Ben Aldırma Nedir?

Melanom riski taşıyan benlerin kanserli hücreleri taşıma riski olduğundan dolayı bir çok yöntemle benler alınabilmektedir.

Ben aldırma işlemi yaptırmaya karar verenlerin birçok nedeni vardır. Doğuştan vücutta var olan ya da sonradan meydana gelen herhangi bir ben, genellikle melanom risklerini azaltmak için ortadan kaldırılmak istenir. Çünkü ciltte yer alan benlerin kanserli hücreler taşıma riski ya da daha sonra kanserli hücreler taşıyan bir yapıya bürünmeleri ihtimaller dahilindedir.

Bunun dışında hastalar tarafından estetik kaygılar doğrultusunda da ben aldırma işlemine karar verilebilmektedir. Muayene işlemleri sırasında benin incelenmesi sonucunda tedavi yöntemi ve risk boyutu incelenir. Uzman doktorun onay vermesi halinde seçilen işleme başlanabilir.

Ben Aldırma Yöntemleri

Ben aldırma yöntemleri arasında yer alan işlemler klinik süreçler göz önüne alındığında şu şekilde sıralanabilir:

  • Buharlaştırma ile Ben Aldırma
  • Lazerle Ben Aldırma
  • Radyo Frekansla Ben Aldırma
  • Cerrahi Yöntemle Ben Aldırma

Yukarıdaki ben aldırma yöntemlerinin tamamı sağlık ve estetik kaygılarını ortadan kaldıracak düzeyde başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır.

Buharlaştırma ile Ben Aldırma

Elektrokoter ile ben aldırma olarak da bilinen buharlaştırma ile ben aldırma yöntemi bu işlem için özel olarak dizayn edilmiş elektrokoter cihazı ile yapılmaktadır. Cilt katmanlarının birer birer buharlaştırılması ile uygulanan bu yöntemde benin bulunduğu bölgedeki dokular ortadan kaldırılır. Benin yer aldığı dokunun buharlaştırılması sonrası bölgede hafif kabuklanma meydana gelir. Daha sonra birkaç günlük iyileşme süresi sonunda cildiniz normal görünümüne kavuşur. Ben aldırma yöntemleri arasında en çok tercih edilen işlemlerden biridir. İyileşme süresi de oldukça kısadır.  

Lazerle Ben Aldırma

Ciltte koyu pigmentli ben tiplerine yönelik bir yöntem olarak lazerle ben aldırma işlemi oldukça sık tercih edilir. Özellikle koyu renkte olan benler için kullanılan bu yöntemde bölgeye ışın verilmektedir. Lazer ışınları sayesinde benin cilt dokusundaki varlığı tamamen ortadan kaldırılır. Yüzeysel yapıda olan, yani derinlere inen bir kökü olmayan benlerin tedavisinde daha sık kullanılmaktadır. Bölgede ben aldırma sonrası küçük bir leke ya da iz kalabildiği bildirilmiştir. Kozmetik açıdan düşünüldüğünde ameliyatsız ben aldırma işlemleri arasında bu yönüyle daha az tercih edilmektedir. Bunların dışında lazerle ben aldırma iyileşme süreci de yaklaşık iki haftadır. Bu süre cilt tipinize ve vücut yapınıza göre değişiklik gösterebilmektedir.

Radyo Frekansla Ben Aldırma

Radyo frekansla ben aldırma yöntemi de tıpkı lazerle ben aldırma yöntemi gibi koyu renkli benler için tercih edilen bir işlemdir. Kılcal damarların belirgin hale geldiği damarlı benler, halk dilinde et beni adı verilen ve ciltle aynı renk tonuna sahip benler ile çıkıntı yapmış yüzeysel benlerden kurtulmak için oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak gelişen tıp teknolojisi sayesinde radyo frekansla ben aldırma işlemi her tipteki ben için de uygulanabilir hâle gelmiştir.

Radyo frekansla ben aldırma işleminden sonra ise lazer yönteminin aksine bölgede herhangi bir iz, leke ya da başka bir deformasyon oluşmaz. Ameliyatsız ben aldırma tedavisi olmak isteyenler tarafından bu yönüyle oldukça sık tercih edilmektedir.

Cerrahi Yöntemle Ben Aldırma

Benin bulunduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra cerrahi yöntemler kullanılmakta ve ben vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Lokal anestezi altında uygulanan ben aldırma ameliyatı sonrası ben bölgesinde hafif bir kabuklanma oluşabilmektedir. Küçük çaplı izlerin de kalabileceği bu yöntemde uygulama tek seferlik bir işlemle yapılmaktadır. Bu yüzden benin boyutlarına göre en fazla 30 dakika sürebilecek bir işlemle tek seferlik bir randevuda ben aldırma süreci sonuçlandırılabilmektedir.

Ben Aldırma Ameliyatı Riskleri

  • Ağrı: Ameliyat sonrasında ben bölgesinde kabuklanma, sızı ve hafif ağrı görülebilir. Hekim önerileri doğrultusunda ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.  
  • Enfeksiyon: Her ameliyatta olduğu gibi ben aldırma ameliyatında da enfeksiyon riski bulunur. Ameliyat bölgesinde enfeksiyon oluşumu iyileşmeyi geciktirebilir. Ancak hekimler enfeksiyon oluşması durumunda gerekli önlemleri alabilir ve antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşan bazı ilaçlar reçete edebilir.
  • Lokal anestezi maddelerine karşı alerji: Anestezi maddeleri ameliyat sırasında ağrıyı ve acıyı önleyici etki yaparlar. Hekimler anesteziye karşı alerji oluşup oluşmayacağına ilişkin hastalara bilgi vermektedirler. Ameliyat öncesinde hasta, alerjileri hakkında bilgileri uzman hekime bildirmelidir. Bu durum, anestezi koşullarının daha güvenli hale gelmesini sağlamaktadır.
  • Kanama: Ben aldırma işlemi sırasında küçük çaplı kanama meydana gelebilmektedir. Ameliyat sonrası dikiş atıldıktan sonra yara iyi bir şekilde kapatılacak ve kanamaların önlenmesine yönelik tedbirler hekiminiz tarafından alınacaktır.  
  • Uzun süren iyileşme: İşlem sonrası yaşa ve herhangi bir başka cilt sorunu olup olmadığına bağlı olarak iyileşme süreci uzayabilmektedir. Yaşlı ya da bilinen başka problemlerin olduğu bir cilt daha geç iyileşebilir.  
  • İz: İşlem sonrası bölgede yara izi kalabilmektedir. İzin boyutu iyileşme süreci tamamen atlatıldıktan sonraki zaman içinde küçülecektir. Ancak yine de ben aldırma ameliyatı sonrası iz kalması oldukça yüksek bir ihtimaldir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ben Aldırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ben aldırma sonrası banyo ne zaman yapabilirim?

Ben aldırma işlemi sonrası duş alınabilir ancak suyun sıcaklığı normal ısıda olmalıdır. Yalnız işlem yapılan bölgenin güneş ışığından korunması büyük önem arz etmektedir. Bu sürenin ne kadar olacağını en iyi hekiminiz belirleyebilir. Hekiminizin önerileri doğrultusunda ben aldırma işlemi uygulanan vücut bölgesinin sudan ve güneş ışınlarından korunması iyileşme sürecini oldukça kısaltabilmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Lazerle ben aldırma işleminden sonra iz kalır mı?

Lazerle ben aldırma sonrası bölgede küçük boyutlu bir iz kalabilmektedir. Bu yöntemle iz kalıp kalmayacağı daha çok uzman hekimin tecrübesine bağlıdır. İzin boyutunu bir ölçüde benin boyutu belirlemektedir. Bölgenin bakımı için hekiminiz tarafından verilen direktifler harfiyen uygulandığında hem iyileşme süreci kısalmakta hem de iz oluşma boyutları normal sınırlarda tutulabilmektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Ben aldırma izi ne zaman geçer?

Ben aldırma izleri uygulanan işlemin türüne ve ben boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak ben aldırma işlemleri sonrasında meydana gelen izler 3 ila 6 aylık bir süre sonrası kaybolabilmektedir. Kalıcı izlerin oluşma ihtimali uygulanan ben aldırma yöntemi ile ilgilidir.

Dr. Ülkü Kılıç

Ben aldırma için hangi bölüme gidilir?

Benler hakkındaki rahatsızlıklarınızı bildirmek amacıyla öncelikle cildiye bölümünden randevu almanız gereklidir. Cildiye bölümünde yapılan incelemelerin ardından gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır. Ben aldırma işlemine karar verilir ise işlemin hangi yöntem ile uygulanacağı hakkında hasta ile uzman hekim arasında görüşmeler başlayacaktır.

Dr. Ülkü Kılıç

Ben aldırma ameliyatını devlet karşılar mı?

Ben aldırma ameliyatları eğer melanom (kanser) riskleri doğrultusunda gerçekleştiriliyorsa devlet tarafından karşılanmaktadır. Estetik kaygıların giderilmesi amacıyla uygulanan ben aldırma ameliyatı ücretleri devlet tarafından karşılanmamaktadır. Ben aldırma fiyatları hakkında net bilgilere sahip olmak için uygulamanın yapılacağı sağlık kuruluşundan randevu alınarak muayene olunmalıdır.

Dr. Ülkü Kılıç

Ben aldırma yaş sınırı nedir?

Ben aldırma yöntemlerinin tamamında herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Sağlık koşullarını karşılayan tüm hastalar, ben aldırma tedavilerinden yararlanabilmektedir. Büyük estetik problemler yaratmayan ve sağlığı etkilemeyen durumlarda kişinin 18 yaşını doldurmasına önem verilir. Sağlık durumunu etkileyen durumlar var ise 18 yaşından önce de müdahale edilebilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Ben aldırma işlemi nerede yaptırılabilir?

Ben aldırma devlet hastanesi, özel klinikler ve muayenehanelerde yaptırılabilmektedir. Ben aldırma işleminin tipine göre gerekli cihaz ve malzemelerin bulunduğu tam teşekküllü tıbbi kurumlar, uzman hekimler aracılığıyla ben aldırma yöntemlerini uygulayabilmektedir. Devlet ve özel sağlık sektöründe işlemi uygulayabilecek çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç