Lazerle Sivilce Tedavisi

Genellikle ergenlik döneminde sıkça görülen, cilt üzerinde kalıcı ve derin izler bırakan sivilcelerin lazer tekniği ile tedavi edilmesiyle kesin çözüm sunan lazerle sivilce tedavisi modern bir yöntemdir.

Lazerle Sivilce Tedavisi Nedir?

Genellikle ergenlik döneminde sıkça görülen, cilt üzerinde kalıcı ve derin izler bırakan sivilcelerin lazer tekniği ile tedavi edilmesiyle kesin çözüm sunan lazerle sivilce tedavisi modern bir yöntemdir. Kişiyi psikolojik olarak etkileyen sivilcelerin kontrol altına alınmasını ve izlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Gözenekleri tıkayan yağ birikintileri üzerinde zamanla bakteriler çoğalmaktadır. Bakteriler sivilcelerin iltihaplanmasına yol açmaktadır. İltihaplı bir sivilcenin sıkılması sonrasında ciltte derin çukurluklar ve izler meydana gelmektedir. Hastanın görünümünü olumsuz etkileyen bu izler psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir. Lazerle sivilce tedavisi, sivilcenin oluşumunu etkilediği gibi, sivilcelerdeki iltihabı kurutur ve izlerin kalıcı olarak geçmesini sağlamaktadır.

Sebum adı verilen yağ salgısının ciltteki gözeneklere dolmasıyla ortaya çıkan sivilcelerin oluşumunda birçok faktör etkilidir. Bunlar;

  • Genetik faktörler
  • Ergenlik dönemi
  • Hamilelik döneminde görülen hormon değişiklikleri
  • Sebum (yağ salgısı) üretiminin artması
  • Beslenme alışkanlıkları 
  • Cilt temizliğinin yeterince iyi yapılmaması şeklindedir.

 Lazerle Sivilce Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Sivilce tedavisinde birçok farklı yol bulunmaktadır. Derinliği az olan ve boyutu küçük olan sivilceler cilt temizliğinin sağlanması ve sivilce kurutulan kremlerin kullanılması ile kısa sürede geçebilmektedir. Hormonal nedenlerle meydana gelen sivilcelerin derin izler oluşturmasını önlemek amacıyla ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak ilaç tedavisinin yan etkilerinin olmasından dolayı sivilce sorunları kısa sürede geçse bile, yeniden tekrarlayarak daha kalıcı izlerin oluşumuna neden olabilmektedir. Sivilcelerin oluşturdukları kötü görünümlü derin izleri tedavi etmek amacıyla uygulanan en etkili yol lazerle sivilce tedavisi tekniğidir. Kullanılan Lazer Çeşitleri

Pratik uygulanan lazer yönteminde, sivilcelere erken müdahale edilmesi tedaviden daha etkin sonuç alınmasını sağlamaktadır. Lazer tedavisinin yapılabilmesi için dermatoloji uzmanının hastayı muayene etmesi sonucunda sivilcelerin kalıcı izlere yol açıp açmayacağına karar vermesi gerekmektedir. Hastanın cilt yapısına göre kalıcı izlere neden olabilecek sivilcelerin yarattığı izlerden kurtulmak için lazer tedavisi önerilmektedir. 

Lazerle Sivilce Tedavisinde Kullanılan Lazer Çeşitleri

Teknolojinin gelişmesi ile sivilce ve akne tedavisinde farklı lazer teknikleri kullanılmaktadır. Her bir lazer tekniğinde kullanılan cihazlar ve seans süreleri farklıdır. Hastanın cilt yapısına, sivilcelerin derinliğine ve yoğunluğuna göre hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilmektedir. Sivilce tedavisinde etkili olan lazer teknikleri şunlardır;

  • Fraksiyonel lazer (Buharlı lazer tekniği)
  • IPL - Yoğun atışlı ışık (kıl köklerine lazer uygulanarak sivilce tedavisinin yapılması)
  • Led (epilasyon etkisi ile sivilce tedavisinin bir arada yapılması)
  • Radyofrekans (cildin derinliğindeki yağ dokularının yenilenmesini sağlar)
  • Fotodinamik (uzun süre düşük dozda lazer uygulanarak damarların tedavi edilmesi yöntemi)
  • Mavi ışık tekniği (mavi ışık dalga boylarının cilde nüfuz etmesi ile yapılan tedavi)
  • Mavi ışık tedavisi (lazer ışınlarının ciltteki yağ dokularını eritmesi ile yapılır)
  • Q-switched ND yağ lazer (yağ bezlerinin temizlenerek gözeneklerin küçültülmesi ile yapılır)

Lazerle Sivilce Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle hasta dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilerek lazer tedavisi için uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Lazer tedavisi yapılmasına karar verilen hastalar uygulama hakkında bilgilendirilerek tedaviye hazırlanmaktadır. Lazer tedavisi yapılmadan önce, hastanın makyaj ve kozmetik ürünler kullanmaması gerekmektedir. Lazer tedavisi uygulama aşamaları şu şekildedir;

  • Tıbbi cilt temizleme ürünleri ile cilt temizlenerek lazer tedavisi için hazırlık yapılır. 
  • Propionibacterium Acnes adı verilen sivilce oluşumunda etkili olan bakterinin lazer ışınları tarafından emilmesi sağlanır.
  • Yağ bezlerini ısıtan lazer ışınları hücreleri tahrip ederek yağ kanallarının temizlenmesini sağlar. 
  • Gözeneklerin temizlenerek açılması sağlanır.
  • Gözeneklerdeki yağlar kurutulur. Ardından açılan gözenekler sıkıştırılarak ciltte iz oluşumu önlenir. 

Lazerle Sivilce Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Lazerle sivilce tedavisinin, hastalar için pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Lazer tedavisi ile tek seansta yağ bezeleri küçülür. Bu sayede %30 oranında yağ üretimi azalır. 
  • Akne sayısı azalır.
  • Sivilceye neden olan bakteriler azalır.
  • Sivilce izi, şişlik ve kızarıklıklar ortadan kaybolur.
  • Ciltteki nodül, papül (anormal cilt bölgesi) ve kistler tedavi edilerek ortadan kaybolur. 
  • Gözenekler küçülür ve kapanır.
  • Cildin temizlenmesini sağlayarak hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • Hücrelerin yenilenmesi ile 3 ayda daha sağlıklı, parlak ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar

Lazerle Sivilce Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lazerle sivilce tedavisi yaptıranlar seansların devam ettiği süre boyunca cilt bakımına daha fazla dikkat etmelidir. Cildi tahriş edici ürünlerin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Güneşli, rüzgarlı, soğuk ya da sıcak hava koşullarının cilt üzerinde yarattığı olumsuz etkilere karşı tedbirli olunmalıdır. Doktorun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması bu süreçte oldukça önemlidir. Bunlar dışında lazerle sivilce tedavisi yaptıracak hastaların dikkat etmesi gereken kurallar şu şekildedir;

  • 2-3 seansın sonunda kesin olarak sivilceleri azaltan lazerle sivilce tedavisi sonrasında hastanın güneş ışınlarından bir süre uzak durması gereklidir.
  •  Ultraviyole ışınlarına maruz kalan cilt üzerinde kuruluk ve cilt dökülmeleri gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle dışarı çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş kreminin kullanılması mutlaka gereklidir.  
  • Lazer tedavisi sonrasında ciltte nemlilik oranının azaldığı görülür. Cildi nemlendiren su bazlı nemlendirici doğal ürünlerin kullanılması bu süreçte oldukça faydalıdır. 
  • Cildin enfeksiyon kapmaması amacıyla doktorunuzun önerdiği süre boyunca makyaj yapılmaması gereklidir. 
  • Kimyasal madde içeren kozmetik ve cilt bakım ürünleri ile sabunların kullanımına ara verilmesi tedavi sürecini daha da hızlandırır. 

Lazerle Sivilce Tedavisinin Yan Etkileri Var mı?

Hastaya uygulanacak olan tedavi şekline ve ciltteki sivilce yoğunluğuna göre her hastada farklı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Lazer tedavisinden hemen sonra ciltte kızarıklık ve kabuklanma gibi sorunların olması normal karşılanmaktadır. Kısa süre içerisinde yan etkiler ortadan kaybolmaktadır. Tedavi sonrasında sivilce izlerinde büyük oranda azalma meydana gelmektedir. Ancak tüm sivilcelerin ortadan kaybolmadığı ya da sivilce oluşumunun tekrar yaşanması halinde yeniden lazer tedavisi yapılabilmektedir. Kalıcı hiçbir yan etkisi olmayan lazer tedavisi, oldukça sağlıklı ve güvenilir bir yöntemdir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Lazerle Sivilce Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lazerle sivilce tedavisi fiyatları nedir?

Muayene sonrası lazer tekniklerinden hangisinin hasta için uygun olacağına karar verilir. Tercih edilen lazerle tedavi yöntemi ve ihtiyaç duyulan seans sayısına göre lazerle sivilce tedavisi fiyatları değişir. Özel dermatoloji klinikleri ya da lazerle sivilce tedavisi yapan hastaneler arasında ücret farkı bulunmaktadır. Net bir fiyat bilgisi için, hastanın sivilce tedavisi yapan hastanelerden bilgi alması gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Fraksiyonel lazer tekniğinin diğer yöntemlerden farkı nedir?

Sivilce izlerinin buhar yöntemi ile yok edilmesini sağlayan fraksiyonel lazer tekniği hücrelerin yenilenmesini hızlandırıcı etkiye sahiptir. Levizyonlu dokunun eritilerek ciltte daha sağlıklı dokuların oluşumunu sağlamaktadır. Hastadaki sivilce yoğunluğuna göre 1-5 seans tekrar edilen fraksiyonel lazer tedavisinin uygulamasının pratik olması ve kesin sonuç sağlaması açısından diğer tekniklerde farklıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Q-Switched ND yağ Lazer tekniği nedir?

Günümüzde hemen her cilt yapısına uygulanabilen ve kesin sonuç alınmasını sağlayan en etkili lazer tekniği Q-switched ND yağ lazer tekniğidir. Hastanın cilt yapısı ile sivilce derinliğine göre 3-6 seans arasında uygulanmaktadır. Her bir seans arasında en az 1-2 hafta geçmesi beklenmelidir. Tedaviye başladıktan 3 ay sonra gözle görülür etki yaşanmaktadır. Lazer tekniği aynı zamanda ilaç ve krem tedavisi ile desteklenerek etkisini daha hızlı göstermesi sağlanmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Lazerle sivilce tedavisi kalıcı çözüm sağlar mı?

Tedavi edilen sivilceler lazer tedavisi sonrası kesin olarak ortadan kaybolur. Ancak yeni sivilce oluşumunu tam olarak önlemez. Sivilce oluşumunu önemli ölçüde azaltsa da hastanın yanlış beslenmesi sonucunda yeniden sivilce oluşabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Lazer tedavisi dışında sivilce tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Cilt mezoterapi, medikal cilt bakımı, bitkisel peeling ve kimyasal peeling olmak üzere birçok farklı yöntemle sivilce tedavisi yapılabilir. Ancak önceden oluşmuş sivilcelerin yarattığı izlerin kesin olarak çözülmesinde lazer tekniği çok daha başarılı sonuç vermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Lazer tedavisi sırasında acı hissedilir mi?

Lazer tedavisi uygulanırken hasta batma hissi gibi hafif şiddette acı hissedebilir. Ancak hastanın acı ya da ağrı hissetmemesi ve panik yapmaması amacıyla uygulama yapılmadan 30 dakika öncesi hastaya lokal anestezi kremi sürülür.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Lazerle sivilce tedavisi süresi ne kadardır?

Uygulanacak olan tekniğe göre tedavi süresi ve seans süresi değişir. Tüm lazer tekniklerinde her seans ortalama 20-30 dakika kadar sürer. Her seans arasında en az 1-2 hafta beklenerek cildin kendine gelmesi ve oluşan değişim takip edilir. Ciltteki sivilcelerin sayısı, yoğunluğu, bulunduğu bölgeler ile derinliklerine bakılarak 5-8 seans kadar lazer tedavisi tekrar edilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker