Şelasyon Nedir?
Şelasyon, vücutta çeşitli şekillerde birikmiş olan zehirli mineraller ve metallerin atılmasına yönelik uygulanan tedavidir.
Şelasyon, vücutta çeşitli şekillerde birikmiş olan zehirli mineraller ve metallerin atılmasına yönelik uygulanan tedavidir. Bu işlemle vücuttan demir, kadmiyum civa ve kurşun gibi birçok ağır madde atılabilir. Bu işlem damar yoluyla EDTA verilmesi şeklinde yapılır. Tedavide vücudu güçlendirmek amacıyla B,C vitaminleri, magnezyum ve çinko da verilir.
Vücutta bulunan ağır metaller vücuttaki dokuların kendini yenilemesine ve bağışıklığın güçlenmesine engel olur. Şelasyon ile ağır metaller dolaşım sistemi içine katılır vücuttan dışarı atılır. İşlem sonrasında hafızada berraklaşma, iyileşmesi zor olan diyabetik bacak yaraları iyileşmesi ve kramp şikayetlerinde azalmalar görülebilir.
Şelasyon yaptıranlar için koroner damarlarında spazma bağlı olarak ortaya çıkan göğüs ağrısı ve hipertansiyon şikayetlerinde de azalma görülür. Uzmanlar Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlığı olan kişiler için de bu uygulamayı önermektedir.
Vücudunda yüksek oranda ağır metal bulunan kişiler baş ağrısı, yorgunluk, uyku sorunları, baş dönmesi, kas ağrısı, kabızlık gibi birçok şikayeti gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Çevreden çok çeşitli şekillerde vücudumuza ağır metaller girebilir. Bu durumda şelasyon tedavisi tercih edilebilir.
Şelasyon Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Şelasyon; huzursuzluk, halsizlik, eklem ve kas ağrısı, düşük vücut direnci, kansızlık, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlıkları için önerilmektedir. Bu durumlarda şelasyon tedavisi tamamlayıcı bir uygulama olarak doktorlar tarafından önerilmektedir. Uygulama sonrasında psikolojik olarak da bir rahatlama sağlanmaktadır.
Şelasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şelasyon tedavisi özel bir serum yardımıyla gerçekleştirilir. Hastaların vücudunda bulunan ağır metallerin dolaşım sistemine katılarak vücuttan atılmasını sağlar.
Şelasyon tedavisi süreci şu şekildedir;
- İlk olarak içinde yüksek dozda C vitamini, B vitamini, potasyum, magnezyum gibi birçok vitamin ve mineralin olduğu bir serum hazırlanır.
- Serumun hastaya enjekte edilmesi için damar yolu ya da adale içi gibi bölgeler tercih edilmektedir.
- Hasta serumun hazırlanmasından sonra tedaviye alınır. Bu tedavi ortalama 2-3 saatte tamamlanmaktadır.
- Uygulama sonrasında ilk olarak dolaşımda bulunan ağır metaller vücuttan uzaklaştırılır.
- Ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılmasından sonra bu ağır metaller bağ dokusu ve hücrelerden de uzaklaştırılır.
- Operasyon sırasında hastanın mevcut hastalıklarını harekete geçirmeden zamana yayılacak bir şekilde ağır metallerden kurtulması sağlanır.
- Tedavi boyunca ağır metallerin tekrar vücuda girişlerine engel olunması ve hücre dışında tutulması sağlanır. Ayrıca artan bir şekilde daha güçlü vücuttan atılmalarına yardımcı olur.
Şelasyon tek bir seansta yapılacak bir tedavi değildir. Bu tedavide bir süreç vardır. Hastanın planlanan ardışık tedavilere dahil olması gerekir. Tedavi sürecinden sonra her seansta hastaya bilgi verilir. Hasta doktorun tavsiyelerine uyarsa tedavinin başarı oranı artacaktır.
Şelasyon Tedavisi Ne İşe Yarar?
Şelasyon tedavisi uygulanan kişilerde gösterdiği etkiler şöyle sıralanabilir;
- Hastanın yaşadığı regülasyon blokları bu tedavi sayesinde giderilebilir.
- Kişide görülen bağ dokusu ve lenfatik sistem bozuklukları ortadan kaldırılır.
- Tedavi sonrasında hastada regülasyon (vücudun kendi kendini tedavi etmesi) sağlanır.
- Ağır metaller vücuttan kısa bir süre içinde uzaklaştırılır.
- Bağırsak florasında disfonksiyon olanlarda bu durumlar ortadan kaldırılır.
- Kişinin vücudundaki patolojik yük hafifler.
- Vücudunda ağır metallerin etkisiyle psikolojik açıdan etkilenen kişilerde rahatlama görülür.
- Ortomoleküler (besin takviyesi) tıp bakımından da gerekli takviyeler yapılır.
Şelasyon tedavisi tamamen kişiye özel planlanır. Doktor gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hastanın ihtiyacı olan serum içeriği ve seans sayısını belirler. Böylece tedavi sonrasında kişiye özel fayda sağlanabilir. Bu tedavi birçok hastalıkta bir tedavi olarak kullanılmasa da destekleyici bir uygulama olarak tercih edilebilir.
Şelasyon Tedavisi Yan Etkileri
Şelasyon tedavisi yan etkileri nadiren ortaya çıkmaktadır. Operasyon sırasında uzman bir doktorun görev alması durumunda yan etkiler en az şekilde ortaya çıkacaktır.
Şelasyon tedavisinde yan etkiler şu şekildedir;
- Deri Reaksiyonları: Bu işlem sonrasında deride kızarıklık görülebilir. Kızarıklık şikayeti çok az hastada ortaya çıkar. Bu durum birkaç gün içerisinde ortadan kalkacaktır.
- Bulantı ve Baş Dönmesi: Şelasyon tedavisi sonrasında mide bulantısı ve baş dönmesi hafif reaksiyonlar arasındadır. Bu işlem sonrasında görülen baş ağrısı ve mide bulantıları doktorun belirttiği önlemler alındığında kısa süre içinde geçecektir.
- Bacak Krampları: Şelasyondan sonra bazı hastalarda bacak krampları da görülebilir. Bu durum ağır metallerin vücuttan atılması sürecinde görülebilecek ve birkaç gün içinde geçen bir reaksiyondur.
- İshal: Bu tedavide ağır metaller dolaşım sistemine karışarak vücuttan atılır. Bu yüzden tedavi sırasında hastada ishal şikayetleri bir süre boyunca görülebilir. Bu durum ağır metallerin atılmasından sonra ortadan kalkacaktır.
Yukarıda belirtilen yan etkilerin tamamı hafif reaksiyonlar olarak kayıtlara geçmiştir. Yeni teknolojilerle birlikte şelasyonda yan etkiler en aza indirilmektedir.
Şelasyon Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şelasyon tedavisi uygulanacak hastalarda terapi öncesinde fiziksel ve yaşam tarzına yönelik bir değerlendirme yapılmalıdır. Söz konusu değerlendirme sonrasında hastanın öyküsü de dikkate alınır ve laboratuvar testleri yapılır. Test sonuçları sonrasında tedaviye karar verilir.
Hastanın tedavi sonrasında dikkat etmesi gerekenler şöyledir;
- Egzersiz: Şelasyon tedavisi sonrasında hastada büyük miktarda kayıplar ortaya çıkar. Bu durum, vücudun bir süre kendini toparlamasını gerektirir. Buna bağlı olarak egzersizlere bir süre ara verilmesi önerilir. Birkaç hafta sonra hafif egzersizlerle başlanabilir.
- Spor: Vücutta yaşanan enerji kaybı sebebiyle tedavi sonrasında spor etkinliklerine de ara verilmelidir. Daha sonra doktor tavsiyesiyle spor aktivitelerine tekrar başlanabilir.
- Beslenme: Şelasyon tedavisinden sonra genelde hastalara çinko takviyesi yapılır ancak bu durum hastanın gerekli besinler için eksikliğini gidermez. Bu yüzden uygulama sonrasında doktorun tavsiye ettiği türde gıdaların ağırlıklı olarak alınması gerekir.
- Yüzme: Suda vakit geçirme kişiler için enerji harcamayı gerektirdiğinden bir süre önerilmez. 10-15 gün kadar havuz ya da denizden uzak durulması gerekebilir. Bu konuda doktor gerekli izni verdiğinde denize girilebilir.
Şelasyon ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Şelasyon tedavisi fiyatları ne kadar?
Şelasyon tedavisi ücreti seans sayısı ve içeriğine göre değişmektedir. Her hastanın takviye ihtiyaçları farklıdır. Bu tedavi kişiye özel planlandığı için kesin fiyat belirtmek doğru olmaz. İlk muayene sonrasında doktor tarafından gerekli çalışmalar yapılır ve bir fiyat belirlenir.
Şelasyon tedavisi için hangi doktora gidilir?
Şelasyon tedavisi için tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda uzman bir doktora gidilebilir. Kardiyoloji doktorları da hastalarına tamamlayıcı olarak bu tedavi yöntemini önermektedir. İhtiyaç duyulan içeriğe bağlı olarak gerekli yönlendirmeler yapılır.
Şelasyon tedavisi devlet hastanelerinde uygulanır mı?
Şelasyon tedavisi Türkiye’de özel kliniklerde uygulanmaktadır. Bu işlem tamamlayıcı bir tedavi olduğu için devlet hastanelerinde bulunmamaktadır. Tamamlayıcı tedaviler konusunda çözümler sunan bir sağlık kuruluşundan şelasyon tedavisi için talepte bulunmak mümkündür.
Şelasyon tedavisi tek seansta çözüm olur mu?
Şelasyon tedavisiyle vücutta yer alan ağır metaller vücutta atılır. Bu yöntem için tek seans tam çözüm olmayacaktır. Tedavi, kişiye özel planlanır ve her hastada seans sayısı değişecektir. Tedavi ortalama 5-8 seans arasında tam çözüm sağlamaktadır.
Şelasyon tedavisi ne kadar sürer?
Şelasyon tedavisi bir süreci kapsamaktadır. Bu tedavide hastanın vücudundaki ağır metaller parça parça atılır ve vücudun bu metallere karşı atabilme yeteneği kazanması sağlanır. Bir seans ortalama 30-40 dakika kadar sürmektedir.