen noktalara dikiş atılır. Böylelikle kulağa istenilen görüntü verilir.
- Hastanın kulağına son pansumanın yapılması ile operasyon sonlanmaktadır.
Bazı hastalarda, kulak yapılarına bağlı olarak operasyon sırasında kulak memesinin arkaya doğru dönmesi problemi oluşabilmektedir. Bu durum, kulak kepçesinin doğru kıvrımın verilmesi için yapılan çekimden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda ise kulak memesi öne doğru dönebilmektedir. Bu durumda ise kulak memesinin arka kısmından doku çıkarılır. İşlemde özel teknikler kullanılmaktadır ve bu sayede kulak memesine istenilen kıvrım verilerek olması gereken yere doğru çekilmesi sağlanmaktadır.
Kulak estetiği operasyonlarında kesi, kulağın arka kısmında açılmaktadır. Estetik dikiş ile dikildiği için de ameliyat izi kalmamaktadır. Bu dikişler özel eriyen dikişlerdir. Hastalara operasyon lokal anestezi ile yapıldıysa aynı gün taburcu edilebilirler.
Kulak Estetiği Riskleri ve Komplikasyonları
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi, kulak estetiği operasyonunda da birtakım komplikasyonlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ameliyatsız yöntemlerle yapılan estetiklerin de riskleri mevcuttur. Operasyonun ardından oluşabilecek komplikasyonların bilinmesi ve buna göre tedbir alınması önemlidir.
Kulak estetiği sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar şu şekildedir;
- Enfeksiyon
- Ameliyat izi
- Alerjik reaksiyonlar
- Anestezi komplikasyonları (Genel anestezi uygulanan hastalarda bu risk daha yüksektir. Lokal anestezide ise komplikasyon görülme ihtimali yok denilecek kadar azdır)
- Ödem
- Morluk
Kulak Estetiği Sonrası Yapılması Gerekenler
Kulak estetiği, kolay bir operasyon olsa da işlemden sonra dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
İlaç kullanımı
Kulak estetiği ameliyatından sonra hekimin verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçların düzgün ve düzenli kullanımı, operasyonun ardından oluşabilecek komplikasyonların riskini en aza indirgemektedir.
Duş Alınması
Kulak estetiği operasyonlarından ancak bir hafta sonra duş alınmasına izin verilmektedir. Bu süreçte saç ve kulakların sabun, şampuan ve su kullanılarak hafifçe yıkanmasına özen ve dikişlerin ıslanmamasına özen gösterilmelidir. Duştan sonra saç kurutma makinesi ile saçlar kurutulacaksa dikkat edilmelidir. Makinenin ayarı çok sıcak ya da çok soğuk da olmamalıdır. Ilık bir hava sirkülasyonu ile saçlar kurutulmalıdır. Kulak estetiği operasyonlarından sonra taburcu olmadan, duş alınması konusunun uzman hekime danışılması önerilmektedir. Çünkü her hastada süreç farklı ilerleyebilmektedir.
Saç Bandı Takılması
Kulak estetiği ameliyatından sonra hastaların mutlaka saç bandı kullanmaları gerekmektedir. Tercih edilmesi gereken bant, kulağı çok fazla sıkmayan ve yumuşak dokuda olmalıdır. Operasyondan sonra en az 2 hafta saç bandı kullanılması önemlidir. Aksi takdirde travmalara bağlı açılmalar ortaya çıkabilmektedir.
Küpe Takmak
Kulak estetiğinin hemen ardından hastaların küpe takmaları önerilmez. Çünkü bu durum enfeksiyon riskini artırmaktadır ancak iyileşme sürecine girdikten sonra, enfeksiyon riski de bulunmuyorsa kulak memesi deldirilebilir ve küpe takılabilir. Ameliyatın ardından kesinlikle kulak kıkırdağının deldirilmesine izin verilmemektedir. Bu nedenle küpe yalnızca kulak memesi kısmına takılabilmektedir.
Yüksek ve Düşük Basınca Maruz Kalmak
Kulak estetiği operasyonlarından sonra, kulaklar basınca karşı sağlıklı dönemlerinden daha dayanıksız hale gelmektedir. Bu nedenle operasyondan sonra hastaların bir süre uçakla seyahat etmemeleri gerekmektedir. Ayrıca operasyondan sonra geçen ilk birkaç günde hastaların esnerken dikkatli olmaları önerilir. Bunun yanı sıra sakız çiğnenmesi ilk birkaç günde önerilmemektedir.
Kulak Estetiğinden Sonra Pansuman
Kulak estetiği ameliyatından sonra pansuman yapılırken, kulaktan bir miktar sıvının boşalması olağan kabul edilmektedir. Bu sıvı genellikle koyu renklidir. Bu şekilde bir manzarayla karşılaşan hastaların, kulağın dış kısmını temizlemek için pamuklu kulak çubuğu ile oksijenli su kullanmaları önerilmektedir. Pansuman sırasında kulak kanalına girilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Kulaktan gelen sıvı aşırı miktardaysa ve geçmiyorsa mutlaka uzman hekime bilgi verilmelidir. Pansuman yapan hastaların, fazladan bir yastık kullanarak baş kısımlarını yüksekte tutarak uyumaları önerilmektedir. Bu dönemde hastaların uyandıklarında kanama ihtimalini artıracak hareketlerden uzak durmaları gerekmektedir.
Kulak Estetiği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kulak estetiği fiyatları ne kadar?
Kulak estetiği fiyatları, hastaların tercih edecekleri hastaneye göre değişiklik göstermektedir. Özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde fiyatlar farklıdır. Her özel hastanenin kendine özgü bir fiyat politikası olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca kulak estetiğinin yapılacağı yönteme göre de fiyatları değişiklik göstermektedir. En doğru bilgi, uzman hekim ile görüşüldükten sonra tekniğe karar verilmesinin ardından öğrenilecektir.
Devlet hastanesi kulak estetiği yapar mı?
Evet, devlet hastaneleri kulak estetiği yapmaktadır. Hastanelerin plastik cerrahi bölümleri tarafından, estetik operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Devlet hastaneleri, estetik müdahale yaptırmak isteyen hastaların sıklıkla tercih ettiği sağlık kurumları arasında yer almaktadır.
Kulak estetiği devlet tarafından karşılanır mı?
Kulak estetiği operasyonları, estetik ameliyat kategorisinde yer almaktadır. 18 yaşından küçük hastaların operasyon giderleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak yaşça büyük olan kişilerin ameliyat masrafları, devlet tarafından karşılanmamaktadır.
Kulak estetiğinden sonra dikişler ne zaman alınır?
Kulak estetiğinde kullanılan dikişler özel yapıya sahiptir. Estetik dikiş atıldığı için eriyen yapıdaki iplikler kullanılmaktadır. Ameliyattan bir hafta sonra dikişler tamamen deri ile bütünleşerek kaybolmaktadır.
Kulak estetiğinden sonra ödem olur mu?
Operasyondan sonra ödem oluşumu hastanın durumuna ve ameliyat yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ödem genellikle dikiş bölgelerinde oluşabilmektedir. Kulak bandajı çıkarıldıktan sonra kulaklar olması gerekenden daha şiş gözükebilir. Bunun nedeni ödem oluşumudur. Sorunun 5 gün içerisinde yavaş yavaş kaybolması gerekmektedir.
Kulak estetiğinden sonra şişlik ne zaman iner?
Kulak estetiğinde eğer cerrahi müdahale uygulandı ise iç ve dış dokuda mikro travma yaşanmış olabilir. Bunun yanı sıra dikiş çizgileri boyunca yön değiştirme müdahalesi de kıkırdak dokusunun üzerinde bir miktar su birikimine yol açabilmektedir. Biriken su genellikle ciddi bir şişlik oluşumuna neden olmamaktadır. Ancak birden fazla olmaları, kulağı olması gerektiği halinden daha büyük gösterebilmektedir. Ameliyattan sonra oluşan şişliklerin en fazla 6 gün sonra tamamen kaybolması beklenmektedir. 6.günden sonra şişlik devam ediyorsa mutlaka hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.