Apiterapi Nedir?

Özellikle uzak doğu ülkelerinde arı sütü, bal, propolis, arı zehri gibi ürünlerle yapılan apiterapi, akapunktur noktalarına enjekte ederek iltihapları temizleyici etkiye sahiptir.

Apiterapi halk arasında arı zehri tedavisi olarak bilinir. Japonya ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde arı sütü, bal, propolis, arı zehri gibi ürünlerle yapılan apiterapi ülkemizde de aynı şekilde bu ürünlerle yapılan tedavi yöntemidir. Arı zehrinin kullanılarak akupunktur noktalarına enjekte edilmesiyle uygulanan yöntem enflamatuar hastalıklar için oldukça etkilidir.

Özellikle arı ürünlerinin yapılan araştırmalar neticesinde antibiyotik özelliği ile iltihapları temizleyici özellikleri olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede belirli hastalıklarda uygulanan apiterapi bazı hastalar için ciddi bir risk taşısa da çabuk sonuç vermesi ve kesin neticeye ulaştırması açısından sıkça tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan apiterapi uzak doğu başta olmak üzere ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Amerika ve birçok ülkede uygulanmaktadır. Apiterapi uzmanlığı olan doktorlar tarafından uygulanan apiterapi geleneksel ve tamamlayıcı bir tıp yöntemidir. Akupunktur noktalarına arı zehrinin enjekte edilmesi şeklinde uygulanan apiterapide gerçek arı iğnesi kullanılır. 

Apiterapi Öncesi

Apiterapi tedavisi uygulanmadan önce hastaya mutlaka arı zehri alerjisi testi yapılır. Testin sonucuna göre apiterapinin uygulanıp uygulanmamasına karar verilir. Alerji testi negatif çıksa bile apiterapi sonrasında farklı komplikasyonlar görülebilir. Bu sebeple hem apiterapi öncesi hazırlıklar hem de apiterapi sonrası doğal gözetim süresi açısından apiterapi yöntemi apiterapi ünitesi olan hastanelerde veya özel kliniklerde yapılmalıdır. Ayrıca uygulayan doktorların apiterapi uzmanı sertifikası uzmanına sahip olması gerekir.

Apiterapinin Uygulanması

Cilde arı zehrinin enjekte edilmesi şeklinde uygulanan apiterapi canlı arı iğnesi veya arı zehrinin kullanılmasıyla uygulanır. Arı zehri içeren merhemlerin de kullanıldığı apiterapide uygulama öncesi alerji olup olmadığı konusunda test yapılır. Bununla birlikte test sonucu negatif çıksa da apiterapi uygulamasından sonra da alerjinin ortaya çıkabilmektedir. Apiterapinin ne sıklıkla uygulanacağı hastadan hastaya farklılık gösterirken acil durumlarda acil müdahale ünitesi mutlaka apiterapi uygulanan mekânda bulunması gerekiyor.

Apiterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apiterapi sonrasında hasta hemen taburcu edilmeyip yaklaşık bir saat boyunca gözetim altında tutulur. Gözlem altında tutulan bir saat boyunca hafif sayılabilen yan etkiler görülebilir. Bununla birlikte herhangi bir daha büyük olumsuz yan etki ve problem görülmesi durumunda derhal hekim müdahalesi gerekir.

Apiterapi Yan Etkileri

Apiterapi uygulamasında enjeksiyonun uygulandığı veya arı iğnesinin batırıldığı noktalarda kaşınma, şişme ve kızarıklık görülmesi normal olarak karşılanır. Bununla birlikte ciddi alerjik problemlere de yol açabilen apiterapi tedavisinde hasta operasyon sonrasında bir süre gözetim altında tutulur. Bazı durumlarda iğnenin batırıldığı bölgelerde yaralanma da oluşabilir. Bunların haricinde daha başka ciddi sağlık sorunlarının oluşması oldukça nadirdir.

Apiterapi Merkezi

Apiterapi tedavisi için birçok ülkede apiterapi merkezleri kurulmuştur. Ülkemizde de bulunan apiterapi merkezlerinin haricinde apiterapi tedavisi apiterapi ünitesi bulunan hastanelerde de yapılabilir. Apiterapi sertifikasına sahip olan uzman doktorlar tarafından uygulanan apiterapi tedavisinde tedavinin uygulandığı merkezlerde acil durum üniteleri de bulunmalıdır. Tedavi sonrası gelişebilecek herhangi olumsuz bir duruma karşı acil müdahale için uzman doktorlar hazır olmalıdır.

Bunlarla birlikte apiterapi fiyatı tedavinin uygulandığı hastaya ve uygulandığı kliniğe göre değişiklik gösterebilir. Kamu hastanelerinde SGK kapsamında karşılanabilen apiterapi tedavisi için özel hastaneler ücretli bir şekilde yapar. Ayrıca kendi kliniği olan apiterapi uzmanı doktorlar da apiterapi tedavisinde ücret alırlar.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Apiterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Apiterapi hangi hastalıklara iyi gelir?

Arı zehri tedavisi veya apiterapi günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Apiterapinin iyi geldiği hastalıkları şu şekilde sırlayabiliriz:

  • Romatoid Artrit
  • Artrit (eklem iltihabı)
  • MS ve ALS hastalıkları
  • Parkinson hastalığı
  • Donmuş omuz
  • Kronik ağrı sendromu
  • Astım
  • Bel ve boyun fıtığı
  • Karpal tünel sendromu
  • İleri derecede adet sancıları
Int. Dr. Sinem Köse

Arı zehri tedavisi kimlere uygulanmaz?

Arı zehri tedavisi 18 yaşından küçük çocuklarla birlikte bala karşı alerjisi olan kişilere uygulanmaz.   Yine hamile ve emziren anneler için de arı zehri tedavisi önerilmez. Bunlardan farklı kronik hastalığı olanlar ise uzman doktor muayenesinden geçtikten sonra sağlıklarını tehlikeye atacak herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmayacağı anlaşıldıktan sonra tedaviye alınırlar. Hastanın sürekli kullandığı ilaç varlığı sorgulanmalı, uygun görülmeyen durumlarda hastaya apiterapi uygulanmamalıdır. Karaciğerinde siroz olanlar ve ciddi psikiyatrik hastalara ise temkinli yaklaşılmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Apiterapiyi hangi doktor uygular?

Apiterapi uygulamaları sağlık bakanlığınca onaylanmış apiterapi merkezlerinde veya apiterapi ünitesi bulunan hastanelerde uzman doktorlar tarafından uygulanır. Apiterapiyi uygulayacak olan doktorların apiterapi uzmanlığı sertifikasına sahip olması gerekir.

Int. Dr. Sinem Köse

Apiterapi nasıl uygulanır?

Apiterapi bal, propolis, arı sütü ve arı zehri tamamlayıcı tıp ürünlerinin cilde enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. Enjeksiyon haricinde bazı durumlarda ağızdan alma şeklinde de uygulanabilen apiterapi daha çok enjeksiyon şeklinde uygulanır.

Int. Dr. Sinem Köse

Apiterapinin zararı var mı?

Apiterapi uygulamasından sonra küçük yan etkiler görülebilir. Enjeksiyon sağlanan bölgede şişlik, kızarma ve kaşınma gibi problemler normal karşılanır. Bununla birlikte çeşitli kronik rahatsızlıkları olan, şeker hastalığı olan kişiler için apiterapi uygulanmaz. Belirli bir zararı olmamakla birlikte herhangi bir zarar veya yan etki görülmesi durumunda mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Int. Dr. Sinem Köse

Arı zehrinin faydası var mı?

Arı zehri yapılan araştırmalara göre ciddi bir iltihap temizleyici olarak görev yapabilir. Her türlü iltihabın temizlenmesinde apiterapi yöntemiyle kullanılan arı zehri özellikle romatizmal hastalıklar için oldukça tercih edilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Bal ile Apiterapi Nasıl Yapılır?

Doğal bir enerji kaynağı olan bal apiterapi tedavisinde de kullanılabilir. Çocuklar, kadınlar, hastalar, yaşlılar ve daha birçok insan tarafından ölçülü ve düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bal kemiklerde sağlamlığı artırır.

Apiterapi tedavisinde ise bal terapi bölgesine sürülerek uygulanıyor. Özellikle göz bölgesine sürülmesinde göz morlukları, göz altı boşlukları gibi problemler ortadan kalkabilir.


Int. Dr. Sinem Köse

Apiterapide hangi ürünler kullanılır?

Apiterapi tedavisinde arı zehri başta olmak üzere bal, propolis, arı sütü gibi ürünler kullanılır. Arı zehri enjeksiyon ile deriye enjekte edilirken diğer ürünler ağız yoluyla alınır. Bu şekilde apiterapi tedavisi tamamlanmış olur.

Int. Dr. Sinem Köse