Medikal Ayak Bakımı Nedir?
Sağlıklı ayaklarda koruyucu ve hastalıklara karşı önleyici tedbirlerin alınması, medikal ayak bakımı ile mümkün olmaktadır.
Medikal ayak bakımı, podoloji bilimi olarak da isimlendirilmektedir. Ayak sağlığı ve hastalıkların tedavisi, medikal ayak bakımı bölümünde yapılmaktadır. Medikal ayak bakımı, aynı zamanda koruyucu hekimlik prensibiyle iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Sağlıklı ayaklarda koruyucu ve hastalıklara karşı önleyici tedbirlerin alınması, medikal ayak bakımı ile mümkün olmaktadır.
Ayaklarda ortaya çıkan hastalıkların erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Bu alanda üniversite eğitimi almış uzmanlara podolog unvanı verilmektedir. Podologların görevleri şu şekildedir;
- Ayakların nörolojik, vasküler ve biyomekanik ön değerlendirmesinin yapılması
- Problemlerin tespit edilmesi
- Hastalık durumunda kişilerin uzman hekime yönlendirilmesi
- Sterilizasyon kurallarına uyarak medikal ayak bakımının yapılması
Medikal ayak bakımı yapan uzmanlar hastaları hekime yönlendirdikten sonra, tedavi sonrası bakım ve gerekli takip işlemlerini de sürdürmektedir.
Medikal Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Hastanın ayak bakımı sırasında, kuru podoloji cihazları kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra uzmanlar tarafından sterilize edilen tırnak kesme pensleri ve koruyucu aparatlar da işlemde kullanılan diğer malzemeler arasında yer almaktadır. Medikal ayak bakımında deri ve tırnakta bulunan ölü bölgelerin temizliği yapılmaktadır. Bu işlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir.
Medikal ayak bakımı uygulamaları, sadece tırnak ve deri bakımını kapsamamaktadır. Hastanın tüm ayağı, işlem sırasında uzman kişi tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sırasında şunlar uygulanmaktadır;
- Cilt durumu
- Damar görünümü
- Sinir kayıplarının varlığı
- Doğru ayakkabı ve çorap kullanımı için ölçüm
Medikal ayak bakımı öncesinde hastaların ayakları yalnızca dezenfekte edilmektedir. Herhangi bir şekilde suya sokma ya da ıslatma durumu söz konusu değildir. Bunun nedeni ıslak ciltte ölü dokunun ayrımının, uzmanlar tarafından yapılamıyor olmasıdır. Medikal ayak bakımı sırasında yalnızca ölü doku üzerinde çalışılmaktadır. Bu nedenle hastaların ayda bir kez medikal ayak bakımı yaptırmaları, uzmanlar tarafından yeterli görülmektedir. Medikal ayak bakımında kullanılan uygulamalar şu şekildedir;
- Diyabet hastalarının ayak bakımı
- Siğil bakımı
- Çatlak topuk bakımı
- Mantarlı ayak bakımı
- Ayak terlemesi ve kokusuna karşı medikal ayak bakımı
- Keratinizasyon bakımı
- Deformasyona uğramış tırnak bakımı
- Nasırlı ayak bakımı
- Batık tırnak tedavisi
- Sporcu ayak bakımı
Medikal Ayak bakımı, hastalıklara ve hastalara göre farklılık göstermektedir.
Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Şeker hastalarında ayak bakımı, diğer hastalara nazaran daha büyük önem arz etmektedir. Çünkü şeker hastalığı olan kişilerde ayak problemlerinin gözlemlenme sıklığı daha fazladır. Bu tür hastalarda meydana gelen ayak rahatsızlıkları, daha özel riskler taşımaktadır.
İnsan vücudunda yaralanmaya en müsait organ ayaklardır. Çünkü ayaklar sürekli baskı altındadır. Eğer tedbir alınmazsa, şeker hastalarında diyabetik ayak ülseri hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra yanlış çorap ve ayakkabı seçimi, tırnak kesimi gibi pek çok neden ayak sağlığının bozulmasına neden olabilmektedir. Hastalarda ayak sinirlerinin işlevlerini kaybetmesi sonucu ağrı, sıcaklık ve dokunma hislerinde azalma meydana gelebilmektedir. Bu tür problemler hastalar his kaybı yaşadıkları için, yaralanmaların önünü açmaktadır.
Diyabetik medikal ayak bakımı sırasında uzmanlar öncelikli olarak duyu testleri uygulamaktadır. Bu duyu testleri sırasında hastaların ağrı, sıcaklık ve dokunma hisleri gözlemlenmektedir. Ardından hastalara nabız kontrolü yapılmaktadır. Bu tür hastalarda koruyucu önlemler alındıktan sonra, medikal ayak bakımı önerileri de uzman podolog tarafından anlatılmaktadır.
Mantarlı Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Ayak sorunları arasında, tırnak mantarı en çok karşılaşılan hastalıklar arasında yer almaktadır. Mantarlar, tırnaklarda renk (beyaz, sarı) ve şekil (tırnakta kırılmalar, parçalanmalar, kalınlaşmalar) değişimine neden olmaktadırlar. Bu durum hastaların yaşam kalitelerini düşürmekte ve hastalara estetik açıdan rahatsızlık vermektedir. Ayak tırnaklarının geç uzamasına yol açan bu rahatsızlık, farklı mantar türlerinin tırnaklara yerleşmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Mantarlı ayak bakımı için oldukça özen gösterilmelidir. Çünkü hastalığın erken dönemde tedavisi büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde mantar, tırnak köküne kadar yerleşebilmektedir.
Mantarlı ayak bakımı sırasında freze cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz sayesinde, mantar hastalığı yüzünden kalınlaşmış olarak tırnağın sağlıklı boyutlarına kavuşması sağlanmaktadır. Mantarın ilerlediği durumlarda podolog hastaları, uzman hekime (dermatolog) yönlendirmektedir. Ayrıca podolog hastalara, ayak bakımı için öneriler vermektedir. Tırnağın tamamen kendini yenileyebilmesi için gerekli süre 12-18 aydır. Tedavide uyum elzemdir.
Nasırlı Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Baskı ve sürtünmeye maruz kalan derinin, kalınlaşması durumu tıpta nasır olarak tanımlanmaktadır. Bu özelliği ile deri aslında kendini koruma altına almaktadır. Nasır oluşumunun başlıca nedenleri şu şekildedir;
- Yanlış ayakkabı tercihi
- Yanlış çorap kullanımı
- Ayak ve parmaklarda deformasyon
- Hastaların yere yanlış basması
Nasırlar estetik problemlerin dışında, sinir uçları ve kılcal damarlarda baskıya neden olmaktadırlar. Dolayısıyla ilerlemiş durumda nasırı bulunan hastalarda ciddi ağrılar meydana gelmektedir. Bu nasırlar genellikle parmak aralarında meydana gelmektedir ve bu durum hastaların yaşam kalitesini büyük oranda olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Nasırlı ayak bakımı sırasında öncelikle hastalara podolojik muayene yapılmaktadır. Bu sayede nasırın hangi noktaya ulaştığı, uzman tarafından tespit edilmektedir. Ardından freze cihazı kullanılarak nasırların temizliği gerçekleştirilmektedir.
Nasırlı ayak bakımı sırasında uygulanan bu temizlik, kalıcı bir çözümü oluşturmaktadır. Bu nedenle nasırın oluşumuna neden olan faktörler tespit edilmekte ve mümkün olduğunca ortadan kaldırılmaktadır. Ayaklarda baskının ve sürtünmenin oluştuğu bölgelere, bu yükü azaltacak malzemeler kullanılmaktadır.
Batık Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?
Tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında görülen ve ayak tırnak köşesi ya da kenarının kıvrılıp çevre doku ve cilde batması, gömülmesidir. Bu batmada ağrı oluşabilir zaman içinde de enfeksiyon kapma durumu da görülebilir. enfeksiyon kaptığında daha ağrılı bir hal alabilir. Tırnak batmasının belirtileri şunlardır:
- Tırnak etrafında kızarıklık, yatağında hassasiyet, çevresinde şişlik, dokuda ısı artışı ve akıntı
Genellikle pedikür merkezlerinde ya da hastalar kendileri batık tırnağı çıkarmaya çalışır. Ancak bu kesin çözüm değildir, uzman yardımı lazımdır. Podologlar tarafından tırnak muayenesi yapılır ve tırnağın yapısına göre özel tedavi sistemi yapılır. Podologlar tarafından tel sistemleri veya tırnak üzerine yapıştırılan malzemelerle tırnak yatağı düzleştirilir ve tırnak batması önlenir.
Medikal Ayak Bakımı Hangi Durumlarda Yapılır?
Medikal ayak bakımı herkes tarafından yaptırılması gereken bir işlemdir. Öte yandan özellikle şu kişilerin düzenli olarak medikal ayak bakımı yaptırmaları tavsiye edilmektedir;
- Yatağa bağlı yaşayan kişiler,
- Diyabet hastaları,
- Özel gereksinimli bireyler,
- Dolaşım bozukluğu hastalıklarına sahip olan kişiler.
Medikal Ayak Bakımı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Medikal ayak bakımı fiyatı ne kadar?
Medikal ayak bakımı fiyat bilgisi, net değildir. Çünkü uygulamanın yapılacağı merkezin fiyat politikalarına göre ödenecek ücret değişmektedir. Ayrıca hastalara uygulanacak olan tedavi metodu da medikal ayak bakımı fiyatlarının artmasına ya da azalmasına neden olmaktadır.
Medikal ayak bakımı nerede yapılır?
Medikal ayak bakımı, ayak bakımı merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Bu merkezlerde alanında uzman podologlar çalışmaktadır. Medikal ayak bakımı, tıp ile koordineli çalıştığı için, bu alanda eğitim almamış kişiler tarafından uygulanamamaktadır.
Medikal ayak bakımı ne kadar aralıklarla yaptırmamız gerekiyor?
Medikal ayak bakımı, 4 haftada bir yaptırılması gerekiyor. Bazı durumlar daha fazla seans gerekirken bazılarında ise tek seferde sonuç alınabiliyor. Daha doğru planlama için medikal ayak bakım merkezlerine başvurabilirsiniz.