Ozon Tedavisi
Tedavi için ozon adı verilen, 3 oksijen atomundan oluşup renksiz ve oda sıcaklığındaki gazın vücuda uygulanmasına ozon tedavisi denmektedir.
Ozon Tedavisi Nedir?
Tedavi için ozon adı verilen, 3 oksijen atomundan oluşup renksiz ve oda sıcaklığındaki gazın vücuda uygulanmasına ozon tedavisi denmektedir. Bağışıklık sistemi üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Tıpta hastalık ve yaraların tedavisi için dezenfekte edilmesinde sık sık kullanılmaktadır. Mantar, virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalara zarar veren güvenli bir tedavi yöntemidir. Dolaşım sistemi üzerinde büyük etkisi vardır ve vücuda alınan oksijenin de çok daha verimli bir şekilde kullanılmasında rolü büyüktür. Ozon terapi güvenli ve önüne geçilebilen yan etkilere sahip olmasıyla sık tercih edilen bir tedavi yöntemi olmuştur.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Ozon tedavisinin kullanıldığı hastalıklar aşağıdaki gibidir;
- Kronik yorgunluk sendromu
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Alerjiler
- Kas – iskelet sistemi hastalıkları
- Ağız boşluğundaki yaralar
- Bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanan enfeksiyöz hastalıklar
- Astım
- Otoimmün hastalıklar
- Senil demans
- Bazı akciğer hastalıkları
- Sedef ve atopik dermatit gibi deri hastalıkları
- Erken evre böbrek yetmezliği
- Dental endikasyonlar
- Parkinson
- Migren
- Kulak enfeksiyonları
- Yaralar
- Omurga iltihabı
- Dolaşım bozuklukları
Ozon Tedavisinin Diğer Kullanım Alanları
Ozon tedavisinin kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
Ozon ile Bel Fıtığı Tedavisi: Bel fıtığı olan kişilerde mekanik baskıyı azaltıp inflamasyonu önlemek için kullanılmaktadır. Hasarlı diskin içine ozon gazı verilerek ağrıların önüne geçilmektedir.
Ozon ile Boyun Fıtığı Tedavisi: Ozon gazı boyun fıtığı tedavisinde de bel fıtığı tedavisinde olduğu gibi hasarlı diskin içine verilerek kullanılmaktadır.
Ozon Tedavisi ile Zayıflama:
- Ozon tedavisi ile zayıflama için üç yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı ozon saunadır. Sauna kabini içine giren kişinin sıcak ve buhar yardımıyla gözenekleri açıldıktan sonra ozon gazı verilmesiyle yapılmaktadır. Böylece kişi terleyerek toksin ve fazla ödemi atmaktadır. Selülit tedavisi için de bu şekilde kullanılmaktadır.
- Diğer yöntem kan ozonlama yöntemidir. Bu yöntem ile kişinin bazal metabolizma hızı arttırılır ve kan şekeri düzenlenir. Böylece tatlı ve karbonhidrat krizlerinin önüne geçilmektedir.
- Ozon lipoliz yöntemi ise bölgesel incelmede kullanılmaktadır. Çok ince mezoterapi iğneleri kullanılarak hedef bölgeye ozon gazı enjekte edilmektedir.
Cilde Ozon Tedavisi: Sarkma, kırışma ve leke tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle kişinin kendi kanıyla ozon karıştırılarak majör yöntem ile uygulanmaktadır. Subkutan adı verilen yöntem ile de yapılmaktadır. Bu yöntemde ince bir iğne ile ozon cilt altına enjekte edilmektedir.
Ozon Tedavisi ile Cilt Gençleştirme: Yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan cilt bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kollajen üretimini uyarıp cilt altında bulunan hücreleri canlandırmaktadır.
Ozon İle Cilt Bakımı: Ozon kullanımıyla kan dolaşımı hızlandırılarak cilde daha canlı bir görünüm kazandırılmaktadır.
Sedef Hastalığında Ozon Tedavisinin Kullanımı: Akyuvarların görevi vücudu virüs ve bakterilere karşı savunmaktır. Bu nedenle ozon kullanılarak akyuvar üretimi uyarılmaktadır. 12 seans majör otohemoterapi yapılarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Şeker Hastalığında Ozon Tedavisi: Diyabet hastalarına kandan veya rektal yolla 10 – 14 seans ozon terapi yapılmaktadır. Ancak uygulama şekli hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kan şekerinin düzenlenmesine ve hastanın kullandığı ilaç dozlarının düşürülmesine olanak sağlar.
Ozon Tedavisinin Kanser İçin Kullanımı: Çoğalan kanser hücrelerinin durdurulması ve imha edilmesi için kullanılmaktadır. Uygulama yöntemi kanserin türüne ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ozon ile bağışıklık sistemi desteklenmektedir. Böylece vücut kanserli hücrelere karşı daha verimli bir şekilde savaşabilmektedir. Kanserli hücreler oksijenin yeterli olduğu yerlerde uzun süre yaşayamamaktadırlar. Bu nedenle kanserli bölgeye ozon gazı verilerek bu hücrelerin ölmesi sağlanmaktadır.
Saça Ozon Tedavisi: Ozon gazı kullanılarak saç kökleri uyarılmakta ve bölgedeki hücrelerin çoğalması mümkün olmaktadır. Bu yöntem ile saç dökülmesinin önüne geçilmekte, saç derisinin sağlıklı olması sağlanmakta ve saçların hızlı uzamasına olanak sağlanmaktadır.
Fibromiyaljide Ozon Terapisi: Ozon terapisinin kan dolaşımı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Bu şekilde oksijen organlara daha verimli şekilde dağıtılarak beyine kan akışı arttırılmaktadır. Kronik yorgunluk sorunu olan kişilerde ilgili bölgelerin kanlanması sağlanır. Yaklaşık olarak 10 seans ozon terapisinin sonunda hastada tam iyilik hali ortaya çıkmaktadır.
Ozon Tedavisi – Cinsellik: Cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Tedavi kanlanma ve oksijenlenmenin arttırılmasıyla mümkün olmaktadır. Aynı zamanda cinsel işlev bozukluklarının altında yatan nedenlerin de tedavi edilmesine olanak sağlanmaktadır.
Felçli Hastalarda Ozon Tedavisi: Felç hastalarında kullanılan tamamlayıcı bir tıbbi tedavidir. Beyinde damar tıkanıklığı nedeniyle kanlanmayan bölgelerin yeniden kanlanması sağlanmaktadır. Haftada 2 – 3 seans uygulanmakla birlikte bu sayı doktorun kararına göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi ile hastanın kan – damar sistemi düzenlenir ve vücutta kan yapımı arttırılmaktadır.
Ozon Tedavisi İle Sigarayı Bırakma: Sigara bağımlılıklarında yoksunluk belirtilerinin ortadan kaldırılmasında rol oynamaktadır. Vücutta serotonin salınımı arttırılarak kişinin nikotine olan ihtiyacının önüne geçilmektedir. Ozon kabini uygulamasıyla böbreklerden 24 saatte atılan toksin, çok daha kısa sürede atılabilmektedir.
Romatizma İçin Ozon Tedavisi: Ozon tedavisi ile bağışıklık sistemi güçlendirilmektedir. Bu şekilde aşırı bağışıklık sistemi reaksiyonları ortadan kaldırılmaktadır. Aynı zamanda vücuttaki kan dolaşımı arttırılarak oksijen seviyesi de yükseltilmektedir. Böylece eklemlerde meydana gelen hasarlar tedavi edilmektedir.
Ozon Tedavisi İle Kan Temizleme: Hastadan bir miktar kan alınıp, bu kan ozon gazı ile karıştırıldıktan sonra tekrar hastaya enjekte edilmesiyle yapılan bir işlemdir. Bu yöntem kullanılarak vücut pek çok hastalıkla daha güçlü savaşabilir hale getirilmektedir.
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Farklı uygulama yolları bulunmaktadır. Bu yollar aşağıdaki gibidir;
- Majör Otohemoterapi: En yaygın kullanılan yöntemdir. Hastadan alınan kan ile ozon gazı karıştırılarak yapılmaktadır. 40 – 200 ml kan alınarak ozon ve tıbbi oksijen ile karıştırılır. Daha sonra bu karışım tekrar hastanın vücuduna enjekte edilir. Seans sayısı ve ozonun dozu hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir.
- Minör Otohemoterapi: Bir şırınga kullanılarak hastadan 2 - 5 cc kan alınır. Bir miktar ozon ile alınan kan birleştirilerek tekrar hastaya enjekte edilir.
- İnsüflasyon: Vücut boşluğuna ozon gazı doldurularak yapılmaktadır. Bu yöntem için genellikle rektal veya vajinal boşluk kullanılmaktadır. Aynı zamanda kulak boşluğuna da ozon gazı verilebilmektedir. Ozon gazının dozu tedaviye göre değişmektedir.
- Ozon Eklem Tedavisi: Eklem ağrıları, sırt ağrıları ve zarar görmüş bağların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Eklem boşluğuna enjeksiyon yapılmaktadır. Bu yöntem iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak vitamin ve ilaç karışımı yapılıp, ikinci bölümde ise karışıma ozon eklenerek ilgili ekleme enjekte edilmektedir.
- Ozon Torbası: Sıklıkla iyileşmeyen yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Cilt hasarlarında, enfeksiyon durumlarında, dolaşım bozukluklarında da tercih edilen bir yöntemdir.
Ozon Tedavisi Faydaları
Ozon tedavisinin pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Bilinen bu faydalar aşağıda sıralanmıştır;
- Kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Böylece hücre ve dokularda daha hızlı iyileşme sağlanmaktadır.
- Bağışıklık sistemini destekleyerek bazı hastalıklara karşı savunmayı güçlendirmektedir.
- Damarları yenileyerek tansiyonu dengede tutmaktadır.
- Derinin daha verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
- Cildin daha temiz, dinç ve yumuşak hale gelmesini sağlamaktadır.
- Kaslarda bulunan toksinleri temizlemektedir. Böylece vücut gevşer, kaslar yumuşar ve esneklik artar.
- Beyin fonksiyonları üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. Hafızayı güçlendirir.
- Depresyona iyi gelmektedir.
- Adrenalin hormonunu dengeleyerek stresle başa çıkılmasına yardımcı olur.
Ozon Tedavisi Zararları
Her tedavi yönteminde olduğu gibi ozon tedavisinin de doğru uygulanmaması halinde birtakım zararlar ortaya çıkabilmektedir.
- Akciğerlerdeki temiz hava ile kirli havanın gereken düzeyde yapılamaması halinde hiperventilasyon oluşabilmektedir. Bu nedenle akciğer hastalarına uygulanırken dikkatli olunması gerekmektedir.
- Basınç nedeniyle orta kulakta travma oluşabilmektedir.
- Yine basınç nedeniyle görmede bozukluklar meydana gelebilmektedir.
Ozon Tedavisi Yan Etkileri
Ozon tedavisinin birtakım yan etkileri bulunmaktadır. Ancak bu yan etkiler minimal düzeyde, önlenebilir ve tedavi edilebilir etkiler olarak bilinmektedir. Ozon tedavisi yaptıranlarda en sık rastlanan yan etkiler aşağıdaki gibidir;
- Zayıflık
- Hafif ve kısa süren baş dönmesi
- Bir süre uyku hali ve mayışma
Ozon Tedavisi Kimler için Uygun Değildir?
Ozon tedavisi uygulanmaması gereken kişiler aşağıda sıralanmıştır;
- Erken dönem hamilelik sürecindeki kişiler
- Anjiyotensin çevirici enzim inhibitörü tedavisi olan hastalar
- Hipertiroid hastaları
- Kanama bozukluğu sorunu olanlar
- Kontrol edilemeyen kardiyovasküler hastalıklara sahip olan kişiler
- Bazı astım hastaları
Ozon Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ozon tedavisi fiyatları nedir?
Ozon tedavisi fiyatlarını etkileyen faktörler bulunmaktadır. Tedavinin kullanılma amacı, uygulama yöntemi, uygulamanın yapıldığı yer ve doktora göre değişiklik göstermektedir. İlgili sağlık kuruluşlarıyla iletişime geçilerek en doğru fiyat bilgisine ulaşılabilmektedir.
Ozon tedavisi kaç seans sürer?
Ozon tedavisi için uygun görülen seans sayısı 12 – 15 arasında değişiklik göstermektedir. Her seans yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Hasta seanstan sonra günlük hayatına devam edebilmektedir.
Ozon tedavisi ne zaman etkisini gösterir?
Ozon tedavisinin etki etme süresi ne için uygulandığına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 10 seans yeterli olmaktadır. Ancak ozonun etkileri kalıcı olmadığı için seanslar bittikten sonra da belli aralıklara tekrar seansları yapılması gerekebilmektedir.
Ozon tedavisi nerede yapılıyor?
Ozon tedavisinin yapıldığı yerler uygulamaya göre değişiklik göstermektedir. Hastalıkların tedavisinde ve kozmetik amaçlı kullanılabilmektedir. Bu nedenle ozon tedavisi yapan hastanelerde, bazı tıp merkezlerinde ve bünyesinde doktor barındıran güzellik merkezlerinde yapılmaktadır.
Ozon tedavisi ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?
Ozon tedavisinin uygulama sıklığı tedavi edilmek istenen hastalığa ve duruma göre değişiklik göstermektedir. Genelde haftada 3 kez yapılarak 12 seans tamamlanmaktadır. Kronik hastalıklarda seanslar bittikten sonra etkinin devam etmesi için ayda 1 kez uygulama yapılması tavsiye edilmektedir.
SGK ozon tedavisini karşılıyor mu?
SGK her hastalığın tedavisi için ozon tedavisini karşılamamaktadır. SGK’nın karşıladığı ozon tedavileri kozmetik amaçlı olmayan ozon tedavisidir. Eklem ağrılarının, bel – boyun fıtıklarının, diyabetin, viral akciğer hastalıklarının, alerjik durumların tedavisinde kullanıldığında ve hipertansiyon hastaları ile fibromiyaljide kullanıldığında SGK karşılamaktadır.